A CGS Labs Civil Solutions 2022 újdonságai

Megjelent a CGS Labs Civil Solutions új, 2022-es szoftververziója: Plateia (közúttervezés), Ferrovia (vasúttervezés), Aquaterra (folyószabályozás-/csatornatervezés), Autosign (speciális megoldások közlekedési táblák és útburkolati jelek tervezéséhez), Autopath (a járművek fordulási útvonalának elemzésére szolgáló megoldás) és Electra (elektromosvezeték-tervezési megoldás). 

CAD-platformok támogatása

A CGS Labs Civil Solutions 2022-es verziója kompatibilis a legújabb Autodesk Civil 3D 2022 és AutoCAD 2022 szoftverekkel és kompatibilis alábbi, korábbi verziókkal is: AutoCAD / Civil 3D 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016

A CGS Labs Civil Solutions 2022 párhuzamos telepítése

A CGS Labs Civil Solutions 2022 a fő telepített példány, amely támogatja a párhuzamos telepítést bármely korábbi CGS Labs-szoftververzióval együtt. Az aktív előfizetéssel vagy Maintenance Plan követéssel rendelkező ügyfelek zökkenőmentesen használatba vehetik a legújabb verziókat. A CGS Labs Civil Solutions 2022 új telepítéséhez vagy az ügyfél számítógépén egy korábbi verzió frissítéséhez aktiválni kell a CGS Labstől kapott új licencet. 

Hatékonyságnövelő fejlesztések

A szalagok és menük frissített felületei jobb felhasználói élményt biztosítanak. Kisebb változások történtek a parancsok elrendezésében, illetve új ikonok váltak elérhetővé. A használhatóság további javítása, a munkafolyamatok optimalizálása és a hatékonyság növelése érdekében két új szalagfül lett hozzáadva a felhasználói felülethez.

A CGS Labs Civil Solutions 2022 felhasználói felülete megújult. A fő termékikonok át lettek tervezve, hogy megfeleljenek a menüszalagok ikonjainak és könnyebben meg lehessen különböztetni őket. 

Új Közlekedés szalagmenü

A kereszteződések és körforgalmak kezelésére szolgáló funkciók egy külön, teljesen új Közlekedés szalagfülre lettek áthelyezve, így az Elrendezés szalagon átláthatóbbá vált az elérhető parancsok használata, a kereszteződésekkel és körforgalmakkal kapcsolatos ikonok pedig csoportosítva lettek. Továbbá ha csak kereszteződésekkel dolgozik (vagy az Autosignnal és az Autopathszal együtt használja), a Közlekedés fül gyorsabb hozzáférést biztosít a szükséges eszközökhöz. 

Új Helyszíntervezés szalagmenü

Az új Helyszíntervezés szalagon átlátható módon, egyetlen helyen gyűjtöttük össze az összes felületmodellezési és térinformatikai adatokat használó eszközt. További információért lásd a „Helyszíntervezési hatékonyságnövelő eszközök” szakaszt.

Tudásbázis | CGS Labs szoftver

Az online Tudásbázis mostantól közvetlenül elérhető a CGS Labs összes szoftvermegoldásából. A Tudásbázis új gyakori kérdéseket, oktatóanyagokat és videókat tartalmaz, és segít, hogy a felhasználók a legtöbbet hozhassák ki a szoftverükből. 

Helyszíntervezési hatékonyságnövelő eszközök

A Plateia Ultimate, a Ferrovia Ultimate és az Aquaterra Ultimate szoftverben érhető el

Az összes CGS Labs Ultimate csomag tartalmaz egy új, Helyszíntervezés nevű szalagmenüt. Ennek segítségével az építőmérnökök egyetlen helyen férhetnek hozzá a gyors helyszínmodellezési funkciókhoz, a földmunkaszámításokhoz, valamint a közműtervezési és a hatékonyságnövelő eszközökhöz. A raszterképek, a terepmodellek, a valósághálók, valamint a Google Street View-hoz való hozzáférés lehetővé teszi a 3D felületmodellek gyors létrehozását a tervezéshez és az elemzéshez. 

Az új Felület eszközzel pillanatok alatt „ultrakönnyű” felületmodelleket hozhat létre. A helyszíni adatok többféle formátumának támogatása (pontfelhők, földmérési adatok, térbeli magasságpontok stb.) révén gyorsabban készíthetőek felületmodellek.

A Felülettérfogat eszköz referenciafelületek alapján állítja elő a földmunkaszámítások értékeit. A térfogatszámítás egy koherens elemzőeszköz, amely különböző CAD-platformokon és felülettípusokon használható. A felület lehet Civil 3D digitális terepmodell, BricsCAD digitális terepmodell, 3D lapfelület vagy CGS Labs-felület a jelenlegi, vagy bármely korábbi szoftververzióból. 

A Vonalláncszerkesztő eszköz lehetővé teszi a 3D vonalláncok hatékonyabb módosítását a felületek, rézsűk és egyéb terephez kapcsolódó tervezési feladatok támogatásához, valamint gyors közműtervek készítését lejtési, magassági és felületi vetítőeszközökkel, így ez a funkció nagyszerű hatékonyságnövelő eszköz bármely helyszíni projekt esetében.

