Az 5 legfőbb érv az AutoCAD-munkafolyamatok az Autodesk Builddel való kibővítése mellett

Az AutoCAD egy rendkívüli eszköz, amely elősegíti, hogy az építészek, mérnökök és tervezőcsapatok könnyedén hozhassanak létre pontos 2D és 3D modelleket. Ezeknek a modelleknek a megosztása azonban gyakran problémát jelent, amelyre a vállalatoknak megoldást kell találniuk a projektek sikeressége érdekében.

Ha más érdekeltekkel szeretnének megosztani adatokat az AutoCAD-ből, a legtöbb tervezőcsapat PDF-fájlba vagy más írásvédett formátumba konvertálja a fájlokat. Ennek két nyomós oka van.

Egyrészt a formátummódosítás biztosítja, hogy a használt szoftvertől függetlenül mindenki hozzáférjen a fájlhoz. Másrészt ez a megoldás segít megvédeni a vállalat szellemi tulajdonát a módosítástól vagy újrafelhasználástól.

Az írásvédett fájlok használata azonban megnehezíti, hogy az érdekelt felek visszajelzést tudjanak adni. A tulajdonosoknak és együttműködőknek a PDF-fájlokban – vagy akár kézzel – kell jelölniük a módosításokat, és valamilyen csatornán keresztül vissza kell küldeniük a dokumentumokat.

Ez kockázatokat hordoz magában:

  • Az exportált információk azonnal elavulnak – és még arra is van esély, hogy a résztvevők a tervek egy korábbi verziójához fűznek megjegyzést, vagy abból végzik a kivitelezést.
  • Azt is nehézkes nyomon követni, hogy melyik fájt ki kapta meg és mikor.
  • A visszajelzések utáni szaladgálás és azok egyeztetése időigényes folyamat, és nehéz egyértelművé tenni, mely változtatások fognak érvényesülni.
  • A résztvevők több csatornát is használnak, ami növeli a félreértések veszélyét.

Van azonban egy nagyszerű alternatívánk a projekteken folytatott együttműködés és a projektek kimenetelének javításához. Ez az Autodesk Build, amellyel a projektcsapatoknak érdemes kibővíteni AutoCAD-alapú munkafolyamataikat.


Vegyen részt 2022. június 28-án 10 órától szakmai webinárunkon, ahol megismerheti:

  • Miképp épül be a BUILD (BIM) az AutoCAD-be?
  • Miben több az AutoCAD és a BUILD együtt, milyen extrákat nyújt a tervezők, a vállalkozók vagy a tulajdonosok számára?
  • Milyen funkciókkal támogatja a BUILD az építőipari folyamatokat?
  • Miképp válik hatékonyabbá a tervkommunikáció a BUILD-del a klasszikus DWG alapú kommunikációtól?

Autodesk Build integrálása az AutoCAD munkafolyamatokba
2022. június 28., 10 óra
Előadó: Maródi László – BIM specialista
Regisztráció és további információ >>>


1. A lehető legkevesebb hiba érdekében egyetlen információforrást használ

Az Autodesk Build lehetővé teszi, hogy a csapatok biztonságosan osszák meg a tervfájlokat azok eredeti formátumában, és a fájlok bármilyen asztali gépről, laptopról vagy mobileszközről elérhetők legyenek. A valós idejű platform kizárólagos információforrást képez, amely a projekt minden résztvevője számára elérhető.

Az új verziók automatikusan felváltják a régebbi dokumentumokat, így nem áll fenn annak kockázata, hogy elavult tervekből fognak dolgozni. Ráadásul korlátlan tárhelyet és verziókezelést is nyújt, így össze lehet hasonlítani a tervek régebbi verzióit – ami kevesebb hibát és a projekt mélyebb megértését eredményezi.

Fontos tudnivaló, hogy a hatékonyabb adatkezelés elősegítése érdekében az Autodesk Build megfelel az ISO 19650 elnevezési konvenciójának.

2. A módosítások kommunikációja gyorsabb és érthetőbb, és jobban alapul az együttműködésre

Az Autodesk Build áthidalja a tervezőcsapat, a tulajdonosok és a kivitelező vállalatok közötti szakadékot. A fájlok számos különböző formátumban, az irodából és a munkavégzés helyszínéről is hozzáférhetők, továbbá be lehet állítani, hogy csak megtekinthetők vagy szerkeszthetők legyenek-e.

