Mi az a digitális iker, és mit jelent az építészet, a tervezés és a kivitelezés számára?

Húsz évvel ezelőtt, amikor Stephen Spielberg elkezdte filmre átdolgozni Philip K. Dick Különvélemény című művét, maga köré gyűjtötte a tudomány és technológia legnagyobb gondolkodóit, hogy segítsenek elképzelni a jövő városait. Washington, D.C. filmbeli, 2025-ös változata kétségkívül komorra sikerült, lakói azonban kiélvezhették az intelligens digitális technológiák jelentette kényelmet, például a vezető nélküli autókat, a retinaolvasáson alapuló személyre szabott reklámokat és a hangvezérelt otthonokat.

Két évtizeddel ezelőtt ezek a technológiák lehetetlenül futurisztikusnak tűntek, sokuk azonban mára megszokottá vált: kézmozdulatokkal vezérelt számítógépek, célzott internetes hirdetések, illetve olyan hűtőszekrények, amelyek maguktól megrendelik a tejet, amikor elfogy.

Napjainkban az intelligens épületek tudják, hol lakunk, milyen a napirendünk, sőt még azt is, hogy hány cukorral isszuk a kávét. Ahogy az épületek és a városok egyre intelligensebbé és autonómabbá válnak, úgy változnak velük a tervezésükre, kezelésükre és karbantartásukra szánt eszközök is.

Nem titok, hogy az építészet, tervezés és kivitelezés (AEC) elmarad más iparágak mögött, ha a digitalizáció és az adatalapú döntéshozatal kiaknázásáról van szó. Mindez azonban változóban van, ahogy az iparági szakértők kezdik felismerni, hogy az előrehaladáshoz más gondolkodásmód – és munkamódszer – szükséges.

Ahogy az eszközök internetes hálózata (IoT), a mesterséges intelligencia (AI) és a felhőalapú technológiák válnak az építőipar digitális átalakulásának mozgatórugójává, a digitális ikrek is egyre inkább teret nyernek. Az eszközök egyre hatékonyabbá válnak, a tervezők és tulajdonosok pedig kezdik megérteni, hogyan optimalizálhatják az épített környezetet.

A digitális iker egy fizikai eszköz vagy környezet dinamikus, „élő” digitális modellje
De mi is az a digitális iker?

A digitális iker egy fizikai eszköz vagy környezet – például egy autó, egy híd vagy egy épület – digitális ábrázolása. Inkább információs modellként, mintsem hagyományos 3D modellként érdemes rá gondolnunk. Tulajdonképpen egy szokásos adathivatkozás, amely a projekttervezési szakaszban készül, és összefogja az eszköz életciklusának minden fázisát a tervezéstől a gyártásig, a kivitelezéstől a működtetésig és karbantartásig – egészen a jövőbeni használatáig vagy újrafelhasználásáig.

A statikus adatmodellekkel ellentétben a digitális ikrek dinamikus, „élő” egységek, amelyek valós időben fejlődnek. Tanulnak, frissülnek, és az eszköz életciklusa során adatcsere útján kommunikálnak a fizikai hasonmásukkal. Mindez mesterséges intelligencia, gépi tanulás és IoT-technológiák használatával történik. A dinamikus szimulációkkal felfegyverkezve a digitális ikrek felhasználói még azelőtt elháríthatják a problémákat, hogy bekövetkeznének, felfedezhetnek új lehetőségeket, és előre tervezhetnek a jövőre.

Mit jelent a digitális iker az építészet, a tervezés és a kivitelezés számára?

Az építészeti, tervezési és kivitelezési (AEC) iparágban a digitális iker egy átfogó másolatot jelent az épített eszközről és rendszereiről.

Ez az eszköz lehet:

  • Épület
  • Infrastrukturális elem, például egy híd
  • Összekapcsolt eszközök komplex ökoszisztémája, például vasúthálózat, irodai park vagy egy város
Hogyan működik a digitális iker az építőiparban?

Az építőiparban a digitális ikrek a következő információkat dolgozzák fel:

  • A HVAC- és a MEP- (gépészet, villamosság és épületgépészet) rendszerek működési adatait
  • Az alkatrész- és karbantartási adatokat
  • Az IoT-érzékelők által összegyűjtött környezeti adatokat

Az új építmények esetében az AEC-csapatok és a tulajdonosok a projekt kezdetén, a teljesítménycélok és a kívánt végeredmények meghatározásakor hozzák létre a digitális ikreket. A projekt előrehaladásával párhuzamosan az adatokat folyamatosan gyűjtik és leképezik a modellben egy, az Autodesk Tandemhez hasonló platform használatával. Amikor az eszközt átveszi a tulajdonos, a virtuális iker üzemeltetési adatokat gyűjt, amelyek hosszú távon a teljesítmény finomhangolására és a karbantartás kezelésére, illetve a leszerelés támogatására és jövőbeni használatra szolgálnak.

