Autodesk FormIt 2022 újdonságok áttekintése

Megjelent az Autodesk FormIt 2022: összekapcsoltabb és hatékonyabb, mint bármikor.

Szerezze be most a frissítést Windows rendszerre (az Autodesk asztali alkalmazáson keresztül is elérhető), webre és iPadOS-hez.

Vessen egy pillantást az újdonságokra!

A FORMIT + REVIT 2022-ES VERZIÓJA
3D vázlat, küldés a Revitbe, CAD-formátum importálása

A FormIt + Revit kapcsolat teljesen megújult ebben a kiadásban: nagy változásokkal és sokak által kért funkciókkal érkezik.

Ez csupán a kezdete valami lenyűgözőnek: erre az új architektúrára építi majd az Autodesk fejlesztő csapata a későbbi kiadásokat.

3D vázlat gomb
A FormIt indítása közvetlenül a Revitből

A FormIt mostantól közvetlenül, bővítmények nélkül is elérhető a Revitből! (Csak a FormIt Windows rendszerű verziója esetén)

A Massing & Site (Tömegvázlat és helyszín) lapon egy új „3D Sketch” („3D vázlat”) gombbot talál, amely elindítja a FormIt Windows rendszerű, 2022.0-s vagy újabb verziójának egy példányát:


Itt kiválaszthatja, hogy a FormIt a Revit teljes tartalmával vagy annak egy részével induljon-e el:

SEND TO REVIT (KÜLDÉS A REVIT-BE) GOMB
Közvetlen kapcsolat a FormIt és a Revit között

Ha a FormIt 2022-t a Revit-szalag 3D Sketch (3D vázlat) gombjával indítja, akkor az összekapcsolódik a Revit-projekttel, amelyből indította, így lehetővé válik egy másik sokak által kért funkció: FormIt-geometriákat küldhet közvetlenül a Revit-be. 

A Revit-tel való összekapcsolás esetén egy új gombot talál a FormIt eszköztárában: Send to Revit (Küldés a Revitbe). A 3D Skecth (3D vázlat) gombhoz hasonló módon a Send to Revit (Küldés a Revitbe) gomb is lehetővé teszi, hogy a FormIt-modellt részben vagy egészben visszaküldje a Revit-projektbe, amelyből a FormIt-munkamenetet indította. A FormIt és Revit közötti váltás soha nem volt egyszerűbb!

CAD-importálás támogatása FormIt- (.axm) fájlokhoz

Természetesen előfordulhat, hogy FormIt-munkamenet indítása nélkül szeretné visszajuttatni a FormIt adatait a Revit-be. Éppen ezért a Revit Import CAD (CAD-importálás) párbeszédpanele mostantól támogatja a FormIt-fájlokat (.axm), felváltva ezzel a korábbi „Import FormIt to RVT” (FormIt importálása RVT-be) gombot a régi bővítményben.

A FormIt-ből a Revit-be: hatékony importálás

Valamennyi változás alapját a vadonatúj adatkonverziós folyamat képezi, amely drasztikusan javítja a FormIt-geometriák Revit-be való átalakításának teljesítményét.

A nagy méretű FormIt-modellek Revit-be való átalakítása esetén a folyamat 10–30-szor gyorsabb, és a modellt nem kell a korábbihoz hasonló módon kisebb méretű darabokra tördelni. Ezenkívül a geometria és az anyagok megörzése a két alkalmazás között az új rendszerrel legalább olyan jó vagy jobb, mint korábban. 

FormIt Converter

A módosításoknak köszönhetően a régi FormIt Converter bővítmény egyes funkcióit eltávolították, a bővítmény többi részét pedig továbbfejlesztik majd.

A FORMIT + DYNAMO 2022-ES VERZIÓJA

Jobb teljesítmény, figyelési csomópontok támogatása és új FormIt-csomópontok

A FormIt + Dynamo kapcsolat nagy előrelépés a 2022-es verzióban: jelentős teljesítménybeli javításokat, új csomópontokat és csomópont-támogatást, valamint továbbfejlesztett felhasználói felületet tartalmaz. (Csak a FormIt Windows rendszerű verziója esetén)

Gyorsabb iteráció a Properties (Tulajdonságok) paletta segítségével

Amikor egy Dynamo-gráfot futtat a FormIt Properties (Tulajdonságok) palettájáról, az eredményeket kiszámító Dynamo-elem mostantól kezdve aktív marad a FormIt-munkamenet végéig, ami hatalmas teljesítménybeli javulást eredményez a későbbi futtatások során. A Properties (Tulajdonságok) palettán keresztül végzett iteráció gyorsabb, mint eddig bármikor!

