Hogyan vált egy százéves vízerőmű a digitális átalakulás helyszínévé egy norvég tervezőiroda számára

Az építőmérnöki tervezés alapvetően egy konzervatív iparág – vagy legalábbis eddig annak számított. A tervezőirodák egyre innovatívabb módon alkalmazzák a technológiákat belső folyamataik átalakítására és a nagy méretű infrastruktúraprojektek újszerű megközelítésére.

Itt van mindjárt a Norconsult, az egyik legnagyobb, több szakágban is tevékenykedő skandináv tervező és építészeti tanácsadó iroda – amely most egy teljesen digitális irányból közelít az egyik hatalmas infrastruktúra projektjéhez, teljesen feje tetejére állítva a hagyományos módszertant.

A kérdéses projekt a legnagyobb norvégiai folyami vízerőmű, a százéves Vamma 12 átalakítása. Az ilyen projektek végén hagyományosan 2D kivitelezési rajzok tömegét adják át. A Norconsult megközelítésében azonban a projekt végeredménye egy digitális 3D épületinformáció-modellezési (BIM) modell.

A kép a Norconsult cég tulajdona.

„Ehhez a projekthez egyetlen rajz sem készült – mondta Marius Jablonskis, a Norconsult technológiai igazgatója. – A BIM használatával mindent egyetlen modellbe akartunk összekapcsolni, amely kizárólagos információforrásként szolgál majd.”

Az rendben van, hogy a Norconsult szeretett volna egy új szemléletmódot kipróbálni, átalakítva addigi folyamatait, de mit szólt ehhez a korántsem hagyományos megközelítéshez az ügyfél?

„A Norconsult ajánlatát felettébb érdekesnek találtuk – mondta Fridjar Molle, Norvégia második legnagyobb vízenergia-szolgáltatója, az E-CO Energi Vamma 12 projektért felelős projektvezetője. – Úgy tűnt, hogy az összes adat egy helyre gyűjtésével megszüntetjük a hibalehetőségeket. Természetesen egy kicsit aggódtunk a teljes mértékben digitális megközelítés miatt, mivel nem rendelkeztünk korábbi tapasztalatokkal e téren. A Vamma erőmű egyike a tulajdonunkban álló tizenkét erőműnek, amelyeket Norvégia-szerte üzemeltetünk. A többi tervezése és megépítése a hagyományos módszertan mentén zajlott, és ezeknek a dokumentációját papíron őrizzük.”

Hogyan tette meg végül a Norconsult és a Vamma a nagy lépést a számukra ismeretlen területre, ahol a projekt végeredménye a papír helyett egy digitális 3D modell?

Nyitott elmék és technológiai szikra

A Norconsultnál a folyamat a belső gondolkodásmód megváltoztatására való hajlandósággal kezdődött.

„Az embernek késznek kell lennie folyamatosan szembenézni önmagával és mindazzal, amit adott feladatok elvégzésének legjobb módjának tart – mondta Marius. – Én voltam akkoriban a Vamma 12 projekt vezetője, és meg voltam győződve róla, hogy a jövő a digitális technológiáké, ezért azt mondtam, csináljuk. Eközben Knut Helgesen, a Norconsult teljes energiaipari részlegének vezetője szintén hatalmas lehetőségeket látott a digitális átalakulásban. Így hihetetlen támogatásunk volt a vezetés részéről – és ez nem csupán bátorító szavakban merült ki. A szavak mellé erőforrásokat is kaptunk, szoftvereket és egyéb olyan eszközöket, amelyekre szükségünk volt a sikerhez.”

Az Autodesk Revit kulcsszerepet játszott a Vamma 12 projektben, mivel ennek segítségével tudtuk összeállítani a különféle információk alapján a központi BIM-modellt. Ez konzisztenciát és folyamatos koordinációt jelentett – mindkettő segít kiküszöbölni a megvalósítási hibákat és csökkenteni az időszükségletet.

A kép a Norconsult cég tulajdona.

„A Vamma erőműhöz legyártott és leszállított alkatrészek mindegyikét, például a turbinát és a zsilipeket is ellenőriztük a 3D modellben. Így biztosak lehettünk benne, hogy úgy illeszkednek majd, mint a Lego-kockák – mondta Marius. – A BIM-modell segítségével emellett azt is biztosíthattuk, hogy a betonnal érintkező alkatrészek tökéletesen legyenek tájolva, és ne legyen még 1%-nyi eltérés vagy elfordulás sem, hiszen ez ronthatná az erőmű teljesítményét.”

A Norconsultnál nagy szerepet kapott a belső változáskezelési folyamatban az, hogy az ehhez hasonló előnyöket jó előre fel tudták vázolni.

„Amikor egy új munkafolyamatot vezetünk be, vagy javaslatot teszünk valamilyen új módszerre, soha nem lehet teljes mértékben megjósolni a végkimenetet – mondta Marius. – Mindig fennáll valamilyen kockázat. Ami fontos, hogy a lehetséges kockázatokat a lehetséges előnyökhöz mérjük, mivel így vázolható fel a legjobb és a legrosszabb forgatókönyv. Innen már megalapozott döntéseket lehet hozni. Az Autodesk szoftvereivel felszerelkezve lehetőséget láttunk egyes folyamataink automatizálására, az időigény és a hibák mennyiségének csökkentésére, és végső soron a jobb minőségű végeredményre – és ez igazán csábító érv volt a megszokott módszerek megváltoztatása mellett.”

A kép a Norconsult cég tulajdona.

Az ügyfélnek ugyanennyire tetszett az új megközelítés bevezetése. Molle szerint „az ilyen digitális technológiáké a jövő. Vállalkozásként nem tehetjük meg, hogy csak állunk, és a partvonalról figyeljük az ilyen technológiai fejlesztéseket. Késznek kell lennünk részt venni ezekben a fejlesztésekben.”

A változás soha nem könnyű, és ez különösen igaz a konzervatívabb iparágakra. Szakértő kezekben azonban a megfelelő szoftver a változás motorjaként zökkenőmentessé teheti az átállást, segíthet a vállalatoknak átalakítani belső folyamataikat, és felvázolni egy innovatív és előremutató utat.

Forrás: Autodesk