Megjelent a Revit 2019!

Mostantól olyan funkciók állnak a felhasználók rendelkezésére, amelyek növelik a 3D-ben végzett munka hatékonyságát és javítják a felhasználói élményt. A korábbi néhány kiadás során a Revit nagyot lépett előre az iparosított kivitelezés támogatásában, amelyet a jobban összekapcsolható tervezési és gyártási munkafolyamatok tettek lehetővé.


A Revit 2019 kibővített modellezési képességekkel segíti a részletes acélszerkezet tervezést, és a gyártási funkcióknak köszönhetően megkönnyíti az előregyártott betonszerkezetek kezelését. A Revit 2019 az elsődleges/másodlagos csőhálózatokhoz kapcsolódó fejlesztésekkel javítja a bonyolult csőhálózatok modellezését.

Az Autodesk az új funkciók bevezetésével és azok elérhetővé tételével folyamatosan egyre több értéket kínál az előfizetők számára, és ezzel összhangban a Revit 2019 a Revit 2018.1-ben és a Revit 2018.2-ben bevezetett új funkciókat is tartalmazza.

Fejlesztések a Revit ütemtervének megfelelően

A Revit fejlesztésével és formálásával a cél az volt, hogy a projekt teljes életciklusa során támogassák a felhasználók munkáját, a szoftverfejlesztés pedig összhangban legyen az alábbi három területtel:

  • Tervezés: a tervezői szándékot megragadó információk hatékony létrehozását lehetővé tevő képességek.
  • Optimalizálás: a Revit szoftver finomítására tett erőfeszítések a hatékony elemzés, a tervváltozatok gyors elkészítése és a megalapozott döntéshozatal elősegítése érdekében, s nagy teljesítményű és a skálázhatóság szempontjainak figyelembevételével.
  • Csapatmunka: a projektcsapatok hatékonyabb munkavégzését lehető tevő képességek, amelyek gondoskodnak a munkafolyamatok egyszerűbb összekapcsolásáról és a projektek teljes életciklusára kiterjedő jobb együttműködésről.

Tervezés

A Revit 2019 több új funkciója is hozzájárul ahhoz, hogy hatékonyabban és egyszerűbben hozhassa létre a tervezői szándékot megragadó információkat.
A nézetek vezérlésére szolgáló funkciók modernebb, lebilincselőbb 3D környezetet és jobb vizuális kommunikációt biztosítanak az alapvető fontossággal bíró feladatok elvégzéséhez.

A nézetgrafikák jobban kézben tartható vezérlése a „vagy” feltétellel a szűrőkben.

A legtöbbek által támogatott felhasználói kérés – amely a Revit 2019-ben meg is valósult – arra vonatkozott, hogy használni lehessen a „vagy” feltételt a nézetszűrőkben. Ez nagyobb kontrollt biztosít a nézetgrafikák felett, mert lehetővé vált az AND (és) és az OR (vagy) feltétel kombinációiból álló szabályokat és beágyazott halmazokat tartalmazó nézetszűrők létrehozása.

Revit 2019 - a "vagy" feltétellel bővült nézetszűrők
Revit 2019 – a “vagy” feltétellel bővült nézetszűrők

A munkaterület hatékony használata lapokra bontott nézetekkel és több monitor használatának támogatásával

Mivel a felhasználók gyakran egyszerre több megnyitott nézettel dolgoznak és ezek jobb kezelését biztosító módszerekre vágytak, a Revit 2019-ben elérhetővé váltak az új, lapokra bontott nézetek. Ennek köszönhetően modernebb felhasználói élményt biztosítanak, és a segítségükkel a lehető legtöbbet hozhatja ki a munkaterületből. A nézeteket tetszése szerint rendezheti, rendszerezheti.

A legfontosabb újdonság az – ez is egy népszerű kérés volt –, hogy a nézetek áthúzhatók a Revit alkalmazásablakából a másodlagos monitorokra, ami jelentős mértékben hozzájárul a munkaterület növeléséhez és kezelhetőségéhez.

Revit 2019 - Lapokra bontott nézetek és több monitor használatának támogatása
Revit 2019 – Lapokra bontott nézetek és több monitor használatának támogatása

Lebilincselő tervezési élmény és hatékonyabb 3D modellezés

A Revit több, a geometria létrehozását és a 3D nézetek használatát megkönnyítő funkciót is kínál. A 3D nézetekben elérhető új szintekkel bármilyen nézetben – az ortografikus és perspektivikus 3D nézeteket is beleértve – megjelenítheti és szerkesztheti a szinteket, így kevésbé van szükség a 2D nézetek használatára a modellekben való tájékozódáshoz.

