A történelem digitalizálása: az örökségi helyszínek megőrzése és újraalkotása digitális eszközökkel

2019. április 15-én a világ végignézte, ahogy a világ egyik legismertebb épülete, a párizsi Notre-Dame székesegyház kis híján porig égett. Aznap kora este kisebb tűz ütött ki az épület egyik padlásán. Percek alatt lángokba borult a teljes fa tetőszerkezet és a középső torony. A személyzet rohamtempóban menekített ki számtalan műalkotást a katedrálisból, miközben több mint 400 tűzoltó harcolt a lángokkal. A nap végére a katedrális állva maradt, de a katasztrófa során az évente milliók által látogatott, az UNESCO világörökségének részét képező építészeti kincs visszafordíthatatlan károkat szenvedett.

Így kezdődött meg az újjáépítés lassú folyamata, amely még ma is tart. Hosszas viták folytak arról, hogy a Notre-Dame miként legyen újjáépítve: legyen ugyanolyan, mint volt, vagy modernizálják. Arról is megoszlanak a vélemények, hogy a felhasznált anyag fa, acél, vagy valami teljesen más legyen. Rengeteg szó esett arról is, hogyan lehetne megóvni a későbbi hasonló katasztrófáktól.

Ezeket a kérdéseket nem könnyű megválaszolni, de bizonyos új digitális eszközök és módszerek segítséget nyújthatnak a tervezők, mérnökök és döntéshozók számára a munka során. A katedrális 3D szkennelése, amelyet az Art Graphique & Patrimoine (AGP) kezdett el 2010-ben, a legapróbb részletekig bemutatja, milyen volt az épület a tűz előtt. A Leica által készített beolvasások pedig további nézőpontokat is biztosítanak TruView-modellek formájában.

Ezeken kívül pedig ott vannak az olyan épületinformáció-modellezési (BIM) eszközök, mint például a Revit, amelyek lehetővé teszik a régi tervek és az új lehetőségek alapos vizsgálatát, majd a modellek szimulációját és elemzését, hogy a szakemberek minden egyes döntésük hatásával pontosan tisztában legyenek.

A BIM nem csak új szerkezetek modellezéséhez használható, hanem az olyan, meglévő vagy elveszett szerkezetekhez is, mint például a 2019-es tűzvészben megsérült Notre-Dame székesegyház. Kép: Andrew Milburn.

Ezek a törekvések egy nagyobb kezdeményezés részét képezik, amelyet az építészet és kivitelezés területén dolgozók indítottak a világ történelmi örökségét képező helyszínek és műtárgyak digitalizálása és megőrzése érdekében. A valóságrögzítési és egyéb technológiák lehetővé teszik a résztvevők számára a helyszínek aktuális állapotának dokumentálását és digitális formában történő megőrzését a későbbi generációk számára, a helyszínek alaposabb megismerését, valamint a modellek és renderelések új módokon való közzétételét.

A Notre-Dame egy évvel a tűz után: Rekonstrukció és újratervezés

2020. április 15-én volt éppen egy éve, hogy egy tűzvész majdnem elpusztította a párizsi Notre-Dame székesegyházat. Az esemény hatására régészek, geológusok, vegyészek és más szakemberek is dolgoztak a károk elemzésén – nemcsak a helyreállítás érdekében, hanem azért is, hogy jobban megértsük, kik és hogyan építették a katedrálist, és mi rejlik alatta.

Az építészek és mérnökök saját vizsgálatokat végeztek az ikonikus épületen. A Revit, a BIM 360, a lézeres szkennelés és egyéb eszközök segítségével Andrew Milburn és társai digitálisan modellezik a Notre-Dame tűz előtti állapotát, így fontos adatokkal járulnak hozzá az újjáépítéshez és a megőrzéshez.

Az építészek és mérnökök a BIM és egyéb eszközök használatával egy digitális modellt készítenek a Notre-Dame székesegyház 2019. áprilisi tűzvész előtti állapotáról. Kép: Andrew Milburn.

Szeretne többet megtudni a világ fontos építményeinek védelméről, megőrzéséről és rekonstrukciójáról? Nézze meg ezt a kapcsolódó olvasnivalókat:

Újjáépítés a BIM-mel – A Notre-Dame boltíveinek parametrikus modellezése a Revitben című munkájában Alfredo Medina, Andrew Milburn egyik munkatársa lépésről lépésre bemutatja, hogyan lehet létrehozni egy adaptív parametrikus Revit-családot, amely a Notre-Dame-székesegyház mennyezetében használt keresztboltíveket testesíti meg.

A valóság rögzítése – Ha az épített világ megismeréséről van szó, a LiDAR és a fotogrammetria pótolhatatlan segítséget nyújt a valóság rögzítésében. A Notre-Dame-ról a tűzvész előtt készült pontfelhők felbecsülhetetlenül értékesek az újjáépítéshez. Az AU (Autodesk Egyetem) ezen órái bemutatják azokat a munkafolyamatokat, amelyek mindezt lehetővé teszik, valamint hogy miként használhatja fel ezeket a folyamatokat a saját projektjeiben:

Informális lakóépületek átépítése – A BIM és a hasonló digitális eszközök nem csak a székesegyházak esetében hasznosak. A fejlődő világban milliók élnek olyan házakban, amelyek nem felelnek meg a szabványoknak, és földrengések vagy egyéb természeti katasztrófák hatására összedőlhetnek. Ellenálló képesség a BIM felskálázásával: Automatizált tervek az informális lakóépületek átépítéséhez című előadásában Nicolas Ortiz Abello bemutatja, hogy csapata a Build Change-nél hogyan digitalizálja és automatizálja a lakóépületek átépítésének folyamatát, hogy gyorsabban tudjanak dolgozni, mint a manuális folyamatokkal.

Forrás: Autodesk


Olyan korban élünk, ahol a tervezők, az építőmérnökök, a kivitelezők és az üzemeltetők egyre szorosabb kapcsolatban állnak egymással. A BIM megoldások segítik a csapatokat az együttműködésben és a kívánt projekteredmények elérésében – a tervezési, a kivitelezési és az üzemeltetési szakaszban egyaránt.

Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési hatékonyságukat! Ha többet szeretne megtudni az Autodesk Revit munkafolyamatának bevezetésével kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!