BIM- és GIS-integráció: intelligensebb tervek, jobb eredmények az Autodesk és ESRI együttműködésnek köszönhetően

A számítógéppel segített hagyományos tervezésről (CAD) az épület és építmény információ-modellezési és folyamatkezelési (BIM) eszközökre való folyamatban lévő átállás izgalmas új lehetőségeknek nyitott ajtót az építészet, tervezés és kivitelezés (AEC) területén. 

Ahhoz azonban, hogy az építőipari szakemberek ki tudják használni ezeknek a fejlesztéseknek az előnyeit, hozzá kell férniük azokhoz az adatokhoz, amelyek segítségével jobb tervezési döntéseket hozhatnak.

Az Autodesk-Esri együttműködés célja, hogy az adatok a projektek középpontjába kerüljenek, így a projektcsapatok teljesebb és pontosabb adatokhoz férhetnek hozzá a projekt teljes életciklusa alatt.  Az együttműködés eredménye az Autodesk® Connector for ArcGIS (Connector) szolgáltatást, amely a térinformatikai adatok integráltabb átadásáról gondoskodik a GIS és a BIM-tervezőeszközök között.

Az alábbiakban többet is megtudhat a BIM és a GIS integrálásáról. Megtudhatja, hogy ez az integráció hogyan segíti elő a GIS- és a tervezői csapatok hatékonyabb együttműködését a tervezési folyamatok intelligensebbé tétele és a projektek minőségének a közösségek és állampolgárok érdekét szolgáló javítása terén.

Kihívások, amelyeknek meg kell felelni – miért fontos az építőipari szakemberek számára az adatátvitel leegyszerűsítése?

Az építőmérnöki projektek tervezői, a mérnökök, építészek és tervezők problémákat oldanak meg annak érdekében, hogy javítsák a lakosság és a közösségek életminőségét. A projektek azonban nem csak úgy magukban állnak egy légüres tér közepén. Éppen ellenkezőleg, illeszkedniük kell az utak, épületek, hidak, vasútvonalak, közművek, helyi adottságok stb. meglévő hálózatába.  A mérnökök és a tervezők általában a GIS-ben tárolt információkra támaszkodnak, hogy meghatározhassák projektjeik hatását a meglévő helyi körülmények és földrajzi környezet (például a topográfia, az ártér, a bekötőutak és a föld alatti infrastruktúra) alapján.  Az ezekhez az adatokhoz való hozzáférés azonban gyakran számos késés és hatékonysági probléma forrása:

  • Bonyolult adatátvitel: a GIS és a CAD/BIM évtizedek óta működnek párhuzamosan, különféle fájlformátumokra és munkafolyamatokra, eltérő jellegű szaktudásra támaszkodva, így bonyolult és költséges közöttük az adatátvitel.
  • Elmulasztott lehetőségek: a nem hatékony adatátvitel megakadályozza a projektadatokból származó előnyök kihasználását, amikor olyan kérdéseket kell figyelembe venni, mint az éghajlatváltozás, a fokozódó városiasodás és a változó demográfiai mutatók.
  • Költséges késések és hibák: a manuális adatbevitel és a konvertálás növeli a hibák és az adatvesztés előfordulásának kockázatát.
  • Elavult adatok: a helyszíni adatgyűjtés és -frissítés fáradságos folyamata eltéréseket eredményezhet a rendszerbe felvezetett és a helyszíni adatok között.

A GIS és a tervezési munka koordinálásának kihívásai abban állnak, hogy képesek legyünk az adatok részlegek közötti átvitelére és arra, hogy a megfelelő információkat és anyagokat bocsássuk az ügyfelek rendelkezésére. Ha zökkenőmentesen át tudjuk vinni az adatokat a GIS-be, akkor sokkal könnyebb lesz a többi alkalmazás használata, majd az adatok visszajuttatása.