A digitális ikrek a kivitelezésben a HVAC- és MEP-rendszerekkel, az alkatrészekkel, a karbantartással és a környezettel kapcsolatos információkat dolgozzák fel

Mivel a digitális iker a fizikai iker által szolgáltatott adatoknak köszönhetően folyamatosan fejlődik, a valós idejű állapotokra válaszul szimulációkat és előrejelzéseket tud végezni. Az építőiparban a digitális iker felhasználható például az épületek homlokzatának a Nap útjához való igazítására, illetve a belső légáramlás olyan módosítására, ami által csökken a kórokozók terjedése.

A digitális ikrek az épített eszközök optimalizálására is használhatók:

  • Kereskedelmi egységek kialakítására a vásárlói mintázatok figyelembe vételével
  • A beltéri növénytermesztés (indoor farming) működésének automatizálására az optimális növekedési feltételek megteremtése érdekében
  • Az olajfinomítók karbantartási problémáinak előrejelzésére
  • Egészségügyi létesítmények tervezésére a hatékony betegforgalom és a személyzeti igények érdekében
Hogyan kapcsolják össze a digitális ikrek a tervezési és kivitelezési munkafolyamatokat?

A munkafolyamatok szempontjából a digitális ikrek olyan adatokhoz engednek hozzáférést, amelyek hagyományosan elkülönített adatsilókba (vagy papírdossziékba) voltak rendezve. Ennek eredményeképpen a csapatok szorosabb munkakapcsolatban lehetnek a projekt teljes életciklusa során, a tervezéstől egészen a leszerelésig. A statikus adatok (például a részegység-tulajdonságok és a karbantartási beosztások) és a dinamikus adatok (például a kihasználtság és a környezeti feltételek) egyesítésével pedig a digitális ikrek a tervezőktől a tulajdonosokig minden szereplő számára lehetővé teszik a tájékozottabb döntéshozatalt, ezáltal maximalizálva az eszközök teljesítményét és életciklusát.

A BIM és a digitális ikrek

A BIM (épületinformáció-modellezés) az építőipari digitalizáció mögötti hajtóerő, amely több szakágat átfogó modelleket és felhőalapú együttműködést használ fel az információ átadására a tervezés és a menedzsment felé az épített eszközről és a benne található rendszerekről.

A digitális ikrek az adatok és a dinamikus, valós idejű, kétirányú információkezelés folyamatainak összekapcsolásával teljes mértékben kihasználja a BIM-ben rejlő lehetőségeket. A digitális ikrek létrehozhatók BIM nélkül is, de a lehetőségek maximális kiaknázása az integrált munkafolyamatokkal és az információmegosztással kezdődik, ami önmagában is előrelendíti a BIM folyamatait, ezért hatékonyabb, ha a digitális iker a kezdetektől a BIM használatával készül.

A BIM és a digitális ikrek jövője

A jövőben a legtöbb digitális iker a BIM-folyamatok szerves része lesz, hogy a szabványosított környezetben mindenkinek nagyobb rálátást biztosítson. A nagyobb rálátás értéke túlmutat az adott projekten, hiszen a rögzített adatok felhasználhatók az új projektek tervezésekor, és az adattanulás alkalmazásával folyamatosan fejleszthetők.

Az intelligens város és a digitális ikrek: természetes párosítás

A digitális ikreknek nem kell önmagukban állniuk. Több digitális iker integrálásával a tervezők összekapcsolt ökoszisztémát hozhatnak létre, amelynek idővel optimalizálhatják a teljesítményét.

Az egyes eszközökön túl láthatjuk azok szélesebb gazdasági, társadalmi és környezeti lehetőségeit is. Képzeljünk el egy intelligens várost, amely valós idejű adatok felhasználásával, az energiafogyasztás, a vezeték nélküli hálózatok, a tömegközlekedés, a biztonsági rendszerek és az infrastruktúra teljesítményének elemzésével és optimalizálásával épül, valós időben, geoadat-modellezéssel és IoT-érzékelőkkel. Az intelligens városok még a változó éghajlati viszonyokhoz is képesek alkalmazkodni, és szimulációkat tudnak futtatni a vészhelyzetek, például a járványok és a természeti katasztrófák esetén adandó válaszokról.

