A Robot Structural Analysis Professional 2022 újdonságai

2021. áprillisban megjelent a Robot Structural Analysis 2022. Az alábbiakban bemutatjuk az új fejlesztéseket és szolgáltatásokat, illetve ez alkalommal a 2022-es kiadás áttekintése az Autodesk nyilvános ütemtervével kapcsolatos híreket is tartalmazza. Az ütemterv szélesebb körű rálátást nyújt a szerkezetelemzés- és tervezés területének szentelt folyamatos figyelem mögött rejlő szándékra. Emellett lehetőséget biztosít arra is, hogy az Autodesk-közösség véleményezze a fejlesztés alatt álló projekteket.

Az alábbi cikkben a ★ azt jelöli, hogy az adott funkció fejlesztése (vagy tervezése) a Robot Idea Station fórumon megszavazott felhasználói kérések alapján történt.

A Robot Structural Analysis 2022 új funkciói
Integrált automatizálás a Dynamo-val

A Dynamo keretrendszer mostantól integráltan működik a Robot-tal, a dedikált csomópontok, minták és továbbfejlesztett dokumentáció révén. Ez a bővítmény az Autodesk asztali alkalmazásán keresztül érhető el. Elsődleges célja az, hogy a szerkezettervező mérnökök az új csomópontok segítségével automatizálhassák a modellezési feladatokat, beleértve az analitikus modellek, metszetek, peremfeltételek és terhelések alkalmazását is.

A Dynamo parancsfájljaiból emellett számítások is futtathatók, és leolvashatók az eredmények.

A Dynamo segítségével megvalósított integrált automatizálás növeli a tervezés hatékonyságát, így a mérnökök gyorsabban és zökkenőmentesebben próbálhatják ki a tervváltozatokat a Robot-elemzésből kapott közvetlen támogatással.

Használhatósági fejlesztések

Új gyors útmutató

A Revit és az AutoCAD LT nemrégiben megjelent gyors útmutatóihoz hasonlóan most már a Robot Structural Analysis is rendelkezik saját, videóalapú gyors útmutatóval a szerkezetelemzési és tervezési munkafolyamatok hatékony ismertetéséhez.

A gyors útmutató összeállítása az egy évvel ezelőtt végzett, a kezdeti lépéseket ismertető, korszerű útmutató megvalósítására vonatkozó felmérés során kapott felhasználói vélemények és iránymutatás alapján történt, illetve kitűzött célként egy tipikus szerkezettervezési projekt valós elemzési és tervezési forgatókönyvének reprodukálása is megtörtént. A tárgykör a modellezés, az elemzés, a tervezés, a dokumentáció és a BIM-együttműködés szakaszait öleli fel több mint 50 részletes videó formájában. A szerkezeti acél és a beton munkafolyamatait két külön témakör tárgyalja.

Átméretezhető párbeszédpanelek

Ebben a kiadásban egyszerűen megváltoztatható a címkék listáit tartalmazó párbeszédpanelek mérete, így a szelvények, támasztások, kiadások stb. listája átláthatóbb, illetve az elemek kiválasztása és kezelése is egyszerűbb.

A legördülő listák az elem szélességéig terjednek, így az elemtulajdonságokat megjelenítő párbeszédpanel és az összes táblázat valamennyi eleme teljesen látható, és olvashatóbb formában jelenik meg.

Kétbetűs gyorsbillentyűk

A már meglévő gyorsbillentyűk mellett az újakat továbbfejlesztették, hogy megkönnyítsék a Revit-felhasználók számára a Robot használatát, mivel a gyorsbillentyű meghatározása a Revit kétbetűs gyakorlatához igazodik. Használhatók például az olyan általános gyorsbillentyűk, mint a ZA a Zoom – Mind vagy a VV a megjelenítési beállítások esetében. Ezek alapértelmezés szerint be vannak állítva.

A kiadásban új gyorsbillentyűt kapott a megjelenítési párbeszédpanel esetében a „Display attributes only for selected objects” (Csak a kijelölt objektumok attribútumainak megjelenítése) beállítás. A parancs bekerült a helyi menübe, és a VS gyorsbillentyűvel előhívható, így a megjelenítési párbeszédpanel beállításainak megnyitása nélkül biztosítja a beállítás gyors elérését.