Íme néhány valós idejű összehasonlítás, amely a gráf összetettségétől függően 5–10-szeres sebességbeli javulást mutat:

Figyelési csomópontok támogatása

Ha előfordult már, hogy a FormIt felhasználói felületén szerette volna megtekinteni egy Dynamo-gráf nem geometriai eredményeit, akkor ez a frissítés Önnek szól!

Az „Is Output” (Kimenet) jelölésű figyelési csomópontok mostantól a FormIt Properties (Tulajdonságok) palettáján jelennek meg: 

A BakeToFormIt csomópont neve mostantól SendToFormIt

Ebben a kiadásban a közismert BakeToFormIt csomópontot SendToFormIt-ra nevezték át.

Észreveheti, hogy a SendToFormIt csomópont egy új bemeneti portot tartalmaz: FormItGroupOptions. A következőkben ezt mutatjuk be.


FormItGroupOptions csomópontok

Testreszabhatja, miként küldje a Dynamo a geometriát a FormIt-nek

Bemutatkozik a FormItGroupOptions: A csomópontok egy új sorozata, amely a SendToFormIt csomóponttal együttműködve használható a Dynamo-ból a FormIt-be küldött geometriai adatok küldési módjának testreszabására. 


A FormItGroupOptions csomópontot mostantól a következőkre használhatja:

 • Megadhatja, hogy a SendToFormIt csomópont hálóként vagy objektumként küldje-e át a geometriát a FormIt-nek.
 • Megadhatja a SendToFormIt csomópont által létrehozott csoport fóliáját.
 • Megadhat egy karakterlánc-attribútumot a SendToFormIt csomópont által létrehozott csoport számára.

A FormItGroupOptions csomópontok bármilyen sorrendű kombinációját is használhatja azok egymásba láncolásával:

Új Dynamo-minták: Épülettömegek és szilárdtest-segédeszközök

A Dynamo-mintákhoz új gráfokat adtak hozzá, amelyek az új Building Masses (Épülettömegek) és Solid Utilities (Szilárdtest-segédeszközök) almappákban találhatók.

Ezeket a következőkre használhatja:

Épülettömegek

Dynamo-alapú tömegmodellek tervezési és programozási tanulmányokhoz.

Tömeg körvonal alapján

Általános épülettömeg létrehozása a talajsíkon lévő zárt hurok vagy felület alapján.


Többcsaládos épület útvonal mentén

Létrehoz egy többcsaládos épülettömeget egy nyitott vagy zárt görbehalmazból, egyszeresen vagy duplán betöltött nyomtervek választásának lehetőségével.


Tetősíképítés

Egyszerű épületforma létrehozása egy vagy több sík tetőfelület kiválasztásával – hatékony példa több SendToFormIt csomópontra.


Helyiség terület alapján

Szilárdtest helyiség létrehozása a célként megadott alapterület és egy méret alapján – kiváló a programozási tanulmányokhoz!


Szilárdtest segédeszközök

Dynamo-alapú szilárdtestműveletek, amelyek végtelen számú iterációt tesznek lehetővé az eredeti objektum módosítása nélkül.

 • Boole-különbség
 • Boole-egyesítés
 • Söprés

További információk a Dynamo-ról

Dynamo 2.10

Maradjon az élvonalban! Frissítették a Dynamo-t a 2.10-es verzióra, amely a FormIt legutóbbi kiadása óta megjelent 2.9-es verzió javításait is tartalmazza.

Csomópont-dokumentáció és -ikonok

Mostantól valamennyi FormIt-csomópont továbbfejlesztett csomópont- és port dokumentációt tartalmaz, valamint hasznos ikonokat a Dynamo elemtár panelén való megtekintéskor.

Figyelési csomópontok a Dynamo-mintákhoz

Számos Dynamo-mintát is frissítettek, hogy kihasználják a figyelési csomópontok új támogatását, és a legtöbb geometriai kimenetet úgy állítottak be, hogy a javított illesztés és szerkeszthetőség érdekében hálók helyett FormIt-objektumokat hozzon létre.


Reméljük, örömmel fogadja a Dynamo 2022-es verziójának fejlesztéseit – még több fog érkezni!