A Vonallánc pontokból eszközzel villámgyorsan hozhat létre speciális, építőmérnökök számára készült vonalas objektumokat. Ez az eszköz rengeteg földmérési pont elemzésére és 3D vonallánc előállítására képes egy kiválasztott ponthalmazon a közúti és vasúti vonalas objektumok (árkok, támfalak, kábelek, ingatlanok – megközelítési útvonalak határa, útpadkák, meglévő sínpályák stb. számára) gyors digitalizálásához. Bármilyen vonalas objektumot képes létrehozni adott földmérésekből vagy a rajzokban található bemeneti pontokból.       

Épületinformáció-modellezéssel kapcsolatos fejlesztések

A Plateia Ultimate, Ferrovia Ultimate, Aquaterra Ultimate és Autosign Ultimate szoftverekben érhető el

A nyílt BIM-adattámogatás a CGS Labs szoftvermegoldásainak kulcsfontosságú része, amely több adatcsere-formátumra kiterjed. Ezek között is kiemelt figyelmet fordítottunk a jelenlegi IFC 4.X formátumban mentett építőmérnöki objektumok támogatásának továbbfejlesztésére.  

A CGS Labs Civil Solutions esetében az IFC 4.2 adatformátumban való importálási és exportálási funkciókat átdolgoztuk, külön figyelmet fordítva az összetett elemgeometriák, a különböző objektumformátumok (szilárdtestek, blokkok, szabványos CAD-entitások), az objektumtulajdonságok és a hozzárendelt adatok támogatására, illetve szem előtt tartva a hatékonysági szempontokat a BIM-adatok és -munkafolyamatok több különböző szakágra és szoftvermegoldásra kiterjedő támogatásához. 

Autopath 2022

Az Autopath 2022 továbbra is új tartalmakkal és fejlesztésekkel támogatja a fordulásiútvonal-elemzést különféle iparágak, ügyfelek és felhasználási célok szempontjai szerint. 

Új funkciók az Autopath 2022 szoftverben:
 • Járműfordulási sablonok rajzolása  
 • Nyomkövetési pontok funkció hozzáadva

A járművek esetében használt új Fordulási sablonok eszközzel szabványos járműsablon hozható létre bármely, az Autopath könyvtárában szereplő járműhöz, beleértve a (több) pótkocsival szerelt járműveket, vagy akár az egyénileg létrehozott és szerkesztett járműveket is. Az interaktív pozicionálási, oldalra igazítási és forgatási képességek révén az eszközzel optimalizálható a szükséges fordulásiútvonal-adatok előállításához szükséges idő és folyamat.

A Nyomkövetési pont funkcióval a felhasználók egy vagy több pontot vizsgálhatnak a jármű melletti, feletti vagy alatti területeken. Automatikusan nyomon követi a kiválasztott pont(ok) pozícióját a jármű mentén, annak teljes útvonala során, miközben dinamikusan frissül, így korlátlan használati és járműkerület-elemzési lehetőségeket biztosít.

Az Autopath 2022 fejlesztései:
 • A felhasználói felületen legutóbb kiválasztott jármű megjegyzése
 • Teljes hosszra vonatkozó adat hozzáadva a járműprofil-jelentéshez
 • A járműkönyvtárlista csoportokba lett rendezve

Az Autopath esetében több hatékonyságnövelő fejlesztés érhető el, amelyek megkönnyítik a kezelést és további szükséges adatokat biztosítanak. A jobb átláthatóság érdekében a járműkönyvtárak mostantól csoportokba vannak rendezve. Az Autopath a legutóbb használt járművet is megjegyzi az elemzés létrehozásához.

A teljes járműhossz hozzá lett adva a járműprofil-jelentéshez, lehetővé téve a dedikált útvonalon megengedett maximális teljes járműhossz újbóli ellenőrzését. Ez az érték rendkívül fontos a pótkocsival szerelt egyéni járművek létrehozásakor, illetve olyan meglévő járművek paramétereinek szerkesztésekor, amelyek esetében a teljes hossz már eleve a megengedett maximális hossz közelében van, vagy meghaladja azt.     

Új járműkönyvtárak

Folyamatosan új járműkönyvtárakkal bővül a nemzeti könyvtárak, valamint a különböző gyártók és speciális járművek könyvtárainak már eddig is terjedelmes listája. 

 • Deutschland RBSV_2020
 • Hulladékszállító járművek
 • EU-s mentőszolgálati járművek
 • Cementszállító pótkocsik
Autosign 2022

Az Autosign Professional és az Autosign Ultimate szoftverekben érhető el

Fejlesztések az Autosign 2022 szoftverben:
 • Parkolók csoportosítása
 • Ráfeszítés felületekre a felületkiválasztóval

A parkoló csoportosítási lehetőséggel a felhasználók hozzáadhatják a kiválasztott parkolókat egy csoporthoz, illetve belefoglalhatják a parkolócsoportok tulajdonságait a jelentésekbe. További fejlesztéseket eszközöltünk a kezelőfelületen, hogy gyorsabb és intuitívabb legyen a parkolók tervezésének folyamata.  

