Fenntarthatóság, funkcionalitás, esztétikumA világ legzöldebb borászata

Egy tűzvész súlyosan megrongálta a kaliforniai Napa-völgyben található Silver Oak Borászatot, elpusztítva létesítményeit és kétmillió dollárnyi értékűre becsült borkészletét.

Az ezt követő időszak érzelmileg nagyon megviselte a régóta működő családi vállalkozást, ahogy a tulajdonosok felmérték a károkat, és próbálták megemészteni ezt a súlyos veszteséget. A család azonban hamarosan rájött, hogy a tűz lehetőséget adott számukra, hogy újragondolják a vállalkozásukat, és főnixmadárként éledjenek újra hamvaikból.

A tűzesetet követő első nagy döntésük az volt, hogy minél hamarabb újjáépítik a borászatot, a második pedig az, hogy mindezt fenntarthatóan teszik. Ennek az erőfeszítésnek az eredménye a Napa-völgy Oakville régiójában újraépült létesítmény, a világ első borászata, amely elnyerte a LEED Platina tanúsítványt. Most pedig újabb főnix éledt fel, hogy kövesse elődje példáját.

A Silver Oak létesítménye új fenntarthatósági mércét állít a borászati ipar számára. Az új borászat az Alexander-völgyben található, Sonoma megye egyik borvidékén, amely főleg minőségi cabernet sauvignon és merlot borairól vált híressé. A napenergia használatával, hatékony LED-világítással és víztisztító rendszerével ez a borászat is úton van a LEED Platina minősítés felé, így az Oakville után a második borászati létesítményként nyerheti el ezt az elismerést.

A Silver Oak a hetvenes évek elején társulásként kezdte, 2001 óta a Duncan család a kizárólagos tulajdonosként működteti a vállalkozást (a családfő, Raymond Twomey Duncan egyike az eredeti társalapítóknak). A borászatot David Duncan ügyvezető és Tim Duncan ügyvezető alelnök irányítja.

„Számomra sokat jelent gondoskodni a földjeinkről, a szőlőskertjeinkről, és megtenni mindent, amit csak tehetünk, hogy megvédjük azt a helyet, amely az egyetlen otthonunk – mondta David Duncan. – A vízmegőrzés és a rovarirtók használatának kiküszöbölése, valamint mindaz, amit a közvélemény fenntartható tevékenységként tart számon, beleillik abba, amit csinálunk.”

Az épülettervezést a Sagan Piechota Architecture vezette, karöltve a generálkivitelező Cello & Maudru Construction vállalattal. A fenntarthatóságon és a funkcionalitáson túl a Silver Oak számára az esztétikum is fontos volt. A csőhálózatot és a futóhidakat szimmetrikus, szép elrendezésben fektették le, és egyebek mellett tetőablakok gondoskodnak arról, hogy még több napfény jusson az épületbe. A külső oldalakhoz 85 éves borerjesztő tartályokból származó, újrafelhasznált vörösfenyőt használtak.

A Silver Oak új borászatában működő kóstolószoba renderelt képe. A kép tulajdonosa: Silver Oak.

A munkalámpák esetében hatalmasat fejlődött a technológia: azok az energiahatékony megoldások, amelyek a borászati munkafolyamatokban korábban nem lettek volna alkalmazhatók vagy költséghatékonyak, ma már elérhetőek. Például az összes munkalámpa fényforrása LED, ami Duncan szerint csak egy évtizeddel ezelőtt is háromszor nagyobb költséget jelentett volna, mint most. A fényforrásokat olyan ritkán kell cserélni, hogy szinte elfelejthetik ezt a kérdést.

A napenergia szintén sokkal költséghatékonyabbá vált. „Tíz évvel ezelőtt a napelemek megtérülése 7–9 év volt – mondta Duncan. – Úgy gondoljuk, a mostaniak körülbelül 3–4 év alatt hozzák vissza az árukat. Ekkora volt a fejlődés ilyen rövid idő alatt.”

Duncan számára a fenntarthatóság elsősorban a bor minőségéről szól. A borkészítéshez nagyon sok víz kell, így a vízmegőrzés és -újrahasznosítás kiemelt fontosságú. A csapat a TEP Engineering céggel együttműködve dolgozott ki egy olyan központi melegvizes rendszert, amely naphőenergia és széndioxidos hőszivattyúk segítségével biztosítja a hőt a háztartási, termelési és újrahasznosított vízrendszerekhez, valamint a meleg glikolrendszerhez, amely a bor hőmérsékletének szabályozását segíti.

„Tudomásom szerint ez az első olyan projekt, amelynek során újrahasznosított meleg vizet használnak, ami bortermelő létesítményekben ideális, mivel egyetlen liter bor elkészítéséhez jellemzően 6–14 liter ivóvíz szükséges – mondja Andy Souza, a LEED akkreditált szakembere, a TEP vízhálózatokkal foglalkozó épületgépésze.