FORMIT + AUTODESK DOCS A 2022-ES VERZIÓHOZ

A FormIt folyamatosan fejlődő felhőkapcsolata új kezelőfelületi funkciókat és hatékonyabb navigálási megoldásokat tartalmaz.

A BIM 360 Docs neve ezentúl Autodesk Docs

Az Autodesk felhőalapú tárhelymegoldásának neve mostantól Autodesk Docs, és a FormIt platformokon az új név és új ikonok jelennek meg:


Szűrő az Autodesk Docs-projektekhez

Sok projektje van Autodesk Docs-fiókjaiban? A FormIt mostantól tartalmaz egy beépített projektszűrőt, amellyel minden eddiginél gyorsabban keresheti meg a projektjeit:


Közvetlenül a FormIt-ból tekinthetők meg a Docs-helyek a böngészőben

Amikor az Autodesk Docs galériában vagy tartalomtárban navigál a projektstruktúrában, egy új, kényelmes „View in Autodesk Docs” (Megtekintés az Autodesk Docs-ban) gombbal azonnal erre a helyre ugorhat a böngészőben, így minden eddiginél könnyebben kezelheti és rendszerezheti a fájlokat az Autodesk Docs-ban:


Teljesítménybeli fejlesztések

A FormIt-ban számos olyan területet optimalizáltak, amely lelassíthatja a nagyobb modelleket, így ott folytatjuk, ahol a tavalyi teljesítmény-központú kiadással abbahagytuk.

Csoportos átalakítás és gyorsmásolás

Jelentős mértékben fejlesztették az átalakítási műveletek (áthelyezés, léptékezés, forgatás, tükrözés, kiosztás) és a gyorsmásolás (Ctrl + áthelyezés) válaszidejét a nagy csoportokon, ami 5-ször gyorsabb teljesítményt eredményez.

A következő összehasonlítás egy teljes 85 MB-os modell áthelyezését mutatja egy csoportban:


Árnyékok

A nagy, összetett modellekben az árnyékok be- és kikapcsolása mostantól 15-ször gyorsabb, mint a korábbi verziókban:

Ezenkívül a nagy modellekben a teljesítmény növelése érdekében az árnyékok dinamikusan kikapcsolnak a navigálás és a szerkesztés alatt, majd visszakapcsolnak, amikor a kamera mozgása leáll.

Navigációs eszközök

Apró, de észrevehető változás: a Windowsos és webes FormIt-ban az egérrel vezérelt navigációs parancsok, például a keringés, eltolás és elforgatás többé nem járnak kis késéssel a kattintás és húzás kézmozdulat megkezdésekor, így az eszközök minden eddiginél gyorsabban reagálnak.


Fóliák lezárása

Ebben a kiadásban teljesítették az Autodesk ügyfelek egy régi kérését: A fóliákon lévő objektumok zárolásának képességét, hogy ne lehessen őket kijelölni:

Amikor egy fólia zárolva van, egy eszköztipp látható, amely jelzi, hogy az objektum nem jelölhető ki, mert a fóliája zárolva van:


Egyéb fejlesztések

Mint mindig, most is azon dolgoztak, hogy minden kiadásban kis fejlesztésekkel finomítsanak és javítsák a FormIt meglévő szolgáltatáskészletét.

FormIt-miniatűrök a Windows Intézőhöz

A rajongóink kérésének megfelelően a FormIt 2022 Windows rendszerű verziója az összes FormIt- (.axm, .axmf) fájltípus miniatűrjét támogatja a Windows Intézőben:


Terep azonnali be- és kikapcsolása

A tavalyi kiadás óta a hely beállításakor lehetséges a terepet importálni. Ebben a kiadásban a mostantól előugró üzenet felajánl egy hiperhivatkozást, amellyel a Fóliák paletta megnyitása nélkül is azonnal be- és kikapcsolható a terep: (Csak a FormIt webes és Windows rendszerű verziója esetén)


Új Plugin Manager és Plugin Playground

Ezek a változások már néhány hónapja léptek életbe, de még nem jelentették be őket hivatalosan. Ez a FormIt beépülő modulok szépsége: Új funkciók alkalmazásfrissítés nélkül! (Csak a FormIt webes és Windows rendszerű verziója esetén)

Új architektúrával és felülettel építették újjá a Plugin Managert, amelyen jobban láthatók a GitHubból származó beépülő modulok:


A beépülő modulok készítésének egy új módját is lehetővé tették. Bemutatkozik a Plugin Playground:

Hamarosan egy újabb blogbejegyzésben a FormIt beépülő modulok létrehozásáról és közzétételéről írunk, hogy az Ön által készített kódokat más FormIt-ügyfelek is könnyedén felfedezhessék a Plugin Manageren keresztül. Kövesse figyelemmel bloganyagainkat!

