Új elrendezési minta tanulmányok a Revitben végzett generatív tervezéshez

Hozzon létre rövid idő alatt olyan helyiségelrendezéseket, amelyek megfelelnek a közösségi távolságtartás irányelveinek is!

Az Autodesk Revit 2021 generatív tervezése először tette lehetővé generatív tervezési tanulmányok létrehozását közvetlenül a Revit-szalagmenüről. A megjelenés három mintatanulmányt tartalmazott: 3-Box tömegvázlat, nézetoptimalizálás és munkaterület-elrendezés.

Mindegyik lehetőséget biztosít a felhasználóknak a tervváltozatok tesztelésére, optimalizálására és ellenőrzésére egyes gyakori tervezési feladatok esetén. A Revit 2021 júniusi frissítése három új mintatanulmányt tartalmaz; a tanulmányok elérhetők az AEC Collection előfizetőinek és a Dynamo for Revit felhasználóinak, akik hozzáféréssel rendelkeznek a generatív tervezési eszközkészlethez a Dynamóban. 

A három új tanulmány – Véletlenszerű objektumelhelyezés, Objektumelhelyezés négyszögletes raszterhálón és Objektumelhelyezés lépcsőzetes raszterhálón – fejlettebb megoldásokat kínál az objektumok térbeli elrendezéséhez és tájolásához.

A véletlenszerű elhelyezési tanulmány hasznos az organikus kompozíciók szimulálásakor, amelyekkel a természetben találkozhat, míg a hálós objektumelhelyezési tanulmányok lehetővé teszik a tervezők számára, hogy rendkívül gyorsan határozzák meg a szabályokat, és bármilyen méretben áttekinthessék a geometrikusan szabályos helyiségelrendezési tanulmányok eredményeit.

Bejegyzésünkben a két raszterhálós tanulmányt vizsgáljuk meg, és példákon keresztül bemutatjuk, hogyan használhatók fel ezek a tanulmányok a biztonságos közösségi távolságtartási irányelvek betartására két különböző használati esetben: egy irodai környezetben és egy kis étteremben.

Helyiségelrendezés a raszter logikájával

Legyen szó irodai íróasztalok, étkezőasztalok vagy kioszkok konferenciacsarnokban történő optimális elhelyezéséről: a raszter hatékony eszköz a tér koherens megszervezésére és felosztására.

A Revitben végzett generatív tervezés Objektumelhelyezés négyszögletes hálón és Objektumelhelyezés lépcsős hálón tanulmánya csökkenti a helyiségelrendezéshez a Revitben jellemzően szükséges manuális lépéseket: az objektumok egyenkénti kiválasztását és elhelyezését, a távolságok mérését, valamint az objektumok újratájolását és átrendezését a háló paramétereinek változásakor.  

Mindkét hálótanulmány értékeli a helyiségelrendezést, hogy maximalizálja az objektumok számát és az általuk lefedett területet, miközben minimálisra csökkenti az objektumok közötti átfedést, és megtartja a távolságot az objektumok és a szobában található más elemek (például falak, válaszfalak vagy közlekedőfolyosók) között.

A tanulmányok segítségével megtalálhatja az egyensúlyt a két célkitűzés között: 1) a lehető legtöbb íróasztal, ágy, asztal vagy más tárgy elhelyezése a helyiségben, miközben 2) adott távolságot tart az egyes tárgyak, valamint a helyiségben található más elemek között. A több tervezési cél kiegyensúlyozása a generatív számítás meghatározó eleme, és remekül alkalmazható a közösségi távolságtartás figyelembevételével történő tervezésre.

A tanulmányok megjelenítik a helyiségben található objektumok számát, a lefedett terület százalékos értékét, valamint azonosítják az objektumok közötti átfedést. A Revit generatív tervezésének használatával a tanulmány eredményeit közvetlenül feltöltheti a Revitbe elemenkként.
Generatív tervezés és a közösségi távolságtartás

A COVID-19 az életünk szinte minden terének megszokott működését és funkcióját felforgatta, megváltoztatta felfogásunkat a helyiségtervezéssel és a belsőépítészettel kapcsolatban. A hálólogika azonban lehetőséget nyújt a tervezőknek, hogy alkalmazkodni tudjanak ehhez az új világhoz. Bár a járványügyi közösségi távolságtartási irányelveiben minimum 1,5–2 méteres távolság tartását írja elő, a munkáltatók és a vállalkozók valószínűleg ennél nagyobb távolságok figyelembevételével tervezik újra munkatereiket, a helyiségek használatát és a közlekedési útvonalakat. A hálótanulmányok különösen alkalmasak az ilyen célokra.  