Az érdekeltek az online felhőalapú megtekintőben közvetlenül a tervekre jegyezhetik fel pontos visszajelzéseiket és módosításaikat. A tervellenőrzők megcímezhetők és azonnal értesíthetők, így a csapatok hatékonyabban működhetnek együtt, és valós időben beszélhetik meg a módosításokat. Az ellenőrzések is gyorsabbak és hatékonyabbak lesznek, és a résztvevők olyan információkon osztozhatnak, amelyek hozzájárulnak egy kedvezőbb végeredmény kidolgozásához.

3. Az egyértelmű naplózás nagyobb bizalmat eredményez

Az Autodesk Buildbe feltöltött összes fájl nyomon követhető, legyen PDF, DWG vagy bármilyen egyéb formátumú. A fájlok előzményeit akármikor meg lehet jeleníteni – beleértve azt is, hogy mikor lettek létrehozva, kik tekintették meg őket és milyen változásokon estek át. A rendszer által létrehozott auditnaplózásnak köszönhetően a létrehozás pillanatában mindenki láthatja a legújabb információkat.

Ezzel kiküszöbölhetők az azzal kapcsolatos viták, hogy mit kaptak kézhez a projekt különböző résztvevői, és nem kell annyi időt pazarolni az utánajárásra és nyomon követésre. Végezetül, ez a jobb átláthatóság a teljes projektcsapat magabiztosabb működéséhez és az együttműködők közötti hatékonyabb munkakapcsolathoz vezet.

4. Összekötheti a projekt teljes életciklusának szakaszait és munkafolyamatait

Az Autodesk Build nem egy egyszerű dokumentumkezelő rendszer, hanem az érdekelteket a projekt teljes életciklusában összekötő kommunikációs eszköz. A fájlokat az információcsere és további munkafolyamatok kezdőpontjává teszi.

Az építőcsapattal folytatott kommunikáció leegyszerűsítése érdekében például a tervek két lépésben közzétehetők az AutoCAD-ből egy helyszíni mobileszközre, jóváhagyási folyamatokkal és naplózással együtt.

A rendszerből más munkafolyamatok is indíthatók: költségek csatolhatók például egy információkéréssel kapcsolatos problémához, vagy kitűzhető egy találkozó a probléma megvitatásához; napi rendszerességű naplók hozhatók létre és problémalisták állíthatók össze; tárolhatók a GPS-referenciákkal ellátott fényképek, illetve kezelhetők az eszközök és a telepítési állapotuk.

Egyetlen helyen több adatpontot is biztosít, így a projektcsapat kihasználhatja a részletes, holisztikus adatkezelési és jelentéskészítési megoldás előnyeit. A gépi tanulási megoldásokat használó platform prediktív elemzéseket is biztosít, hogy a csapatok még az előtt el tudják hárítani az esetleges problémákat, hogy azok bekövetkeznének.

5. Szerteágazó út vezet a 2D-ből a 3D-be

Sok vállalat a 2D-ről fokozatosan adatokban gazdag formátumokra áll át, például épületinformáció-modellezésre. Az átállás során azonban sok információ még a hagyományos fájltípusokban tárolódik, és a projektek gyakran többféle formátumot használó hibridek lesznek. Az Autodesk Builddel a csapatok rugalmasan kezelhetnek és jeleníthetnek meg számos különböző fájltípust az átállás alatt.

Ráadásul a különböző formátumok munkafolyamatai nagyon hasonlóak; hibajelentéseket például a megtekintő által támogatott bármelyik fájlformátumban létre lehet hozni. Ez azt jelenti, hogy az Autodesk Build nem pusztán támogatni képes a hagyományos munkafolyamatokat, hanem még segíti is a vállalatokat a 2D-ről 3D-re való átállásban.

Jobb végeredmények kidolgozása

Ha integrálja az Autodesk Buildet az AutoCAD-munkafolyamatokba, azzal elősegíti, hogy a tervezőcsapattól és a támogató szakágaktól kezdve a kivitelezési csapaton át egészen a tulajdonosokig mindenki összeköttetésben lehessen.

Azzal, hogy egyetlen, könnyen hozzáférhető információforrást kell használni, leegyszerűsödnek a munkafolyamatok, javul az átláthatóság és csökken a hibák száma. Hatékonyabban lehet együttműködni a kivitelezési projekteken, amelyek így jobb eredményre vezethetnek.

A fejlett adatelemzés és a 3D modellezésre való átállás támogatásával ráadásul a platform segít a tervezőknek a jövő módszereinek adaptálásában.

Forrás: Autodesk blog

 Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési megoldásaival kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, csatlakozzon Youtbe csatornánkhoz és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

Kapcsolattartó:

Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató