Folytatjuk a Revit 2019-es verziójának újdonságait bemutató cikkünket.

A Revit 2019 új funkciói még több lehetőséget biztosítanak a több szakágat egyesítő csapatoknak azáltal, hogy segítenek az adatok és a projektcsapatok összekapcsolásában a projektek teljes életciklusa során.

Csapatmunka

A részletes acéltervezésre szolgáló eszközök zökkenőmentesebbé teszik a tervezéstől a gyártásig tartó munkafolyamatot.

A Revit 2019 új szerkesztőeszközeivel könnyedén módosíthatja a teherhordó vázrendszereket és az oszlopok elemeit, és személyre szabott parametrikus vágásokat is alkalmazhat, amelyek jobban illeszkednek az acélkötések elemeinek geometriájához. Mostantól lemezeket, csavarokat, horgonyokat, nyírócsapokat, hegesztéseket és hasonló acélelemeket is elhelyezhet egy 3D modellben a szerkezeti elemek összekapcsolásához.

A Revit pontosabban definiált tervezési modellje lehetővé teszi a jobb együttműködést az Advance Steellel az acélszerkezeti részletrajzok elkészítéséhez és a gyártáshoz. Az acéltervezési dokumentációs eszközökkel pontos, rajzterületen belüli, részletes acélszerkezet-dokumentációt hozhat létre a szabványos és személyre szabott acélkötések részletrajzaival. A követelményeket és az elrendezéseket is könnyebben megoszthatja másokkal, és együttműködhet a részlettervezőkkel és gyártókkal. Látogassa meg a BIM and Beam blogot, ha többet szeretne tudni a Revit ezen új funkciójáról.

Új acéltervezési dokumentációs eszközök.
Revit 2019 – Új acéltervezési dokumentációs eszközök.

Ívelt objektumok méretei a metszetekben

A méretek most már olyan nézetspecifikus geometriák esetében is működnek, amilyenek például a metszetsíkban létrehozott élek és pontok, ami hozzájárul a hidakra vonatkozó teljes munkafolyamat javulásához, és könnyebben dokumentálhatóvá teszi az összetett építészeti formákat.

Továbbfejlesztett 3D modellezés és gyártási utasítások kommunikálása

A vasalásdokumentáció jegyzékeinek és feliratainak továbbfejlesztése érdekében a szabadformájú vasalás a Revit 2019-ben vagy a meglévő vasalásforma-családoknak felel meg, vagy új vasalásforma-családokat hoz létre a vasalás geometriája alapján. Ez a funkció segít a tervezési szándék és a gyártási adatok jobb kommunikálásában, mert vasaláshajlítási jegyzékekkel adhatók át a síkbeli szabadformájú vasalás egyes szakaszhosszai és alakkódjai.

A vasalásdokumentáció jegyzékeinek és feliratainak továbbfejlesztése érdekében a szabadformájú vasalás a Revit 2019-ben vagy a meglévő vasalásforma-családoknak felel meg, vagy új vasalásforma-családokat hoz létre a vasalás geometriája alapján. Ez a funkció segít a tervezési szándék és a gyártási adatok jobb kommunikálásában, mert vasaláshajlítási jegyzékekkel adhatók át a síkbeli szabadformájú vasalás egyes szakaszhosszai és alakkódjai.

Revit 2019 - Alakegyeztetés szabadformájú vasaláshoz.
Revit 2019 – Alakegyeztetés szabadformájú vasaláshoz.

A Revit és a Structural Precast Extension for Revit 2019 bevezetése*

A Revit 2019 funkciói tovább bővülnek a Structural Precast Extensionnel, hogy a tervezéstől a gyártásig tartó folyamat fejlettebb és automatizáltabb legyen.  A gerendalemezek az előregyártás-automatizálási folyamat részét képezik, és az új Precast-API még hatékonyabbá teszi az eszközt azáltal, hogy lehetővé teszi a felhasználók számára a rajzok létrehozását az előregyártott elemekhez, valamint a harmadik féltől származó bővítmények integrálását az előregyártás konfigurációjához. Hamarosan további információk érkeznek a bővítmény bevezetéséről és elérhetőségéről az Autodesk asztali alkalmazáson keresztül.

API az előregyártás automatizálásához*

A Precast for Revit dedikált API-ja lehetővé teszi, hogy külső fejlesztők is becsatlakozzanak az előregyártás automatizálási mechanizmusaiba, ami tovább bővíti a szerkezeti előregyártás támogatását, és kiegészíti a Revit platformot.  Az API lehetővé teszi a személyre szabott modellezési konfigurációk vagy szerelési rajzok létrehozását, illetve a személyre szabott számozást.

Gerendarács-lemezek előregyártásának automatizálása*

A gerendalemezek mostantól az előregyártás-automatizálási folyamat, valamint a Structural Precast for Revit 2019 részét képezik.   Az alkalmazással elvégezheti a gerendalemezekre való szegmentációt és a vasalás előre definiált szabályok alapján történő hozzáadását, automatizálva az előregyártott gerendalemez-összeállítások modellezésének teljes folyamatát. Ha a funkciót a szerelési rajzokkal és a CAM-exportálással együtt használja, zökkenőmentessé teheti a koordinációt a tervezéstől a gyártásig.

Revit 2019 - A Structural Precast for Revit lehetővé teszi a gerendalemezekre való szegmentációt és a vasalás hozzáadását.
Revit 2019 – A Structural Precast for Revit lehetővé teszi a gerendalemezekre való szegmentációt és a vasalás hozzáadását.

Az IFC4-támogatás fejlesztései

A Revit 2019-ben az IFC-importálás és -exportálás a legújabb IFC-szabványt támogatja. A korábban érvénytelennek számító elemek mostantól zökkenőmentesen importálhatók és exportálhatók, és az importált IFC- és Rhino-elemek másolhatóvá és tükrözhetővé váltak.

Az Autodesk BIM 360 következő generációs együttműködési eszközeinek használata

A Revit 2019 a 2018. április 9-én megjelent, építőipari projektkészítésre és kivitelezésfelügyeletre kifejlesztett új BIM 360 felhőalapú platformmal való munkára lett optimalizálva. Az Autodesk BIM 360 egyetlen adatplatformon központosítja a projektek összes adatát, amely egyetlen megoldás keretein belül kapcsolja össze a projektek érdekelt feleit és munkafolyamatait, a tervezéstől a kivitelezésen keresztül az üzemeltetésig, a helyszíni munkálatoktól az irodáig és vissza. Az Autodesk Collaboration for Revit a Revit felhasználói számára mostantól a BIM 360 tervezőcsapatoknak készült tervezési munkamegosztási és együttműködési szoftver neve alatt, újracsomagolva érhető el.

Tervezés, optimalizálás, összekapcsolás

Összegzésképpen: a Revit 2019 új funkciókat és fejlesztéseket vezet be, amelyek segítenek a több szakágat egyesítő csapatoknak a projektek hatékonyabb megvalósításában. A Revit még magával ragadóbb és modernebb felhasználói élményt nyújt, továbbra is elősegíti a hatékony tervezést, és serkenti az innovációt. A terv egyre nagyobb részét modellezheti le 3D nézetben a magával ragadó tervezési élmény érdekében. A Revit 2019 hatékonyabb tervezés és részletrajzolás közötti munkafolyamatokat tesz lehetővé olyan eszközökkel, amelyek használatával nagyobb részletességgel modellezhet, jobban koordinált és pontosabb acél-és betonmodelleket hozva létre.

Kiss Károly
rendszermérnök, építőmérnöki alkalmazások

forrás: Autodesk

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!