Az Autodesk Revit 2020 újdonságai – Szolgáltatások, tippek, frissítések

A tavasszal megjelent Autodesk Revit 2020 legfőbb frissítései és szolgáltatásai közül tekintünk át néhányat. A frissítések három fő kategóriába sorolhatók: 

  1. Építészet (Általános), 
  2. Épületgépészet és 
  3. Szerkezettervezés.

Összefoglaló cikkünkben a Revit 2020 építészeti újdonságait vesszük sorra a teljesség igénye nélkül.

PDF-alávetítések támogatása

Abban az évben, amikor azt gondolhatnánk, hogy a PDF már biztosan kihalt, a Revit egyértelműen nem feledkezett meg róla. Nincs szükség megkerülő megoldásokra, végre közvetlenül be lehet importálni és alávetítésként fel lehet használni a PDF-fájlokat a Revitben.

Elliptikus falak és függönyfalak

A Revit 2020 nagy lépést tesz előre a fejlett falgeometria területén, így már lehetőség van elliptikus falak és függönyfalak rajzolására is.

A vonalak rajzolásánál már megszokott eszközökhöz hasonlóan most már a falak is rajzolhatók egy ellipszis, egy részleges ellipszis vagy akár egy spline felvázolásával.

Határoló doboz paraméter a nézetlisták jegyzékeiben

Érthető, ha soha nem tűnt még fel, de a nézetekhez rendelt Határoló doboz (Scope Box) paramétert eddig nem lehetett jegyzékbe helyezni. Most a jegyzékből már könnyebben kezelheti ezt a paramétert, mintha ezt az egyes különálló nézetekből tenné.

Többkategóriás VAGY szabályok a nézetszűrőkben

A nézetszűrők egy további szűrőt kaptak, amellyel már nem csak paraméterek alapján, de akár Rendszercsalád kategóriája alapján is szűrhet: Ajtók, Padlók, Rámpák, Lépcsők és Falak. Ez a nézetalapú tervezés újabb rétegét biztosítja a felhasználónak, ráadásul intuitív és jól használható módon.

Eszköz az útvonal számításhoz

A Revit 2020 egy új eszközzel is bővült, amely a Route Analysis: Path of Travel (Útvonalelemzés: Pálya) eszköz. Használatával optimalizálhatja a megtett utat az alaprajzon kijelölt két pont között.

Ez az új szolgáltatás a Revit felületén az Analyze (Elemzés) lapon található, és egy tulajdonságok beállítására szolgáló párbeszédablakot is kínál, ahol a felhasználó megadhatja, hogy a szoftver mit tekintsen akadálynak.

Jelmagyarázat másolása és beillesztése munkalapok között

Végre lehet jelmagyarázatokat másolni és beilleszteni a munkalapok között, pontosan úgy, ahogyan egy jegyzékekkel tenné. Ez minimális időt, ugyanakkor jó adag bosszúságot spórol meg.

Dynamo-integráció

Most először a Dynamo is a Revit-kiadás része. A Dynamo 2.1 telepítése a Revit 2020-szal együtt történik, és számos lépést egyesít a Dynamo-felhasználók számára – másoknak speciel nem jelent sok segítséget.

SketchUp 2018 importálása

A Revit 2020 újdonsága, hogy támogatja a 2018-asnál újabb verziójú SketchUp-dokumentumok importálását is. 

…folytatjuk.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!