„A Silver Oak úgy igyekszik csökkenteni a borászat vízfogyasztását, hogy a kezdeti hordó- és tartálymosás és padlótisztítás újrahasznosított vízzel történik, ezzel az egy liter bor előállításához szükséges ivóvízigény 2–3 literre csökkenthető.”

A telephely vízkezelő rendszerének szíve a membrános bioreaktor (MBR), amely ülepítőtartályok és membránszűrők sorozatából áll áll, így fokozatosan távolítja el a részecskéket a borkészítés folyamán keletkező vízből (nem szennyvízből). Így több célra is ismét fel lehet használni a borászatban, például öblítővízként is. Az esővizet is felfogják és átvezetik az MBR-en.

„A pénz erőforrás – mondta Duncan. – A bármi áron elért környezetvédelem nem igazi megoldás.” Egyéb döntések mellett a Revitben végzett számítógépes modellezés is segített az üzlet nyereségessé tételében, hiszen a csapat már a képernyőn azonosíthatta és megoldhatta a problémákat, és nem a kivitelezés során kellett ezt elvégezniük.

„Nagyon, nagyon sok olyan gondot oldottunk meg számítógépen, amit általában a terepen szoktunk – teszi hozzá. – Úgy gondoljuk, így több százezer dollárt takarítottunk meg.”

Mivel sok elemmel kellett dolgozni, a csapat a BIM 360 programot is használta, hogy megkönnyítse a közös munkát.

„A nagyobb alvállalkozói koordinációs megbeszéléseken használtuk, arra, hogy felmérjük a munka terjedelmét és az ütemezést – mondta Adam Katz, a Cello&Maudru termékmérnöke. – Emellett iPadeket adtunk minden művezetőnek és a felügyelőnek, akik így a BIM 360 segítségével terepen, valós időben tekinthették meg a modellt, hogy követhessék a munkacsoportokat, és segítsék az alvállalkozók koordinálását.”

Egy másik innovatív jellegzetesség az újrahasznosított farmervászon felhasználása szigetelésként.

„Az irodahelyiségekben minden szigetelés újrahasznosított Levi’s farmer, ami elég jó buli, mivel én szinte csak Levi’s ruhákat hordok – mondta Duncan. A modellezés segítségével a csapat felmérte, hogyan térnek el a farmervászon méretjellemzői és hőátbocsátási tényezői a hagyományos üveggyapotétól vagy habszigetelésétől.

„A szoftveres koordinációt használtuk a különböző vastagságok megállapítására és annak ábrázolására, hogy az elrendezések és a különböző kivitelezési szerelvények hogyan működnek együtt egy az iparági szabványoktól eltérő megoldásban” – folytatja Katz.

„Az épületünk már a befejezés percétől kezdve elavult lesz – mondta Duncan. – Tehát a következő, aki borászati projektbe kezd, tanulhat tőlünk, és csinálhatja még jobban.”

Forrás: Autodesk blog


Vegyen részt 2020. novemberi online előadás-sorozatunkon, ahol megismerheti az újgenerációs BIM 360 platformot, amely összekapcsolja a projektek érdekelt feleit és munkafolyamatait a projekt életciklusának minden szakaszában – a tervezéstől a kivitelezésen keresztül az üzemeltetésig, a helyszíni munkálatoktól az irodáig és vissza!

A BIM 360 a projektmenedzsment eszközöket és az adatbázist gépi tanulási analitikával és betekintéssel párosítja, ezzel megszünteti mindazokat a bizonytalanságokat, amelyek az építési projekteket övezik, legyenek azok bármilyen volumenűek. Az eredmény a projektcsapatok közötti szorosabb együttműködés, a változtatások jobb átláthatósága, valamint nagyobb adatfolytonosság, ami végeredményben nagyobb nyereségességhez vezet.

2020. november 5., 10 óra
Az Autodesk újgenerációs BIM megoldásai (BIM 360 szoftvertípusok és alkalmazási lehetőségei)
Előadó: Maródi László
Regisztráció és további információ >>>

2020. november 12., 10 óra
BIM munkafolyamatok (Autodesk szoftverek a BIM szolgálatában
Előadó: Baji-Gál Ferenc
Regisztráció és további információ >>>

2020. november 19., 10 óra
Modern létesítmény-tervezés és BIM 360 (a Plant 3D rendszer és a BIM megoldások együttes használatának előnyei)
Előadó: Maródi László
Regisztráció és további információ >>>

2020. november 26., 10 óra
Revit – Munka közösen! (Hogyan dolgozhat együtt építész, szerkezettervező, épületgépész és villamos tervező?)
Előadó: Baji-Gál Ferenc
Regisztráció és további információ >>>


Az online előadásainkon megszerzett ismereteket használja fel munkájába! A folyamatos tanulás, képzés és a megszerzett tudás szinten tartása az első lépés a sikeres innováció felé.

Kapcsolattartó:

Baji-Gál Ferenc
BIM értékesítési és technikai
tanácsadó
+36 30 585 7045
ferenc.baji-gal@cads.hu