Ebben a kiadásban újdonságként jelent meg a gyorsbillentyűk hatékonyabb meghatározása, amely lehetővé teszi a gyorsbillentyűk felhasználói meghatározásának importálását/exportálását. A gyorsbillentyűk visszaállíthatók az alapértelmezettre is.

Az objektumokra duplán kattintva megnyitható a tulajdonságok párbeszédpanele

Az objektumtulajdonságok elérésének új, gyors módja, ha a felhasználó az egérgombbal duplán az objektumra kattint. Így ennek a rendkívül gyakran használt vizsgálati módnak az esetében már nincs szükség a funkció helyi menüből történő kiválasztására, ami jelentősen megkönnyíti és felgyorsítja az objektumtulajdonságokhoz való hozzáférést. Olyan objektumokra vonatkozik, mint csomópontok, elemek, panelek, terhelési szimbólumok és szöveges leírások.

 • Az objektumtulajdonságok párbeszédpanele a csomópontok, elemek és panelek esetében nyílik meg
 • A Terhelési tulajdonságok párbeszédpanel a terhelési szimbólumok esetében nyílik meg
 • A Szövegtulajdonságok az objektumok összes szöveges leírása és a diagramok értékcímkéi esetében nyílik meg

A táblázatok tartalma egyszerűbben másolható át az Excelbe

A táblázatok tartalma mostantól egyszerűen másolható a következő fejlesztések révén:

 • A továbbfejlesztett elem-/csomópont-/esetlista szöveges formátumú lett, így az Excel nem ismeri fel és nem alakítja át dátummá.
 • A táblázat tartalmának kijelölése egyszerűbb lett a Ctrl+A gyorsbillentyű révén, amellyel az összes táblázat a fejlécével együtt jelölhető ki. Ezután a táblázat tartalmát a CTRL–C billentyűkombinációval lehet kimásolni, a CTRL–V billentyűkombinációval pedig beilleszteni egy számolótáblába.
 • Az ablakok tartalma exportálható az Excelbe grafikákkal és táblázatokkal együtt, például az elemek részletes elemzése és a panelek metszetei esetében.

A következő videó bemutatja a használattal kapcsolatos fejlesztéseket:

Szerkezeti elemzéssel és szabványellenőrzéssel kapcsolatos fejlesztések

Szélsőséges reakciók kiemelése

Az eredmények mostantól könnyebben áttekinthetők, mivel a reakciók szélsőséges értékeit színek jelölik. A legmagasabb és legalacsonyabb értékek a vörös és zöld szín alapján egyszerűen beazonosíthatók.

Az elemzés pontosságának fejlesztése

 • A trapézos és háromszöges terheléseloszlásos módszerrel hálózott panelek végeselemeire a hőmérsékleti terhelés is vonatkozik, így a számítási modell a lemezekre ható hőmérsékleti terhelést is figyelembe veszi.
 • Fejlettebbé vált a burkolatok vagy elemek és falak közötti terheléselosztás, így megbízhatóbb és stabilabb módszert kínál.
 • A födémek fejlettebb önsúlyból eredő szekvenciális terhelésének modellezése diafragmával és lineáris elemekkel történik

A NAFEMS-méréssel kapcsolatos újdonságok

A NAFEMS-méréssel kapcsolatos ellenőrzési útmutató elérhető az AKN webhelyén

Diafragma súlyponttal a szintekhez

A szintfödémek esetében a diafragma elsődleges csomópontja a szint alaprajzi súlypontjában jön létre.  Korábban az elsődleges csomópont a szint súlypontjában történt. Ez lehetővé teszi a szerkezeti terhelések megfelelő hozzárendelését a statikus és modális elemzés elvégzésekor.

Spektrális elemzés tömegexcentricitással

A spektrális elemzés lehetővé teszi a teheresetek automatikus létrehozását a tömegexcentricitás meghatározásával.  A spektrális elemzés lehetőséget ad a helyi szabványoknak megfelelő spektrum használatára és a tömegexcentricitásos esetek automatikus mérlegelésére.

A következő videó bemutatja a szerkezetelemzéssel kapcsolatos fejlesztéseket:

Erősítés iránya körpanelek esetében

A körpanelek szükséges erősítése lehetővé teszi annak eldöntését, hogy a sugárirányú vagy a szöget bezáró erősítés-e a fő irány.

