Három új, felhőalapú együttműködési BIM megoldás a tervezői csapatok összekapcsolásához: jobb üzleti eredmények, nagyobb rugalmasság

Három fontos frissítés az építészeti, tervezési és kivitelezési (AEC-) tervezésben érdekelt Autodesk ügyfelek számára: az Autodesk Docs az AEC Collection részét képezi, a BIM 360 Design új neve Autodesk BIM Collaborate Pro, az Autodesk BIM Collaborate pedig világszerte elérhetővé vált.

Amy Bunszel először az Autodesk University 2020 keretében jelentette be ezeket az AEC-tervezési munkafolyamatokhoz kapcsolódó felhőalapú termékeket, ezzel kapcsolatos korábbi cikkünket ITT találja.

Az Autodesk ügyfelek igényeinek folyamatos fejlődése ma nyilvánvalóbb, mint valaha, így elengedhetetlen, hogy az Autodesk megoldásai is tartsák a lépést a változásokkal, vagy akár egy lépéssel azok előtt járjanak.

Ezek az újdonságok hozzáférhetővé teszik az építőipari közösség számára az Autodesk Construction Cloud platformot, amelynek képességei a különböző igényekhez és munkafolyamatokhoz lettek testre szabva. Az Autodesk ügyfelei korábban nem tapasztalt elvárásokkal szembesültek az elmúlt évben – és azóta is. Az ügyfelek digitális átállásra irányuló törekvéseit az Autodesk úgy támogatja, hogy korlátlan felhőtárhelyet biztosít a felhőalapú, közös adatkörnyezetben, az Autodesk Docsban.

„Néhány projekt esetében már használtuk a BIM 360 Designt, és felismertük a felhőalapú együttműködési munkafolyamatok előnyeit. Amikor azonban jött a COVID-19, és alkalmazottainknak hirtelen otthonról kellett dolgozniuk, gyorsan, teljeskörűen átálltunk a felhőre, hogy kiiktathassuk a VPN jelentette szűk keresztmetszetet. Olyan platformot kerestünk, amely egyetlen helyen képes összekapcsolni az adatokat, az eszközöket és a projektelemzéseket, továbbá a Revitet nem használó felülvizsgálók számára is segítséget nyújt a teljes Revit-modell eléréséhez, ezért nagy lelkesedéssel fogadtuk az Autodesk BIM Collaborate bemutatását és a BIM Collaborate Pro által hozzáadott értékeket. Emellett rendkívüli értékkel bír az is, hogy az Autodesk Docs az AEC Collection részévé vált, így valamennyi csapattag esetében egyből a felhőben valósítható meg az együttműködés.”

Michael Hodge, a tvsdesign Architecture & Design igazgatója

A COVID-19 hatására komplikáltabbá vált a projektek teljesítése, ezért számos tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó cég kényszerült arra, hogy felpörgesse a digitális átállást.

A különböző távoli helyeken dolgozó projektcsapatok nem csupán ideiglenes megoldást jelentenek, amely révén a vállalkozások átvészelhetik a járványt, hanem egy új életmódot és munkamódszert képviselnek, továbbá lehetőséget nyújtanak a hagyományos adatkezelési és együttműködési megközelítések újragondolására.

Az elmúlt évben az Autodesk ügyfelek gyorsan és széles körben vezették be a BIM 360 Designt, hogy a csapatok otthoni munkavégzésre történő átállása közben se kelljen leállítaniuk a projektjeiket.

„Az elmúlt 12 hónap során a Buro Happold teljes mértékben átköltözött a BIM 360 Design felületére. Ez a történet hat éve vette kezdetét, a COVID-19 azonban felgyorsította a globális bevezetést, amely idén be is fejeződött. Hogy mi a tanulsággal? Az adataink felhőbe való áthelyezése lehetővé tette a sikeres együttműködést 25 irodánk esetében. Mérnökeink új munkakörnyezetekre váltottak – úgy, hogy ez nem befolyásolta a információáramlást, a teljesítményt, az adatokhoz való hozzáférést, illetve a munka és a magánélet közötti egyensúlyt. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy csapataink továbbra is kreatívak legyenek, szorosabban együttműködjenek és szeressék a mérnöki munkát… még ezekben a kihívást jelentő időkben is.”

Paul McGilly, a Buro Happold digitális tervezési részlegének társigazgatója

Az Autodesk Docs az AEC Collection gyűjteményhez való hozzáadása révén a felhasználók gyorsabban haladhatnak a digitalizálás útján, mivel könnyebben tárolhatnak korlátlan mennyiségű adatot egyetlen platformon, továbbá lehetővé válnak a tervellenőrzések és projektelemzések az építőiparban leggyakrabban használt fájltípusok esetében.

Ez a frissítés megkönnyíti, hogy a csapatok már a projekt legelejétől kezdve egy központi adatforrást használhassanak. Mindez integráltabb munkafolyamatokat és szorosabban összekapcsolt adatokat eredményez a projekt teljes életciklusa során.

Az Autodesk Docs használata esetén a csapatok rögtön egy közös alapról indíthatják a projekteket, ami zökkenőmentes információáramlást tesz lehetővé a tervezéstől a kivitelezésig.

Ami a tervellenőrzéseket illeti, a vadonatúj Autodesk BIM Collaborate fejlesztése nem-tervezői feladatkörű felülvizsgálók szempontjait figyelembe véve történt. Egyre több az olyan építőipari szakember, aki a felhőben végzi a tervellenőrzéseket, és nincs szüksége a tervezőeszközök teljes körére. Ez az új termék éppen ezt teszi lehetővé: a módosítások menet közben megtekinthetők egy webböngészőben a többi szakági környezetben anélkül, hogy a felülvizsgálóknak számukra szükségtelen funkciókért kellene fizetniük.


Az Autodesk BIM Collaborate Pro azok számára megoldás, akik teljes hozzáférést szeretnének a hatékony, rugalmas és összekapcsolt tervkészítési megoldásokhoz. Ez a BIM 360 Design modellkoordinációs és elemzési modulokkal továbbfejlesztett változata, amely képes összekapcsolni a Revit Cloud Worksharing, a Collaboration for Civil 3D és a Collaboration for Plant 3D együttműködési szolgáltatásait a kivitelezési munkafolyamatok (pl. ütközésvizsgálat) leegyszerűsítéséhez a BIM 360 Design és az Autodesk Construction Cloud platformokon.

A BIM Collaborate Pro segítségével a tervdokumentáció-készítők bármikor, bárhonnan dolgozhatnak önálló vagy több szakágra kiterjedő Revit-, Civil 3D- és Plant 3D-projektjeiken.


Ez is érdekelheti, korábbi cikkünk a témában >>> Autodesk Construction Cloud újdonságok

Használja ki Ön is és tervezői csapata is az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit, amelyek új szintre emelik tervezési hatékonyságukat! 

Ha többet szeretne megtudni az Autodesk BIM Collaborate termékszolgáltatásai és – előnyeivel kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

Kapcsolattartó:

Szilágyi Balázs
BIM tanácsadó