Autodesk Revit 2022 – főszerepben maga a felhasználó

A Revit új, 2022-es kiadása minden igényét kielégíti, és fejlesztésekor az Autodesk a leghasznosabb szolgáltatásaira fókuszált. A felhasználói visszajelzések és kérések alapján hatékonyabb kialakítást kaptak a dokumentálási munkafolyamatok, továbbfejlesztették a projektcsapaton belüli együttműködési képességeket a tervezés minden szakaszában, és rengeteg olyan fejlesztést hajtottak végre a tervezési hatékonyság terén, amelyek jobbá teszik a Revit használati élményét.  

A szolgáltatásokat a felhasználói visszajelzései alapján fejlesztjék tovább

A Revit 2022 szolgáltatás-készletének kialakítása során figyelembe vették a Revit Ideas oldalon leadott több mint 8000 igényt. 

A Revit ezen továbbfejlesztett változata a modellek koordinálásához, a tervezői szándék közvetítéséhez és a projektek dokumentálásához is kiválóan használható. A Revit 2022 nem kizárólag az építészekre és a mérnökökre összpontosít, hanem a közös munka ismétlődő feladataira is. Ennek érdekében a Revit 2022 a következő fő területeken segíti az épületinformáció-modellezési és a tervezési munkafolyamatokat.  

A Revitet összekötheti azokkal az eszközökkel, amelyeket napi szinten használ

Az Autodesk gondoskodott róla, hogy a projektjein dolgozó csapatok a Revitet és kedvenc szoftvereiket is használhassák. A Revit jelenleg az egyetlen szoftver, amely a buildingSMART International építészeti és szerkezeti IFC4-es exportálási minősítésével is rendelkezik, és a Revit 2022 azonnal használható IFC4-es exportálást kínál.

A felhasználók jelezték a nyílt szabványok szélesebb körű támogatása iránti igényüket, ezért az Autodesk fejlesztő csapata megkönnyítette, hogy a projektcsapatok több szoftverplatformon, szakterületen és iparágban is használhassák a Revitet. A Revit roadmap, azaz az ütemterv következő pontja a épületgépészetre, -villamosságra vonatkozó IFC4-es exportálási minősítés megszerzése. 

Ez a kiadás a korai tervezési szakaszra összpontosít

Mindenkinek szüksége van választási lehetőségekre, és mindenkinek vannak preferenciái. A McNeel Rhinoceros® 3DM-fájlok mostantól közvetlenül a Revit 2022-höz kapcsolhatók, és egy kétirányú munkafolyamatot is kialakítottak a Revit és a FormIt Pro között. Mindkét fejlesztés zökkenőmentesebbé teszi az átmenetet a korai koncepcionális tervezés formálódó szakasza és a tervfejlesztési programdefiniálás között. 

Hasonlóképpen, a Revit és az Inventor új munkafolyamatai összekapcsolják a gyártási folyamatokat az épületinformáció-modellezéssel. Az Inventor 2022 összeállításai RVT-fájlként is exportálhatók, így közvetlen kapcsolat hozható létre Revit-projektekkel, és szorosabbra fűzhető a kapcsolat az építészeti tervezés és gyártás között.  

Az együttműködési képességek ezen fejlesztései a felhasználók visszajelzésein alapulnak: a begyűjtött információk szerint a Revit felhasználók szeretnének szabadon dolgozni a kedvenc tervezőeszközeikkel, miközben a Revitet használják a modellalapú tervezés dokumentálásához és koordinálásához.  

Címkézhetnek és jegyzékeket készíthetnek tetszésük szerint

Ha már a dokumentálásnál tartunk, a Revit 2022 a tervezői szándék közvetítésére és a bemutatandó tervek kidolgozására kialakított szolgáltatások széles kínálatát tartalmazza. Számos fejlesztést végeztek a jegyzékkészítés, a feliratozás és a címkék terén, amelyek pontosabbá és gyorsabbá teszik a projektek beállítását és elkészítését, és a hibalehetőségek számát is csökkentik.

A forgatható címkék, a rugalmas revíziószámozás, az adott pontbeli lejtések és magasságok, valamint a raszterhálók 3D-s nézetekben való megjelenítése mind olyan fejlesztések, amelyek tovább tökéletesítik a Revit képességeit a tervezői szándék rögzítése és kommunikálása terén.  

