Futurisztikusnak tűnő technológiai újítások az építőiparban

Képzeljük el….az építési területen áll, egy Terminátorhoz hasonló robotpáncélban, amelynek rendkívüli ereje révén könnyedén tud felemelni többszáz kilót, míg a beépített érzékelők a felhőbe küldik az életjeleit és a légköri adatokat. A kiterjesztett valóság funkciókkal rendelkező szemüvege 3D modellként vetít a szeme elé a tervezett létesítményt. Eközben az irodában ülő munkatársai irányítják a mozdulatait, a csizmába épített GPS-nek köszönhetően meghatározva az Ön pontos helyét.

Úgy hangzik, mint egy sci-fi? Pedig ez már a közeljövő. Olvasson tovább, hogy megismerje a 2020-ban az építőiparba betörő futurisztikus technológiákat: a viselhető technikai eszközöktől és az újrahasznosított műanyagból készült utaktól az összekapcsolt építőipari kivitelezésig és a blokkláncokig.

Nézzük milyen lehetőségeket rejtenek ezek a viselhető eszközök!

A kivitelezés alapvetően veszélyes munkakör. Szédítő magasságokban kell dolgozni nehézgépekkel, gyakran szélsőséges vagy megjósolhatatlan időjárási körülmények között. Ezért követeli meg az iparág már régóta, hogy a munkások védőfelszerelést viseljenek, például munkavédelmi sisakot, szemüveget, biztonsági mellényt és bakancsot.

De mi lenne, ha a felszerelés okos és erős is lenne egyben? Az intelligens viselhető eszközök egyre népszerűbbé válnak, például az exoskeletonok, amelyekkel az építőmunkások akár 90 kilogrammot is fel tudnak emelni. Mivel kevesebb súlyt cipelnek, a munkások kevésbé fáradnak el, és csökken a munkahelyi sérülések esélye. Nem csoda, hogy a Ford gyár munkásai már most is használják őket.

Ne feledkezzünk meg az intelligens munkabakancsokról, például a SolePower kivitelezéstechnológiai startup által készített új lábbelikről, amelyet idén a vállalatok egy kiválasztott csoportja tesztelhetett.

Beépített érzékelők és kommunikációs technológia lehetővé teszi a tartózkodási hely nyomon követését, illetve annak biztosítását, hogy a megfelelő felek könnyedén, valós időben felelősségre vonhatók legyenek: a terepen végzett munka és a felszerelés ellenőrzése érdekében a bakancsban lévő rádiófrekvenciás azonosító- (RFID-) címkék automatikusan képesek ellenőrizni, hogy elvégezték-e a feladatokat.

Készüljön fel a villámgyors kapcsolatra a munkaterületen az 5G hálózatok révén!

2020-ban várhatóan az egész világon elindulnak az 5G hálózatok, ami soha nem látott hatással lesz a kivitelezés hatékonyságára. A gyorsabb és megbízhatóbb kapcsolatoknak köszönhetően a mesterséges intelligenciát és BIM-et (épületinformáció-modellezést) használó kivitelezéstervezés még hatékonyabbá válhat, mivel az 5G hálózatokon keresztül a kivitelezési projektek összes résztvevője egyetlen tervezési platformon, gyorsabban érheti majd el a folyamatban lévő projektek minden információját.

Az 5G javítja a távvezérelt műveletek és a valós idejű videó-visszajelzések kommunikációját, ami kritikus fontosságú a hatékonyság növeléséhez és a biztonságos üzemeltetéshez. Olyan távvezérelt berendezések és robotok további fejlesztését is lehetővé teszi, amelyek képesek jeleket felismerni, koordinátákat meghatározni vagy utasításokat fogadni, azonnali döntéseket hozni és megosztani a kommunikációt.

Az építőipar kézben tartja – és minimálisra csökkenti – saját szénlábnyomát

A szénkibocsátás megfigyelésére és mérésére használt eszközök ígéretes jövő előtt állnak az építőiparban. A svéd székhelyű Skanska USA például az építőanyagok által kibocsátott szén mennyiségét kiszámító, nyílt forráskódú Embodied Carbon in Construction Calculator (EC3) eszközével akár 30%-kal is képes volt csökkenteni szénkibocsátását a projektjeiben. A kivitelezők és a tervezők a Skanska eszközével megvizsgálhatják a gyakori építőanyagok adatait, és létrehozhatják a projektek átfogó szénlábnyomának előrejelzését. Az eszköz biztosítja az adatok átláthatóságát, így már a projektek megkezdése előtt képes csökkenteni azok szénlábnyomát.

