Több, mint 45 izgalmas és új BIM funkció az Autodesk Construction Cloud-ban

Autodesk Construcion Cloud

Számos frissítés látott napvilágot az Autodesk Construction Cloud termékpalettáján! Íme minden, amiről tudnia kell az adatmegosztás új módjaitól a költségvetés tervezést érintő újításokig!

Bridge

Az Autodesk Construction Cloudban található Bridge lehetővé teszi a csapatok számára, hogy a fiókok között – például a fővállalkozó és az alvállalkozó között – megosszák az adatokat ezáltal javítják a csapatok közötti együttműködést, csökkentik az utómunkálatokat, és javítják a projektinformációk ellenőrzését és jogosultság-kezelését.

Tavaly jelent meg a szoftverben a tervlapok megosztása funkció a fiókok között vagy ugyanazon fiókokon belüli projektek között. Ezzel a legújabb kiadással a felhasználók mostantól a fájlok megosztására is képesek, valamint a projektekhez való közvetlen kapcsolat létrehozására a könnyebb adatösszekötés érdekében.

Fájlok | „For the Field” mappa átmozgatása

A webes felhasználóknak mostantól lehetőségük van a “Projektfájlok” alatt található “For the Field” mappa migrálására. Onnan elvégezhetik a szokásos mappaműveleteket, például átnevezhetik a mappákat, áthelyezhetik őket a mappastruktúrán belül, bármilyen jogosultságot megadhatnak, és törölhetnek mappákat is. Az ügyfelek ezt az átmozgatást a Projekt sablonok mappaszerkezetén is elvégezhetik. Ez lehetővé teszi a tagok számára, hogy hatékonyabban összesítsék az eredményeiket.

Fájlok | Terveken lévő megjegyzések (markupok) exportálása (PDF)

Miután kiválasztotta a markup-ok PDF-fájlra történő exportálását, a webes tagok mostantól két lehetőséget látnak, amikor a jelölések PDF-fájlra történő exportálását választják: “Egyszeri kijelölés” és “Standard markup-ok és hiperhivatkozások”.

Fájlok | Minimap (web)

A 2D-s minimap-ok bármely, korábban igazított 3D-s modell navigálása közben elérhetők. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tájékozódjanak a 3D-ben, könnyebben navigáljanak az összetett modellekben, és gyorsan átugorjanak a modelljük kapcsolódó 2D vetületébe.

Fájlok | Felhasználói csoport módosítások

A “Mindenki” típusú felhasználói csoport, amely lehetővé teszi, hogy egy projektben mindenki mappaengedélyt adjon, mostantól bármely mappához és bármely mappaengedélyezési szinthez hozzárendelhető. Korábban csak a “For the Field” mappa használhatta a “View” és a “View + Download” jogosultsággal rendelkező műveleteivel. Mostantól a tagoknak lehetőségük van arra, hogy a projektben mindenki számára engedélyezzék a megadott mappákhoz való jogosultságot.

Jelölések | Visszavonás / Újra

A tagok visszavonhatják és újra elvégezhetik az egyes megjegyzés/markup interakciókat egy lapon (minden platformon) vagy dokumentumon (webes felületen). Ez a frissítés nem vonatkozik a funkciójelölésekre.

Tervátadás | “Leírás” oszlop hozzáadása a Tervátadás/Transmittals adataihoz*

Az Autodesk Construction Cloudon és a BIM 360-on elérhető új „Leírás” oszlop kerül hozzáadásra az Átvitel részletes oldalához. A „Leírás” oszlopban található érték kiemeli a kulcsfontosságú információkat az átvitel időpontjában, de üres marad az e kiadás előtt létrehozott Transmittal-oknál.

Irányítópultok | További partnerkártyák*

Az Autodesk Construction Cloud és a BIM 360 extra funkciókat, ún. partnerkártyákat is hozzáadott a kártyakönyvtárhoz, beleértve a SignOnSite, Billd, AnchoRock, Touchplan, eMOD, what3words, Tenna, Document Crunch és Tread lehetőségeket.

