Megjelent az Autodesk Civil 3D és az InfraWorks új, 2022-es kiadása

Automatizálás, hatékonyság, felhőalapú együttműködés – mindez egyben!

Az Autodesk termékfejlesztői csapata az elmúlt évben keményen dolgozott a Civil 3D és az InfraWorks 2022-es kiadásán.

A Civil 3D és az InfraWorks külön-külön is számos előnnyel bír, együttesen azonban még hatékonyabbak. Az InfraWorks kiváló eszköz az adatok összesítésére, a tervkoncepciók vizuális megjelenítésére, valamint a tervezői szándék kommunikálására. A Civil 3D a rendelkezésre álló legjobb megoldás a részletes infrastrukturális tervek és dokumentációk elkészítéséhez. A termékek közötti megfelelő adatáramlás pedig nagyobb rugalmasságot biztosít.

Az Építőmérnöki tervezőszoftverek 2022-es kiadásai bővelkednek az új képességekben és frissítésekben. Ezek közül a legkiemelkedőbbek:

  • új, továbbfejlesztett automatizálási képességek a helyszín-rézsűzéséhez,
  • továbbfejlesztett koncepcionális tervezési szolgáltatások a közlekedési munkafolyamatokhoz,
  • zökkenőmentesebb, több szakágat átfogó hídtervezési munkafolyamatok,
  • a projektek hatékonyságát fokozó frissítések a Project Explorerben és a Model Builderben,
  • továbbfejlesztett valóságrögzítési képességek, amelyek megkönnyítik a fizikai világ átalakítását digitális modellekké.

Ismerje meg az Civil 3D és az Infraworks 2022-es kiadásának öt legnagyszerűbb újdonságát!

Nézzük meg közelebbről is azokat az új képességeket, amelyekkel bővült a Civil 3D és az InfraWorks!
A LEGIZGALMASABB ÚJDONSÁG: GRADING OPTIMIZATION FOR CIVIL 3D

A tervezésautomatizálás egy újabb lépés az infrastruktúra-tervezés számításalapú és generatív tervezési lehetőségeinek megvalósítása felé. Az automatizálás új, innovatív munkamódszereket kínál az építőmérnökök, kivitelezők, építészek és a napjaink sürgető infrastrukturális követelményeinek megvalósításán dolgozók számára. 

Miután a 2020-as kiadásban megjelent a Dynamo for Civil 3D, az új, 2022-es kiadávan most még tovább automatizálták a tervezési folyamatokat a Grading Optimization for Civil 3D bevezetésével.

A kizárólag az Autodesk AEC Collection-ban (Építőipari termékgyűjtemény) elérhető Grading Optimization segítségével automatizálhatók a manuális, bonyolult és fáradságos helyszín-rézsűzési folyamatok, amivel rengeteg idő takarítható meg, amikor terepfelületeket és 3D-s geometriákat optimalizál a további tervezéshez.

A Grading Optimization villámgyorsan létrehozza az optimális rézsűmegoldást a megadott paraméterek alapján. A rézsűmegoldás a szükséges földmunka mennyiségét is figyelembe fogja venni. Az optimalizálás eredményét közvetlenül vissza lehet küldeni a Civil 3D-be, így a mérnökök rugalmasan kiválaszthatják a legjobb, leginkább költséghatékony rézsűtervet. A Grading Optimization lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy hatékonyabban rézsűzzék a mérnöki projektjeiket.   


ÚTTERVEZÉSSEL KAPCSOLATOS FEJLESZTÉSEK

A Civil 3D 2022-es verziójának új szolgáltatásai közé tartoznak a kapcsolódó nyomvonalak munkafolyamatainak bővített képességei, amelyek elsősorban az összetett metszéspontokat és csomópontokat érintik.  

A keresztező nyomvonalak kijelölésekor a felhasználónak jóval több geometriai lehetőség áll rendelkezésére a kapcsolódó nyomvonalhoz. A kapcsolódó nyomvonalak új megoldása támogatja az összetett ívcsoportokat, az eltolást a szülő nyomvonalakhoz képest, a 180 fokot meghaladó íveket, és a társított hossz-szelvények oldalesését is kiszámítja. Az eszköz lehetővé teszi, hogy nagyobb kontroll legyen a felhasználó kezében a csomópontok tervezésekor.  


Az InfraWorks 2022 újdonságai közé tartoznak az útkomponens-dekorációs eszköz fejlesztései. Az InfraWorks lehetővé teszi, hogy a felhasználók dekorációkkal lássák el a Civil 3D útkomponenseit és kapcsolt nyomterveit. Az InfraWorks-modellben azonnal megjelennek az alaksajátosságok, amivel idő és munka takarítható meg.  

Egy hatalmas elemtárból lehet kiválasztani a nyomterv mentén elhelyezni kívánt dekorációkat. A felhasználók mostantól valósághűbb tájképeket hozhatnak létre és adhatnak hozzá a modellkörnyezethez.  


TELJES FESZTÁVÚ, ÖSSZETETT 3D-S HÍDGERENDÁK

Az InfraWorks 2022 egyik újdonsága a hídmodellezés képessége, amely lehetővé teszi a teljes fesztávú, összetett, parametrikus 3D-s hídgerendák definiálását. 

Ha le kell cserélni a heurisztikus szabályok által biztosított alapértelmezett gerendákat, az Autodesk Inventor segítségével új, összetett parametrikus gerendákat lehet definiálni. 

A hídgerenda-modellezési képességek bővítésével a tervezők létrehozhatják és használhatják saját, összetett 3D-s, teljes fesztávú hídgerenda-modelljeiket, amelyek megfelelnek a követelményeknek és a részletességi szintnek (LOD), ami nagyban leegyszerűsíti és felgyorsítja ezt a korábban sok fejfájást okozó feladatot.


FEJLESZTÉSEK A PROJEKTEK HATÉKONYSÁGÁNAK NÖVELÉSÉHEZ

A tavalyi 2020-as évben az AEC Collection részeként megjelent a Project Explorer bővítményt, amely új megközelítést kínál az infrastruktúratervezési modellek Civil 3D-ben történő navigálásához, megjelenítéséhez és kezeléséhez.

Tekintse meg tavaszi webinárunkat felvételről a project explorer bővítményről és helyezze új alapokra építőipari, kivitelezési munkafolyamatait új technológiák bevezetésével az intelligensebb munkavégzéshez!

A Civil 3D 2022-es kiadásában két nagy változáson esett át a Project Explorer. Először is, a nyomott csőhálózatokat is felvették a Civil 3D-objektumok közé, amelyek a Project Explorer teljes felhasználói felületén támogatottak. A Project Explorer átfogóbb képet biztosít a területfejlesztésben érdekelt ügyfelek számára a nyomott csőhálózatok tervadatairól, és lehetővé teszi az adatok kivonatolását egyéni jelentések és dinamikus AutoCAD-táblázatok formájában. 

A frissített Project Explorerben a nyomott csőhálózatok új lapja ismerős lesz azok számára, akik már használták a korábbi verziók Csőhálózatok lapját. Egy fontos különbséget szükséges kiemelni: az alap Civil 3D-ben támogatott nyomott csővezetékrendszerek a Nyomott csőhálózatok lap bal felső sarkában választhatók ki.

A megújult Project Explorer másik nagy újdonsága a helyi nyelvek támogatása, amivel utolérte a Civil 3D-t. A Project Explorer felhasználói felülete a Windows rendszeren érzékelt nyelven fog megjelenni. Ha a Windows olyan nyelvi beállítást használ, amelyet a Project Explorer nem támogat, a felület az alapértelmezett angol nyelven jelenik meg. 

Nyomott csővezetékek nézete a Project Explorer for Civil 3D-ben

Az InfraWorksben a ModelBuilder szolgáltatás jelentős hatást gyakorol a projektmodellezésre azáltal, hogy biztosítja a meglévő állapotokat és az építési modellt a gyors koncepciómodellezéshez. Ebben a kiadásban a szolgáltatás új, letisztultabb felületet kapott, amely egységesebb felhasználói élményt nyújt, és egyszerűbb a használata.


A VALÓSÁGRÖGZÍTÉS NAGY LENDÜLETET KAP

Az Autodesk ReCap Pro 2022 egy új, figyelemre méltó, hálóalapú lézerszkennelési munkafolyamatot vezet be.

A hálóalapú szkenneléssel a ReCap Pro 2022-ben egy kiválasztott pontfelhőből vagy annak egy részéből alacsony, közepes vagy kiváló minőségű háló hozható létre. Ha a beolvasásokat feltölti a felhőszolgáltatásba, a létrejövő háló mostantól menthető az Autodesk Drive, a BIM 360 vagy az Autodesk Docs szolgáltatásba.  


A ReCap Pro népszerű 3D-s fénykép-rekonstrukciós szolgáltatását, a ReCap Photót is továbbfejlesztettük, hogy a felhőpontokkal még rugalmasabban lehessen használni.

PROJEKTÉRTÉKELŐK ÉS TERVEZŐK FELHŐALAPÚ EGYÜTTMŰKÖDÉSE

Márciusban az Autodesk fontos híreket jelentett be a felhőalapú együttműködést illetően. A Collaboration for Civil 3D és a Collaboration for Plant 3D, amelyek korábban BIM 360 Design néven voltak ismertek, a továbbiakban a BIM Collaborate Pro név alatt jelennek meg. Ez az új termék bármikor és bárhol lehetővé teszi a felhőalapú együttműködést, mostantól az egységesített Autodesk Construction Cloud platformon.

A projektértékelőknek olyan felhőalapú termékeket kínálunk, amelyek tervezőszoftverek hozzáférése nélkül is használhatók. Érdemes részletesebben is tájékozódni ezekről az új ajánlatokról.


Tartsa frissen tudását, tanuljon a piacvezető Autodesk forgalmazótól Hivatalos Autodesk Oktatóközpontunkban! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.


AUTOCAD ÚJDONSÁGOK

Az AutoCAD Plant 3D felhasználói örülni fognak a hírnek, hogy az Autodesk biztonságos és a követelményeknek megfelelő termékek létrehozása iránti folyamatos elkötelezettségének eredményeként a Collaboration for AutoCAD Plant 3D mostantól az egyesült államokbeli és az európai adatközpontokban is SOC2-kompatibilis. A megfelelőséggel kapcsolatos részletekért látogasson el az Autodesk adatkezelési központ oldalára.

Az AutoCAD 2022-es kiadása kapcsán meg kell említenünk a Map 3D és a Plant 3D specializált eszközkészleteinek új képességeit, amelyek segítenek a feladatok automatizálásában, így időt takarítanak meg. 

Összefoglalva: az Autodesk asztali és felhőalapú szoftvereinek ezen új, 2022-es kiadásai jelentős előnyöket kínálnak a tervezők, az tervellenőrők és általánosságban az egész építőipar számára. Számos okunk van arra, hogy derűlátók legyünk az építőmérnöki tervezés jövőjét illetően, és örülünk, hogy a jövő kialakításában ügyfeleink partnerei lehetünk.


Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési megoldásaival kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja LinkedIn vagy Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!