Pontszerű terhelés importálása lyukasztási nyírás esetében

A szükséges és biztosított erősítés lehetővé teszi a pontszerű terhelés lyukasztási tervbe történő importálását

Többszálas számítás a szükséges erősítés meghatározásához

A teherhordó elemekhez szükséges erősítés számításának teljesítménye jelentősen javult a betonelemekre vonatkozó többszálas feldolgozás bevezetése révén.

Egyéb fejlesztések

Az online súgó fejlesztései

Az új elrendezés révén a súgó tartalma jobban követhető. Ez segít gyorsabban átlátni a Robot Structural Analysis Professional használatának alapvető elemeit.

 • Az oktatóanyagok között két új szakasz, a Kezdeti lépések útmutatója és az Oktatóanyagok szerepelnek.
 • Az Újdonságok és a Kiadásokkal kapcsolatos megjegyzések szakaszának fordítása a következő új nyelveken is elérhetővé vált: olasz, német, japán, egyszerűsített kínai
 • A kézikönyvekből internetes tartalom lett, és a következő új nyelveken is elérhetők: francia, lengyel, orosz, olasz, német, japán, egyszerűsített kínai
 • Az oktatóanyagok átdolgozott változata elérhető olasz, német, japán és egyszerűsített kínai nyelven is

A nemzetközi terminológia újdonságai

Történt néhány terminológiai változás, többek között a Bar (rúd) új neve Member (elem), a Plate (tábla) új neve Slab (lemez) stb.

Minőségbeli fejlesztések

Végül, de nem utolsósorban: a szoftverben még több elem frissült az Autodesk-hez beérkezett problémabejelentések alapján. A javítások teljes listája itt tekinthető meg.

A Robot Structural Analysis nyilvános fejlesztési ütemterve

Egy átfogóbb betekintés a nemrégiben elvégzett módosítások mellett a jelenleg futó projektekbe, illetve a jövőbeli tervekbe is. Az alábbi nyilvános ütemtervben szereplő sorrend a Robot-felhasználók egyre növekvő közösségéből begyűjtött visszajelzéseken alapul. 

„Az ütemtervben felbukkanhatnak a termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó, jövőbeli eseményekkel és fejlesztési kísérletekkel kapcsolatos állítások. Ezek a kijelentések az aktuális várakozásainkat tükrözik, és az Autodesk által jelenleg ismert tényezőkön alapulnak. Ezek a tervek nem minősülnek ígéretnek vagy garanciának a termékek, szolgáltatások vagy funkciók jövőbeni elérhetőségét illetően, és a vásárlással kapcsolatos döntéseket nem ajánlott ezekre a kijelentésekre alapozni. Az Autodesk nem vállal semmilyen kötelezettséget arra, hogy az ütemtervet a közzététel után frissítse a később bekövetkező eseményeknek vagy a körülmények változásainak megfelelően.”

Elemzés

Az elemzésmegoldó modulok teszik lehetővé a teljes elemzési és tervezési folyamat működését. Bár a Robot hálózási és elemzési sokoldalúsága és kiváló teljesítménye széles körben ismert, ezen a területen számíthatunk a Robot további fejlődésére: az új elemzési módszerek mellett többplatformos, nyílt szabványokhoz kapcsolódó, gyorsabb és többszálas feldolgozási módszerek várhatók.  A következő projekteken már dolgozunk vagy azt tervezzük, hogy erőforrásokat fordítunk rájuk:

Gravitációs terhelések elemzése a terheléslevezetés módszerével – az új lehetőség három fő célja, hogy a mérnököket a következő képességekkel ruházza fel:

 • Az alapozásnál fellépő reakcióerők meghatározása a tervezés nagyon korai szakaszaiban, amikor az épület felső részén még dolgoznak.
 • Az épületszerkezet működésének megértése az oszlopok optimális elhelyezése érdekében.
 • Az egyes objektumokra átvitt terhelés kiszámítása, hogy a helyi szabványnak megfelelő ellenőrzést a mérnökök a hagyományos és bevált ellenőrző eszközökkel vagy akár táblázatokkal is elvégezhessék.

Pontosabb eredmények az erők falvastagság mentén tapasztalható csökkenésének figyelembe vételével – A falak hatásának pontosabb figyelembe vételével csökken a hajlítófeszültség-koncentráció. Így a számított erősítés csökkenthető, mivel a számításkor figyelembe vehető a teherhordó falak élétől számított hajlítónyomaték értéke.

