Új előny a kivitelezés előtti feladatokhoz: összekapcsolt mennyiségmeghatározás és modellkoordináció közös adatkörnyezetben

Mitől függ pontosan egy kivitelezési projekt sikere? A projekteket természetesen nem egyszerűen amiatt nyilvánítják sikeresnek, mert elkészültek. Minden egyes mérföldkő vagy fázis – a tervezéstől a kivitelezésig – számos adatátadási ciklus végrehajtását igényli, amelyek növelik az átdolgozás szükségességének valószínűségét.

Minden kivitelező számára a legfontosabb a minőségi munkavégzés, a költségkeretek és határidők betartásával – azonban nem minden projekt indul egyenlő esélyekkel. Végső soron minden kivitelezési cég célja folyamatosan működni, és lehetőleg prosperálni, nem pusztán túlélni.

Minél előrébb tart egy projekt kivitelezése, annál nehezebbé és költségesebbé válnak a módosítások. Valójában minden projekt esetében a tervezési szakasz az, ahol a kivitelezőknek lehetősége van az átdolgozások előfordulásának csökkentésére és a felesleges költségek kiküszöbölésére.

Ismerje meg az Autodesk BIM Collaborate és az Autodesk Takeoff megoldásokat!

A kivitelezés-előkészítési team összekapcsolása magában foglalja a munkafolyamatok és projektadatok integrálását. Ezek az összekapcsolt teamek biztosíthatják nyereségességüket az átdolgozások előfordulásának csökkentésével és a kivitelezési modellek minőségének javításával – még a kivitelezés megkezdése előtt. Ahhoz azonban, hogy az összekapcsolt teamek ne lépjék túl a költségkereteket és a határidőket, a generálkivitelezőknek és a különböző szakágaknak hatékony, pontos és együttműködést támogató megoldásokra van szükségük, amelyekkel koordinálhatják a modelleket és pontos becsléseket végezhetnek, hatékony mennyiségmeghatározási eszközökkel.

Éppen ezt teszi lehetővé a kivitelezési szakemberek számára az Autodesk Takeoff és az Autodesk BIM Collaborate.

Az Autodesk Takeoff, az Autodesk vadonatúj 2D és 3D mennyiségmeghatározási megoldása, amelynek segítségével a becslők gyors, pontos mennyiségszámításokat végezhetnek, így jobb becsléseket és versenyképesebb ajánlatokat adhatnak.

Az Autodesk BIM Collaborate pedig egyetlen felhőalapú megoldásban egyesíti a tervezési együttműködési és koordinálási képességeket. Lehetővé teszi a virtuális tervezésért és kivitelezésért felelős vezetők és más BIM-szakemberek számára a tervezői szándék és a kivitelezhetőség összehangolását és végrehajtását a modellek áttekintése és jelölése, az automatikus ütközésvizsgálat, az integrált problémakezelés és a tervmódosítás-elemzés révén.

Mindkét termék az egységesített Autodesk Construction Cloud platform része, mely egy közös adatkörnyezetre (CDE) építve segíti a csapatokat a feladatok koordinálásában a tervezéstől a kivitelezésig, és biztosítja az azonos kivitelezési dokumentumok használatát.

Nézzük meg közelebbről, hogy az Autodesk miért fejlesztette ki ezeket a termékeket, és hogyan segítenek az összekapcsolt kivitelezés-előkészítési munkafolyamatok a projektek eredményesebb megvalósításában.

A közös nevező = Egyetlen platform. Egyetlen kizárólagos információforrás

A kivitelezési projektekben számos érintettnek kell együttműködnie a kívánt eredmények eléréséhez. Gyakorlatilag egy csapatsportról van szó, ahol a csapattagoknak folyamatosan összhangban kell lenniük az adatok elemzése és a döntéshozatal során.

Ez nem egyszerű feladat, különösen akkor, ha több tucat kivitelezési cég dolgozik ugyanazokkal a projektfájlokkal.

Az igazán összehangolt munkához a kivitelezési csapatoknak szükségük van egy CDE-re – más szóval egységesített architektúrára –, amely lehetővé teszi, hogy minden résztvevőnek ugyanazokhoz az adatokhoz és információkhoz legyen hozzáférése. A CDE olyan kizárólagos információforrásként szolgál, amelyben a felhasználók megbízhatnak, és amelynek használatával a csapat tagjai csökkenthetik a költséges hibák számát, mivel biztosak lehetnek abban, hogy rendelkeznek a megfelelő információkkal a megfelelő időpontban. Az Autodesk Construction Cloud CDE-je lehetővé teszi, hogy a prjektcsapatok folyamatos összhangban dolgozzanak a projektek tervezése és előrejelzése során.

