Az Autodesk több új felhőalapú építőipari lehetőséget kínál a tervezők számára

Az Autodesk három újdonságot jelentett be 2020. novemberben az építészeti, mérnöki és kivitelezési (AEC-) tervezésben érdekelt ügyfeleink számára: az AEC Collection gyűjtemény felhőalapú dokumentumkezeléssel bővül, valamint két új ajánlat érhető el a tervezők és tervellenőrök számára.

Ez egy jelentős újdonság a felhőmegoldások terén, amelynek célja, hogy támogassa a felhasználókat a digitális, távoli együttműködésen alapuló munkafolyamatokra való teljes átállásban, miközben továbbra is az általuk leggyakrabban használt tervezési termékekkel dolgozhatnak.

Ezen új funkciók révén kapcsolat létesíthető a BIM 360-nal és az Autodesk Construction Clouddal. Az egységes platformra és közös adatkörnyezetre épülő Autodesk Construction Cloud-termékek összekapcsolják az adatokat, a munkafolyamatokat és a csapatokat a kivitelezés teljes életciklusa során, a tervezéstől egészen az üzemeltetésig.

  • Először is, az Autodesk Docs az AEC Collection gyűjtemény részévé válik 2021-ben. Az Autodesk Docs zökkenőmentes navigációt és integrált munkafolyamatokat biztosít a felhasználók számára, így kizárólagos információforrásként funkcionál a projekt teljes életciklusa során. Ez az új funkció lehetővé teszi az AEC Collection gyűjtemény több százezer felhasználója számára, hogy megoszthassák, kezelhessék és ellenőrizhessék terveiket és modelljeiket a felhőben.
  • Emellett elérhetővé teszik az Autodesk BIM Collaborate szoftvert a projektek nem tervkészítéssel foglalkozó közreműködői, például a projektvezetők, tulajdonosok, virtuális tervezési és kivitelezési szakemberek számára. Az Autodesk Construction Cloud platformra épülő BIM Collaborate lehetővé teszi a csapatok számára a tervezői szándék és a kivitelezhetőség összehangolását és végrehajtását egy felhőalapú megoldás keretein belül, közös adatkörnyezetben.
  • Harmadszor pedig gyorsan növekvő és népszerű BIM 360 Design  helyébe az Autodesk BIM Collaborate Pro lép. Az ügyfelek hozzáférést szereznek a modellkoordinációs funkcióhoz, az Insights-hoz, illetve az Autodesk Construction Cloud-kapcsolatokhoz.

Ezen újdonságok mellett hatékonyabbá teszik az AutoCAD építőipari munkafolyamatba történő integrálását. Az AutoCAD-hez készült Autodesk Docs-bővítmény lehetővé teszi a CAD-rajzok PDF formátumban való közzétételét, közvetlenül az AutoCAD-ből az Autodesk Docsban vagy a BIM 360-ban.

Ezen új lehetőségek kapcsán az adatok hozzáférhetőbbé válnak a felhőben, így az Autodesk ügyfelek bárhonnan dolgozhatnak, segítve az együttműködést a tervezéstől a kivitelezésig.

A következőkben ezeket az izgalmas jövőbeli változásokat mutatjuk be

Az AEC Collection gyűjtemény által teremtett új érték

Az Autodesk Construction Cloud platformra épülő AEC Collection gyűjtemény az Autodesk Docs révén biztosítani fogja a dokumentumkezelést, valamint a projektműszerfalakat és -jelentéseket.

A saját előfizetésen alapuló modell lehetővé teszi a projekttulajdonosok számára, hogy más (vállalaton belüli vagy kívüli) előfizetőket hívhassanak meg a projekthez történő csatlakozásra. Ezen új funkciókkal ügyfeleink gyorsabban haladhatnak a digitalizálás útján, így könnyebben tárolhatnak korlátlan mennyiségű adatot egyetlen platformon, és lehetővé válnak a tervellenőrzések és projektelemzések az építőiparban leggyakrabban használt fájltípusok esetében.

Az Autodesk Docs központosított dokumentumkezeléssel támogatja a közös adatkörnyezetet az egységesített termékek számára, zökkenőmentes navigációt és integrált munkafolyamatokat biztosít a felhasználók számára, így kizárólagos információforrásként funkcionál a projekt teljes életciklusa során.

Egyetlen helyen teszi elérhetővé a rajzokat, modelleket, specifikációkat, fényképeket és jelöléseket az ellenőrzéshez és a kezeléshez. A verziókezelés és a szabványosított jóváhagyási munkafolyamatok révén a projektcsapatok könnyebben hozzáférhetnek a megfelelő információkhoz a kellő időben, függetlenül attól, hogy az adott csapattag otthonról dolgozik egy laptopon, a kivitelezés helyszínén egy táblagépen, vagy útközben, mobiltelefonjáról tekinti át az adatokat.

Új lehetőségek a projektek nem tervkészítéssel foglalkozó közreműködői számára

Egyre több olyan építőipari szakemberrel találkozunk, akik a tervellenőrzéseket a felhőben végzik, így nincs szükségük tervezőeszközökre – egyszerűen csak ellenőrizniük kell a módosításokat más szakágak szempontjából. E közreműködőknek mostanáig csak korlátozott lehetőségeik voltak a felhőben végzett tervellenőrzésre.

Az Autodesk BIM Collaborate megfelel ennek az igénynek, így asztali és mobileszközén egyaránt könnyedén megtekintheti a folyamatban lévő módosításokat anélkül, hogy ehhez Autodesk-előfizetésre lenne szüksége.

A projekt idővonala, az összevont modellnézet, a módosítások felülvizsgálata és a hasonló szolgáltatások részletes információkkal szolgálnak a tervezőcsapatok számára a tervezési fázis valós idejű állapotáról, és segítenek gyorsan kontextusba helyezni a módosításokat, miközben a modellkoordinációval kapcsolatos képességek, például az ütközésvizsgálat és hibakezelés, gondoskodnak róla, hogy a kivitelezés helyszínére a lehető legjobb minőségű tervek érkezzenek.

Az Autodesk BIM Collaborate Pro verzió a projekt teljes életciklusa során lehetővé teszi az együttműködést

Az Autodesk BIM Collaborate Pro 2021-ben esedékes bemutatásától kezdve a meglévő ügyfeleknek a modellkoordináció és -elemzés révén fejlettebb koordinációs és projektelemzési képességek állnak majd rendelkezésre. Az ügyfelek továbbra is hozzáférhetnek valamennyi felhőalapú együttműködési képességhez, így például a Design Collaboration, a Revit Cloud Worksharing, valamint a Collaboration for Civil 3D és a Collaboration for Plant 3D platformokhoz is.

Az Autodesk fenti bejelentései azon folyamatos erőfeszítésün részét képzik, hogy olyan nyílt hozzáférésű környezetet teremtsen, amely támogatja az összehangolt munkafolyamatokat és az együttműködési képességeket nem csupán a termékeik, de valamennyi ügyfelünk munkái esetében, bármikor is lettek létrehozva.

Bízunk benne, hogy ügyfeleink a felhőalapú együttműködés révén még inkább fokozhatják a munkafolyamat-szintű koordinációt a projekt minden szakaszában. Kövesse figyelemmel a 2021-ben elérhetővé váló új Autodesk megoldásokat és az ezen megoldásokat bemutató webináriumunkat!