A földrengésszámítások pontosabb eredményeket hoznak, mivel a spektrális módszerekben figyelembe veszik az excentricitást – Ez azt a célt szolgálja, hogy a szeizmikus elemzési eredmények reakciókra vonatkozó összesítéseit az épület emeleteinek csökkentett eredményeihez igazíthassuk. Az új számítási eljárásokkal az egyenértékű oldalirányú erő meghatározásával kaphatók meg a szeizmikus elemzési eredményeknek megfelelő torziós értékek.

Merevségi együtthatók a tartóelemek és panelek minden irányához ortotróp panel meghatározása nélkül – Az Autodesk azon dolgozik, hogy az Ax nyomóterhelési, illetve az Ay és Az nyírási együtthatókat is bevezetik a tartóelemekhez. A panelek általános merevségcsökkentési együtthatói ortotróp paneldefiníció nélkül is lehetővé tennék a paneltörés és hasonló hatások miatti merevségcsökkenés szimulálását.

További tömeg a legfelső emelet (pl. tető) helyettesítésére a szeizmikus elemzés egyszerűsítése céljából – ez segíti a mérnököket az olyan, akár jelentős tömegű szerkezeti elemek figyelembe vételében, amelyekről általában megfeledkeznek a szeizmikus elemzés során.

Terhelések és tömegek alkalmazása a merev résfalak középső részére – A mérnökök így egyéni oldalirányú terheléseket alkalmazhatnak az épületlemezekre. Ez a szolgáltatás lehetővé tenné további terhelések és tömegek definiálását a merev résfalak tömegközéppontjában. Ez a belső erők pontosabb számításához vezet, miközben kiküszöböli a felesleges terhelés- és tömegexcentricitási definíciókat.

Szabványalapú tervezés

Ebben a kategóriában azokat a befektetéseket ismertetjük, amelyekkel a felhasználók könnyebben megfelelhetnek számos ország legújabb szabványainak. A helyi szabványok lehetővé teszik a teljes folyamatot lefedő elemzést az olyan munkafolyamatok kialakításához, amelyeket a mérnökök felhasználhatnak a teljes épületek szintjén vagy akár egyes objektumok szintjén szükséges tervezési döntésekhez.

Ugyanakkor a Robot és a Revit egyaránt nyitott arra, hogy platformot biztosítson egy szélesebb partnerökoszisztémához, amely az igényeknek megfelelően személyre szabott szabványellenőrzést biztosít, főleg azokon a területeken, ahol ez illeszkedik a modellalapú kirészletezési munkafolyamatokhoz.

A következő projekteken már dolgoznak, vagy tervben van a fejlesztés az Autodesk fejlesztői által: egyre nagyobb az igény arra, hogy az egyes országok tervezési szabványainak megfelelően testre szabják és bővítsék a szoftver funkcióit, ezért néhány algoritmusunkat nyílt hozzáférésűvé szeretnénk tenni★. Így a helyi szakértők és közösségek segíthetnék az egyes országokra vonatkozó szabályozások frissítését, hogy közvetlenül a Robot környezetben egészíthessék ki az elemzési és tervezési munkafolyamatokat. 

A felhasználói fórumon megbeszéltekre válaszként az Autodesk fejlesztői caspata szakértőket és közösségeket hívtak meg néhány országból, hogy vegyenek részt a vasbetontervezés szabványainak kifejlesztésében választ adva az Idea Station for Robot fórum legnépszerűbb kérései közül néhányra.

Használhatósági fejlesztések

Ezen a területen a Robot általános termelékenységére és használhatóságára vonatkozó felhasználói visszajelzésekre próbálnak reagálni. Ide tartoznak a kisebb javítások, amelyek zavaró termékhiányosságokat küszöbölnek ki, valamint azok a fejlesztések, amelyek a mérnöki termelékenység javítását és az időmegtakarítást szolgálják.

 • Koordináták felfelé kerekítése – Ezzel a funkcióval a teljes szerkezetben vagy a kiválasztott csomópontokban, panelekben vagy elemekben vezérelhetők a koordináták a modellek jobb kapcsolódása és konzisztenciája érdekében, beleértve a Revitből és más forrásokból importált modelladatokat.
 • Elemek létrehozása csomópontszámokkal – Egy másik gyors és egyszerű modellkészítési módszer azok számára, akik inkább számok, és nem a koordináta-alapú grafikai elhelyezkedés alapján szeretik azonosítani a geometriákat. Tervezzük a különböző modellezési módszerek közötti gyors váltás bevezetését is.
 • Az elmozdulások XYZ irányú komponensének megjelenítése – Ez abban segíti a felhasználókat, hogy az adott koordináta-rendszerben jobban megértsék és mérhessék az elmozdulás hatását.

