Revit 2022.1 újdonságok áttekintése

Revit tipp

Az Autodesk által kiadott Revit 2022 szokásos évközi frissítése sokak számára tartalmaz számos új és hasznos funkciót. Ebben a cikkben strukturális szempontból vizsgálunk meg néhány új és továbbfejlesztett funkciót. A cikk nem tartalmazza a frissítések teljes listáját.


A Revit új, hatékonyságnövelő funkcióiról online szakmai előadást tartottunk, ahol Baji-Gál Ferenc BIM specialistánk bemutatta a Revit 2022.1 frissítésbe integrált számos új vagy frissített funkciót, amely mindenképpen használa lehet napi rutin tervezési munkája során.


Elsőként vessünk egy pillantást az új vasalási funkciókra és frissítésekre

Mint azt már sokan tudják, az Autodesk minden egyes kiadásban folyamatosan fejleszti a vasalási eszközöket. A vasalási csatlakozásokkal végzett munka során mostantól módosíthatjuk a vasalási átmérőt, és a Revit automatikusan hozzáigazítja az átmenethez használt csatlakozást, míg a szoftver korábbi kiadásai eltávolították azt.

Az csatlakozástípus paramétereit természetesen módosítani kell, hogy megfeleljenek a gyártó által megadott méreteknek és specifikációnak. Ha nem áll rendelkezésre egy adott csatlakozástípus, akkor a Revit figyelmeztetést jelenít meg, és automatikusan létrehoz egy típusnevet.

A vasalásnál maradva, mostantól a vasalási készletek több kiválasztott részére is alkalmazhatók vasalási kényszerek. Ez hatalmas előrelépés, és jelentős időt takarít meg. Ha például kiválasztjuk az oszlopok összes kiindulási vasalását, mostantól beállítható az átlapolás a teljes kiválasztás kényszereinek szerkesztésével. A korábbi kiadásokban minden egyes vasalási készletet külön kellett szerkeszteni, vagy a csoportokra kellett támaszkodni, ami nem a legjobb megközelítés.

Az általános platformeszközökre áttérve, egy másik nagyon hasznos eszköz a 2 pont felezőpontjához való raszterezés

Az alábbi példában az átlós vasalásokat tükrözzük és másoljuk át a következő nyílás aljához. Itt nincs tükrözéshez használható középvonal, de mostantól használható a 2 pont felezőpontjához való raszterezést. Ez ismét egy apró fejlesztés, de jelentős időt takarít meg az elemek másolásakor és tükrözésekor.

Egy újabb hasznos eszköz a tervlapok másolásának lehetősége

Ez az új eszköz lehetővé teszi egy üres tervlap duplikálását (a tervlapon megtalálható összes tulajdonságinformáció megtartásával és a rajzszám növelésével). A duplikálást tervlaprészletekkel is el lehet végezni, ami ezenfelül másolja az esetleges részletezések (például jelmagyarázatok, kigyűjtések, szövegek stb.) elhelyezését is. Az utolsó lehetőség a fentiek másolása a nézetekkel együtt. (A Revit szükség esetén másolatokat készít a megfelelő modellnézetekről.)

Egy újabb napi szinten használt hatékonyságnövelő eszköz a kategórianév-keresés

Ez az eszköz mostantól több párbeszédpanelen is megtalálható, beleértve a Családszerkesztőt is. Az alábbi példában a „vasalás” kifejezésre kerestem rá, és görgetés nélkül, egyetlen oldalon áttekinthetem az összes találatot, ami nagyon praktikus.

Az igazítási eszköz is megújult

Mostantól több elem együttes igazítása is elvégezhető, és a zárolási eszközzel automatikusan alkalmazhatók rájuk kényszerek.

Egy másik kényelmes funkció a több családtípus betöltésének lehetősége

Ez akkor lehet hasznos, ha a modellt a projekt korai szakaszában kell beállítani. Az alábbi példában egyszerre 3 különböző családot töltök be.

Ez nem egy átfogó lista a Revit 2022.1-es verziójában megjelent frissítésekről. Összességében, akárcsak a Revit 2022 áprilisi főkiadása, ez a kiadás is tele van hatékonyságot növelő, napi szinten használt funkciókkal, így mindenképpen érdemes letölteni, telepíteni és használni a következő projektjében!


Autodesk Revit webinár

A Revit új, hatékonyságnövelő funkcióiról 2021. január 25-én online szakmai előadást tartunk, ahol Baji-Gál Ferenc BIM specialistánk mutatja be a Revit 2022.1 frissítésbe integrált számos új vagy frissített funkciót, amely mindenképpen használa lehet napi rutin tervezési munkája során.

További információ >>> 


Használja ki Ön is és tervezői csapata is az Autodesk újabb és újabb tervezési technológiák nyújtotta előnyöket, amelyek új szintre emelik cége tervezési-gyártási hatékonyságát! 

Az Autodesk BIM megoldások segítik a különböző csoportok, szakágak az együttműködését és a kívánt projekteredmények elérésében – a tervezési, a kivitelezési és az üzemeltetési szakaszban egyaránt.

Ha többet szeretne megtudni az Autodesk tervezési munkafolyamatának fejlesztéseivel kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, használja fel az egyes iparágakban jártas szakértőink tapasztalatait!

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, kövesse Youtube csatornánkat és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

Kapcsolattartó:

Baji-Gál Ferenc
BIM értékesítési és technikai tanácsadó