Újdonságok és fejlesztések a CGS Labs Civil Collection 2023 megoldásokban

A CGS Labs Civil Solutions legújabb fejlesztései elérhetőek Autodesk AutoCAD 2023 és AutoCAD Civil3D 2023 verziókra Is, a  CAD platformok támogatása pedig kiterjed az AutoCAD/Civil 3D 2018-2023 verziókra.

Új CGS Labs Traffic gyűjtési licenc bevezetése

Az új CGS Labs Civil Collection 2023  a következő termékek és eszközök gyűjteményét tartalmazza: Autopath, Autosign, építési terület tervezés, közművek.
Az összes építési területhez kapcsolódó eszköz biztosítása a felhasználóknak a Google Térkép térbeli adataival, felület létrehozási módszereket, 2D/3D vonalláncok kezelését és egyebeket, és kombinálja ezeket az adatokat az üldöző görbe útvonallal elemzési projektek vagy közlekedési bútortervezési projektek, beleértve az útjelző táblákat, útburkolati jeleket és egyéb entitásokat.

Az Electra szoftvert leváltotta a Power Path szoftver, amely nem része a CGS Labs Civil Solutions 2023 megoldásnak.

PLATEIA | FERROVIA | AQUATERRA
Common features

A digitális terepmodelleket tartalmazó külső referencia DWG-k felületeinek bevonása

Új lehetőség a nyomvonalak, mintavonalak és egyéb vonalláncok olyan felületekre való kivetítésére, amelyek nem a projektrajzon belül vannak létrehozva és tárolva. A CGS Labs 2023-hoz hozzáadták a tervezési projekteket anélkül, hogy DTM-eket kellene átvinni vagy folyamatosan újakat kellene létrehozniuk, vagy még a DMT többletadatok elkerülése is a projektrajzon belül. Például a referenciaként használt meglévő rézsű felületek, amelyek nem vagy gyakran nem változnak, sok helyet foglalnak el, csökkentik a DWG teljesítményét és késedelmet okoznak a projekt tervezési folyamatában. A külső felületekre való vetítés opcióként hozzáadható, és hatékonyan kombinálható a projektrajzokon belüli felületekkel. Bónusz opcióként való használatra és a tervezési folyamatok javítására szánják.

Téradatok – Új Google Térkép importálási beágyazott böngésző támogatás

A Google Térkép felhasználói felülete frissítve lett, hogy lehetővé tegye annak használatát a legújabb operációs rendszereken és böngészőkön, a Windows 11 operációs rendszerrel bevezetett változtatásokkal és az Internet Explorer elhagyásával a legújabb operációs rendszerben.

A LandXML az igazítási adatokat a legújabb LandXML fájlformátum-verziókból importálja

A LandXML import/export képességei most már támogatják a legújabb LandXML definíciókat, és teljes mértékben kompatibilisek a harmadik féltől származó megoldások által a legújabb LandXML definíciókat használó XML fájlokkal.

Felirat fejlesztések

A 2023-as verzióban új dinamikus feliratok kerültek a Plateia, Ferrovia és Aquaterra objektumokhoz. A lokalizációs beállításokat implementálták, és új funkcionális opciókat adtak a feliratokhoz, hogy támogassák a feliratok szükséges viselkedését.

Új feliratok hozzáadva az elrendezéshez és a profilhoz:

 • Vetítési vonal (21M3)
 • Szelvényezés kiszámítása az igazítási pontból (21R1)
 • Sugár számítása a spirálponttól (21R5)
 • Új profil feliratok

Lokalizált feliratszerkesztő felhasználói felület

A felhasználói felület ezentúl lefordított szöveges beállításokat kínál, amelyeket a feliratok paramétereihez kell megjeleníteni

Megőrzött feliratok elhúzott állapota

Amikor a címkéket áthelyezik és az entitás megváltozik vagy frissítik (például igazítás), a feliratok megjegyzik a húzott állapotukat, és megőrzik azt a frissítése után is.

Szűrt változók/tulajdonságok opciók

A régi feliratbeállításokhoz kapcsolódó paraméterek, amelyek nem vonatkoztak az új feliratdefiníciókra, kimaradtak a paraméterlistából.

A fő elemek feliratai oldallehetőségek (bal, jobb, belső, külső….) támogatottak.

A belső / külső paraméterek mostantól az új típusú feliratokra is vonatkoznak. Lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy beállítsák az igazítás fő elemeinek rajzát az igazítás bal vagy jobb oldalán, valamint a görbe belsején vagy kívül.

A külső referencia DWG-kben található felületekre fedése

A CGS Labs megoldásai által támogatott nyomvonalak, pontok, vonalláncok és egyéb entitások vetíthetők/teríthetők külső DWG-fájlokban meghatározott felületekre. Így megőrizhető a tervrajz kis adatmennyisége és ezáltal jobb kezelhetősége, gyorsabb rajzmanipuláció, valamint kisméretű végleges rajzok készítése minden szükséges tervezési elemmel: profil, keresztmetszetek, felületekre vetített vonalláncok (3d vonalláncok) és így tovább.
Minden típusú felület támogatott:

 • CGS Labs felületek,
 • AutoCAD Civil 3D felületek,
 • BricsCAD felületek, valamint
 • natív 3D felületek.

