InfraWorks és a Civil 3D 2021.1 újdonságai: új projektkezelő, továbbfejlesztett hídtervezési és BIM projektadat-kezelési funkciók és egyebek…

A Civil 3D és az InfraWorks éves kiadásainak áprilisi megjelenését követően az Autodesk termékfejlesztési erőfeszítéseinek többsége a jobb adatkezelés köré összpontosult – a cél a különböző eszközök és platformok közötti adattovábbítás optimalizálása, valamint annak elősegítése, hogy az ügyfelek jobb betekintést nyerhessenek saját projektadataikba.

A Civil 3D 2021.1 jelentős teljesítménybeli előrelépést hoz a tervezési adatok Civil 3D-ben történő keresése és használata, valamint a jelentéskészítés terén, továbbá többek között a nyomott hálózatok- és síntervezési eszközök tekintetében is számos fejlesztést nyújt. 

Az InfraWorks legújabb kiadásában még hangsúlyosabb szerepet kaptak a hídtervezést és az építőmérnöki műtárgyakkal kapcsolatos munkafolyamatokat támogató képességek. A felhasználók emellett a koncepcionális úttervezési funkciók, a valóságrögzítési folyamatok támogatása, valamint a Model Builder szoftver tekintetében is javulást tapasztalhatnak majd.

Nézzük meg alaposabban, mit is várhatunk a Civil 3D és az InfraWorks 2021.1 frissítésétől!

A Projektkezelő

Kezdjük a legizgalmasabb újdonsággal:  az idei évben tető alá hozott technológiai felvásárlást követően az Autodesk bemutatja a Projektkezelőt mint a Civil 3D új bővítményét, amely az AEC Collection előfizetői vagy a vállalati üzleti megállapodással rendelkező ügyfelek számára lesz elérhető.

A Civil 3D e várva várt bővítményének első felhasználói már most arról számoltak be, hogy a Projektkezelőnek köszönhetően jobban átlátják saját terveiket, így jelentős időt takarítottak meg. A Projektkezelővel kapcsolatban itt talál részletesebb információt, angol nyelven.

Még hatékonyabb összekapcsolt hídtervezés

Áprilisban lelepleztékk az Autodesk új hídtervezési munkafolyamatát a Civil 3D, az InfraWorks és a Revit 2021-es kiadásaival egyetemben. Azóta több számos fejlesztést eszközöltek. Az Autodesk hídtervezési munkafolyamatáról korábbi cikkünkben olvashat bővebben.

De ez még nem minden. Emellett az új kiadások több területet érintő frissítések és fejlesztések sorát hozták el:

Általános fejlesztések

Az Autodesk leggyorsabban bővülő felhőalapú együttműködési megoldása, a BIM 360 Design biztonságos és valós idejű tervezési együttműködést kínál a Civil 3D-modellek kapcsán a tavaly októberben bemutatott Collaboration for Civil 3D szolgáltatásnak köszönhetően. Idén év elején jelent meg a Collaboration for Civil 3D 30 napos ingyenes próbaverziója (bővebben itt olvashat róla).

A Civil 3D 2021.1 bevezetésével tovább bővítették a támogatott fájlformátumok körét. Az ügyfelek által kért fejlesztésnek hála a korábbinál jóval gyorsabbá vált az MMS-fájlok tárolása, megosztása és feldolgozása. A lapkészletekhez és a DST-fájlokhoz való hozzáférés, valamint a zárolásuk is lehetségessé vált. Néhány további változtatásnak köszönhetően pedig sikerült egyszerűbbé tenniük a kezelést.

Az InfraWorks (2021.1) új fejlesztései lehetővé tették, hogy a megújult Model Builder használatával a felhasználók a modellek létrehozásakor megadhassák a használni kívánt vetületi koordináta-rendszert. Ezen felül az InfraWorks kezdőlapját is továbbfejlesztették az adatok gyorsabb és könnyebb elérése érdekében. Lehetővé vált továbbá, hogy a LAS/LAZ formátumú natív pontfelhőket közvetlenül is importálni lehessen az InfraWorksbe, amely szintén az időtakarékos munkavégzést hivatott elősegíteni.