Integrációk | Partnertalálkozó

Az Autodesk Construction Cloudnak már több mint 215 integrált partnere van. Az Autodesk Construction Cloud elkötelezett az építőipari adattárolók felszámolása mellett, mialatt a  partnerek számára egy stabil, siker-orientált BIM ökoszisztémát biztosít.

Autodesk Build
Asset-ek / Egységek | Hivatkozott megjegyzések a tervlapokon

Amikor markup-ot hoz létre egy tervlapon, a felhasználók közvetlenül összekapcsolhatnak egy elemet a jelöléssel. Ez segít a felhasználóknak könnyen kinyerni a szükséges információt az adott műszaki egységből (asset).

Költségkezelés | Fiókszintű költséggazdálkodási sablonok – hamarosan megjelenik

Az Autodesk Build felhasználói mostantól a Könyvtáron belül fiókszinten is kezelhetik a költségkezelési sablonokat. Ez lehetővé teszi a csapatok számára a frissített dokumentumsablonok gyors elosztását az összes projektben, időt takarítva meg és biztosítva, hogy a csapatok a legfrissebb sablonokhoz férjenek hozzá.

Költségkezelés | Vezetői szintű projektközi költségvetési jelentés – hamarosan megjelenik

A fiúkszintű Insight-on belül a vezetői áttekintő hozzáféréssel rendelkező felhasználók mostantól futtathatnak egy költséggazdálkodási költségvetési jelentést, amely projektekre lebontva összefoglalja a költséginformációkat, beleértve az eredeti költségvetést, a felülvizsgált költségvetést, a tervezett költségvetést, az előrejelzéseket és egyebeket. Ez az első fiókszintű jelentés az Autodesk Construction Cloudon belül, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a kimenetek szűrését, beleértve a projekttípust vagy az üzleti egységet. A jelentés gyors áttekintést tesz lehetővé a vezetők számára a projektek közötti releváns információkról.

Költségkezelés | Projekt konfigurációs varázsló*

Az Autodesk Build és BIM 360 Cost Management adminisztrátorai mostantól hozzáférhetnek a Projektfolyamat nevű projektkonfigurációs varázslóhoz. Ez az opcionális beállítás egyszerűbb beállítási folyamatot biztosít a különböző felhasználói csoportok számára. A kiválasztott szerepkör és a projektbeállítások alapján ebben a beállításban konfigurálja, hogy a Költségkezelésben milyen komponensek jelenjenek meg, és beállítja az jogosultsági opciókat.

Költségkezelés | Együttműködés a rendelési munkafolyamat megváltoztatásával*

Az Autodesk Build és BIM 360 Cost Management az új projektfolyamat-beállítás részeként az upstream és downstream megbízásokhoz opcionálisan módosítási munkafolyamatokat biztosít.

Ez a kiadás egyszerűsített változtatási megbízási együttműködést kínál a tulajdonosok és a fővállalkozók vagy a fővállalkozók és alvállalkozók között egyetlen környezetben, amely elősegíti az elszámoltathatóságot és az átláthatóságot.

Költségkezelés | Fővállalkozási szerződés Együttműködési engedély*- hamarosan megjelenik

Az Autodesk Build és a BIM 360 Cost Managementben elérhető egy új együttműködési jogosultsági szint a fővállalkozói szerződéshez, hogy növelje az átláthatóságot a tulajdonosokkal. Ezzel a jogosultsággal a tulajdonosok közvetlenül a rendszerben tekinthetik meg az aláírt szerződésükkel kapcsolatos részleteket, és mellékleteket tölthetnek fel.

Költségkezelés | Viewpoint Vista integráció*

Az Autodesk Build és a BIM 360 Cost Management a Morpheus Technology Groupon keresztül mostantól integrálható a Viewpoint Vistával. A kritikus pénzügyi adatok szinkronizálásával a csapatok csökkenthetik a hibakockázatot és racionalizálhatják a folyamatokat.

Fájlok | Gyroszkóp (mobil)

A felhasználók kihasználhatják a mobilkészülék beépített giroszkópját, hogy a terepen interakciókra legyenek képesek a 3D tervadatokkal. Ez a “look-around/körültekintés” funkció dinamikusabb és vizuálisabb megközelítést biztosít a tervezéshez.