A megoldás, amely választ ad – a helyszíni információk és a tervezés integrálása

Az Autodesk Connector for ArcGIS integrálja az adatátvitelt a GIS, valamint az InfraWorks és az Civil 3D között.  A Connector lehetővé teszi az infrastruktúrákkal foglalkozó szakemberek számára, hogy közvetlenül olvashassák be a GIS-adatokat a tervezési modelljükbe, amelyeket azután felhasználhatnak a projekt valósághű környezetbe helyezett modelljének kidolgozásához. A modellbeli GIS-jellemzőket frissíteni is tudják, és a frissítéseket közvetlenül visszavezethetik az ArcGIS Online-ba.

A GIS és a BIM közötti kapcsolat segítséget nyújthat a várostervezőknek a közösségeket érintő döntések meghozatalában, az építőmérnököknek pedig biztosítja az infrastruktúratervezési projektekhez szükséges adatokat. A GIS- és a tervezőcsapatok közötti hatékonyabb munkafolyamatok tovább gazdagítják az infrastruktúraprojekteket és a tágabb közösség javára szolgálnak, ami azt eredményezi, hogy az építőipari szakemberek a társadalmi és környezeti értékek sáfárjaként léphetnek fel.

Az integrált GIS- és tervadatok használatának előnyei:

  • a GIS-adatkérések jobb koordinálása,
  • a tervezésoptimalizálási munkafolyamatok továbbfejlesztése,
  • hatékonyabb adatfrissítések a helyszín és az iroda között,
  • nagyobb konzisztencia a GIS- és a tervadatok között.

A Connector első kiadása integrálta az InfraWorks szoftvert az ArcGIS Online szolgáltatással, kihasználva az InfraWorks azon képességét, hogy nagy mennyiségű, különböző forrásokból származó adatot összegez a projekt meglévő állapotát jelképező modell létrehozásához.  Ez a környezeti modell GIS-adatokkal egészül ki, és egy platformot biztosít a tervezőknek és mérnököknek, hogy még pontosabb és valósághűbb képet adhassanak a helyszíni körülményekről. A témával kapcsolatban bővebben ITT olvashat.

A digitális terv a valóságot pontosan tükröző környezetbe helyezése segíti a döntéshozatalt a kezdeti tervezési és engedélyezési szakaszokban, amelyhez számottevő társadalmi, gazdasági és környezeti hatáselemzésekre van szükség, és amely a legjelentősebb mértékű késéseket idézi elő a nagyobb infrastruktúraprojektekben.

A GIS-adatok tervezési célú felhasználása mostantól a Civil 3D-re is kiterjed. A tervezők és a mérnökök közvetlenül a Civil 3D-ben is használhatják a GIS-jellemzőket és -attribútumokat, hogy részletesebb mérnöki munkafolyamatokon dolgozhassanak.

A Civil 3D-ben az építőipari szakemberek könnyen létesíthetnek „élő” kapcsolatot a Civil 3D és az ArcGIS között a Connector for ArcGIS segítségével. A projekt előrehaladtával a fennálló állapotokat befolyásoló tervezési módosítások közvetlenül közzétehetők az ArcGIS-ben. Ugyanakkor a GIS-jellemzőkön a Civil 3D-ben végrehajtott módosítások is visszamenthetők az ArcGIS-be.

A kiaknázható előnyök – intelligensebb, a közösségek érdekeit szolgáló tervezés 

A térinformatika és a tervezés közötti egyszerűbb adatátvitel lehetővé tételével az Autodesk és az Esri az elsők között ad eszközöket a tervezők és a mérnökök kezébe az intelligens megoldások és rendszerek – városok, közművek, szállítás és infrastruktúra – kialakításához. 

A tervezés és a működtetés során a térinformatikai adatokhoz való integráltabb hozzáféréssel az infrastruktúrákkal foglalkozó szakemberek jobban fel tudják mérni, hogy a projekt miként illeszkedik az épített és a természetes környezetbe, és a tervezési döntések milyen hatással lesznek a fennálló egyensúlyi helyzetre.  A helyszíni adatok és a tervezés integrálása átalakítja az infrastruktúratervezés és -kivitelezés folyamatát, és segítségére van az építőipari szakembereknek abban, hogy intelligensebben tervezhessenek, és a közösségek érdekeit jobban kiszolgáló megoldásokat alakíthassanak ki.


Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!