A CGS Labs Civil Solutions 2021.2 újdonságai

Ismerje meg az infrastruktúratervezési-BIM szoftverek, a CGS Labs Civil Solutions 2021.2 újdonságait! Amennyiben a cikkben szereplő fejlesztésekkel, vagy a CGS Labs szoftverekkel kapcsolatos általános kérdése van, keresse szakértő kollégáinkat bizalommal.

A CGS Labs Civil Solutions 2021.2 a következő általános újdonságokkal szolgál

Az előfizetési/szoftverkövetési programot biztosító licencek lehetővé teszik az automatikus szoftverfrissítést a CGS Labs menüszalag névjegyet megjelenítő vagy frissítési párbeszédpanelével.

A CGS Labs Civil Solutions 2021.2-es verziójának licence a 2021.2-es licencre változott (ÚJDONSÁG), így a régebbi licencek nem fognak működni a 2021.2-es verzióban.


Az Autopath és az Autosign súgódokumentációja további fejlesztésekkel frissült, így a felhasználói felület súgógombjai a súgófájl vonatkozó lapjait fogják megnyitni. A parancsleírásokban már videótartalmak (ÚJDONSÁG) is elérhetők, így a felhasználók gyorsan áttekinthetik a funkciókat és a tervezési lehetőségeket.

Autosign Professional és Ultimate

Parkolótervezés

Az Autosign csomag részeként elérhetővé vált a parkolótervezési funkció (ÚJDONSÁG). A különféle országspecifikus parkolótervezési paraméterek támogatásának köszönhetően a parkolótervezési funkció parametrikus parkolótervezést tesz lehetővé. A szimpla, dupla vagy pontozott vonaltól a vonalszín- és a vonalszélesség-beállítások megadásáig többféle felfestésjelölési típus rendelhető hozzá a parkolók felfestését képviselő vonalakhoz. A funkciót a parkolójelentés létrehozásának lehetősége egészíti ki. A jelentés létre hozható közvetlenül a rajzba táblázatként vagy exportálható Excel-táblázatba.

Az Autosign Ultimate-ben a megtervezett parkolófelfestések útra vagy bármilyen más felületre vetíthetők, így teljes 3D-s parkolófelfestések hozhatók létre, amelyekhez akár BIM-tulajdonságokat is lehet rendelni.

Az új parkolótervezési képesség a többi rendelkezésre álló Autosign-funkcióval együtt is használható, például: Google Térkép-importálás, exportálás a Google Earth szoftverbe, tulajdonságkészlet-definíciók, tulajdonságszerkesztési, szűrési és ütközésvizsgálati lehetőségek, IFC-exportálási és -importálási funkciók.

További fejlesztések: Az állványzattervezési funkciókkal valódi 3D-ben tervezhetők meg a parkolóbejáratok magasságkorlátozói a kijelölt parkolóhelyre behajtani szándékozó lakókocsik, autóbuszok és más járművek korlátozására, továbbá már 2D-ben és 3D-ben is tervezhetők közlekedési táblák és egyéb útjelzések (járdák, szigetek stb.).

Mindezek együttesen a valaha volt legteljesebb megoldássá teszik az Autosign 2021.2 szoftvert.

Az alábbi videóban gyorsított felvételen ismerheti meg a tervezési folyamatot.

Közlekedési táblák könyvtárai

A CGS Labs továbbra is rendszeresen frissíti az országspecifikus közlekedési táblák könyvtárait új könyvtárak hozzáadásával és közzétételével. Az aktuális 2021.2-es kiadásban új könyvtár tölthető le az Autosign Professional és Ultimate csomagban:  elérhető lett a CSEH táblacsomag (ÚJDONSÁG)

Autopath

Frissített repülőgépkönyvtárak

A legújabb Autopath-verzió frissített repülőgépkönyvtárakat kínál, amelyekben a világ néhány nagyobb repülőgépe is helyet kapott a repülőgépek gurulás közbeni szimulálásához, a biztonsági távolság elemzéséhez és más funkciókhoz.

