Hatékony kivitelezés-menedzsment egyetlen BIM platformról a tervezés és kivitelezés teljes életciklusa során

A BIM (Building Information Modeling) kifejezés az elmúlt évtized során integrálódott igazán a építész-fókuszú mérnöki tevékenységekbe, de maga a fogalom és a mögötte rejlő metodika körülbelül 30 éves.

30 éve még utópisztikus volt egy virtuális adatmodellen alapuló tervezői eljárás és komplett munkafolyamat, de a számítógépes infrastruktúra rohamos fejlődésével mára már valósággá vált.

Sőt mi több: a BIM mostanra már elvárás és standard.

Az Autodesk nagy múlttal rendelkezik az építőipart kiszolgáló szoftveres megoldások fejlesztésében. Ezt a hatalmas piaci tapasztalatot kihasználva saját BIM portfóliót fejlesztett, amelynek az első lépcsőfoka a BIM kompatibilis (BIM-ready) szoftveres megoldások és tervezőrendszerek voltak (Revit, Civil 3D, Navisworks, Plant 3D, AutoCAD IST), a második lépcsőfoka pedig a BIM 360 felhőalapú dokumentációs rendszer lett, körülbelül 5-6 éve.

A rohamos fejlődést mi sem mutatja jobban, hogy tavaly (2020-ban) már a harmadik lépcsőfokra is tovább lépett az Autodesk, hiszen megjelent a BIM 360 rendszer következő generációja, mely a nagyvolumenű fejlesztés és az idő közben még inkább indokolttá vált (pandémia) helyzet eredménye.

Az új generációs BIM platform a Construction Cloud nevet kapta, mely röviden egy komplex, biztonságos felhőalapú tervdokumentációs és projektmanagement megoldás az építőipari folyamatok (koncepció, tervezés, kivitelezés, üzemeltetés) teljes vertikumát fedi le egyszerű, letisztult, jól átlátható funkciókkal.

A Construction Cloud-on belül található megoldások skálázhatók és maximálisan az ügyfél igényeihez, továbbá az adott kivitelezéshez, projekthez igazíthatók. A funkciók fejlesztése az elmúlt időszak során az ipari partnerek bevonásával, és a valós igények felmérésével párhuzamosan történt. A rendszerbe épített lehetőségek igyekeznek megcímezni az építőipari projektek során jelentkező legfontosabb problémákat, legnagyobb veszteséget okozó faktorokat és ezekre egy jobb, gyorsabb, költségkímélő megoldást ad. Ezek célja, hogy a kivitelezés szimulálható, tervezhető és az esetleges problémák előrevetíthetők, elkerülhetők legyenek.

Néhány példa a Contruction Cloud portfólió funkcionalitásból:

  • a letisztult és gyors projektkommunikációs eszközökkel az információáramlás sebessége és pontossága összehasonlíthatatlanul jobb, és könnyebb átlátni is a teljes képet,
  • az adatok szimulációjával, költség és anyagkalkulációkkal, ütemtervekkel jól beazonosítható, hogy mikor és mely területeken képződnek szűk keresztmetszetek, mely faktorok fogják leginkább akadályozni, lassítani a kivitelezés menetét, és melyeket lehet optimalizálni,
  • az Issue Managmenet (feladatkezelés) funkcióval modellalapon oszthatunk ki feladatokat, jogosultságokat, részleteket megcímezve pontosan azt a csapatot/tervezőt/managert akinek tennivalója van az adott területen,
  • a Navisworksben megismert hatékony ütközvizsgálat immáron a felhőből is elérhető, a különböző rendszerek által készített ütközésvizsgálatok és szimulációk eredménye összevezethető, és ezek kommunikálhatók, megoszthatók a projekt résztvevőivel,
  • a szakági tevékenységek remekül különválaszthatók, és munkájuk kiválóan nyomonkövethető hiszen mindannyian egy közös adatmodellen dolgoznak, és a csapatok jogosultsága mindig egy előre definiált hatáskörig terjed,
  • a szakágon belüli munkamegosztás is támogatott, a Construction Cloud rendszere, a BIM Collaborate beépül az Autodesk tervező-szoftverekbe (Civil 3D, Revit, Plant 3D) és a Worksharing funkció segítségével egyazon modellen tudunk közösen dolgozni, módosítási igényeket felvinni, kérvényezni, elfogadni és eszközölni.

Ezen funkciók csupán a felszínét jelentik az Autodesk Construction Cloud portfólió nyújtotta lehetőségeknek. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését és szeretne többet megtudni, vegyen részt 8 részes online előadás-sorozatunkon, melynek első 3 előadását június-július folyamán mutatjuk be BIM szakértőink által.

A webinárokon a részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztráció szükséges.

2021. június 29., 10 óra
CONSTRUCTION CLOUD – A BIM platform és elemei – 1. rész
Előadó: Maródi László/Értékesítési és technikai tanácsadó, BIM specialista
Regisztráció és további információ >>>


2021. július 13., 10 óra
DOCS – Dokumentációs eszközök az Autodesk Construction Cloud-ban – 2. rész
Előadó: Baji-Gál Ferenc/ BIM értékesítési és technikai tanácsadó, Revit és BIM specialista
Regisztráció és további információ >>>


2021. július 27., 10 óra
COLLABORATE – Együttműködés támogatás a tervezéstől a kivitelezésig – 3. rész
Előadók: Baji-Gál Ferenc/ BIM értékesítési és technikai tanácsadó, Revit és BIM specialista és Maródi László/Értékesítési és technikai tanácsadó, BIM specialista
Regisztráció és további információ >>>Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési megoldásaival kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!