A CGS Labs felületeket minden CAD platform támogatja. Az egyetlen funkcionális korlát az AutoCAD és BricsCAD platformok és felülettípusaik, ahol az Autodesk termékeken belül a Plateia objektumok külső fájlokban található Autodesk felületekre teríthetők. Ugyanez a BricsCAD esetében is. Röviden, az AutoCAD Civil 3D platformon végzett munka során a Plateia-igazítás kivetítése nem támogatja a külső referenciafájlban tárolt BricsCAD-del készített felületre való vetítést.

Példa 2D/3D vonallánc felületre vetítésére a Site Design programban:

Jelölje ki a vonalláncot, kattintson a jobb gombbal a Polyline Editorban felsorolt vonalláncra, válassza a Konvertálás 3D vonalláncra, majd válassza a Projekt felületre lehetőséget, megnyílik a Felületválasztó ablak, kattintson a Külső felületreferencia gombra, adjon hozzá egy rajzot vagy több felületet tartalmazó rajzot, erősítse meg a felületlista válassza ki a felületet, amelyre vetíteni szeretne. A 3D vonallánc csúcsaihoz hozzárendeli a felszín magasságát. 3D vonallánc eredmény a felületmagasságokkal a 3D vonallánc csúcsaira alkalmazva, ahol a felület külső referenciafájlban van tárolva:

Építésiterület-tervezés

A Site Design eszközök új vonallánc-szerkesztési lehetőségeket kaptak, hogy optimalizálják az alapvető 3D geometria beállítási folyamatát a webhely kerületén belül. A 2D/3D vonallánc-szerkesztő, 3D vonallánc létrehozása pontkészletből, új vonallánc-szakasz létrehozása, 2D/3D vonallánc-eltolás, felületkészítés és felülettérfogat-számítási lehetőségek mostantól a webhelyfejlesztési projektekhez, osztályozásokhoz, 3D-hez szükséges eszközök szerves részét képezik utak, valamint csőtervezés és egyéb lineáris objektumok tervezési igényei.

A vonallánc szerkesztő fejlesztései

2D vonallánc konvertálása 3D vonalláncra

A fejlett tesszellációs opciókkal a 2D vonalláncok átalakítási opciója lehetővé teszi új 3D vonallánc entitások létrehozását, amelyek tovább szerkeszthetők és manipulálhatók. A tesselációs opciók többféle ívszegmentálási lehetőséget biztosítanak, amelyek különféle alkalmazási területeken alkalmazhatók.

3D vonallánc vetítése felületekre

2D vonalláncot vetítenek a felszíni magasságokba? A Polyline Editor segítségével konvertálja a 2D vonallánc entitást 3D vonallánccá, amely egy kattintással felemelhető a felület magasságára. A 3D vonallánc drape két lehetőséget kínál, ahol a felszínmagasság csak a vonallánc csúcsaira vagy minden felületváltáskor alkalmazható, így automatikusan további 3D vonallánc csúcsok jönnek létre. A Project 3D vonallánc támogatja a legújabb lehetőséget a külső referencia DWG-kben található felületekre (DTM-ekre) történő vetítéshez!

3D vonallánc emelése/süllyesztése

Minden egyes 3D vonallánc magasság relatíve megváltoztatható emelési vagy süllyesztési paraméter alkalmazásával. Ahol az emelés a vonallánc teljes hosszában vagy csak a vonallánc kiválasztott szakaszán alkalmazható. Ez lehetővé teszi bármely béléstárgy gyors egyszerű függőleges kialakítását.

Új Építésiterület-tervezési funkciók

Új vonallánc szakasz létrehozása

Különböző entitásokból (vonalak, ívek, vonallánc, 3D vonalláncok, igazítások) ennek az entitásnak egy új szakasza hozható létre úgy, hogy meghatározza a szakasz kezdő/végpontját vagy ENTER-t a teljes forrásentitás hosszára.

2D/3D eltolás

Hozzon létre 2D/3D eltolást 2D vagy 3D vonalláncból. Az új 2D/3D eltolás parancs hatékony eltolási opciókat tesz lehetővé. Különösen a 3D vonallánc-eltolásokkal végzett munka.

Terasz létrehozása 3D vonallánc-eltolás segítségével:

AUTOPATH

Az Autopath üldözőgörbe elemzés mostantól 3D járműanimációs lehetőségeket kínál. Bármilyen vízszintes üldözőgörbe elemzés alapján egy 3D járműmozgás animálható a 2D járműpálya mentén. A 3D járműmodellezési képességek bevezetésével egy új licenccsomag jött létre, összhangban a többi 3D-s lehetőségeket tartalmazó CGS Labs Civil Solutions-szel – az Ultimate csomaggal. Így az Autopath elérhető Professional (2D elemzés) és Ultimate (3D) szoftvercsomagban.

