Az Autodesk Construction Cloud újdonságai: a legfrissebb termékkiadások több, mint 50 funkciója

Az Autodesk a megfelelő eszközökkel látja el ügyfeleit ahhoz, hogy a változó környezetben is kiválóan tudjanak teljesíteni. Emiatt folyamatosan további fejlesztésekkel és új funkciókkal egészítik ki termékeit. Azért, hogy Ön is lépést tarthasson a termékeket érintő összes új változással, összegyűjtöttük az Autodesk Construction Cloud termékpalettáján, így többek között az Autodesk Construction Cloud platform, az Autodesk Build, az Autodesk BIM Collaborate, az Autodesk Takeoff, a BuildingConnected, a ProEst, az Assemble és a BIM 360 esetében bevezetett legújabb és legnagyszerűbb frissítéseket.

Az egységesített Autodesk Construction Cloud platform

* = Az egységesített Autodesk Construction Cloud platformon és a BIM 360-ban egyaránt megtalálható funkciók

AutoSpecs funkció az Autodesk Construction Cloudban – a kivitelezési műveletek csomagjával (Construction Operations Bundle) rendelkező ügyfelek az Autodesk Construction Cloud AutoSpecs funkciójával automatikusan előállíthatják a benyújtandó dokumentumok átfogó naplóit, összevethetik a specifikációk verzióit és azonosíthatják az esetleg nem teljesített benyújtási követelményeket. Ezzel nemcsak időt és pénzt takarítanak meg, de egyúttal a kockázatokat is csökkenthetik.

Felügyeleti konzol | Szerepkörkezelés [hamarosan elérhető] – A fiókfelügyeleti modul új Szerepkörök eszköze segítségével a fiókrendszergazdák a webes felületen megtekinthetik és kezelhetik a fiókjukban elérhető szerepkörök listáját az Autodesk Construction Cloud-projektekben. A fiókrendszergazdák ezenkívül új szerepköröket is hozzáadhatnak, illetve eltávolíthatják a meglévőket, valamint frissíthetik a szerepkörökhöz társított alapértelmezett hozzáférési szintet. A projektfelügyeleti modulban a rendszergazdák a projekttagok és azok szerepköreinek kezelését is elvégezhetik a Tagok táblázatban, ahol új képességként már az oszlopok testreszabására is lehetőségük van.

Bridge | Revit Cloud Worksharing – A webes felületen a tagok a Bridge-en keresztül kapcsolhatják össze a Revitből származó felhőmodelleket az Autodesk Construction Cloud-fiókjukkal, ami elősegíti a különböző csapatok együttműködését, hogy az érintettek biztosan a megfelelő adatokkal dolgozhassanak.

Műszerfalak | Kezdőlap – Az Autodesk Construction Cloud fő weboldalán mostantól minden tag hozzáférhet egy olyan személyre szabott, felhasználó-központú műszerfalhoz, amely projektfüggetlen nézetet biztosít számukra, gyakorlatban is hasznosítható megállapításokkal együtt. A tagok a műszerfal testreszabásával hozzáadhatják a Hozzám rendelve, a Legutóbbi elemek, a Saját projektjeim és a Könyvjelzők nézeteket, valamint a jóváhagyott partnerkártyákat.

Adatcsatlakozó | Adatok ütemezése – A tagok a webes felületen mostantól adatcsatlakozó-kivonatok részeként férhetnek hozzá az Autodesk Construction Cloud platformról származó ütemezési adataikhoz, amelyeket elemzés céljából a BI-műszerfalaikhoz is kapcsolhatnak. Az ütemezés metaadatai közé tartoznak a revíziók, tevékenységek, mérföldkövek és minden ezekhez kapcsolódó részletes információ; a tevékenységek közötti függőségek; a megjegyzések és a javasolt módosítások.

Adatcsatlakozó | Tevékenységadatok (nyilvános bétaverzió) – Mostantól a Data Connector API-ban a tagok a tevékenységekhez új adatsémaként férhetnek hozzá, amelyek a Docs-specifikus munkafolyamatok, valamint a problémák, a fiók- és projektfelügyelet esetében biztosítanak tevékenységadatokat.

Fájlok | Revit-fájlok feltöltésjelzője – A webes felületen mostantól a tagok egyszerűen megkülönböztethetik az Autodesk Docsban a Revit asztali alkalmazásból közzétett Revit-fájlokat a Desktop Connectorból származó, illetve a webes felületre közvetlenül feltöltött fájloktól.