A 3D táblák és jelölések tervezési lehetőségeihez hozzá lett adva a felületkiválasztóval felületekre történő ráfeszítés. Ha ki van választva, a felület kiemelve jelenik meg a rajzban, így a felhasználó pontos visszajelzést kap, amikor több felülettel dolgozik.

Új közlekedésitábla- és útburkolatijel-könyvtárak

Az Autosignhoz mostantól új, honosított, országspecifikus közlekedési tábla- és útburkolatijel-könyvtárak érhetőek el. A honosított közlekedési könyvtárak átfogó listáját lásd: https://cgs-labs.com/autosign/. 

Plateia 2022

A Plateia Standard, Plateia Professional és Plateia Ultimate szoftverekben érhető el

Pontjelentés-táblázat

Az új Földmérésipont-jelentések funkcióval a felhasználók a földmérésipont-adatjelentéseket rajzba beszúrt táblázatok formájában hozhatják létre, vagy közvetlenül exportálhatják őket Excel-táblázatokba. Különböző előre megadott földmérésipont-jelentéstáblázatok is használhatók és testre szabhatók. Az eszköz remekül használható például a földmérési adatok, kitűzési pontok, az infrastruktúra-elemek mentén újonnan létrehozott pontok csoportosításához és (előzetes) áttekintéséhez.

Keresztszelvény-elemek varázslója

A 2022-es verzióban új, jellemző útsablonokkal (automatikus alkotóelem-létrehozási sablon vagy MACRO) bővült a Keresztszelvény-elemek varázslója. A varázsló több lehetőséget is biztosít az alkotóelemek automatikus meghatározásához csak geometria alapján, QTO-anyagdefinícióval rendelkező geometria alapján, illetve felső/alsó burkolatréteg-metszésvonalak alapján, amelyek az elrendezésre vetítve alkothatják a tervezett út felső (kitöltés) vagy alsó (kivágás) felületrétegét.

Ferrovia 2022

A Ferrovia Standard, Ferrovia Professional és Ferrovia Ultimate szoftverekben érhető el

Kibővített spiráltípus-támogatás

Az új szinuszos, félhullámhosszos nemlineáris spirállal bővült a Ferroviában elérhető sínpályaspirál-típusok eleve terjedelmes listája. Ezt a spiráltípust gyakran használják a japán vasutak tervezésekor.

Támogatás a nagysebességű vasúti pálya tervezéséhez

A vasúti vágánysebességek listája frissült.

A kategória sebességét egy külső XML fájl értékei határozzák meg, amely testreszabható bármilyen lokalizált vagy adott felhasználás címére, sebesség, és a sebesség / görbe / alkalmazott-dőlés összefüggő értékek.

Keskeny nyomtáv

Keskeny nyomtávok kerültek a Ferrovia angol nyelvű változatába vidámparkok, vasúti pályák, turisztikai és látogatói vasúti pálya, földalatti vasúti pálya és még sok más.


Ismerje meg a CGS Labs építőmérnöki BIM megoldásait!

Professzionális megoldás a forgalomtechnikai eszközök tervezésére a Civil3D és az AutoCAD programokhoz.
Tötse le kiadványunkat! >>>

AutoCAD alapú, a magyar szabványokat tartalmazó, felhasználóbarát vasúttervező alkalmazás.
Töltse le kiadványunkat! >>>

Dinamikus üldözőgörbe szerkesztő alkalmazás útkereszteződések, körforgalmak, kapubehajtók és egyéb forgalmi létesítmények ellenőrzésére.
Töltse le kiadványunkat! >>>

Távvezeték tervező szoftver, amely ötvözi a tervezés és a dokumentáció előállításának munkafolyamatait az elektromos elosztó rendszerek tervezéséhez. Kifinomult tervezési és elemzési eszközöket kínál a villamosenergia- átviteli hálózat tervének és profiljának optimalizálásához. Az Electra szoftveres megoldás támogata a részletes és átfogó dokumentumkészítést.

BIM folyamatra előkészített, 3D úttervezési és rekonstrukciós szoftver megoldás. Rugalmas, dinamikus adatmodellje segítségével támogatja a BIM munkafolyamatokat, valamint a szabványos IFC adatformátumot.
Töltse le kiadványunkat! >>>

Professzionális szoftvermegoldás a csatornák és folyamok tervezéséhez. Integrálja a MIKE FLOOD és a HEC-RAS hidraulikus számításokat az árvízvédelmi tervezéssel, az özönvíz és a földcsuszamlás elleni védelemmel, valamint az öntözőcsatorna tervezésével. Rugalmas, dinamikus adatmodellje segítségével támogatja a BIM munkafolyamatokat és az IFC szabványosított adatformátumot.Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Keresse szakértő kollégáinkat, ha bevezetné a BIM folyamatokat az építészeti és infrastruktúra létesítmények tervezési, építési és kezelési munkafolyamataiba.

Kapcsolattartók:

Antal Iván
Értékesítési tanácsadó
+36 30 212 9088 | +36 1 273 3414
ivan.antal@arkance-systems.com
Zagyi Bence
BIM technikai tanácsadó