Autopath Ultimate

Az Autopath 2023 kiadás az Autopath Ultimate licenccsomag bevezetését hozza a meglévő Autopath Professional licenc mellé. Az Ultimate csomaghoz tartozik a 3D járműmodellezés létrehozási lehetőség és a 3D jármű animációs funkció.

3D jármű animáció

Az Autopath Ultimate csomagban található új 3D-animáció parancs lehetővé teszi a 3D szilárd járműmodell-animációt a rajzban elérhető bármely vízszintes sáv mentén. Az egyetlen korlátozás a 3D járműanimáció síkon való lejátszása – a jelenlegi kiadás 0 magassági szintje.

3D járműmodellezés

Az Autopath járműkönyvtár felhasználói felülete új, 3D jármű szilárd modell előnézeti opciót tartalmaz, amely az Autopath járműkönyvtárakban meghatározott bármely jármű alapján elkészíthető.

Autopath enhancements

Járműkönyvtár UI fejlesztések

Új paraméterek kerültek hozzáadásra:

 • A jármű magassága
 • A jármű teljes hossza
 • Támogatott sugárérték a járdaszegélytől a járdáig / faltól falig opcióban
 • Az elülső jármű kontúr opciót hozzáadtuk, hogy megkönnyítse a 3D járműmodell létrehozását bármely alapján az Autopath könyvtárakban meghatározott jármű.
Frissített jelentések

Jármű teljes hosszának megjegyzése

A jármű teljes hosszának megjegyzése hozzáadásra került a járműprofil jelentéshez. Ezenkívül a járműmagasság-paraméter címke hozzáadásra került a járműadatlistához

Új járműkönyvtárak hozzáadva

Az Autopath járműkönyvtárak folyamatosan növekszenek a legújabb nemzeti járműkönyvtárak és új járműtípus-könyvtárak hozzáadásával:

 • SPORTS CAR
 • CROW NEDERLANDS
 • ISRAEL_2011
 • AUSTRALIA MRWA
AUTOSIGN

Az Autosign új fejlesztésekkel segíti az útbútorok tervezését, a forgalomirányítást, a jelentéskészítést (QTO), de továbbfejlesztett 3D modellezési képességeket és folyamatos lokalizált könyvtárakat is felvesz a KRESZ-ek és útburkolati jelek könyvtárlistájára, amely letölthető.

Autosign fejlesztések

Felületeket tartalmazó külső referencia DWG-kre való bevonat (DTM)

A táblák, útburkolati jelek, portálok/egyéb szimbólumok mind kivetíthetők olyan felszínmagasságokra, ahol a felületeket külső DWG tárolja.

Kezelje a közlekedési táblák rétegeit a táblák beillesztésén

A beillesztéseknél beállítható egy réteg, amelyre a közlekedési táblák kerüljenek.

Forgalmi 3D objektumok paramétereinek felhasználói felülete grafikus eszköztippekkel

Grafikus érintkező került hozzáadásra a 3D szilárdtestek létrehozásának beállítási felhasználói felületéhez, hogy megkönnyítse a 3D útbútor-modellezést.

Ismerje meg a CGS Labs építőmérnöki BIM megoldásait!

Professzionális megoldás a forgalomtechnikai eszközök tervezésére a Civil3D és az AutoCAD programokhoz.
Töltse le kiadványunkat! >>>

AutoCAD alapú, a magyar szabványokat tartalmazó, felhasználóbarát vasúttervező alkalmazás.
Töltse le kiadványunkat! >>>

Dinamikus üldözőgörbe szerkesztő alkalmazás útkereszteződések, körforgalmak, kapubehajtók és egyéb forgalmi létesítmények ellenőrzésére.
Töltse le kiadványunkat! >>>

BIM folyamatra előkészített, 3D úttervezési és rekonstrukciós szoftver megoldás. Rugalmas, dinamikus adatmodellje segítségével támogatja a BIM munkafolyamatokat, valamint a szabványos IFC adatformátumot.
Töltse le kiadványunkat! >>>

Professzionális szoftvermegoldás a csatornák és folyamok tervezéséhez. Integrálja a MIKE FLOOD és a HEC-RAS hidraulikus számításokat az árvízvédelmi tervezéssel, az özönvíz és a földcsuszamlás elleni védelemmel, valamint az öntözőcsatorna tervezésével. Rugalmas, dinamikus adatmodellje segítségével támogatja a BIM munkafolyamatokat és az IFC szabványosított adatformátumot.


Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési megoldásaival kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, csatlakozzon Youtube csatornánkhoz és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

Kapcsolattartó:

Egyed András
BIM tanácsadó