Fájlok | Szint Navigáció (mobil)

A felhasználók a fel/le nyilak segítségével könnyedén navigálhatnak a modellen belüli szintek között, így egyszerűsítve a modell megtekintését a helyszíni csapatok számára.

Fájlok | Minimap (mobil)

A webes funkcióhoz hasonlóan a mobilon lévő felhasználók mostantól 3D-s navigáció során is láthatják a modelljük 2D-s térképét, ha a modellt előzőleg összehangolták. Ez a 2D-s minimap a telefon képernyőjének tetején jelenik meg. Emellett a 2D-s modellen lévő kék pontot is mozgathatják, hogy a 3D-s modellen való megjelenítésükhöz igazodjanak.

Űrlapok | Cég- és szerepkör-engedélyek – hamarosan megjelenik

A felhasználók hamarosan képesek lesznek az űrlapsablonok jogosultságait egy vállalathoz vagy egy szerepkörhöz rendelni, majd az együttműködő űrlapokat egy adott vállalathoz vagy szerepkörhöz rendelni. Ez megnövelt rugalmasságot tesz lehetővé, és biztosítja, hogy az űrlapok időben kitöltésre kerüljenek.

Megbeszélések | Megbeszélések szerkesztése (mobil)

Az Autodesk Build felhasználói általános értekezlet-információkat szerkeszthetnek mobileszközükön. Emellett zászlókat adhatnak hozzá, határidőket határozhatnak meg, és módosíthatják az egyes megbeszélési elemek státuszát. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a helyszínen vagy az irodában is együttműködjenek a megbeszéléseken.

RFI (request for information, információ lekérés) | RFI hozzárendelése egy helyszínhez

A felhasználók hozzáadhatnak egy helyszínt az RFI-jükhöz. Ez kritikus kontextust biztosít, és következetességet teremt a projektben.

Lapok | Hivatkozások exportálása megjegyzésekkel és automatikus kiemelésekkel

A webes felhasználók mostantól két új jelölőnégyzetet láthatnak, a “Hiperhivatkozások felvétele” és az “Automatikus lekérések felvétele” jelölőnégyzetet a lapok exportálásának konfigurációs paneljén. Innentől kezdve az exportált PDF-ek kiemelik a kapcsolódó jelöléseket, hogy leegyszerűsítsék a szükséges információk elérését.

Terv Leadások (Submittals) | Watchers fejlesztések

A watchers/megfigyelők fejlesztéssel a felhasználók megfigyelőket adhatnak hozzá egy leadásra szánt csomag létrehozásakor, láthatják az alapértelmezett megfigyelőt, lehetőségük nyílik figyelők tömeges hozzáadására is. Ez növeli a hozzáférhetőséget és átláthatóságot teremt az összes szükséges érdekelt fél számára.

Beadványok | Borítólapok

A felhasználók hamarosan hivatalos borítólapokat adhatnak a tervladásokhoz, leadási csomagokhoz. Hozzáadhatnak egy üres oldalt, feltölthetik az általuk preferált fedőlapot, vagy használhatják a beépített fedőlapot, amely tartalmazza az összes lényeges leadási információt. A borítólapok létrehozását követően a felhasználók megjegyzésekkel és saját bélyegzőkkel láthatják el azokat. Ez összefoglalja a kulcsfontosságú információkat, és segít a szerződéses követelményeknek való megfelelésben.

Beadványok | Állapotjelentés

A felhasználó reportokat/jelentéseket hozhat létre, amely kiemeli a leadások állapotát. Az Állapotösszefoglaló jelentés a benyújtott tételek állapotát társaságonként összegzi. Ez megkönnyíti az egyes vállalatok számára a benyújtási állapot nyomon követését.

Ütemezés | Hivatkozások hozzáadása iOS-ben

A felhasználók mostantól hivatkozásokat kapcsolhatnak az iOS-ben az ütemezési tevékenységekhez, például fényképekhez, fájlokhoz, tervlapokhoz, eszközökhöz és problémákhoz, hogy megadják a szükséges kontextust ahhoz, hogy mi befolyásolhatja az ütemezést.

