A Tianjin Chow Tai Fook Financial Center projekt kezdetén a kitűzött cél az volt, hogy a BIM-et alkalmazzák valamennyi résztvevőre, szakterületre és folyamatra vonatkozóan. Ezenfelül a szerződésnek megfelelően a teljesítést követően az üzemeltetésnek és a karbantartásnak is a legrészletesebb, LOD500-as szintnek megfelelő BIM-modellek alapján kell történnie.

Látványterv, a kép a China Construction Eighth Engineering Division Corp., Ltd. tulajdona.
Látványterv, a kép a China Construction Eighth Engineering Division Corp., Ltd. tulajdona.

Az elmúlt három évben a BIM-csapat száznál is több tagja dolgozott együtt a tervezésen és a kivitelezésen. A várhatóan 2019 őszére elkészülő Tianjin Chow Tai Fook Financial Center egyszerre lesz figyelemfelkeltő látványosság, integrált üzleti és kereskedelmi központ, luxus lakóépület és ötcsillagos szálloda. Az összesen 390 000 négyzetméteres építési területen egy négyszintes alagsor, egy ötszintes pódium és egy 103 emeletes felhőkarcoló épül, teljes magassága eléri majd az 530 métert.

A feladat összetettsége számokban

A csapat célul tűzte ki a kiemelkedően pontos kivitelezés mellett azt, hogy az építkezés helyszínén ne legyen szükség raktározásra, a kivitelezés során ne legyen szükség átdolgozásra, illetve az üzemeltetési és karbantartási költségek alacsonyak legyenek.

Egy ekkora léptékű projekt esetében a számok nem hazudnak. A BIM több mint 50 000 négyzetméteren segített 20 000 falelrendezés és több mint 8000 ajtószerkezet különböző magasságú és típusú mennyezetekhez történő igazításában. Az utólagos módosítások és átdolgozások elkerülésével a projekt 30 napot és 10 millió jüant (mintegy 400 millió forintot) takarított meg. A többek között a falpaneleket, könnyűszerkezetes válaszfalakat, csőrendszereket és ajtókat modellező közel 4000 rajz az alvállalkozókat segítette a munkájuk pontos megtervezésében. Így sikerült csökkenteni a teljesítéshez szükséges anyagok mennyiségét, amivel 60 napnyi kivitelezési munkát, illetve több mint 14 millió jüan (555 millió forint) értékű anyag- és munkaköltséget lehetett lefaragni.

A kép a China Construction Eighth Engineering Division Corp., Ltd. tulajdona.
A kép a China Construction Eighth Engineering Division Corp., Ltd. tulajdona.

A kivitelezési munka mellett a homlokzat megfelelő kialakításához a 3D koordinátákat Inventor használatával generatív tervezéssel állapították meg, majd importálták azokat a projektbe. A homlokzat alkotóelemeinek 14 800 darabja az általános eljárásnál háromszor gyorsabban készült el, ráadásul 100 százalékos pontossággal.

Hozzáférhető adatok mindenütt

A BIM átalakította a torony projektmenedzsmentjét. A kivitelezés előtt 932 modellt tömörítettek 12,21 GB-nyi adattá, és helyeztek el egy hozzáférhető, privát kiszolgálón. 184 504 modellt kellett nyomon követni, amelyeken 763 552 logisztikai frissítést végeztek.

A kép a China Construction Eighth Engineering Division Corp., Ltd. tulajdona.
A kép a China Construction Eighth Engineering Division Corp., Ltd. tulajdona.

Az összes információ – a rendeléstől a szállításon át a beérkezésig, üzembe helyezésig és elfogadásig – mobiltelefonon vagy iPaden keresztül frissül, az adatok tárolása pedig a BIM platformon történik, amely mindenki számára bármikor hozzáférhető.  A projekthez jelenleg 2950 QR-kód tartozik a nagyobb berendezések és előre gyártott elemek azonosítására. A QR-kód gyors beolvasásával a logisztikai állapot automatikusan frissül, ami megkönnyíti a közös munkát, és pontos adatokat biztosít.  A mobilkészülékek használata a jóváhagyási folyamatokat is egyszerűbbé teszi.

Elemek azonosítása és nyomonkövetése QR kódokkal. A kép a China Construction Eighth Engineering Division Corp., Ltd. tulajdona.
Elemek azonosítása és nyomonkövetése QR kódokkal. A kép a China Construction Eighth Engineering Division Corp., Ltd. tulajdona.

„Annak köszönhetően, hogy a teljes építési folyamat során a BIM-et és a legújabb technológiákat alkalmazzuk, öt év alatt készre tudunk építeni egy 530 méter magas épületet. A BIM nemcsak a munkamódszerünket változtatta meg, hanem az új kihívásokhoz való hozzáállásunkat is.” – Yawu Su, projektmenedzser, China Construction Eighth Engineering Division Corp., Ltd.

Automatizálás és virtuális valóság a fokozott biztonság szolgálatában

A Tianjin Chow Tai Fook Financial Center kivitelezése során nagy hangsúlyt kapnak az újszerű technológiák. A csövek alátámasztásának pontos helyét robotok határozzák meg, ami gyorsabb mérést tesz lehetővé, illetve csökkenti a telepítés során felmerülő hibák számát. A torony fölött köröző drónok mindennap fényképeket készítenek az építkezés helyszínéről, lehetővé téve a különböző területek ütemtervének összevetését és elemzését.

Koordinációs modell az Autodesk Navisworks alkalmazásban. A kép a China Construction Eighth Engineering Division Corp., Ltd. tulajdona.
Koordinációs modell az Autodesk Navisworks alkalmazásban. A kép a China Construction Eighth Engineering Division Corp., Ltd. tulajdona.

A BIM-modellek és a virtuális valóság eszközeinek együttes alkalmazásával a munkások biztonsági szimulációkon keresztül tapasztalhatják meg azt a veszélyt és félelmet, amely a nagy magasságban, védelem nélkül végzett munkával és a leesés kockázatával jár. A szimuláció a gépek és berendezések működtetésére is kiterjed, hogy az építkezés helyszínén minél biztonságosabban történhessen a munkavégzés. Emellett a virtuális valóságot a tulajdonosok, a tervezők és a kivitelező csapat is használja a lakások és a hotel belső tereinek megjelenítésére a dekoráció és a belsőépítészeti elemek kiválasztásakor.

Forrás: Autodesk

A képek a China Construction Eighth Engineering Division Corp., Ltd. tulajdona.

Kiss Károly
rendszermérnök, építőmérnöki alkalmazások

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!