• Boeing-repülőgépek könyvtára

• Airbus-repülőgépek könyvtára

Fejlesztések | Plateia, Ferrovia, Aquaterra, Electra

Tulajdonságkészlet-definíció

A rajzok 3D test- és egyéb objektumaihoz hozzáadott tulajdonságkészletek és attribútumok teljes mértékben szerkeszthetők. A CGS Labs Civil Solutions korábbi verziói csak az alapértelmezett tulajdonságkészlethez (CGS) hozzáadott felhasználói attribútumtípusok szerkesztését tették lehetővé. Mostantól minden adat teljes mértékben szerkeszthető: a nyomvonal, az anyagnév, a kód, a szelvényezési információk és a térfogat lehetővé teszik egyéni értékek beillesztését vagy a meglévő értékek módosítását.

Tulajdonságkészlet-szűrő

A tulajdonságkészlet-szűrő fejlesztései lehetővé teszik a felhasználóknak a különböző tulajdonságkészlet-definíciók és a definiált attribútumok közötti keresést, így részletes elemzést hajthatnak végre a rajzban, mielőtt külső adatelemzési szoftvermegoldásokba exportálnák az adatokat.

Ütközésvizsgálat

A CGS Labs Civil Solutions részeként elérhető ütközéselemzési funkciót is továbbfejlesztettük, amellyel az ütközésvizsgálatok az objektumokhoz rendelt anyagattribútumok alapján hajthatók végre. Például: A beton- és PVC- (műanyag) tárgyak közötti ütközésvizsgálat azonnal végrehajtható, emellett tovább optimalizáltuk az ütközésvizsgálati listát és az ütközésre való ráközelítést.

Hossz-szelvények feliratai

Átfogó feliratozási beállításokkal bővültek az elrendezésekben megjelenő hossz-szelvények feliratai, így a feliratok elhelyezési definíciói könnyebben adhatók meg. Az átfogó hossz-szelvény-feliratozási lehetőségek részeként számos különféle beállítás érhetők el, többek között a címkék elhelyezési beállításai (fent, bal oldalon, jobb oldalon), előtagok, méret, betűtípus, szöveg- és fóliaszín.

Mivel a beállítástáblázat két külön feliratdefiníció-készletet tartalmaz, különböző beállításkészletek érhetők el az út- (Plateia) és vasútnyomvonalakhoz (Ferrovia).

Ezeket a beállításokat a VertAlignmentLabelsSettings.xml fájl tárolja, amely a felhasználók helyi „AppData” mappájában található, például:

C:\Users\*felhasználó*\AppData\Roaming\CGSA\CGSApps 2021 *ENG*

Megoldott problémák | Plateia, Ferrovia, Aquaterra, Electra

Megoldották az előre definiált fóliaszínekkel kapcsolatos problémát – anyagok szerkesztése

Az anyagfóliaszínek módosítása során színekkel kapcsolatos problémák merültek fel: helytelen szín jelent meg, vagy a szoftver fekete színt használt a felhasználói színdefiníció helyett. Ez a problémát elhárítottuk a CGS Labs 2021.2-es verziójában.

A CGSA 3D modellkészítés korlátlan számú definiált anyaggal működik

A korábbi kiadásokban a 3D modellkészítéshez a keresztszelvénynézetben definiált, legfeljebb 9 különböző anyag volt használható. Az anyagok száma mostantól nincs korlátozva.

A CGS Labs Civil Solutions 2021.1 újdonságairól korábbi cikkünkben olvashat >>>


Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Keresse szakértő kollégáinkat, ha bevezetné a BIM folyamatokat az építészeti és infrastruktúra létesítmények tervezési, építési és kezelési munkafolyamataiba.

Kapcsolattartók:

Antal Iván
Értékesítési tanácsadó
+36 1 273 3414
+36 20 212 9088
ivan.antal@cads.hu
Baji-Gál Ferenc
BIM értékesítési és technikai
tanácsadó
+36 30 585 7045
ferenc.baji-gal@cads.hu