A Revit 2022-ben mindenki találhat valami hasznosat

A Revit számos feladatra használható. Ennek a kiadásnak a középpontjában a mindenki számára előnyös fejlesztések állnak, de az építészek szemszögéből kiemelendők a jobb modellezést és a megalapozott tervezési döntéseket támogató szolgáltatások. A Revit 2022-ben szerkeszthetők a kúpos falak és a döntött falprofilok, és a rendszer új kategóriákat kínál az olyan gyakori tervezési elemek általános modellezéséhez, mint például az épített felszínek, az élelmiszeripari és orvosi berendezések és a függőleges közlekedők. A generatív tervezési és az útelemzési eszközök legújabb frissítéseit is tartalmazza, így jobb támogatást nyújt a geometriához, és megalapozottabb tervezési döntések meghozatalát teszi lehetővé

A továbbfejlesztett dokumentációs eszközök minden mérnöknek előnyt jelentenek. A szerkezettervező mérnökök kihasználhatják az acélkötési és vasalási fejlesztéseket, amelyek tovább bővítik a funkciók széles tárházát. Az épületgépész mérnököknek és gyártóknak előnyt jelentenek a jegyzékkészítési fejlesztések, amelyek megkönnyítik a tervezői szándék dokumentálását a Revitben. 

A tervezést és a gyártást összekapcsoló eszközt is továbbfejlesztették, hogy gördülékenyebb és konzisztensebb legyen a munkafolyamat. A mechanikai rendszerek elemzése is jelentős fejlesztésen esett át – az energetikai elemzési modellek 3D-s nézetben történő megtekintésétől kezdve a részletes terhelési és méretezési jelentések közvetlenül a Revitben való megjelenítéséig. 

A Revit erejét Önök, a felhasználói adják

Ez a kiadás tükrözi az Autodesk azon elkötelezettségét, hogy meghallgassák az ügyfeleket, és reagáljanak a visszajelzéseikre. A Revit Ideas oldalon és a Revit fórumán, az előzetes verzió felhasználói közösségében és a Futures Briefingsben, a belsős és gyári eseményeken, az Autodesk Universityn, valamint a rengeteg e-mailben, Zoom-hívásban és beszélgetésben felvázolt kérdéseknek és kéréseknek köszöhetően a Revit fejlesztése a világ egyik legjobb munkája.


Ezzel térjünk is rá a Revit 2022 újdonságaira! 
EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÉPESSÉG

3D vázlat és küldés a Revitbe a FormIt Pro használatával

Fejlessze zökkenőmentesen FormIt Pro-integrációval  koncepcióterv-munkafolyamatait! Rövid videóban lássuk a részleteket!


FormIt importálása CAD-fájlként

Az AXM-fájlok FormItből való importálásának lehetősége hatékonyabbá teszi a koncepcióterv-munkafolyamatokat. Lássuk hogyan!


A McNeel Rhinoceros 3DM csatolása

A Rhino-fájloknak a Revitbe történő közvetlen csatolásával gyorsabbá tehető a projektek dokumentálása.


Natív 2D PDF-fájlok exportálása

A Revit új natív PDF-exportáló ismerős és konfigurálható szolgáltatásokat biztosít a dokumentálás hatékonyságának fokozásához.


Inventor-összeállítások csatolása Revit-családokként


Fedezze fel hogyan fejlődött az együttműködési lehetőség a termék gyártók és az építmény tervezők között az Autodesk Inventor 2022-ben. Az új ’Export to Revit’ parancs natív Revit projekt fájlt (rvt) hoz létre, amit asszociatívan be lehet olvasni a Revitbe koordináció és megjelenítés céljából. Az Inventorból exportált Revit modellt különálló komponensként lehet címkézni és kigyűjteni. Az Export to Revit parancs össze lett vonva a továbbfejlesztett Simplify paranccsal, hogy kizárólag a Revit tervhez szükséges komponensek és alaksajátosságok jelenjenek meg a kimentett modellben. Az összevont Revit Export és Simplify parancs egy új funkciókkal is kiegészített tulajdonság panelre került a könnyebb használat érdekében.


2D megosztott nézetek

A Megosztott nézetek funkció segítségével egyszerűen megoszthatja a Revit-projekt 2D és 3D nézeteit és tervlapjait a projektcsapaton belül.


