Az építőiparban folyamatosan nagy a nyomás, hogy a projektek gyorsabban és a költségvetésnek megfelelően készüljenek el.  Az informatikai technológia fejlődésnek is köszönhetően az épület- és építmény információs modellezés és menedzselés (BIM) egyre több vállalat számára teszi lehetővé, hogy megfeleljen ezeknek az ütemezési, költségvetési kihívásoknak. A BIM az építési projekt teljes digitális tervezésére, megvalósítására és kezelésére szolgáló folyamat. Különböző eszközöket és technológiákat alkalmaz egy adatgazdag modell létrehozására, lehetővé téve az AEC (építőipari) szakemberek számára, hogy a projekt életciklusának minden fázisát optimalizálják – a tervezéstől az építésen át az üzemeltetésig.

A GIS és BIM integráció elősegíti a tervezői csapatok hatékonyabb együttműködését a tervezési folyamatok intelligensebbé tétele és a projektek minőségének javítása terén. Az építőmérnöki projektek tervezői, a mérnökök, építészek és tervezők problémákat oldanak meg annak érdekében, hogy javítsák a lakosság és a közösségek életminőségét.

A GIS és a BIM közötti kapcsolat segítséget nyújthat a várostervezőknek a közösségeket érintő döntések meghozatalában, az építőmérnököknek pedig biztosítja az infrastruktúratervezési projektekhez szükséges adatokat. A GIS- és a tervezőcsapatok közötti hatékonyabb munkafolyamatok tovább gazdagítják az infrastruktúraprojekteket és a tágabb közösség javára szolgálnak, ami azt eredményezi, hogy az építőipari szakemberek a társadalmi és környezeti értékek sáfárjaként léphetnek fel.

Az Arkance Systems és a HungaroCAD Kft. elő közös*, élő építőipari és térinformatikai konferenciáján technológiai példákat és felhasználói esettanulmányokat mutatunk be. Várjuk rendezvényünkön!

Programterv:

Témáink

Előadó


09:00-09:30

Érkezés, regisztráció


09:30-10:00

Megnyitó

Sabathiel Balázs


10:00-10:20

Együttműködés szakágakon belül és szakágak között – Revit, Collaborate Pro, Naviswork közötti munkafolyamatok
Rövid ismertető:
Mit, miért és hogyan lehet használni a szakágakon belüli és szakágak közötti együttműködési folyamatok során? Mikor és milyen sorrendben érdemes ezeket a szoftvereket használni a BIM munkafolyamat különböző fázisaiban. Ezekkel a kérdésekkel és a rájuk adható válaszokkal foglalkozunk előadásunk során.

Szilágyi Balázs, Németh Zoltán


10:20-10:40

Revit-hez fejlesztett professzionális BIM kiegészítők (a hatékonyabb munkavégzés érdekében)
Rövid ismertető:
Több mint 30 teljes értékű megoldás előregyártott tervezéshez, fa- és fémszerkezetek tervezéséhez, fenntartható tervezéshez, MEP tervezéshez és BIM-adatmenedzsmenthez a világ elsőszámú Revit szakembereinek tapasztalatai alapján.

Tar István


10:40-11:00

Fenntarthatóság és kihívások kezelése a magyar építőiparban
Rövid ismertető:
Az építőipari szereplők globálisan és magyar viszonylatban is jelentős, egyre növekvő kihívásokkal szembesülnek a fenntarthatóság kapcsán. Előadásunkban bemutatjuk, hogy az Autodesk felhő alapú egységesített rendszerei miképp segítik a projektek hatékonyabb kezelését, az előkészítéstől a megvalósuláson át, az üzemeltetésig. Egy rövid esettanulmányon keresztül bemutatjuk, hogy a központosított adatkörnyezet segítségével miképp javítható a terv kommunikáció és hogyan küszöbölhetők ki a felmerülő többletköltségek és késések.

Nikula László, Maródi László


11:00-11:20

BIM a Value4Real-nél
Rövid ismertető:
A BIM folyamat egy aspektusának kiemelése, annak bevezetésének és működésének bemutatása a cégcsoporton belül.

Value 4 Real Kft. munkatársai


11:20-11:40

Kávészünet


11:40-12:00

Civil 3D munkafolyamatok – Az épületeket kiszolgáló vonalaslétesítmények létrehozása
Rövid ismertető:
Használjon integrált BIM-munkafolyamatokat, amelyek lehetővé teszik a hatékonyabb munkavégzést, a projektcsapatok együttműködésének javítását és az ajánlattételt több értéknövelt szolgáltatást nyújtva az ügyfeleknek. Első lépésként hasznosítsa ezt a tudását a Civil 3D-ben.
Revit-ben elkészült épületekhez csatlakozó csatornázási rendszerek, utak és parkolók kialakításának egyszerű és a Revit modellel jól összehangolt elkészítési munkafolyamatai.
A folyamatai hatékonyságának növelése érdekében kiválaszthatja a file-jai elérhetőségét lokális számítógépről, illetve a Construction Cloud felületén keresztül is.
Maradjon versenyképes azáltal, hogy a projekt igényei alapján választhat eszközöket, és alkalmazhat fejlett tervezési és építési technológiákat, amikor csak szüksége van rá.

Zagyi Bence,
Tar István


12:00-12:15

InfraWorks munkafolyamatok – Vonalas létesítmények felöltöztetése térinformatikai elemek segítségével
Rövid ismertető:
Nem kell hegyeket mozgatni ahhoz, hogy városokat építsen. A BIM Collaborate Pro segítségével semmi sem áll a globális csapatmunka útjában. InfraWorks modellek meglévő felületeinek, elemeinek a kiegészítése és létrehozása, térinformatikai megoldások, file formátumok “kölcsön”vételével. A kulcsfontosságú projektadatok rögzítése a projekt minden szakaszában – beleértve a tervezést és az kivitelezést is – az eszköz teljesítményének és életciklusának jobb kezelése érdekében.

Zagyi Bence


12:15-12:25

Infrastruktúra BIM és GIS együtt, decentralizált közös adatkörnyezetben
Rövid ismertető:
Az épületinformáció-modellezési (BIM-) és térinformatikai rendszerbeli (GIS-) adatok összevonása olyan térinformatikai környezetet biztosít, amelyet különösen az infrastruktúra-tervezésben lehet jól használni a munkafolyamatok hatékonyabbá és az adatok konzisztensebbé tételéhez. Az együttműködési folyamatok digitalizációjához technológiai szempontból új módszerek és adatkezelés szükségesek.
Míg a GIS segít megérteni, hogyan illeszthető az infrastruktúra az adott környezetbe, a BIM-adatok elengedhetetlenek a megvalósítandó infrastruktúra tervezéséhez és kivitelezéséhez. Ezen technológiák különösen jól teljesítenek, ha a térinformatikai adatok és a digitális munkafolyamat-tervezés integrálásával együtt alkalmazzák őket.
A BIM és a GIS integrálásával a platformtechnológia lehetővé teszi térinformatikai adatok használatát a BIM-rendszerrel az infrastruktúrák tervezési folyamatának támogatásához. A BIM és a GIS integrálásával, valamint az együttműködés új formáit és minőségét lehetővé tevő szoftvertechnológiák integrációjával a gazdasági hatékonyság fejlesztése, a megbízható költségtervezés, a határidők betartása, a jobb minőség és dokumentáció megvalósítása, a kockázatkezelés és a jogbiztonság javítása és más tényezők terén történhet előrelépés. A BIM az új GIS?

