Az Autodesk Tandem digitális-iker-platform üzleti intelligenciává alakítja a részletes adatokat

Az Autodesk arra törekszik, hogy segítsen az építőiparnak megszüntetni a szakágak közötti és a projektek teljes életciklusában jelen lévő buktatókat. A tervezés és a kivitelezés digitalizálása révén láthatók, ahogy az ügyfelek a kevésbé hatékony folyamatokkal, a koordináció hiányával, valamint az elpazarolt pénzzel és idővel küzenek.

Most, hogy elérhetővé vált az Autodesk Tandem™ digitális-iker-megoldás nyilvános bétaverziója, az építőipari szakembereknek és ügyfeleiknek – az épített környezet tulajdonosainak és fejlesztőinek – ez egy újabb hatalmas előrelépést jelenthet. A végső cél: olyan használatra kész műveletek biztosítása, amelyekkel a tulajdonosok a lehető legtöbbet hozhatják ki a befektetésükből, legyen az egy híd, létesítmény, épület vagy más építmény.

Az Autodesk Tandem digitális-iker-platform lehetővé teszi, hogy a kivitelezési projektek digitálisként induljanak, és azok is maradjanak a tervezésen és a kivitelezésen át egészen az üzemeltetésig, emellett üzleti intelligenciává alakítja a részletes adatokat.

Az Autodesk Tandem hasznosítja a projekt életciklusa során keletkező épületinformáció-modellezési (BIM-) adatokat, amelyek elengedhetetlenek az eszköz valódi digitális ikertestvérének létrehozásához. A projekt befejezésekor a projektcsapat egy átfogó digitális átadás keretében könnyen elérhető és hasznos adatokat adhat át a tulajdonosoknak, akik ezáltal hamarabb el tudják érni az üzemkész állapotot, illetve jobb üzleti döntéseket hozhatnak.

Az Autodesk Tandem hasznosítja a projekt életciklusa során keletkező épületinformáció-modellezési (BIM-) adatokat

A rendezetlen adatok elmulasztott lehetőségeket jelentenek

Ez az elképzelés, a valóság azonban az iparág zöme esetében eltér ettől. Digitális-iker átadása hiányában hatalmas mennyiségű, különböző formátumú rendezetlen adat végzi elektronikus mappákban, és ezzel hasznos adatok egész kincsestára válik használhatatlanná. A tulajdonos számára ez elvesztegetett lehetőséget és pénzt jelent.

Az Autodesk Tandem elérhetővé teszi ezeket a kincseket: felszabadítja, rendszerezi és szabványosítja a tervezés és a kivitelezés során keletkezett adatokat, majd egyszerű, intuitív digitális replikát állít elő a létesítmény összes részegységéről, rendszeréről és helyiségéről.

A technológia erejével meg lehet szüntetni a buktatókat és maximalizálni lehet a hatékonyságot

Mivel a létesítmények teljes életciklusra vetített költségei nagyjából 80%-a az üzemeltetés során merül fel, az építőipari szakembereknek kivételes értékteremtési lehetőségük nyílik azzal, hogy segíthetnek a tulajdonosoknak csökkenteni a költségeket a digitális-ikrekkel és az ehhez hasonló eszközökkel.

„A teljes birtoklási költséget annál kevésbé tudjuk befolyásolni és csökkenteni, minél előrébb járunk a tervezés–kivitelezés–befejezés folyamatában. Ha már a kezdetektől fogva figyelembe vesszük, hogy mire lesz szüksége a tulajdonosnak az átadáskor, az üzleti céljai és folyamatai alapján gondoskodhatunk az eszközök megfelelő kezeléséről. Kötelességünk, hogy a legtöbbet hozzuk ki az ügyfeleink befektetéséből.”

Martin Pastar, a Tandem bétaverziójának egyik fejlesztője vertikális információmodellezésért felelős globális technológiai vezetője a Jacobsnál
Rendszerek összekapcsolása, kockázatcsökkentés és költségmegtakarítás

Egy világszerte elismert mérnöki és építőipari vállalat, a Black & Veatch vezető technikusa, Brian Melton szorosan együttműködik az Autodeskkel a Tandem fejlesztési irányával kapcsolatban.

„Az Autodesk Tandem különböző adatrendszerekhez, például számítógépesített karbantartási és irányítási rendszerekhez (CMMS), valamint felügyeleti vezérlési és adatgyűjtési (SCADA) rendszerekhez kapcsolódik. Ennek köszönhetően a tulajdonosok és a kezelők minden információhoz hozzáférhetnek egy összekapcsolt felhasználói felületről, így proaktív módon csökkenthetik a kockázatokat és növelhetik a rugalmasságot. A tulajdonosok a következő kérdéseket tehetik fel: Hol találhatók a jelenleg nyitott karbantartási megrendelésekhez tartozó eszközök? Milyen valószínűséggel hibásodik meg ez az eszköz a következő öt évben? Találhatók biztonsági berendezések a munkaterületek közelében? Az átadott csomagok több összekapcsolt rendszert és modern BIM-/tervezési adatok használatával vizuálisan összesített előrejelzést fognak tartalmazni a jövőben.”

Brian Melton

Melton az Autodesk Tandemet és a digitális ikreket a szélesebb körű digitális átállás részének tekinti, ahol az adatok keletkezésével egyidejűleg a rendszerek egyre inkább összekapcsolódnak.

Ezen elképzelés szerint a rendszerek tanulnak egymástól, megosztják egymással az eredményeket és valós időben optimalizálják a teljesítményt. Az adatok által összekapcsolt világ megvalósításához arra van szükség, hogy a technológiai közösség együttműködjön és nyitott legyen, az Autodesk pedig elkötelezetten törekszik rá, hogy kivegye ebből a részét.


Tavaly az Autodesk a Digital Twin Consortium, egy digitális-ikrekkel kapcsolatos bevált módszerekkel és szabványokkal kapcsolatos együttműködést összefogó szervezet alapító tagja, valamint a tervezési fájlformátumokhoz támogatást és hozzáférést biztosító Open Design Alliance nonprofit technológiai konzorcium tagja lett. Ezek az erőfeszítések hozzájárulnak ahhoz, hogy az Autodesk építőipari ügyfeleinek optimális élményben legyen részük a projekt teljes életciklusa során, az átadást is beleértve.

Az Autodesk Tandem segíthet abban, hogy megtegye a következő lépést a digitalizáció felé, illetve kihasználja a digitális átadás előnyeit. Mindegy, hogy Ön tulajdonos, kezelő vagy építőipari szakember. Ismerje meg, hogyan támogatja a projekteket, ösztönzi a vállalkozásokat és maximalizálja a befektetéseket az Autodesk Tandem!

Forrrás: Autodesk


Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési megoldásaival kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!