Revit 2019 - Szintek megjelenítése 3D nézetben
Revit 2019 – Szintek megjelenítése 3D nézetben

Egyszerűbben és gyorsabban dolgozhat az új, teljes képernyős, nem levágott perspektivikus nézetekkel, amelyek jobb virtuális élményt biztosítanak a modellek megtekintésekor és használatakor. Az alapértelmezett 3D és a perspektivikus nézetek közötti egyszerű váltással, valamint a nézetek zoomolásra, eltolásra és keringésre szolgáló navigációs parancsokkal történő szabad mozgatásával időt takaríthat meg.  A hatókörmező fejlesztései a szintek következetesebb működését biztosítják a 2D és 3D nézetekben, tovább bővítve a 3D nézetekben végzett modellezés lehetőségeit.  A hatókörmezők 3D nézetekhez társíthatók, és betűrendbe rendezhetők.

Revit 2019 - Teljes képernyős perspektívikus nézetek használata
Revit 2019 – Teljes képernyős perspektívikus nézetek használata

A tervezői szándék bemutatása összetettebb kitöltési mintákkal és valósághűbb renderelésekkel

Az új, dupla kitöltési mintákkal – amelyeket szintén felhasználóink kértek – egyszerűen hozhat létre összetettebb grafikus megjelenítéseket, mivel az anyagokon és a kitöltött régiókon előtérbeli és háttérbeli kitöltési mintákat is be lehet állítani. A dupla kitöltési minták a kitöltött területekre, a láthatóság/grafikai megjelenítés felülírásaira, az objektumszintű felülírásokra, valamint az anyagok kihúzási és kivágási beállításaira egyaránt alkalmazhatók.

Revit 2019 - Előtérbeli és háttérbeli kitöltési minták alkalmazása az anyagokon és a kitöltött területeken.
Revit 2019 – Előtérbeli és háttérbeli kitöltési minták alkalmazása az anyagokon és a kitöltött területeken.

A fizikai alapú Autodesk Raytracer renderelőmotorral való kiváló együttműködésre tervezett, az épülettervezéshez általánosan szükséges fizikai alapú megjelenési eszközök új elemtárával jobb minőségű, valósághű rendereléseket hozhat létre.  Ilyen eszközök például a szőnyegek, a mennyezetek, a betonszerkezetek, a beton falazóblokkok, a szövet- és bőrfajták, az üvegek és ablaküvegezés, valamint a különböző fém-, kő- és fafajták.

Revit 2019 - Fizikai alapú megjelenítési eszközök új elemtára
Revit 2019 – Fizikai alapú megjelenítési eszközök új elemtára

További új funkciók a szabadabb tervezéshez

Felosztott korlátok

A Split (Felosztás) eszközt a vázlat üzemmódon kívül is használhatja a korlátelemekre, így jobban kézben tarthatja a korlátnyomvonalból létrehozott korlátok szabályozását.  Az eszköz segítségével egyetlen kattintással oszthat fel korlátokat, ami leegyszerűsíti a korlátok létrehozását és módosítását.  A korlát felosztásának eredményeként kapott elemek egymástól független nyomvonalvázlattal fognak rendelkezni.

Revit 2019 - A korlátnyomvonalból létrehozott korlátok szélesebb körű szerkesztése
Revit 2019 – A korlátnyomvonalból létrehozott korlátok szélesebb körű szerkesztése

Kibővített országspecifikus Revit-tartalmak a DACH régió számára

A vadonatúj tartalomtárnak köszönhetően a Revit még hasznosabbá vált a német, osztrák és svájci ügyfelek számára. Az új tartalomnak és az országokra szabott, több szakágra kiterjedő munkafolyamat-támogatásnak köszönhetően a Revit optimalizálva lett a német anyanyelvű országokban történő használatra.  Erről többet is megtudhat a német nyelvű BIM Blogon közzétett bejegyzésből.

Optimalizálás

Az Autodesk arra törekszik, hogy a Revit 2019 megkönnyítse a hatékony és megalapozott döntéshozatalt a tervezés során.  Ez optimalizálást is jelent, amely elősegíti a hatékonyabb interakciókat és a termelékenyebb munkát.

Összetettebb csőhálózatok létrehozása

A korábbi Revit-kiadásokban a felhasználóknak sokat kellett tudniuk a csőcsatlakozások beállításairól, és tisztában kellett vele lenniük, hogy hova kell bevinni az adatokat a szivattyúk definiáláshoz.

A Revit 2019 az elsődleges/másodlagos csőhálózatok fejlesztései révén jóval bonyolultabb csőhálózatok modellezését teszi lehetővé. Ezen fejlesztések közé tartozik a gyűjtőrendszerek, hidak és egycsöves elsődleges hurkok támogatása. A felhasználók könnyen áttekinthetik az áramlást és a nyomásveszteséget a teljes hálózat egy-egy szivattyúeleménél.  A Revit 2019-ben a mérnökök párhuzamosan kapcsolt szivattyúkat is felépíthetnek és elemezhetnek a csővezeték-hálózatokban, és könnyedén kiszámíthatják az áramlást a normál és a készenléti szivattyúállapotok alapján.

Revit 2019 - Párhuzamosan kapcsolt szivattyúk felépítése és elemzése csővezeték-hálózatokban.
Revit 2019 – Párhuzamosan kapcsolt szivattyúk felépítése és elemzése csővezeték-hálózatokban.

Kiss Károly
rendszermérnök, építőmérnöki alkalmazások

forrás: Autodesk

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!