Baranyi Péter


12:25-12:50

twiGIS platform – sokkal több mint térinformatika
Rövid ismertető:
Az Arkance Systems twiGIS alkalmazása könnyen használható, felhasználóbarát térinformatikai alapokra épül, mely segítségével a vállalat különböző adatforrásaiból, rendszereiből származó információk ellenőrzött módon, jogosultsághoz kötötten elérhetőek. Ezzel a műszaki nyilvántartási, gazdasági, fogyasztói adatok összekapcsolásának és egységes felületen történő megjelenítésének eredményeként a vállalaton belül az adatok „közös nevezőjeként” támogatja a hatékony információmegosztást és a napi és stratégiai döntéstámogatást is. A jogosultsághoz kötötten a lekérdező, elemző funkciók mellett lehetőség van ellenőrzött adatbevitelre, adatmódosításokra, adatbővítésre is akár grafikus adatok esetében is. A twiGIS segítségével könnyebben tudja digitálisan átalakítani a jelenlegi munkafolyamatokat (pl. munkairányítás, diszpécser szolgáltat, adatgyűjtő és irányítástechnikai rendszerekből származó adatok kezelése) megteremtve ezzel egy komplex műszaki nyilvántartási és vállalatirányítási rendszer alapjait is.

Cservenák Róbert,
Pálinkás Márk


12:50-13:15

Esettanulmányok, felhasználói példák, tapasztalatok a továbbfejlesztés tükrében
Rövid ismertető:
Gyakorlati példákon keresztül mutatjuk be az ügyfeleinknél tapasztalt kihívásokat és az azokra adott megoldásokat. Ennek keretében térinformatikai rendszereink továbbfejlesztési irányait és jövőképét is bemutatjuk. Tevékenységünk minden területéről igyekszünk példákat hozni legyen az települési városirányítás, komplex műszaki információs rendszerek és közműinfrastruktúra nyilvántartó megoldások vagy akár létesítmény üzemeltetés támogatás.

Virágh Hajnalka, Katona Tamás,
Szász Emese


13:15-13:25

Kérdések-Válaszok, Zárszó


13:25-15:00

Ebéd


A regisztrációt lezártuk. Amennyiben részt kíván venni a rendezvényen, kérjük jelezze igényét az andrea.haja@arkance-systems.com email címen. Köszönjük


A részvétel visszaigazolt előregisztráció esetén ingyenes.
Előzetes regisztráció hiányában a konferencián való részvétel költsége 19 500 Ft + ÁFA.
A helyek limitált száma miatt, kérjük mielőbb regisztráljon, de legkésőbb 2022.10.11-én 23:59 óráig.

A program változtatásának jogát fenntartjuk. Rendezvényünket a mindenkori járványügyi szabályozásoknak megfelelően tartjuk meg.  A rendezvényen a maszk viselése nem kötelező, de ajánlott; a megfelelő távolságtartás biztosított. Esetlegesen felmerülő kérdéseivel kérjük, forduljon hozzánk bizalommal, köszönjük.


* 2022. július 19-én az ARKANCE SYSTEMS felvásárolta a HungaroCAD Kft-t, a magyarországi építőipari és gépipari digitális megoldások kiemelkedő szereplőjét. Az ARKANCE-csoporthoz való csatlakozással a HungaroCAD Kft. és az Arkance Systems HU Kft. csapata teljes körű megoldásokat kínál a CAD/CAM/BIM/GIS/Infrastruktúra BIM/PDM/PLM megoldások és szolgáltatások esetében, amelyek magas hozzáadott értéket képviselnek ügyfeleink és partnereink számára. Egy átmeneti időszakot követően a két vállalat ugyanazon ARKANCE SYSTEMS égisze alatt fog működni.

Tekintse meg a Digitalizáció a gépipar területén c. eseményünk programját is!

Kapcsolattartók:

Baranyi Péter
GIS üzletág igazgató
+36 1 273 3423
+36 30 914 3453
peter.baranyi@arkance-systems.com
Egyed András
BIM tanácsadó