Fájlok | Fájlokban végzett keresések mentése és újrafuttatása – A webes felületen a tagok menthetik, szerkeszthetik és újrafuttathatják a fájlokra vonatkozó keresési feltételeket. A tagok kulcsszavakat, szűrőket (például ügyfélattribútumokat) és egyéb beállításokat használhatnak a kereséshez, valamint megadhatják azt is, hogy mely mappákra terjedjen ki a keresés.

Jelölők | Jelölők másolása/beillesztése (web) – A webes felületen a tagok gyorsbillentyűket és menüpontokat használhatnak a normál és fényképes jelölők másolásához és beillesztéséhez lap- és 2D fájlokban. A tagok eldönthetik, hogy ugyanazon a tervlapon vagy a projekt két lapja között végzik el a másolást és a beillesztést.

Jelölők | Poligonokat érintő fejlesztések – A webes felületen a tagok továbbfejlesztett poligon- és vonalláncszerkesztési munkafolyamatot használhatnak, a csúcspontok egyszerű hozzáadásának és eltávolításának új képességével. A csúcspontok hozzáadásához elég a vonalakra, az eltávolításukhoz pedig a csúcspontok körére duplán kattintani.

Termékélmény | Projektlista szűrése a kezdőoldalon – Az Autodesk Construction Cloud fő weboldalán a tagok mostantól szűrhetik is a fiókjukban elérhető projektlistát. A szűrőpanelen a tagok projekttípus és létrehozási dátum szerint szűkíthetik projektlistájukat.

Termékélmény | Továbbfejlesztett termékhivatkozások a kezdőoldalon – Az Autodesk Construction Cloud fő weboldalán a tagok mostantól továbbfejlesztett felhasználói felületet láthatnak a termékhivatkozások esetében, valamint új hivatkozásokat használhatnak a fiókfelügyeleti modul és a vezetői betekintő adatok eléréséhez (ha a tag rendelkezik ezekhez hozzáféréssel).

Jelentések | Ütemezés lehetővé tétele nem rendszergazda felhasználók számára – A webes felületen a projekttagok mostantól sablonba is menthetik és ütemezhetik jelentéseiket, ami kellő rugalmasságot biztosít számukra ahhoz, hogy többet hozhassanak ki a jelentésekből.

Ellenőrzések | Jelölők másolása a jóváhagyott fájlokkal együtt – Az ellenőrzések keretében a projektrendszergazdák választhatnak, hogy a jóváhagyott fájlokkal együtt a jelölők másolását is végre kívánják-e hajtani. A projektrendszergazdák a döntést akár el is halaszthatják, hogy a jóváhagyóra bízzák ezt a feladatot. Minden meglévő ellenőrzés esetén a végső jóváhagyó hozza meg a döntést.

Ellenőrzések | Fájlok exportálása az ellenőrzésből* – A letöltési engedéllyel rendelkező Autodesk Docs- és BIM 360 Docs-tagok PDF-fájlokat választhatnak ki és exportálhatnak az ellenőrzésekből, valamint jelöléseket foglalhatnak bele az exportálásba. Megjegyzés: a kötegelt exportálási képesség a BIM 360 Docs esetében nem érhető el.

Ellenőrzések | Másolási hibák továbbfejlesztett kezelése* – A végső ellenőrzés benyújtása és másolása során a jóváhagyó mostantól új hibakezelési munkafolyamatot használhat a sikertelen másolások esetében.

Autodesk Build

* = Az Autodesk Buildben és a BIM 360-ban egyaránt megtalálható funkciók

Benyújtandó dokumentumok | Ellenőrizetlen elemek újbóli megnyitásának engedélyezése – A felhasználók újból megnyithatják a teljes körű ellenőrzés előtt lezárt, benyújtandó tételeket.

Benyújtandó dokumentumok | Jelentéseket érintő fejlesztések – A felhasználók a tétellistán és az adott tétel részleteinek oldalán testre szabhatják az exportált benyújtási jelentéseiket, amelynek során eldönthetik, hogy milyen lehetőségeket szeretnének szerepeltetni a jelentésekben. (Ilyenek lehetnek például a fényképek, hivatkozások, beágyazott mellékletek stb.)

Költségkezelés | Ellenőrzések táblázata a kezdőoldalon* – Egy új, „Ellenőrzés alatt” nevű táblázat található a kezdőoldalon, amelyben az egyéni jóváhagyási munkafolyamatok ellenőrzés alatt álló tételei láthatók. A felhasználók gyorsan megtekinthetik az összes aktív munkafolyamatot, a tételhivatkozásokat, az ellenőrzési lépést, az ellenőrzést végzőt és a határidőt – mindez segít fokozni az elszámoltathatóságot, és gondoskodik arról, hogy semmi se kerülje el a felhasználók figyelmét.

Űrlapok | A sablonkészítő frissítése [hamarosan elérhető] – A rugalmas ellenőrzési munkafolyamatok létrehozása és a jóváhagyások beszerzése gyorsabban elvégezhető az űrlapsablon-készítő frissítésével. Űrlapsablon készítésekor az Autodesk Build-tagok egy választható „Ellenőrzés alatt” lépést igényelhetnek, majd hozzárendelhetnek egy személyt, szerepkört vagy vállalatot, hogy aláírásával hagyja jóvá vagy küldje vissza megjegyzésekkel a sablont. Az űrlapok terminológiája a munkafolyamat-műveleteknek megfelelően frissült, az ellenőrzés nélküli, lezárt űrlapokat pedig a vezetők újra meg tudják nyitni.

Űrlapok | Űrlapleírást tartalmazó oszlop – Készítsen leíró jellegű űrlapokat. A frissítésnek köszönhetően az Űrlapok webes nézet az űrlapok leírását megjelenítő oszloppal bővül.

Problémák | Határidők a problémasablonokban – Határidőket rendelhet a problémasablonokhoz a projekteken belül. A tagok mostantól alapértelmezett határidővel rendelkező problémákat hozhatnak létre a projekteken belül.

Problémák | Mezők kezelése a részletes problémajelentésben – Ráirányíthatja a figyelmet a problémajelentések fontos információira. A részletes problémajelentések mezőkezelési funkciójával a csapatok kiválaszthatják a részletes és összegző jelentésekben megjeleníteni kívánt mezőket és azok sorrendjét.

Termékélmény | Fényképek részleges letöltése – Mobileszközökön a tagok a teljes letöltés helyett a fotók részleges letöltését is választhatják a projektek szinkronizálása során. A funkció használatakor az elmúlt 7, 14, 30 és 60 napból származó fényképek letöltését választhatják ki.

Információkérések | Információkérések létrehozása jelölőkből mobileszközön – A Tervlapok mobilfelületén a felhasználók új információkéréseket hozhatnak létre jelölőkből, illetve hivatkozásokat adhatnak hozzá meglévő információkérésekhez.

Ütemezés | Javaslatösszegző Excel-jelentés – Az ütemezési javaslatok elősegítik a kommunikáció javítását azáltal, hogy gondoskodnak az ütemezést érintő szükséges módosítások gyors elvégezhetőségéről, a projektek kézben tartásához. A felhasználók mostantól igény szerint szűrhetik és az Excelbe exportálhatják a javaslatokat tartalmazó táblázatot, ami még inkább kiterjeszti a javaslatok és azok állapotának felhasználhatóságát.

Ütemezés | Egyéni Microsoft Project-attribútumok támogatása – Az ütemtervek Microsoft Projectből történő importálásakor a felhasználók mostantól az ütemezésen belüli egyéni attribútumokhoz is hozzáférhetnek. Az egyéni attribútumok az ütemezés szűrésekor is elérhetők, az attribútumoszlopok ki- és bekapcsolása pedig megkönnyíti a listanézetben látottak feldolgozását.

Tervlapok | Hely és szakterület szerinti szűrés (mobileszköz) – A mobileszközt használó tagok továbbfejlesztett szűrési funkcióval találkoznak a tervlapjaikon, ahol új képességként hely és szakterület szerint is szűrhetnek. A helyszíni csapatok ezzel az új képességgel leszűkíthetik kereséseik hatókörét, hogy a számukra valóban szükséges adatokra összpontosíthassanak.

Autodesk BIM Collaborate

* = Az Autodesk BIM Collaborate-ben és a BIM 360-ban egyaránt megtalálható funkciók

Koordináció | Ütközésvizsgálat kikapcsolása a koordinációs terekben* – A felhasználók mostantól jobban szabályozhatják koordinációs munkafolyamataikat azáltal, hogy az új koordinációs terek létrehozásakor kikapcsolhatják az automatikus ütközésvizsgálatot. Ezáltal a BIM-vezetők képesek olyan folyamatok modelljeit betölteni és megnyitni az Autodesk BIM Collaborate-ben, mint például a modellösszegzés, együttműködés, kivitelezhetőségi ellenőrzés és problémalétrehozás, miközben továbbra is hasznosítják a Navisworks ütközésvizsgálati képességeire jellemző szabályozhatóságot és részletességet.