A Revit 2022 további együttműködési fejlesztései a következők:

 • építészeti és szerkezettervezési IFC4-es minősítés,
 • IFC teljesítménybeli és minőségbeli fejlesztések,
 • Inventor-összeállítások csatolása Revit-modellekként,
 • állandó címkék a közvetlen alakzatokhoz,
 • elnevezhető referenciageometria,
 • felhőmodell-fejlesztések.
DOKUMENTÁCIÓS HATÉKONYSÁG

Megosztott paraméterek a kulcsjegyzékekben

Mostantól használhatók megosztott paraméterek a kulcsjegyzékekben, amelyekkel jobban szabályozható a szűrés és a jegyzékek megjelenítése a Revit-projektekben.


Jegyzékekkel kapcsolatos fejlesztések

E fejlesztések révén jobban szabályozható a szűrés és a jegyzékek megjelenítése a Revit-projektekben, ami termelékenyebb és hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé.


A munkarészek engedélyezése kigyűjtéseknél

Fokozhatja a jegyzékek és a dokumentáció létrehozásának hatékonyságát!


Automatikus árnyalás a kétoszlopos paneljegyzékekben

Ezzel az új szolgáltatással csökkenthető az villamos projektek esetében szükséges paneljegyzéksablonok száma.


Címkefejlesztések

E szolgáltatások nagyobb rugalmasságot biztosítanak és segítenek pontosabb, olvashatóbb és hatékonyabb feliratozásokat készíteni a projekt dokumentálásakor.


Többkategóriás címkék valamennyi címkézhető kategóriához

Hatékonyabbá teheti az elemek többkategóriás címkézését. Az alábbi videóben mutatjuk a részleteket!


Függönyfal-osztóbordák címkézése

A Revit 2022-ben bevezetünk egy új címkekategóriát a függönyfal-osztóbordák számára.


Csatolási címkék – befogadók megváltoztatása

Ezzel a szolgáltatással fokozható az összekapcsolt modell-feliratozási munkafolyamatok hatékonysága.


Több érték feltüntetése

Ez a szolgáltatás az átláthatóbb és hatékonyabb munkavégzés érdekében lehetővé teszi a kiválasztott elemtulajdonságok különböző paraméterértékeinek gyors azonosítását.


Rugalmas revíziószámozás

A rugalmas revíziószámozási sorozatokkal hatékonyabbá tehető a revíziók dokumentálása.


Fázisparaméterek a nézetszűrőkben

Fázisparamétereket használhat a Revit 2022 nézetszűrőiben.


Raszterhálók 3D nézetekben

A Revit 2022-ben raszterhálók meg jeleníthetőek és használhatók a 3D nézetekben, amelyek megkönnyítik a tájékozódást és a modellben való navigálást.


Továbbfejlesztett alapértelmezett színsémák

E szolgáltatás használatával a felhasználók jobb eredményeket érhetnek el a színes kitöltés sémák használatakor manuális színmódosítás nélkül, ezzel is növelve a termelékenységet.


Csak falmagok megjelenítése az alaprajzi nézetben

Ez a szolgáltatás a termelékenység növelése érdekében segíti a könnyen olvasható alaprajzi nézetek gyors létrehozását a Revitben.


Adott pontbeli lejtések és magasságok

Az adott pontbeli lejtések és magasságok rámpákon való elhelyezésével hatékonyabbá tehető a dokumentálás.


A hatékonyabb dokumentálást elősegítő további funkciók:

 • a jegyzékek exportálása CSV formátumba alapértelmezés szerint,
 • méretek előtagjai/utótagjai,
 • többszörös kijelölés a láthatóságnál/grafika felülbírálása szűrők használatával,
 • a kiemelések megőrzése a szülőnézetek törlésekor,
 • a további kategóriákhoz hozzáadott feliratozás tájolásának megtartása,
 • a megosztott beágyazott családok feliratozásának megtartása,
 • az épületgépész, -villamos fő dokumentációjának javításai.
TERVEZÉSI HATÉKONYSÁG

Falfejlesztések – kúpos falak

A Revit 2022-ben egyszerűen hozhat létre lejtős és kúpos falakat.


Falfejlesztések – falprofilok szerkesztése

Módosíthatók a döntött falak kontúrjainak határvonalai.


Generatív tervezéssel kapcsolatos fejlesztések

A Revit 2022 generatív tervezési szolgáltatása segítségével gyorsabban hozhat megalapozott döntéseket.


Továbbfejlesztett RPC-k valósághű nézetekben

Jobb fotorealisztikus rendereléseket és valósághű nézeteket hozhat létre a Revit 2022 RPC-vel kapcsolatos fejlesztéseivel.