További részletekért tekintse meg az alábbi, angol nyelvű videókat:

A Model Builder frissítései az InfraWorksben (2021.1)

Navigálás az InfraWorks (2021.1) új kezdőlapján

Natív valóságrögzítési adatok importálása az Infraworksbe (2021.1)

Úttervezéssel kapcsolatos fejlesztések

Az InfraWorks legújabb verziója már az összetettebb nyomterv-kialakítási folyamatokat is támogatja. Mostantól a komplex geometriákkal rendelkező Civil 3D-nyomtervek is importálhatók az InfraWorks 2021.1-be, ami elősegíti a pontosabb koncepcionális úttervezést, valamint egyszerűbbé teszi a nyomterv paraméterek részleteinek ellenőrzés céljából történő megtekintését is a felhasználók számára.

Az útösszetevő-tervezéssel kapcsolatos fejlesztéseknek hála tovább bővültek a felhasználók lehetőségei a tervezési elemek testreszabásában, ami sokkal részletgazdagabb környezetfüggő úttervezési modellek létrehozását teszi lehetővé.

Ha többet szeretne megtudni a nyom- és úttervezési modellezéssel kapcsolatos fejlesztésekről, tekintse meg az alábbi angol nyelvű videót:

Nyomtervek kialakításával és úttervezéssel kapcsolatos fejlesztések az InfraWorksben (2021.1)

A Civil 3D 2021.1-es verziója a vasúttervezők számára is új funkciókat tartogat; ilyen például a síntúlemeléshez szükséges és a tervezési sebesség növelését szolgáló hosszszelvény nézet fej- és láblécekkel kapcsolatos információinak hozzáadása, ami egy átfogóbb vasút- és metszettervezési megoldást biztosít.

Új, a sínek fej- és lábléceit megmutató nézet a Civil 3D 2021.1-es verziójában

Helyszíntervezéssel kapcsolatos fejlesztések

Az infrastruktúra ágazatában érdekelt Autodesk ügyfelek közül sokan foglalkoznak területfejlesztési vagy helyszíntervezési projektekkel. A Civil 3D 2021.1-es verziójának frissítéseivel továbbra is az volt a cél, hogy segítsék még egyszerűbbé tenni a tervezés folyamatát ezen Autodesk ügyfelek számára.

Az Autodesk Connector for ArcGIS új funkcióinak segítségével tovább mélyült a BIM- és GIS-adatoknak a Civil 3D-vel való integrációjának lehetőségei, ami rendkívüli rugalmasságot biztosít a felhasználóknak a GIS-adatok hatékony létrehozásában, frissítésében és kezelésében.

A nyomott csőhálózatokhoz készült új funkcióknak hála még egyszerűbbé vált a tervmódosítások végrehajtása. A vezérvonalakkal és rézsűkkel kapcsolatos új tulajdonságok pedig jobb irányítást és nagyobb pontosságot tesznek lehetővé.

További részletekért tekintse meg az alábbi, angol nyelvű videókat:

Az Autodesk Connector for ArcGIS szolgáltatás frissítései a Civil 3D 2021.1-es verziójában

A nyomott csőhálózatok tervezésével kapcsolatos frissítések a Civil 3D 2021.1-es verziójában

A vezérvonalak szerkesztésével kapcsolatos fejlesztések a Civil 3D 2021.1-es verziójában

Kizárólag AEC-fejlesztők számára

Forge API-k a Civil 3D-hez

Az Autodesk ügyfelek, valamint a külső fejlesztők és a Civil 3D-fejlesztőcsapatok számára biztosított hatékony API-k a következőket teszik lehetővé a Civil 3D kapcsán:

  • egyéni eszközök létrehozása,
  • a tervezésautomatizálás kibővítése a Dynamo for Civil 3D segítségével.

Számos kiegészítést adtahozzá a Civil 3D API-hoz, többek között a következő területeken: 

  • nyomott hálózatok,
  • vízgyűjtők,
  • túlemelési nézetek,
  • nyomterv-keresztmetszetek, 
  • vezérlővonalak.

A Civil 3D nyilvános bétaverziójának tervezésautomatizálásáról itt, a Forge-on talál részletesebb információt.

Az Autodesk az új funkciók és fejlesztések kidolgozásakor mindvégig azt tartotta szem előtt, hogy hozzásegítsék az ügyfeleket a valós projektek során felmerülő kihívások leküzdéséhez.

Ez is érdekelheti >>> A Civil 3D és az InfraWorks 2021 újdonságai


Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!