Nézzük meg például a következő feladatot, amely egy felosztható irodai tér elrendezését vizsgálja. A tervező a Revit generatív tervezési funkciójával egymás után lefuttatja a Munkaterület-elrendezés, az Objektumelhelyezés hálón és az Objektumelhelyezés lépcsős hálón tanulmányokat, és végül egy olyan tervet hoz létre, amely megfelel a közösségi távolságtartás előírásainak, miközben figyelembe veszi a komfortérzetet, a helyiség forgalmát és az ott tartózkodók magánszféráját.

Nézzünk meg egy másik példát: egy kisebb étterem elrendezése

Míg a COVID előtti alaprajz arra összpontosít, hogy a vendégeket a központi étkezőhelyiségbe ültesse, az új tervezet az Objektumelhelyezés lépcsős hálón tanulmány felhasználásával maximalizálja az asztalok számát ugyanezen a területen, miközben tartja a legalább 1,5–2 méteres távolságot a vendégek között.

Erről a megközelítésről a Revit „Próbálta már?” sorozatból tudhat meg többet, amely a Revit blogján érhető el, teljes körű részletes leírást pedig az Autodesk Knowledge Network webhelyen talál hozzá.

Balra – az étterem alaprajza közösségi távolságtartás nélkül // Jobbra – az étterem alaprajza a közösségi távolságtartás betartásával.

A Revit generatív tervezésének ereje ezekben a példákban abban áll, hogy a tanulmányok használatával gyorsan, könnyedén és kellő pontossággal lehet olyan helyiségelrendezéseket létrehozni, amelyek megfelelnek a közösségi távolságtartás irányelveinek. Így a tervező vagy a térrendező gyorsan tud a követelményeknek megfelelő változatokat létrehozni, optimalizálhatja az eredményeket a változók módosításával, majd ki tudja választani és fel tudja tölteni a Revitbe azokat a helyiségelrendezéseket, amelyek a leginkább megfelelnek a működési követelményeknek.

A feltételek változása esetén a helyiségben található objektumok módosítása vagy mérése helyett a tervezőnek csupán az új feltételeket kell megadnia, majd a tanulmányok ismételt futtatása után az új követelményeknek megfelelő változatokkal fog rendelkezni.Bár a generatív tervezést néha az a kritika éri, hogy túl sok tervváltozatot készít és túl kevés tervezői útmutatást nyújt, különösen a hálólogika használatával ez a két új generatív tervezési tanulmány gyors és pontos eszközként használható olyan helyiségelrendezési változatok felfedezésére, amelyek megfelelnek a közösségi távolságtartás irányelveinek. 

Az új mintatanulmányok jól példázzák, hogy az építőipari szakemberek hogyan használhatják az AEC Collection eszközeit annak elősegítéséhez, hogy újra használatba vegyük és újragondoljuk azokat a tereket, ahol élünk, dolgozunk és találkozunk egymással. A helyiségelrendezés mellett a közlekedés és az épületrendszerek megtervezése is a fertőzés okozta kockázatok kezelésének fontos tényezője.  

Regisztráljon a közelgő webes előadásunkra és ismerje meg, hogyan használhatja a generatív tervezési munkafolyamatokat az együttműködésen alapuló megalapozott döntéshozatalhoz.

2021. január 28., 11.30
Generatív tervezés Revitben
Előadók: Baji-Gál Ferenc
Regisztráció és további információ >>>


Olyan korban élünk, ahol a tervezők, az építőmérnökök, a kivitelezők és az üzemeltetők egyre szorosabb kapcsolatban állnak egymással. A BIM megoldások segítik a csapatokat az együttműködésben és a kívánt projekteredmények elérésében – a tervezési, a kivitelezési és az üzemeltetési szakaszban egyaránt.

Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési hatékonyságukat! Ha többet szeretne megtudni az Autodesk Revit munkafolyamatának bevezetésével kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!