Kép: PlasticRoad
Körbe-körbe: a körkörös kivitelezés során mindent újrahasznosítani

A körkörös gazdaság olyan gazdasági rendszert jelent, amelynek célja a hulladék kiküszöbölése és az erőforrások folyamatos használatának elősegítése. Figyelembe véve, hogy az építőipar jelenleg 42 milliárd tonnányi alapanyagot használ, amelyből 1–2 milliárd tonna (vagyis a teljes globális hulladékmennyiség harmada) kerül a hulladéklerakókba, egyértelmű, hogy érdemes felrázni ezt a szektort.

A dán humanitárius egyesület, a Realdania ezért indította el Körkörös kivitelezési kihívását, hogy megoldást találjon a hulladék kiküszöbölésére, ugyanakkor értékes erőforrást biztosítson. A kihívás nyertes ötletei közé tartozik az olyan építőanyagok kifejlesztése, amelyek szerves hulladékból és gombaspórákból nőnek, valamint a korábbi generációs épületek kiváló minőségű hulladékainak (például agyagcserepeinek és fagerendáinak) újrahasznosítása.

A PlasticRoad a használt műanyaghulladékból fenntartható műanyagutakat készít. A világon először Hollandiában, Zwolléban építettek belőle egy 30 méteres bicikliutat.

Az út (a további fejlesztés érdekében) adatokat gyűjtő érzékelőkkel és saját csapadék-elvezető rendszerrel rendelkezik.

A műanyagok építőanyagként való újrahasznosításának másik példája a UBQ izraeli startup technológiája. Amely a hulladék átválogatás, aptítás, darabolás és megtiszítás után a szemcsékké hevíti. Így ezekből mindennapi tárgyak, például tálcák és csomagolódobozok készíthetők.

A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia felemelkedése

Az alvállalkozók ma már gépi tanulás és mesterséges intelligencia (MI) segítségével használják fel az adatokat a jobb döntéshozatal érdekében, ami azelőtt elképzelhetetlen volt. Korábban például a rendelkezésre álló termelékenységi és teljesítménnyel kapcsolatos adatok túl összetettek voltak ahhoz, hogy a feldolgozásuk segíthesse a tervezést.

Ma már a mesterséges intelligencia elősegíti az ütemezést, hiszen képes megalapozott javaslatokat tenni az időtartamokkal, sorrendekkel és a munka költségeivel kapcsolatban. A TradeTapp és a Construction IQ például mesterséges intelligenciával biztosít alvállalkozói minősítéseket, elemzéseket és egyéni kockázatcsökkentő javaslatokat a generálkivitelezők számára.

Az előregyártás és a moduláris kivitelezés utat tör a külvárosokba

Az előregyártott otthonokról nem hiába hallani egyre többet – kevesebbe kerül a megépítésük és sokkal olcsóbbak, mint a hagyományos házak,. Az is bebizonyosodott, hogy tartósabbak, és kevesebb ideig tart a megépítésük, mint a hagyományos otthonoké.

Az adatok kiemelkedő fontosságúak az összekapcsolt kivitelezésben és a blokkláncokban

Az összekapcsolt kivitelezés azon az ötleten alapul, hogy a munkaterületekből, gépekből és munkásokból álló kivitelezési ökoszisztéma középpontjában az adatoknak kell állniuk. Bár az ötlet egyszerűnek tűnik, az adatok (és különösen az épületüzemeltetési információk) gyakran vesznek el az építész és a mérnök, majd a kivitelező és a tulajdonos közötti kommunikáció során, hiszen a kivitelezés különböző szakaszaiban különböző platformok használatosak.

A blokklánc technológia gyakorolja az egyik legnagyobb hatást a kivitelezésre, hiszen rengeteg különféle tranzakciót képes rögzíteni, elérhetővé tenni és biztosítani, és lehetővé teszi minden érintett felelősségre vonását. Ezenfelül a térinformatikai rendszerek (GIS) alapvető földrajzi információkat nyújtanak, amelyeket a tervezőknek és a mérnököknek mindig figyelembe kell venniük a kivitelezéstervezési folyamat során. A blokkláncok, a GIS-rendszerek és az összekapcsolt építőipari munkafolyamatok segítségével ezek az adatok sokkal megbízhatóbban őrizhetők meg.

Forrás: Autodesk blog


Arra törekszünk, hogy a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban kialakult kivételes helyzetet a lehető leghatékonyabban kezeljük és bízunk az Önök türelmében is. Kéréseivel, kérdéseivel forduljon bizalommal kollégáinkhoz, akik Teamviewer és Skype segítségével állnak a rendelkezésére, de természetesen mobilon is elérhetőek.

Olvassa el a “Home office – de hogyan?” cikksorozatunkat illetve a Varinex-CADStudio Kft. rendkívüli tájékoztatóját!

Olvassa el az Autodesk közleményét a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos ingyenes és kiterjesztett hozzáférésről a Cloud Collaboration termékekhez!

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!