Az Autodesk Takeoff-ban és a BIM Collaborate-ben a rajzok, modellek és dokumentumok egyetlen közös rendszerben, az Autodesk Docsban vannak tárolva és összegyűjtve, így mindent egyetlen platformról felügyelhet, illetve kezelheti a projektcsapat többi tagjának az információkhoz való hozzáférését.

Hatékonyabb előzetes együttműködés-kezelés

Az Autodesk Takeoff és a BIM Collaborate kifejlesztésének célja nem csupán a csapatok kapcsolattartásának hatékonyabbá tétele a kivitelezés tervezési szakaszában, hanem azt is elősegíti, hogy az ezen együttműködésekből származó előnyöket a kivitelezési csapatok is ki tudják használni. ha a szakemberek számára lehetővé válik, hogy hatékonyabban tudjanak együttműködni a kivitelezés-előkészítés során, a csapatok jelentősen csökkenthetik a helyszíni átdolgozások előfordulását – utóbbi számottevő költségráfordítást jelent.

Íme néhány megoldás arra, hogy az Autodesk új megoldásaival hogyan csökkenthető az átdolgozások teljes száma.

Együttműködés az Autodesk Takeoff segítségével

Az Autodesk Takeoff hatékonyabbá teszi az együttműködést azáltal, hogy elősegíti a kijelölt csapattagok hozzáférését a vonatkozó dokumentumokhoz, rajzokhoz és modellekhez. A becslők egy központosított platformon férhetnek hozzá a rajz- és modellalapú mennyiségmeghatározási munkafolyamatokhoz, és gyorsan megtalálhatják a legfrissebb verziókat, ami javítja a mennyiségszámítások minőségét és a projekt általános átláthatóságát.

Mivel az Autodesk Takeoff az Autodesk Construction Cloud CDE-jét használja, a becslők és a projektmenedzserek biztosak lehetnek abban, hogy a legfrissebb adatokkal dolgoznak.

Együttműködés az Autodesk BIM Collaborate használatával

A tervezési együttműködési és koordinálási képességeket egyetlen megoldásban történő egyesítése valósul meg az Autodesk BIM Collaborate segítségével. Amint a virtuális tervezésért és kivitelezésért felelős vezetők elvégzik az ütközésvizsgálatokat és azonosítják a problémákat a modellkoordinációs modulban, egyszerűen áttekinthetik az építészek és tervezők által végrehajtott modellmódosításokat a Design Collaboration eszközben. Ez különösen hasznos az önállóan dolgozó generálkivitelezők és a tendereztetett projektek esetében. Azzal, hogy a virtuális tervezésért és kivitelezésért felelős vezetők számára átláthatóvá teszi a terváttekintési folyamatot, gondoskodik róla, hogy a modellek gyorsabban kivitelezhetők legyenek.

Ezek a termékek együttesen segítenek biztosítani a projektek megfelelő előrehaladását. Használatukkal hatékonyabbá tehető az együttműködés, illetve végső soron csökkenthető a szükségtelen hibák, késések és költségek előfordulása.

A csapat termelékenységének automatizálása

Az ütemtervtúllépések a kivitelezés velejárói, és ezek gyakran a manuális folyamatokra támaszkodó csapatok miatt történnek, lerontva a termelékenységet, illetve szükségtelen kockázatnak téve ki a projektet. Az automatizálással ennek a manuális munkának a nagy részét ki lehet váltani, hiszen az automatizálásban rejlő legnagyobb lehetőség az ismétlődő munkafolyamatokra pazarolt idő csökkentése.

Az Autodesk új termékeivel adatokat adhat hozzá, (szokásos vagy egyéni) számításokat futtathat és áttekintéseket végezhet automatikusan, miközben lehetővé teszi a BIM- és a becsléssel foglalkozó szakemberek számára, hogy irányításuk alatt tarthassák a végeredményeket.

Az Autodesk BIM Collaborate és az Autodesk Takeoff lehetővé teszi e szakértők számára, hogy időt takaríthassanak meg az automatikus ütközésvizsgálattal és a részletes mennyiségadatok gyors létrehozásával.

Automatizálás az Autodesk Takeoff segítségével

Az Autodesk Takeoff segítségével automatizálhatók a mennyiségmeghatározási munkafolyamatok, így gyorsan hozzáférhet a BIM-modellekből származó mennyiségadatokhoz.