A digitális ikrek képesek az olyan adatok gyűjtésére és értelmezésére, mint a népességnövekedés, a természeti erőforrások és az éghajlati viszonyok, ezért megalapozhatják az ellenállóbb városok építését, és segíthetnek a különböző iparágaknak megfelelőbb választ adni a globális kihívásokra.


Az új építményeken túl: intelligens beavatkozás

A digitális ikrek nem csak az újonnan létrehozott eszközök esetében alkalmazhatók. A technológia a már meglévő épületek és infrastruktúrák esetében is hasznosítható az üzemeltetés és a lehetséges használati módok alaposabb feltérképezésére.

Az intelligens beavatkozás meglévő szerkezetekre történő alkalmazása növeli a teljesítményt, minimalizálja a bizonytalanságot, és jobb kockázatkezelést tesz lehetővé. Egyértelműen látható, hogy ez az értéklánc valamennyi szereplője számára előnyös: vagyis az alvállalkozók, a beszállítók, a befektetők, a tulajdonosok és az épület használói számára egyaránt.

A digitális iker megvalósítása a már megépített szerkezetek esetén kihívást jelenthet, különösen akkor, ha nem állnak rendelkezésre digitális fájlok. A probléma a lézeres beolvasással vagy fotogrammetriával végzett valóságrögzítés révén hidalható át, amely során rendkívül pontos pontfelhőmodellek jönnek létre. A valóság rögzítését a közelmúltban a párizsi Notre Dame digitális ikerváltozatának elkészítésekor alkalmazták a 2019-es pusztító tűzvész utáni helyreállítási munkálatok segítéséhez.

Digitális ikrek alkalmazása meglévő szerkezetek esetében

A digitális iker egyszerűbben alkalmazható olyan meglévő eszközök – például egy vízmű – esetében, ahol a rendszerek könnyebben hozzáférhetők. A technológia bármilyen eszköz esetében megéri a befektetést, mert hosszú távon költséghatékonyabb, fenntarthatóbb és rugalmasabb megoldásokat biztosít. Tágabb rendszerekre alkalmazva a digitális ikrek hozzájárulhatnak a fenntarthatóbb, tevékenyebb és a folyamatos kihívásoknak megfelelni képes társadalom létrehozásához.

A digitális ikrek jelentik a hajtóerőt az intelligensebb és önállóbb városok megteremtéséhez, működtetéséhez és fenntartásához
A digitális iker technológia jövője

Ahogy a digitális ikrek technológiája mindinkább kiaknázza a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás előnyeit, a szoftverkapacitások bővülésével az elméleti eszközökből egyre intelligensebb és önállóbb megoldások válnak majd.

A digitális ikrek piaca az eszközök internetes hálózatának térnyerésével folyamatosan nő.

Az intelligens, egymással összekapcsolt ökoszisztémákban rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázása még a távoli jövő kihívása, az előrelátó vállalatok azonban már most felkészülnek ezeknek a modelleknek a használatára. Az építőipar digitális átalakulása nyomán fejlettebb eszközök és új bevált módszerek jelennek majd meg, amelyek révén a tervezők és a mérnökök kiléphetnek a megszokott adatsilókból.

Az adatok már léteznek – a kihívást a különböző forrásból származó, nem egységes információk közös eszközökbe történő integrálása és az adatok építőipari igényeknek megfelelő, gyakorlati alkalmazása jelenti. Azok, akik már ma felismerik az adatok hasznosításának előnyeit, joggal számíthatnak a sikerre a jövő fejlettebb építési megoldásainak biztosítása terén.

Forrás: Autodesk blog

Az Autodesk megoldása a digitális iker technológiára, a Tandem platform, amely üzleti intelligenciává alakítja a részletes adatokat. További információ >>


Használja ki Ön is és tervezői csapata is az Autodesk újabb és újabb tervezési technológiák nyújtotta előnyöket, amelyek új szintre emelik cége tervezési-gyártási hatékonyságát!

Az Autodesk BIM megoldások segítik a különböző csoportok, szakágak együttműködését a kívánt projekteredmények elérésében – a tervezési, a kivitelezési és az üzemeltetési szakaszban egyaránt.

Ha többet szeretne megtudni az Autodesk tervezési munkafolyamatának fejlesztéseivel kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, használja fel az egyes iparágakban jártas szakértőink tapasztalatait!

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, kövesse Youtube csatornánkat és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

Kapcsolattartók:

Kapcsolattartó:

Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató