Digitális Építőipar

Digitális-Építőipar Konferencia 2019

A november 26-27-én Kecskeméten megrendezésre kerülő konferencián a VARINEX Zrt. két üzletága is képviselteti magát mind a kiállítási területen, mind a szakmai előadók között.

Előadásunk témája: A BIM bevezetésének lehetőségei építőipari projekteknél: az Infrastruktúra BIM megközelítései

Hatalmas kihívások vannak az infrastruktúra tervezés, kivitelezés és üzemeltetés területén.

Az urbanizáció a népességnövekedés az egyre komplexebb és összetettebb gyorsan és költséghatékonyan megvalósítandó infrastrukturális fejlesztések csak a teljes infrastruktúra-életciklust átfogó digitális folyamatokkal támogatva valósíthatók meg. Ezek a digitális eszközök, szoftveres megoldások, folyamatok, módszertanok együttese az Infrastruktúra BIM (Építmény Információs Modellek és Rendszerek) amely elősegíti a hatékony együttműködést az infrastruktúra beruházási projekt különböző szereplői között.

Kiemelten fontos az épített környezet, építmények, épületek tervezésekor a helyszíni jellemzőket, térbeli elhelyezkedést is elemezni, hatástanulmányokat készíteni

ezt támogatja a térinformatika (GIS) amely minden szükséges információt naprakészen tud biztosítani a kivitelezés során a természetes és az épített környezetről egyaránt.

Szintén térinformatikai alapokra épül az épített infrastruktúrák üzemeltetésének támogatása a létesítménygazdálkodás, vagyongazdálkodás is, amelyek a tervezési és a kivitelezési szakaszban keletkezett digitális adatokat felhasználva azok alapjaira építi a nyilvántartásokat intelligens döntéstámogató megoldásokat. A kezelt építmények karbantartási, felújítási, bővítési munkálatok során a ciklus újra indulhat és ezek az adatok kiindulási alapot teremtenek az „továbbtervezéshez” is.

Így tud a GIS és a BIM egymással együttműködve, egymást kiegészítve és kiszolgálva támogatni a környezeti- és társadalmi fenntarthatóságot.

Ennek keretében fontos, hogy a közművek kezelése is BIM és GIS alapokon történjen hiszen a tervezés során fontos, hogy az alapadatok milyen formában, pontossággal és milyen tartalommal érhetők el. Ezt a folyamatot segítheti elő, ha GIS alapon tároljuk az adatainkat. Az így tárolt információk könnyen beolvashatók az Autodesk AutoCAD MAP 3D, Civil 3D vagy InfraWorks szoftverekbe.

A témával kapcsolatban bővebb információt előadásunkon kaphat, illetve keresse a konferencián vagy utána kollégáinkat!