BIM technológia a párizsi Notre Dame-székesegyház helyreállítási munkálatainál

A két évvel ezelőtti szörnyű tűzesete óta az Autodesk pénzügyi és technológiai támogatást biztosított francia Fondation du Patrimoine (Heritage Foundation) alapítványon keresztül a székesegyház helyreállítási munkálatokhoz.

Ezen elkötelezettségét támasztja alá a párizsi Notre-Dame megőrzésére és helyreállítására kijelölt állami intézmény bejelentése, amely megerősítette, hogy az Autodesk tervezési és kivitelezési technológiai megoldásokkal, például épületinformáció-modellezési (BIM) támogatással, intelligens adat- és geometria alapú 3D modellezési folyamattal és műszaki szakértelemmel működik közre a helyreállítási projektben. A BIM segítségével digitális előzménynapló hozható létre, amely rugalmasabb kezelést tesz lehetővé a jövőbeli események és a kapcsolódó helyreállítások esetében.

Ezzel az innovatív digitális megközelítéssel a párizsi székesegyház megőrzésére és helyreállítására kijelölt állami intézmény felhőalapú együttműködést biztosít az érdekelt felek között. Ennek érdekében egy közös adatkörnyezetre támaszkodik, amely központi adattárként szolgál az összes, projekttel kapcsolatos információ számára, így valamennyi arra jogosult érdekelt hozzáférhet a legfrissebb adatokhoz és tervekhez.

A valóságrögzítési technológiák segítségével, még a tűzeset előtt előállított adatok felhasználásával az Autodesk képes volt létrehozni egy 3D BIM-modellt a székesegyháznak a katasztrófát megelőző állapotáról. Az Autodesk ezután friss valóságrögzítési beolvasásokból hozott létre 3D modelleket a tűz utáni állapotról, az összehasonlításhoz.

Az Autodesk 3D digitális látványterveket készített, amelyen a Notre-Dame többféle szögből és napszakban látható.

Forrás: Autodesk

Témával kapcsolatos korábbi cikkünk >>>


Olyan korban élünk, ahol a tervezők, az építőmérnökök, a kivitelezők és az üzemeltetők egyre szorosabb kapcsolatban állnak egymással. A BIM megoldások segítik a csapatokat az együttműködésben és a kívánt projekteredmények elérésében – a tervezési, a kivitelezési és az üzemeltetési szakaszban egyaránt.

Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési hatékonyságukat! Ha többet szeretne megtudni az Autodesk BIM megoldások bevezetésével kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartók:

Baji-Gál Ferenc
BIM értékesítési és technikai
tanácsadó
+36 30 585 7045
ferenc.baji-gal@cads.hu
Maródi László
Értékesítési és technikai
tanácsadó
+36 30 343 8113
laszlo.marodi@cads.hu