Az eredményfeltárás és ábra-/térkép-megjelenítés használhatósági fejlesztései a következő területeken:

 • Diagramok normalizálása
 • Színkezelés
 • Jelmagyarázat átláthatósága képernyőképekhez
 • Tengelyirány a paneleken

Elemzési együttműködés a BIM-ben ★ Ez egy fontos fejlesztési kategória, mert a felhasználók az analitikus modellezés kívánt termelékenységi és együttműködési módszereivel kapcsolatos követelményeire ad választ.

A szoftvernek nem egyszerűen javítania kell a mérnöki termelékenységet és döntések rögzítését a modellezési környezetben, de abban is segítenie kell a mérnököket, hogy korszerűbben és hatékonyabban működhessenek együtt a szélesebb körű tervezési csapattal.

A Robot kiadásának és fejlesztésének összehangolása a Revittel – az Autodesk AEC Collection BIM-tervező platformjával – lehetővé teszi a szerkezeti BIM-munkafolyamatokkal kapcsolatos általános felhasználói élmény fejlesztését.

Újragondolták az analitikus modellezést a Revitben annak érdekében, hogy

 • a mérnökök a Robottal és más elemzési eszközökkel tapasztalt szabadsággal és sokoldalúsággal hozhassák létre az analitikus modelleket a BIM-ben,
 • a Revit és a Robot (és a Revit szélesebb körű elemzési ökoszisztémája) között kétirányú, információszivárgástól és leképezési problémáktól mentes legyen az elemzési adatok szinkronizálása,
 • az elemzési és szerkezeti fizikai modell közti, és általánosságban a szerkezeti és építészeti modellek közti együttműködést segíthesse a Revit, Docs és BIM Collaborate Pro koordinációja.

Új típusú funkciókkal tervezik bővíteni a Revitet:

 • Modellezés elemzési vonalakkal és felületekkel a fizikai modell kontextusában olyan módon, hogy a mérnökök menet közben dönthessék el, milyen fizikai-elemzési kapcsolatot szeretnének használni. A meghatározás elemenként történik, de ugyanakkor a teljes épületet magában foglaló perspektíva alapján, így az egész épület absztrakcióját ábrázoló elemzési modell alakítható ki.
 • Lehetőség van egy analitikus geometriával kezdeni a modellezést, majd egyszerűen annak fizikai megfelelőjével folytatni, ami különösképpen alkalmas a mérnöki alapú projektekhez és szerkezetekhez.
 • Elemzési vonalak vagy panelek társíthatók minden fizikai objektumhoz, beleértve az általános objektumokat, lépcsőket stb.
 • A Robot (valamint más elemzési termékek) és Revit közötti együttműködés új alapokra helyezése:
  • Az elemzési vonalak és panelek teljesen kétirányú és zökkenőmentes szinkronizálása
  • Szelvénytulajdonságok cseréje stb.

Végül, de nem utolsó sorban folytatják az elemzési automatizálást a szabadon testreszabható Dynamo-parancsfájlokkal. A Dynamo az analitikus modell létrehozását automatizálja bizonyos típusú szerkezeti modelleknél, legyen szó keretszerkezetekről, épületekről vagy hidakról.

Mit jelent ez a Robot-felhasználók számára? A tervezési projekt típusától függően a BIM-csapat tagjai és a tipikus CAD-felhasználók számára is újragondolták az analitikus modellezést, hogy a Robotot vagy a Revit-et egyaránt használhassák az analitikus modell létrehozására, az elemzésre és a tervezésre, az elemzési adatokat a közös adatkörnyezet részeként tárolhassák, használhassák a tervezés kimenetét a mérnöki dokumentáció jegyzeteinek elkészítésére, majd bemeneti adatként átadhassák az eredményeket és a tervezői szándékot a folyamat későbbi fázisaihoz, különösképpen a Revit-ben végzett részletszerkesztéshez (például vasalások és acélkötések kirészletezéséhez).

Forrás: Autodesk blog

Szeretne még több újdonságot megismerni?

Tekintse meg kollégánk, Baji-Gál Ferenc összefoglalóját a Revit 2022 újdonságairól!Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési megoldásaival kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!