Generatív tervezés a Revit-ben

A generatív tervezés a Revit egyik olyan új funkciója, amely új szintre emeli az algoritmus alapú problémamegoldást (lépték, sebesség és pontosság területén) a tervezési döntéshozatalban.

Mi lenne, ha több tervváltozatot tekinthetne át kevesebb lépésben?  Mi lenne, ha az Ön és csapata által definiált paraméterek és kényszerek alapján végezhetné el a rangsorolást, szűrést, rendezést és kiválasztást? Mi lenne, ha a megvalósítható alternatívákra összpontosíthatna, és kiszűrhetné azokat, amelyek nem felelnek meg az igényeinek?  

A fenti kérdések mindegyikét képes a Revit 2021 szoftverben elérhető generatív tervezés funkcióval megoldani.

A generatív tervezés funkcióval többféle beállítást valósíthat meg és tekinthet át közvetlenül a Revitben – ez segít abban, hogy az adatokkal támaszthassa alá a jól használható tervezési intuíciót, szigorúbb kísérleteket futtathasson, valamint megalapozottabb döntéshozatallal támogassa meg az ügyfelek és projektcsapatok igényeit.  

Témához kapcsolódó korábbi cikkünk>>> Újdonságok a Revit 2021.1-ben

A DÖNTÉSHOZATAL MŰVÉSZETE ÉS TUDOMÁNYA

Az építészeket úgy ismerjük, mint a kompromisszumok és a tudomány művészei. Felismerik, hogy minden döntésnek vannak járulékos következményei, illetve szakértő módon találnak egyensúlyt az intuíció és az információ között. Az egymással ellentétes projektcélokat az ügyfelek és a tervezői csapatok számára egyaránt megfelelő megoldásokká alakítják.  

A Revit generatív tervezési funkciója segít átláthatóbbá tenni a tervek felülvizsgálatát. A tervváltozatok adatokon alapuló rugalmas tesztelésével, optimalizálásával és ellenőrzésével lehetővé teszi a legjobb változat kiválasztását. 

A Revit generatív tervezési funkciója segíti a projektcsapatokat a mintapéldák gyors kidolgozásában, tesztelésében, módosításában és iterálásában. Ez hatékony módszer, mivel számos beállítási lehetőséget biztosít; emellett pontos is, hiszen lehetőséget nyújt a nem megfelelő megoldások kiszűrésére, és arra, hogy csak azok az alternatívák kapjanak figyelmet, amelyek a legjobban megfelelnek a tervezési céloknak. 

Az eredmények áttekintéséhez a generatív tervezés képes az eredmények statisztikai étékelésére, így egyszerűen, csúszkákkal állíthatók be a paraméterek, illetve összehasonlíthatók a különböző eredménycsoportok. Beállíthat több tervezési szemponton alapuló egyensúlyt, vagy optimalizálhat egyetlen jellemzőre; a csapatagokkal és az ügyfelekkel folytatott megbeszéléseken pedig átfogó, részletes és megkérdőjelezhetetlen adatokkal dolgozhat. 

 Három javaslat a kezdéshez:

1. VIZSGÁLJA MEG A REVIT 2021-BEN ELÉRHETŐ MINTAPÉLDÁKAT!

A Revit 2021 generatív tervezési funkciója az AEC Collection előfizetői számára elérhető el, három mintapéldával.

  • Három hasáb tömegvázlata: három hasábból álló tömegmodell elemeinek magasságát és relatív helyzetét variálja, azok vizuális hatásának mintapéldához, a felületek és térfogatok kiszámítása mellett.
  • Munkaterület elrendezése: munkaasztal-konfigurációkat hozhat létre egy helyiségben, az ajtók, ablakok és oszlopok figyelembevételével. Kiszámítja – többek között – a kijáratok távolságát; illetve a külső környezetre való kilátást. 
  • A kilátás optimalizálása: nézőpontokat hozhat létre a modellen belül, és pontszámokat számíthat az egyes nézőpontokhoz, az onnan jellemző kilátás minőségére vonatkozóan.

A mintapéldaok létrehozását bármely nézetben, közvetlenül a modellből kezdeményezheti, a szalagmenü Manage (kezelés) lapján található Generatív tervezés gombra kattintva. Kezdje a mintapélda típusának kiválasztásával és a célok meghatározásával.

Minél több munkaasztalt próbál elhelyezni egy nyitott irodában, vagy a legjobb kilátás érdekében szeretné optimalizálni az elhelyezést? A legnagyobb alapterület-arányt szeretné megtalálni egy szűk helyen, vagy esetleg magasságkorlátozásnak kíván megfelelni?

A felhasználói felületen súlyozhatja a vizsgálni kívánt változókat. Megadhatja és korlátozhatja a létrehozni kívánt tervváltozatok számát, illetve beállíthatja, hogyan segítsen a Revit rangsorolni őket. Ezután a háttérben futtathatja a mintapéldát, és tovább dolgozhat a modellen.  

2. A TERVEZÉSI ALTERNATÍVÁK ÁTTEKINTÉSE ÉS MEGJELENÍTÉSE

A Revit generatív tervezési funkciója megjeleníti a mintapéldához kapcsolódó eredményeket és segítséget nyújt számos lehetőség megjelenítéséhez. A különböző változatokat 2D listák és interaktív 3D miniatűrök formájában tekintheti át, majd az interaktív eredmény grafikonon mindössze néhány kattintással elvégezheti például a rendezést, a kiválasztást és a szűrést. Az alternatívákat eloszlásdiagramon ábrázolhatja, így azonosíthatja a közös jellemzőkkel rendelkező csoportokat.

Szűkítheti az eredmények körét egy előnyben részesített csoportra, vagy újból futtathatja a mintapéldát módosított feltételekkel úgy, hogy megtekinthesse a tervezési prioritások változásával járó hatásokat. Ha kiválasztotta a legjobb megoldást, kattintson a Revit elemek létrehozása elemre, és töltse fel a modellt a kiválasztott jellemzőkkel. A Revit generatív tervezési funkciójával intelligens módon találhat olyan megközelítéseket, amelyek az összes egyensúlyba hozni kívánt szempont tekintetében megfelelő középutat jelentenek, vagy kiválaszthatja azt a beállítást, amely adott szempontból (például a legtöbb napfény vagy a legvékonyabb épületprofil) az optimális eredményt adja. A Revit generatív tervezési funkciója gyors adatgyűjtéssel segíti a tervezést, hogy az érintettek megalapozott döntéseket hozhassanak.

3. EGYEDI MINTAPÉLDAOK LÉTREHOZÁSA DYNAMO-ban

A Dynamo-felhasználók számára a Revit generatív tervezési funkciója testreszabható keretrendszert kínál a lehetőségek algoritmusokkal való felfedezéséhez. A Dynamo vizuális programozási környezet segítségével összekapcsolható a Revit-modell különböző elemei és egyéni tervmintapéldaok hozhatók létre.

Készen áll a kezdésre?

A generatív tervezés egy olyan új Revit-funkció, amely kizárólag a Revit 2021-et használó AEC Collection előfizetői számára érhető el.

Vegyen részt 2021. január 28-án 11.30-kor kezdődő szakmai, online előadásunkon, ahol azzal ismerkedhet meg, hogy lehet implementálni a generatív tervezési folyamatokat közvetlenül a Revitben!

2021. január 28., 11.30
Generatív tervezés Revitben
Előadók: Baji-Gál Ferenc
Regisztráció és további információ >>>