Koordináció | Problémák eszköz* – Az Autodesk BIM Collaborate felhasználói mostantól egyszerűen elérhetik a Problémák eszközt az oldalsó eszközpanelen. A problémák korábban csak az ütközésvizsgálati eszközben jelentek meg. Ez a lehetőség elősegíti a koordinációs terekben létrehozott problémák egyszerűbb elérését, függetlenül attól, hogy a problémák a modellkoordinációs felületen, a Navisworks vagy az Autodesk Docs alkalmazásban lettek-e létrehozva. Megjegyzés: A 2D-ben és a tervezési együttműködési modulban létrehozott problémák nem tartoznak ide.

Koordináció | Modellek közzététele általános helyszíni elérhetőség céljából – A felhasználók egyszerűen készíthetnek egyéni nézeteket és oszthatnak meg finomított projektmodelleket közvetlenül az Autodesk BIM Collaborate-ből a helyszínen dolgozó érdekeltekkel mobileszközön, az Autodesk Docs-mappákban való közzététellel. Korábban ez a funkció nyílt bétaverzióban állt rendelkezésre. A további fejlesztések közé tartozik még az egyéni pillanatképnevek létrehozásának képessége, a funkciók egyszerűbb elérhetővé tétele a nézetek oldalán, valamint a különleges karakterek kezelésére vonatkozó értesítések megjelenítése a pillanatképek mentésekor.

Koordináció | A Revit-problémák bővítménypaneljét érintő fejlesztések – A felhasználók mostantól megemlíthetnek (@) egy adott felhasználót, vállalatot vagy szerepkört a Revit-problémák bővítménypaneljének Megjegyzések szakaszában. A Revit problémapanelje mostantól hozzáfér az Autodesk Construction Cloud platformon létrehozott 2D-problémákhoz. A panel frissítése is könnyen elvégezhető. A használhatóság további fokozása érdekében a projektrendszergazdák mostantól közvetlenül átléphetnek a Revitből a modellkoordinációs felület koordinációs terébe.

Koordináció | NWF-fájlok  – A Navisworks 2024 közelgő kiadása miatt az asztali vagy webes környezetben létrehozott nézetek mentése NWF-fájlként történik. Ez a fájltípus többfelhasználós hozzáférést tesz lehetővé ugyanahhoz a fájlhoz, így több felhasználó is egyszerűen dolgozhat rajta egymással egyidejűleg.

Autodesk Takeoff

Takeoff | PDF-exportálást érintő fejlesztések – Az Autodesk Takeoff PDF-exportálási funkcióját kibővítő, új képességek révén a felhasználók mostantól mennyiségszámítással és jelmagyarázattal ellátott, többoldalas PDF-fájlokat is exportálhatnak. Ezáltal hatékonyabban menthetik és oszthatják meg az információkat azokkal a belső és külső érdekeltekkel, akik esetleg nem férnek hozzá az Autodesk Takeoffhoz.

Takeoff | A mennyiségszámítás jelmagyarázatát érintő fejlesztések – A felhasználók a PDF-fájlba történő exportálás során elrejthetik a mennyiségszámítási adatokat a jelmagyarázatban, ami magasabb szintű szabályozást biztosít arra vonatkozólag, hogy milyen információk legyenek belefoglalva a külső feldolgozásra szánt exportálásba.

BuildingConnected
BC Pro

Ajánlatkezelés | A BC Pro és az Autodesk Docs integrációja [hamarosan elérhető] – Az Autodesk Docs alkalmazással integrált BuildingConnected Pro egyetlen információforrás megosztásával segít kezelni a fontos dokumentumokat a projekt teljes életciklusa során.

BC Pro és Bid Board Pro

Ajánlatkezelés | A BuildingConnected API fejlesztései – A mostantól az Autodesk Platform Services részeként elérhető BuildingConnected API támogatja a kapcsolatlétesítést több alkalmazás és termék között. Gyakorlatilag minden BC Pro- és Bid Board Pro-adat elérhető az API-ban.

Ajánlatkezelés | Új termékválasztó – Az Autodesk-azonosítóval bejelentkezett felhasználók számára egy új termékválasztó érhető el a képernyő bal felső részén. Ennek segítségével a csapatok más Autodesk Construction Cloud-termékekre, például a TradeTappra vagy az Autodesk Docsra válthatnak át.

Ajánlatkezelés | Az iparosított kivitelezés új kulcsszavai – A generálkivitelezők és alvállalkozók ezentúl új kulcsszavak használatával kereshetnek vállalkozókat az iparosított kivitelezés piacán.