Új termékcsalád-kategóriák

Ezek a további kategóriák segítenek a Revit-termékcsaládok esetében a láthatóság és konszignáció optimalizálásában.


Acélkapcsolatok társítása hossz-szelvényméretekkel

A Revit 2022 a hossz-szelvényméretek esetében automatizált eszközökkel és előre megadott alkalmazhatósági tartományokkal segíti a szerkezettervező mérnököket az acélkapcsolatok gyors és pontos elhelyezésében.


Beállítások megjegyzése a vasalás elhelyezésekor

Ez az új szolgáltatás a vasalási beállítások kezeléséhez szükséges idő lecsökkentésével fokozza a termelékenységet.


Vasalás modellezése a valós rúdátmérő használatával

Ez az új szolgáltatás fokozza a felhasználói hatékonyságot a pontos betonvasalás modellezésekor.


A vasalás mozgatása egy készleten belül

Ez az új szolgáltatás jelentősen fokozza a felhasználói hatékonyságot és termelékenységet a monolit és előregyártott betonszerkezetek pontos vasalásának modellezése során.


Vasalás elhelyezése két pont alapján

A vasalás elhelyezésének ezen új módja megkönnyíti a Revit használatát és hatékonyabbá teszi a vasbeton elemek részleteinek modellezését, monolit és előregyártott elemek esetében is.


Alakkódok kiválasztása az egyéni szabadformájú vasalásokhoz

Ezzel az új funkcióval teljesebb hajlítási utasításokat lehet megadni, így pontosabbá tehetők a gyártáshoz használt vasaláshajlítási jegyzékek.


Az épületgépész, -villamos-rendszerelemzések fejlesztései

A rendszerelemzés olyan új szolgáltatásokat biztosít, mint az energiaelemzési modellnézetek helyiségek és terek esetében, az egyszerűsített gbXML-exportálási szolgáltatások, valamint egy új felhasználói felület a terhelési és pszichrometrikus jelentések megtekintéséhez a Revitben.


A tervezés és a gyártás összekapcsolásának fejlesztései

A Revit 2022 nagyobb rugalmasságot és megbízhatóságot biztosít a gyártási alkatrészek kezelésekor.


Automatikus árnyalás a kétoszlopos paneljegyzékekben

Ezzel az új szolgáltatással csökkenthető az villamos projektek esetében szükséges paneljegyzéksablonok száma.

Az Autodesk-termékcsalád betöltése (2021.1 előzetes technológiai verzió)


Továbbfejlesztett paraméterazonosítási felhasználói felület

A Revit 2022 segítségével egyszerűen szűrheti és azonosíthatja a projektekben használt paraméterek típusait és jellemzőit, így pontosabban és hatékonyabban kezelheti őket.


A tervezési hatékonyságot elősegítő további funkciók:

 • Útelemzési eszközök
 • A vasalási teljesítmény fejlesztései
 • A konfiguráció újbóli betöltésével kapcsolatos fejlesztések
 • Infrastruktúra-fejlesztések
 • A kategórialisták rendezésének fejlesztései
 • Alapértelmezett megosztott hely átnevezése
 • Párbeszédpanelek átméretezése:
 • Projektszabványok átvezetése
 • Központi hellyel való szinkronizálás
 • Nem használt adatok tisztítása
 • Falprofilozások
 • Figyelmeztetés
 • Bekezdéses szöveg szerkesztése
 • Szűrőpanelek megtekintése
 • Térbeli raszterhálók az elrendezések dokumentálásához
 • Hatékonyságnövelő kisebb fejlesztések:
 • Az Anyagböngészőben utoljára használt lap megjegyzése
 • A Revit Home kezdőlapjának gyorsabb betöltési teljesítménye
 • Felhőmodell megnyitása a Fájl menüből
 • Egységesített felhőmodell-inicializálási felhasználói felület
 • Többszörös kijelölés a láthatóságnál, grafika felülbírálása szűrők használatával
FEJLESZTŐI ESZKÖZÖK
 • Dynamo 2.10.1 új csomópontokkal a Revittel végzett dokumentációhoz
 • Pontfelhő API
 • Vázlat API
 • Nézetablak-felirat a Lap API-n
 • Felhőmodellek Docs URNS-azonosítóval való leképezésére szolgáló API
Szeretne még több újdonságot megismerni?

Tekintse meg kollégánk, Baji-Gál Ferenc összefoglalóját az újdonságokról!Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési hatékonyságukat! Ha többet szeretne megtudni az Autodesk megoldások bevezetésével kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!