A Civil 3D 2019-es verziójának telepítőkészletébe bekerült a egy rajzjavító alkalmazás, új hossz-szelvény eszközök, valamint az Autodesk tovább erősítette az Infraworks és a Civil 3D közötti adatvesztés nélküli adatcserét, ezzel is erősítve az Infrastruktúra-BIM által támasztott igényeket.

Az új verzió megjelenésével eltűnt a terméknév neve elől az AutoCAD megnevezés. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a Civil 3D 2019-es verzió a korábbi verziókkal ellentétben ne AutoCAD alapokra épülne.

1.A Civil 3D és az AutoCAD One viszonya
A Civil 3D nem része az új AutoCAD One terméknek, ami egyetlen csomagban egyesíti az AutoCAD különböző szakági megoldásait és a Raster Design eszközkészletét.

2. Kompatibilitás régebbi verziókkal
A Civil 3D 2019-es verzióban nem változtattak a különböző objektumformátumokon, így a Civil 3D 2019-es verzióban felépített modellek natív módon megnyithatók és szerkeszthetők az AutoCAD Civil 3D 2018-as verzióban is. Korábban hasonló átjárhatóság jellemezte az AutoCAD Civil 3D 2013-2016-os termékcsaládot is.

A Civil 3D-ben elérhető Infrastruktúra-BIM lehetőségekkel kapcsolatban további technikai információkat tudhat meg az őszi, Infrastruktúra nap – Roadshow című rendezvénysorozatunkon. Regisztráljon az Önhöz legközelebb eső helyszínre még ma!

Infrastruktúra nap – Roadshow, regisztráljon még ma!

3. Gyorsjavítás és kötegelt mentés
A 2017-es és 2018-as verziókban sokan küszködtek teljesítmény- és sebességproblémákkal, például objektumkijelöléskor, modelltér és papírtér közötti váltáskor, nyomtatáskor, de még a rajzok megnyitásakor vagy mentésekor is. Ezért az Autodesk kiadott egy módosított DBX fájlt, amit az AutoCAD programmappájába kellett másolni (lecserélve az ott már meglévő fájlt), és a fájl cseréje után meg kellett nyitni és újra menteni kellett az összes olyan rajzot, amelyet érintett a sebességprobléma. Ehhez végül egy kötegelt mentési eszközt is biztosítottak, amely egyszerre több fájlt is megnyitott és mentett a háttérben.

A 2019-es verzióban már a javított DBX fájl található és már a kötegelt mentési eszköz továbbfejlesztett változata is része a telepítésnek. Ez az „Autodesk Civil 3D Batch Save” névre hallgat, és a Windows Start menüben az Autodesk Civil 3D 2019 mappájában található.A párbeszédablakban kiválaszthatja a használni kívánt célfájlok verzióját, és kijelölheti a szükséges fájlokat. Arra is van lehetősége, hogy saját szkriptfájlt adjon hozzá, amelyet a gyorsjavításos mentéssel egy időben alkalmazhat a kiválasztott fájlokra.

Ügyeljen arra, hogy a párbeszédablak tetején lévő legördülő menüben csak az Ön gépére jelenleg telepített Civil 3D-verziók fognak megjelenni. Hiába állít be korábbi dwg verziót és menti el a fájlokat, a visszafele kompatibilitás ezzel nem oldható meg.

Civil 3D 2019 – kötegelt mentés és javítás.

4. Tető- és fenékpontok szerkesztése függőleges lekerekítő ívekkel
A Civil 3D 2019-es verzióban a hossz-szelvény tervezésnél parabolikus, vagy köríves magassági lekerekítésekkel kialakíthatók a hossz-szelvényi tető- és fenékpontok, melyeket a fogópontokkal tetszőlegesen módosíthatunk. A funkciók a rögzített típusú elemeknél érhető el.

Rögzített tető- és mélypont magassági lekerekítésben.

5. Nyomtervmodell Infraworks elemekből
Az Infraworks korábbi verziójában készült úttervek esetében a Civil 3D azonos verziójába csak a körforgalmakat lehetett nyomtervként megjeleníteni. A 2019-es verziókban már minden tervezett útszakasz modellje importálható nyomtervként.
Amennyiben körültekintően alakítottak ki az Infraworksben az alkalmazott stílusokat, akkor a Civil 3D-ben is pontosabb nyomtervet kaphat. Az útcsatlakozások és útkereszteződések még nem jelennek meg felépített nyomtervként, csak a körforgalmak.

Kialakított modell az Infraworks alkalmazásban.
Infraworksből importált adatbázis megjelenítése nyomterv szinten, Civil 3D 2019-ben.

Az adatszolgáltatás IMX formátumon keresztül, vagy az Infraworks által felépített SQLite adatbázison keresztül is történhet. Ezzel az új fejlesztéssel az Autodesk újabb lépést tett az Infrastruktúra-BIM környezetben történő adatvesztés nélküli adatcsere irányába.Civil 3D 2019 – kötegelt mentés és javítás

További hasznos információkkal szolgálunk az Infrastruktúra-BIM és a Civil 3D lehetőségeivel kapcsolatban  az őszi Infrastruktúra nap – Roadshow című rendezvényünk keretében. Regisztráljon a szegedi, pécsi, vagy győri rendezvényre az alábbi logóra kattintva még ma!

Infrastruktúra nap – Roadshow, regisztráljon még ma!

Kiss Károly
rendszermérnök, építőmérnöki alkalmazások
kiss@varinex.hu

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!