Ütemezés | Ütemterv megtekintése Androidban – hamarosan

Az Autodesk Build felhasználói hamarosan Androidon is elérhetik az ütemterv eszközt. Ez biztosítja, hogy a helyszíni csapatok valós idejű hozzáférést kapjanak a legfrissebb ütemtervi információkhoz.

Ütemezés | Ütemterv megosztása Nézetek

A felhasználók azonnal megoszthatnak egy szűrt ütemterv nézetet a webről a projekt többi tagjával, időt takarítva meg a szükséges információk pontos közzétételével.

Ütemezés | Tevékenységek szűrése referenciák alapján (web)

A felhasználók mostantól szűrhetnek a hivatkozásokat tartalmazó tevékenységek szerint, valamint a hivatkozások típusai szerint is, hogy gyorsan hozzáférjenek a hivatkozásokhoz hozzákapcsolt tevékenységekhez.

Ütemezés | Referenciaoszlop bekapcsolása (web)

A felhasználók mostantól engedélyezhetik a referenciamezőt oszlopként az ütemezés megtekintésekor.

Ütemterv | Függőleges vonalak hozzáadása mérföldkövekhez (web)

A felhasználók immár függőleges vonalakat is hozzáadhatnak a mérföldkövekhez, amikor Gantt nézetben tekintik meg az ütemtervet, hogy jobban szemléltessék a projekt előrehaladását.

Ütemterv | Lista javítása (web)

A felhasználók mostantól név szerint rendezhetik az ütemezéseket a miniatűr oldalon, valamint megtekinthetik az ütemezéseket listanézetben, így könnyebben kezelhető a projekten belül több ütemterv is.

Ütemterv | Csoportos/csoportos tevékenységek (web) – hamarosan megjelenik

A felhasználók mostantól rendezhetik és csoportosíthatják a tevékenységeket különböző ütemezési részletek alapján, hogy jobban szemléltetni tudják az ütemezést különböző paraméterek alapján.

Autodesk BIM Collaborate
Modellkoordináció | Az automatikus ütközésvizsgálat be- és kikapcsolása ****

Mostantól bármikor rugalmasan végezhet ütközésvizsgálatot modelljein, akár automatizáltan, a felhőben. Az ütközésfelismerés egyszerű be- és kikapcsolási beállításaival megjelenítheti az adott időpontban a csapata számára legfontosabb ütköző objektumokat.

Modellkoordináció | Minimális és maximális ütközési tolerancia szűrők ****

Könnyedén konfigurálhatja a tényleges ütközéseket, ütközési toleranciák megadásával. Állítson be egy adott érték feletti vagy alatti tűréshatárt mm-ben vagy hüvelykben, vagy hozzon létre egy tartományt, mellyel így könnyedén, a csapat minden tagja számára átlátható eredményeket adhat.

Modellkoordináció | Koordinációs kezelőfelület a Revitben

A Revit Issues Add-In koordinációs kezelőfelületével már a tervfázis is hatékonyabban zajlik. A projektcsapatok szinkronban látják az ütközés jellegű hibákat a tervezési modellnézetében. Dolgozzon az ütközések csökkentésén már a tervezés közben, és kövesse nyomon a hibajegyek állapotát!

Autodesk Takeoff
Szimbólumfelismerés – hamarosan

Az Autodesk Takeoff felhasználói mostantól kihasználhatják a szimbólumfelismerési funkciókat, hogy könnyen azonosíthassák és tömegesen kigyűjthessenek adatot, így időt takaríthatnak meg és minimalizálhatják a kézi folyamatokat.

IFC támogatás

Kiegészítették a 3D-s mennyiség meghatározási munkafolyamatokhoz támogatott modelltípusokat. Az Autodesk Takeoff felhasználók mostantól modellalapú összegzéseket végezhetnek IFC file-okon. Ez a legújabb fejlesztés lehetővé teszi, hogy az Autodesk Takeoff funkciót számos olyan projektben is használjuk, amelyeket korábban nem támogattak..

