Hogyan fest a kivitelezés jövője 3D nyomtatórobotokkal? Hogyan kapcsolódik ehhez az Autodesk technológiai megoldása?

A közelmúltban még meseszerűnek hangozhatott, ami mára már valósággá vált: robotok dolgoznak az építkezéseken. És nem csupán a móka kedvéért.

A 3D nyomtatórobotok átformálhatják (vagy akár megmenthetik) azt az iparágat, amelynek a magánlakások, valamint a középületek és a speciális szakmai követelményeknek eleget tevő épületek iránti egyre növekvő igény közepette a megfelelően képzett munkaerő hiányával is meg kell birkóznia.

Az építkezéseken kalapácsokkal dolgozó, emberszerű robotok gondolata izgalmasan hangzik, de vajon mit tartogat a 3D nyomtatás és a robotika frigye az építőipar számára?

3D nyomtatás: az építőipar átformálása

A munkaerőhiány mellett az építőiparnak más, összetett problémákkal is szembe kell néznie. Ez egy olyan üzletág, amely esetében lényeges szempont a határidők betartása, ugyanakkor gyakran sújtják késések és különböző akadályok. A 3D nyomtatással rengeteg időt meglehet takarítani: akár néhány naposra is lerövidíthető vele egy háromhetesre becsült munka. A gépek nem tartanak ebédszünetet, nincs szükségük alvásra, és általánosságban is hatékonyabbak, mint az emberek.

Az építkezések emellett veszélyesek is, különösen a tapasztalatlanabb munkások számára. A 3D nyomtatással jelentősen megnövelhető az általános biztonság, ezzel párhuzamosan pedig csökkenthető az alkalmazottak sérülésének kockázata.

Új és izgalmas módszerek
Kép: BBC

Egy lehetséges megoldás a helyszíni sínrendszerre helyezett, és azon mozgatott építőrobot, amelynek karjához extrudert csatlakoztatnak. Ezt hívják Contour Craftingnak. A robot a kar előre-hátra mozgatásával rétegezi az építőanyagot, majd a terítés és a simítás vakolókanalak segítségével történik. Az itt felhasznált építőanyag kissé eltér a hagyományos betontól. (Erről nemsokára részletesebben is lesz szó!)

A 3D nyomtatórobotok rendkívüli népszerűsége miatt hatalmas verseny és számos innovációs törekvés tapasztalható ebben a rohamosan fejlődő iparágban. Egyes vállalatok mobildarukat, különleges építőanyagokat, egyszerre több réteg nyomtatásásra képes gépeket és számtalan további szolgáltatást kínálnak az ügyfelek számára.

Más-más anyagok a különböző igényekhez

A robottechnológiával történő 3D nyomtatás számos különböző formában történhet, amely során számos különböző anyagot használnak fel. Az olasz építész, Enrico Dini például homokrétegekkel kezdett dolgozni. Ő alakította ki az adott vastagságú homokrétegeket, majd arra 3D nyomtató vitte fel a kötőanyagot. Bár a gép valóban lenyűgöző, alkalmazási spektruma korlátozott (hat köbméterig használható).

Más vállalatok az úgynevezett fogyóelektródás ívhegesztéses additív gyártást (WAAM) alkalmazzák, amely fémszerkezetek 3D nyomtatását és felrakó hegesztését teszi lehetővé. A WAAM használata során felhasznált anyag lehet bronz, rozsdamentes acél, Inconel és akár alumínium is. Az építőiparban a beton és a hozzá hasonló anyagok továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek, és a lakóházaktól kezdve a kerékpárhidakig mindenfélét építenek belőlük.

Fényes jövő az építőipar számára

Az elmúlt évek számtalan újítást hoztak a 3D nyomtatás építőipari világába, például megjelentek a teljes egészében 3D nyomtatással készült házak. A 3D nyomtatással előállított kerékpár- és gyalogoshidak szintén egyre elterjedtebbek. Az ilyen típusú projektek várhatóan egyre gyakoribbá válnak a jövőben.

Az Autodesk olyan robot- és nyomtatórendszerekkel dolgozik, amelyek hatalmas fémtárgyak nyomtatására képesek. Ezek viszonylag egyszerűen csomagolhatóak, ami lehetővé teszi, hogy az egyik építési területről a másikra szállíthassák őket, a pontos és gyors kivitelezésnek köszönhetően pedig lépést lehet tartani az igényekkel.

Kép: Thijs Wolzak/MX3D

Az Autodesk emellett másféleképpen is igyekszik hozzájárulni a kivitelezéshez használt 3D robotok fejlesztéséhez. A Fusion 360 szoftver lehetővé teszi a csapatszintű együttműködést, így segíti olyan 3D robotok továbbfejlesztését, amelyek akár néhány hét/nap/óra leforgása alatt képesek egy teljes ház felépítésére. Az integrált CAM-nek és a szimulációnak köszönhetően a Fusion 360 tökéletesen alkalmas az iparág szabályait átíró munkagépek készítésére.

Forrás: Autodesk


Éljen a lehetőséggel és használja ki a 2020. október 16-ig tartó 40%-os kedvezményes Fusion 360 előfizetési promóciót! A tájékoztatás nem teljeskörű, részletekért keresse kollégáinkat!


Olyan korban élünk, ahol a tervezők, az építőmérnökök, a kivitelezők és az üzemeltetők egyre szorosabb kapcsolatban állnak egymással. A BIM megoldások segítik a csapatokat az együttműködésben és a kívánt projekteredmények elérésében – a tervezési, a kivitelezési és az üzemeltetési szakaszban egyaránt.

Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési hatékonyságukat! Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartók:

Baji-Gál Ferenc
BIM értékesítési és technikai
tanácsadó
+36 30 585 7045
ferenc.baji-gal@cads.hu
Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
+36 30 977 1824
robert.sebok@cads.hu