E megoldás segítségével lineáris, számlálás- vagy területalapú mennyiségszámításokat végezhet, többféle mennyiség meghatározásával, illetve egyéni képleteket használhat komplex mennyiségek előállításához. A meglévő mennyiségszámítást egyszerűen áthelyezheti a rajzok újabb verzióiba anélkül, hogy a számítást újra el kellene végezni.

Ezenkívül időt takaríthat meg és jelentősen kiterjesztheti a projekt terjedelmének megjelenítését azáltal, hogy azonnal elérhetővé válnak a 3D modellből származó mennyiségadatok.

Automatizálás az Autodesk BIM Collaborate használatával

Az Autodesk BIM Collaborate esetében elérhető az automatikus ütközésvizsgálat, továbbá ki lett bővítve a Navisworks hatékony ütközésvizsgálati képességeivel. Modellek koordinálásakor a megoldás automatikusan csoportosítja az ütközéseket objektumtípus és rendszer szerint, lehetővé téve a virtuális tervezésért és kivitelezésért felelős vezetők számára a hagyományosan manuális folyamat kihagyását. Egyszerűen töltse fel a modelleket, és a rendszer a modell kondicionálása nélkül azonosítja az ütközéseket.

Az ütközésvizsgálat fejlett automatizálásával a tervezéssel foglalkozó és a szakági csapatok hatékonyabban ellenőrizhetik saját munkájukat, illetve javíthatják a kivitelezési dokumentumok minőségét. Talán a legfontosabb az, hogy az Autodesk BIM Collaborate lehetővé teszi a virtuális tervezésért és kivitelezésért felelős vezetők számára, hogy kifejezetten a legfontosabb kivitelezhetőségi problémákra összpontosíthassanak ahelyett, hogy kisebb jelentőségű ütközésekkel kellene hosszasan bajlódniuk.

Többet adattal, mint erővel

Az előzményadatok gyűjtésének és felhasználásának elmulasztása mind a projektek, mind a teljes üzleti tevékenység sikerét hátráltatja. Az adattrendek lehetővé teszik a betekintéssel bíró döntéshozók számára a megfelelő döntések meghozatalát, valamint segítik a csapatokat a jövőbeli projektek optimalizálásában. Az Autodesk kutatása azt állapította meg, hogy az elégtelen minőségű projektadatok és a kommunikációs zavarok eredményezik az átdolgozások 52%-át. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy a csapatok csökkenthetik az átdolgozások mennyiségét a korábbi eredmények értelmezésével, és az átdolgozás a projektek nyereségességének „ősellensége”, akkor egyértelmű, hogy a hatékony digitális technológiának egyszerű jelentéskészítéssel kell bemutatnia, hogy a döntéshozók miként könnyíthetik meg a tervezést.

Az Autodesk új termékajánlatai révén a kivitelezők az adatokból és a valós idejű információkból többféle módon hozhatják ki a legtöbbet.

Elemzések az Autodesk Takeoff használatával

Az Autodesk Takeoff segítségével egyszerűen megjeleníthető a projekt terjedelme összevont 2D és 3D mennyiségszámításokkal. A mennyiségszámítás-típusok 2D és 3D mennyiségmeghatározási munkafolyamatokban is használhatók, így a becslők a tervekből és modellekből származó, összevont mennyiségeket rendszerezett, testreszabható nézetben tekinthetik meg. A csapatok a projekt terjedelmét részletes 3D mennyiségszámítások adatait felhasználva jeleníthetik meg az eltérések azonosításához, így pontos költségeket és becsléseket határozhatnak meg.

Elemzések az Autodesk BIM Collaborate használatával

Az Autodesk BIM Collaborate segítségével a tervmódosítások szakma, projektfázis vagy épületszint szerint jeleníthetők meg és helyezhetők kontextusba. A virtuális tervezésért és kivitelezésért felelős vezetők a jóváhagyás előtt áttanulmányozhatják a megosztott tervadatokat annak megértéséhez, hogyan befolyásolják az új információk a folyamatban lévő munkát.

Ismerje meg még ma a kivitelezés-előkészítés új normáját!

A kivitelezési projektek előzetes szakaszainak hatékonyabbá tétele alapozza meg a helyszíni kivitelezés sikerét. Ezért fontos olyan eszközökbe beruházni, amelyek segítségével magasabb szintre emelheti folyamatait és csapatait a projekt korai szakaszaiban.Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési megoldásaival kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartó:

Nikula Márió László
BIM tanácsadó