BuildingConnected
BuildingConnected Pro
’Javasolt módosítás’ – fejlesztések

A BuildingConnected felhasználói, akik „módosítást javasolnak” egy másik felhasználó profiljában, láthatják a javasolt módosítás állapotát (akár megerősítve, akár elutasítva), és láthatják vagy használhatják a javasolt módosítást a platform minden egyes részein, amíg az állapot függőben van. Ez növeli az átláthatóságot, s továbbra is jól mutatja a közösségi forrású Builders Network erejét.

Bid Board Pro
Új CRM integrációk az ACC Connect-en keresztül

Az Autodesk Construction Cloud Connect (ACC Connect) használatával az API-hozzáféréssel rendelkező Bid Board-felhasználók integrálódhatnak olyan CRM-eszközökkel, mint a Salesforce vagy a Microsoft Dynamics. A felhasználók automatikusan létrehozhatnak lehetőségeket a Salesforce és a Microsoft Dynamics rendszerben, amikor a Bid Boardon lehetőségeket fogadnak el.

Assemble
Webhely adminisztráció újratervezése – hamarosan

A felhasználók mostantól frissített megjelenést és új tipográfiát és színeket tapasztalhatnak az Assemble webhelyadminisztráció kezelése során. A termékfunkciók változatlanok maradnak.

BIM 360
Hibajegyek | Felelős szerinti szűrés

Az interneten és mobilon a felhasználók mostantól Felelős szerint is szűrhetik az Hibajegyeket. Ez a funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan és hatékonyan átlássák a problémákat.

Ellenőrző listák | Összefoglaló XLS jelentés

A projektadminisztrátorok, akik hozzáféréssel rendelkeznek a Field Managementhez, mostantól létrehozhatnak egy ellenőrzőlista-összefoglaló jelentést, amelyet letölthetnek vagy elküldhetnek e-mailben XLS formátumban – a már meglévő PDF opció mellett.

Ellenőrző listák | Offline ellenőrzőlista készítés – hamarosan megjelenik

A Field Managementhez hozzáférő felhasználók hamarosan akkor is létrehozhatnak ellenőrzőlistát, amikor a készülékük offline állapotban van. Amikor újra online lesz, az ellenőrzőlista szinkronizálódik a projekttel.

Naplózás | Munkaügyi és munkaerő-jelentés

A projektadminisztrátorok, akik hozzáféréssel rendelkeznek a Field Managementhez, munkaügyi és munkaerő-jelentéseket készíthetnek és tölthetnek le PDF formátumban.

Jelentések | Hibajegy Jelentés-szűrés, funkciójavítások

Ez a kiadás új szűrőt tartalmaz a hibajegy tulajdonosára vonatkozóan a hibát részletező és összefoglaló jelentéseken belül. Ez segít a csapatoknak a jelentések finomításában, hogy csak a releváns információkat jelenítsék meg, ezáltal javítsa a döntéshozatalt.

Jelentések | Jelentésautomatizálás vállalatonként – hamarosan

A BIM 360 felhasználók mostantól automatikusan létrehozhatják a vállalatonként specifikus Issue Summary (hibajegy összegző) és Issue Detail (hibajegy részletező) jelentéseket. Ezt a kiadást megelőzően nem volt egyszerű módja annak, hogy áttekintő listát kapjanak arról, hogy mely vállalatoknál vannak nyitott problémák. Mostantól a projektvezetők futtathatnak problémajelentéseket, és konkrét jelentéseket oszthatnak szét az egyes vállalatok között a problémák jobb kezelése és a megoldási arányok javítása érdekében.

MEGJEGYZÉS: ez a funkció már 2021 júliusában megjelent az Autodesk Construction Cloud egységes platformhoz. 

*= frissítések az Autodesk Construction Cloud egységesített platformban és a BIM 360 funkcióiban egyaránt.             

Maradjon naprakész mindenben, ami az Autodesk Construction Cloudot illeti! Vegyen részt webinárjainkon, kövesse bloganyagainkat!


Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési megoldásaival kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, csatlakozzon Youtube csatornánkhoz és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.