Az Autodesk Construction Cloud platform

Valószínű, hogy mostanra már Ön is hallott az Autodesk Construction Cloudról, az Autodesk hatékony kivitelezésmenedzsment-platformjáról, amely nagy változásokat eredményezhet az építőipari üzletvitelben. De mi is pontosan az Autodesk Construction Cloud, mi köze van a BIM 360-hoz, és pontosan miben segíti a jobb munkavégzést?

Azoknak, akik már ismerik vagy használják a BIM 360-at, a legegyszerűbben úgy lehetne jellemezni az Autodesk Construction Cloudot, hogy olyan, mint a BIM 360 felturbózva… sőt, még annál is több. A projekteken való zökkenőmentesebb együttműködés révén lehetővé teszi a projektadatok, a tervezői csapatok és a munkafolyamatok összekapcsolását.

Egy új projekt létrehozásakor mostantól két lehetősége van:

  • Megkezdi a projektet a BIM 360 platformon a megszokott módon.
  • Megkezdi a projektet az új Autodesk Construction Cloud platformon.

De mi a különbség? – teheti fel – a kérdést.

A különbségek némelyike egészen apró, mások jelentősebbek. Például az Autodesk Construction Cloud platformon az összes modell saját előfizetéses (Bring Your Own Subscription, BYOS) alapon működik. Az eddig csak a BIM 360 Designban elérhető BYOS lehetővé teszi, hogy a projekt-rendszergazda meghívására a BIM 360 Design előfizetésével rendelkező más felhasználók is csatlakozzanak a BIM 360-projektekhez, függetlenül attól, hogy a projekt-rendszergazda vállalatánál dolgoznak-e. Az Autodesk a további különbségeket a Knowledge Network felületén ismerteti.

Ha Ön jelenleg is BIM 360-ügyfél, fontos kiemelni: nem veszik el a hozzáférése a jelenleg is használt nagyszerű BIM 360-eszközökhöz. Ez nem változik.

Az Autodesk Construction Cloud még hatékonyabban kapcsolja össze az adatokat, a munkafolyamatokat és a csapatokat a kivitelezés teljes életciklusa során, a tervezéstől egészen az üzemeltetésig. Három fő termék kapcsolódik hozzá:

  • Autodesk Build: a PlanGrid és BIM 360 szoftverek legfontosabb szolgáltatásait további új funkciókkal bővíti, ezzel átfogó helyszíni felügyeleti és projektkezelési megoldást nyújt. Az Autodesk Build továbbá a PlanGrid Build mobilalkalmazást is tartalmazza további új képességekkel a terepen dolgozók számára.
  • Autodesk Takeoff: lehetővé teszi a becslők számára a 2D és 3D mennyiségmeghatározás automatizálását egyetlen átfogó platformról.
  • Autodesk BIM Collaborate: a teljes tervezési együttműködés és koordinációs munkafolyamat egyetlen megoldás keretein belül való kezelésével lehetővé teszi a projektcsapatok számára a tervezői szándék összehangolását és végrehajtását, így csökkenti az átdolgozások mennyiségét, növeli a termelékenységet, és hozzájárul a projektek gyorsabb teljesítéséhez.

Az egységesített Autodesk Construction Cloud platform részeként minden új termék tartalmazza a következőket:

  • Autodesk Docs – központosított dokumentumkezeléssel támogatja a közös adatkörnyezetet az egységesített termékek számára, zökkenőmentes navigációt és integrált munkafolyamatokat biztosít a felhasználók számára, így kizárólagos információforrást alkot a projekt teljes életciklusa során.
  • Insights – az összegyűjtött és feldolgozott adatokból elemzéseket készít, képes az adatok exportálására, valamint felhasználja a Construction IQ mesterséges intelligenciáját a kockázatok felismeréséhez és csökkentéséhez.
  • Administration – a projekt beállításához központosított felhasználókezelést és engedélyezést, sablonokat és egyéb eszközöket, az egységesített termékekhez pedig egyedi hitelesítési módszert biztosít.

Ha az Ön tervezőcége a BIM 360 Design Collaboration modult használja, akkor mostantól a „Model Coordination” modult kell használnia. Bár a BIM 360 és az új egyesített platform egyelőre hasonló funkciókkal rendelkeznek, a későbbiekben mindkettő különböző fejlesztési terveket kap.

És mindez még csak a jéghegy csúcsa!

Ha előfizet az Autodesk Architecture Engineering and Construction Collection gyűjteményre, annak keretében mostantól az Autodesk Docs termék használatára is jogosult. A Docs lehetővé teszi a csapatok számára a hozzáférést egy felhőalapú, közös adatkörnyezethez, amely kizárólagos adatforrásként használható az összes csapat számára a projekt teljes életciklusa során. Az Autodesk Docs elérhető még az Autodesk Build, valamint – ahogyan említettük – a BIM Collaborate és a BIM Collaborate Pro részeként is.

BIM tanácsadóként számos kérdést kaptam az elmúlt időszakban az Autodesk ezen újításairól, és biztos vagyok benne, hogy érkeznek majd még újabbak.

Szeretne többet megtudni az Autodesk Construction Cloud főbb jellemzőiről és funkcióiról? Tekintse meg felvételről szakmai online előadásunkat, ahol megismerheti, hogy miként léphet be Ön is a BIM kompatibilis tervezői és a kivitelezői folyamatok világába ezen letisztult, modern megoldások segítségével!


CONSTRUCTION CLOUD – A BIM platform és elemei 1. rész
Előadó: Maródi László
További információ >>>


Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési megoldásaival kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartó:

Maródi László
Értékesítési és technikai
tanácsadó
+36 30 343 8113
laszlo.marodi@cads.hu