TradeTapp

Minősítés | Új termékválasztó – Az Autodesk-azonosítóval bejelentkezett felhasználók számára egy új termékválasztó érhető el a képernyő bal felső részén. Ennek segítségével a csapatok átválthatnak a BuildingConnected- vagy az Autodesk Construction Cloud-projektekre.

ProEst

Áthelyezés/másolás hozzárendeléssel [hamarosan elérhető] – Minden becslés esetén lehetőség van arra, hogy a kiválasztott elemek másolása és/vagy áthelyezése (újbóli hozzárendelése) eltérő rendezési típusba történjen.

Új oldal és becsléstáblázat [hamarosan elérhető] – A kiválasztott csoportosítás alapján a becsléstáblázatokat megkettőzés és információmásolás nélkül lehet ismételten létrehozni. Az új táblázatra és oldalra vonatkozó beállítást választva a megismételt táblázatot új oldalra lehet nyomtatni.

Egyéni képletek a becsléstáblázatban [hamarosan elérhető] – Az egyéni képletek oszlopként hozhatók létre a becsléstáblázatban.

Rendezési típusokhoz kapcsolódó megjegyzések új formázása [hamarosan elérhető] – A rendezési típusokra vonatkozó megjegyzések bevitele során egy felugró ablak jelenik meg, egyszerűbbé téve a jegyzet megírását és formázását. Olyan formázási eszközöket biztosít, mint például a felsorolásjelek, a betűtípus-formátum és egyebek.

Assemble

Assemble | 3D nézet kiválasztása a felhőben való közzététel során [hamarosan elérhető] – Az Autodesk Docs- és BIM 360 Docs-eléréssel egyaránt rendelkező felhasználók már képesek Revit-bővítmény használata nélkül közzétenni Revit-modelleket az Assemble-ben. A felhőben való közzététel munkafolyamatának továbbfejlesztése révén a felhasználók mostantól a közzététel előtt kiválaszthatnak egy adott 3D nézetet vagy egy kívánt fázist.

BIM 360

* = Az egységesített Autodesk Construction Cloud platformon és a BIM 360-ban egyaránt megtalálható funkciók

Ellenőrzőlisták | Ellenőrzőlista-szinkronizálási hiba [hamarosan elérhető] -Megértheti a kulcsfontosságú munkafolyamatok, így például a helyszínről származó adatok rögzítése és szinkronizálása során fellépő hibákat. A csatlakozás, a helytelen engedélyek vagy az ellenőrzőlista aláírásával kapcsolatos probléma miatt előfordulhat, hogy az elemek és az ellenőrzőlisták nem szinkronizálhatók megfelelően. Az ellenőrzőlista-szinkronizálási hibát érintő funkciófrissítés révén a BIM 360 alkalmazás felhasználói mostantól értelmezhetik az ellenőrzőlista vagy elem megfelelő szinkronizálásának okát, és egyes esetekben azt is megtudhatják, hogy miként javíthatják ki a problémát.

Napi rendszerességű naplók | Részletes jelentés [hamarosan elérhető] – Jobb betekintést nyerhet a projektekbe a napi rendszerességű naplók részletes jelentésével. A helyszíni felügyelethez hozzáférő, nem rendszergazda felhasználók mostantól létrehozhatják a napi rendszerességű naplók részletes jelentését a megfelelő naplómodulban. A projektre, időjárásra és munkaerőre vonatkozó információkat jogosultsági korlátozás nélkül lehet megtekinteni, ezzel is fokozva a csapat együttműködési képességét és hatékonyságát.

Ellenőrzések | Fájlok exportálása az ellenőrzésből* – A letöltési engedéllyel rendelkező Autodesk Docs- és BIM 360 Docs-tagok PDF-fájlokat választhatnak ki és exportálhatnak az ellenőrzésekből, valamint jelöléseket foglalhatnak bele az exportálásba. Megjegyzés: a kötegelt exportálási képesség a BIM 360 Docs esetében nem érhető el.

Ellenőrzések | Másolási hibák továbbfejlesztett kezelése* – A végső ellenőrzés benyújtása és másolása során a jóváhagyó mostantól új hibakezelési munkafolyamatot használhat a sikertelen másolások esetében.

Forrás: Autodesk blog

 


Reméljük, hogy az Autodesk Construction Cloud számos új- és továbbfejlesztett BIM funkciója meghozzák a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, csatlakozzon Youtube csatornánkhoz és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

Kapcsolattartók:

Eördögh Imre
BIM értékesítési tanácsadó
Németi László
BIM értékesítési és technikai tanácsadó
Nikula Márió László
BIM tanácsadó