A technológia és a BIM találkozása: az Eiffel-torony helyszínének megújítása

Az Eiffel-torony környékét, amely a Trocadero-kerteket, a Mars-mezőt és a sétányt foglalja magában, a 2023-as rögbi világbajnokságra és a 2024-es párizsi olimpiára tett előkészületek kapcsán újra fogják gondolni.

A cél a terület vonzerejének növelése, hogy nagyobb összhangban legyen az Eiffel-torony nagyságával, illetve új helyszínek, például múzeumok és éttermek kialakítása, amelyek a turistákat és a helyieket egyaránt vonzanák.

Az Autodesk egy átfogó 3D modellt készített a területről az épületek, az infrastruktúra és a tájkép kombinálásával, hogy támogassa a tervpályázatra meghívott, több szakágat átfogó négy csapatát a tervjavaslatok fejlesztése és a látványtervek elkészítése során. A tervezőcsapatokat az Amanda Levete Architects és a KOZ építészei, illetve a Gustafson Porter + Bowman és az Agence Ter tájépítészei vezetik.

A modell lehetővé teszi, hogy a pályázat zsűrije és Párizs városának közönsége egyszerűbben átláthassa és értékelhesse a pályázó csapatok beadott javaslatait. Nicolas Mangon, az Autodesk építőipari stratégiáért és marketingért felelős alelnöke így nyilatkozott a témában: „Párizs városának képviselői látni szerették volna, hogyan könnyítheti meg a jobb döntések meghozatalát a technológia és a BIM. A projektet nagyon is komolyan veszik, és a világ legfejlettebb BIM városaként szeretnének ismertté válni.”

Először a jelenlegi állapot rögzítéséhez az egész területet szkennelték egy lézerszkennerrel, majd összevonták az Eiffel-torony meglévő szkennelési adataival. Az eredményül kapott pontfelhők adták az infrastruktúra-orientált InfraWorks tervezési platformmal létrehozott BIM-modell alapját.

Az InfraWorks képes rá, hogy különböző forrásokból származó információkat egyesítsen egyetlen modellben, például GIS-adatokat, Revit-szerkezetmodelleket, illetve a helyszín néhány talajszint alatti területének Civil 3D-vel készített építőmérnöki terveit.

A drónokkal rögzített fotogrammetriát különféle épülethomlokzatok valósághűen renderelt képeinek létrehozásához használták, amelyeket a pontosság érdekében illesztettek a pontfelhőkre.

„A projekt igazi érdekessége, hogy a várostervezési, infrastrukturális és építészeti tervek egyetlen BIM-modellben jeleníthetők meg – mondta Mangon. – A pályázatban résztvevő, tájépítészetre összpontosító vezető vállalatok között voltak olyanok, amelyek tisztában voltak ugyan a BIM létezésével, mégsem használták. A projekt eredményeképpen azonban már izgatottan várják, hogy a mérnökökkel és az építészekkel együttműködve ők is használatba vehessék a BIM-et.”

Az Autodesk-modell a projekt egész életciklusa során használatban marad majd. A pályázók terveinek általános adattáraként fog működni, 2019 tavasza, a győztes bejelentése után pedig a kivitelezők fogják használni az ajánlataik elkészítéséhez, a tervezéshez és a kivitelezéshez.

„A város hatóságai az összes projekt- és kivitelezési információ begyűjtéséhez a mi platformunkat használják majd. Ezek az információk a későbbi problémákkal kapcsolatos sikeres döntéshozatalt is elő fogják segíteni, például a forgalmi dugók, a beszállítói hálózatok, a logisztika, a hulladékgazdálkodás és a biztonság területén. Egy digitális modellel sokféle problémát meg lehet oldani” – nyilatkozta Mangon.

Párizs jelenleg vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy VR- (virtuális valóság) vagy AR- (kiterjesztett valóság) berendezéseket helyezzenek el a torony alá, hogy a nagyközönség is megnézhesse és véleményezhesse a pályázatokat.

Forrás: Autodesk blog


Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Holixa T4R