A beépülő modulok és webes nézetek továbbfejlesztett léptékezése

Hatalmas általános fejlesztéseket végeztek a beépülő modulokhoz és webes nézetekhez a 4k-képernyőket használó ügyfelek számára: a felületi elemek mérete mostantól automatikusan megnő az operációs rendszer DPI-léptékének megfelelően. (Csak a FormIt Windows rendszerű verziója esetén)

Ez azt jelenti, hogy minden beépülő modul, valamint a webes nézetek, például a Location (Hely) párbeszédpanel, nagyobb méretben jelenik meg a 4k-képernyőt használó ügyfelek számára. Nincs több bogarászás!

Ez a változás a Ctrl + görgetést is lehetővé teszi a nagyításhoz/kicsinyítéshez, így a különböző palettákat és párbeszédpaneleket kézzel is lehet méretezni. Ebbe beletartozik minden beépülő modul és webes nézet, valamint a Script Output (Szkript kimenet) és a html hibakereső ablak.


Új Windowsos telepítő

A FormIt Windows rendszerű verziójának telepítőjét is teljesen új rendszerre frissítették, hogy megfeleljen a többi Autodesk-terméknek, és modernebb telepítési élményt és felületet biztosítson:


Hibajavítások

A hibák megszüntetése is fontos feladat, és ebben a kiadásban sok mindent kijavítottak. Alább kiemeltünk néhányat, a javítások teljes listáját pedig a windowsoswebes és iPadOS-verziók kiadással kapcsolatos megjegyzéseiben találja.

Az eszközökkel kapcsolatos számos problémát kijavítottak, többek között:

 • A rendszer váratlanul egy új geometriát rajzolt a kamera mögött az aktív munkasík vagy talajsík alatti modellezéskor.
 • Az áthelyezés helytelen eredményt adott az objektumok mozgatásakor a hálók mentén.
 • Helytelen eredmények „szabad élű” lapok eltolásakor.

Az anyagokkal kapcsolatos számos problémát kijavítottunk, többek között:

 • A mintaanyagok importálása eltérő neveket eredményezhetett (csak iPad esetén).
 • Az anyagok átnevezése meghiúsulhatott, ha egy, az aktuális munkamenetben törölt anyag már használta a nevet.

Kijavítottak néhány, kamerával kapcsolatos problémát, például amikor a rendszer váratlan zoomolást végzett a Zoom – All/Zoom – Selected parancs és egy fájl mentése után.

A kijelölések kiemelésével kapcsolatos számos problémát kijavítottak, többek között:

 • A csoportokban lévő lapokon szereplő sima élek kiemelése rossz helyen történt
 • A lapok és élek kiemelései nem jelentek meg metszősíkon

A kiválasztási eszközökkel kapcsolatos számos problémát kijavítottank, többek között:

 • Váratlanul megszűnt a kijelölés, amikor lenyomva tartott Shift billentyűvel kattintott egy területre.
 • A festőecset eszköz szükségtelenül emelt ki előre éleket és csúcsokat.

A más fájlformátumokba való exportálással kapcsolatos számos problémát kijavítottak, többek között:

 • A tükrözött példányok FBX formátumba való exportálása kihagyta a névvel kapcsolatos adatokat a tükrözött példányokból.
 • Az FBX formátumba való exportálás egyes esetekben helytelen anyagigazítást eredményezett.

A Dynamo-val kapcsolatos számos problémát kijavítottak, többek között:

 • A FormIt lefagyott, amikor a Dynamo nem indult el megfelelően.
 • A Dynamo paraméterei váratlanul megjelentek a nem Dynamo-objektumokon egy Dynamo-objektum csoportbontásakor.

Kijavították azt a problémát, amely meggátolta, hogy az SSO-t (egyszeri bejelentkezést) használó fiókokkal rendelkező ügyfelek iPad készüléken bejelentkezzenek.

Forrás: Autodesk

Szeretne még több újdonságot megismerni?

Tekintse meg kollégánk, Baji-Gál Ferenc összefoglalóját a Revit 2022 újdonságokról!


Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési hatékonyságukat! Ha többet szeretne megtudni az Autodesk megoldások bevezetésével kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!