Revit 2023

Jobb teljesítmény, több hatékony funkció, valamint okosabb módszerek az adatokkal összekapcsolt munkához, mind az asztali számítógépen, mind a felhőben

BIM megoldás komplex épülettervezéshez

Az Autodesk szoftvercsalád magában foglalja az Autodesk Revit tervező szoftvert (korábban Revit Architecture, Revit Structure, Revit MEP) – egy bevált, teljes BIM megoldást a komplex épület tervezéshez – az építészeti tervektől, anyag – és koncepcionális tanulmányokon a szerkezettervezésen, épületgépészeti és az elektromos kiviteli és részletrajzokig, valamint anyaglistákra. A szoftver könnyen használható eszközei, termelékenységet, pontos koordinációt és minőséget kínálnak az egész tervező- és kivitelező csapat számára. A világon több százezer felhasználó használja a Revit-et a – ez a BIM szabvány a tervezési gyakorlatban.

A Revit építészet, szerkezettervezés, épületgépészet és épületvillamosság megoldásait egyetlen alkalmazásban egyesíti. A három szoftver (Architecture, Structure, MEP) a 2017-es verziótól olvadt össze, de korábban már néhány Design Suite csomag része volt.

A legfontosabb fejlesztések a 2023-as verzióban

A Revit 2023 még hatékonyabb, még intuitívabb és még inkább a felhasználók munkamódszeréhez igazodik. Egyensúlyban vannak a finom fejlesztések és a jelentős újdonságok: a mai felhasználói életminőséget javító frissítések (helló, nézetváltás egy lapon), valamint a jövőbe mutató változások, mint például a Revit 2023 és az Autodesk Docs által (AEC Collection részeként) lehetővé tett új, részletgazdag adatcsere-munkafolyamatok. Számos teljesítményjavítási funkció, amelyek célja a gyorsabb működés, különösen a nagy modellekkel való munka során.           

Mindezek mellett a Revit 2023 minden megfelelő eszközzel rendelkezik a több szakterületet átfogó munka megkönnyítéséhez. Minden résztvevő egyetlen központi helyen módosíthatja és teheti biztonságossá a változásokat, ami átláthatóbbá teszi a tervezési folyamatot. Ezért a Revit 2023 kiválóan alkalmas CAD-tervezők, építőipari tervezők, építészek, kivitelezők, szerelők és szerelőmérnökök számára.

A Revit főbb területei, jellemzői

Az Autodesk Revit Architecture (korábban Autodesk Revit Building) egy önálló, erőteljes, integrált alkalmazás az épület paraméteres tervezéséhez és dokumentálásához. A Revit nem csupán CAD vagy tervező szoftver – a rajzok (tervek) csak az egyik kimeneti lehetőség. A Revit egy adatbázis-orientált rendszer, amely lehetővé teszi az összes tervdokumentum teljesen egyidejű (párhuzamos) tervezését és egyszerű módosítását bizonyos építési paraméterek egyszerű megváltoztatásával. Így hozzájárul a tervezési folyamatok ésszerűsítéséhez és felgyorsításához, különösen a nagyobb és közepes méretű épületek esetében.

A tervezők átfogó módon dolgozhatnak az épület tervezésén, nem pedig alaprajzok, nézetek és metszetek formájában. A Revit programban minden rajz, 3D nézet, metszet, részlet vagy kigyűjtés az épület központi adatbázisában tárolt információk közvetlen ábrázolása. Bármit rajzol vagy szerkeszt, az azonnal tárolódik ebben az adatbázisban, és egy paraméteres változáskezelő segítségével automatikusan frissül az objektum minden más megjelenítésben. A Revit az egész tervezési és kivitelezési folyamat során információt tárol – nem veszít semmit.

A Revit egy építészeti alkalmazás, amely a változtatások Parametrikus Épületmodellező technológiával történő összehangolásán alapul. Az épületmodellhez kapcsolódó adatok felhasználhatók a kezdeti koncepciótól kezdve, a beruházáson át az épület tulajdonos vagy bérlő általi üzemeltetésig. Ez a központi adatbázis készen áll az együttműködésre más iparág-specifikus alkalmazásokkal. Ezt a koncepciót “Épületinformációs modellezésnek” BIM-nek hívják.

Ez a BIM eszköz integrálja az épületszerkezet fizikai és analitikai modelljét, és lehetővé teszi a csatlakozást különböző elemző és analizáló szoftverekhez (pl. Autodesk Robot Structure Analysis, ETABS, RISA-3D, Dlubal RFEM3, Scia / IDA Nexis, RAM , Sofistik, CSI, ACE Hellas, MIDAS / Gen, Arup, AxisVM, FEM-Desing. A számításokból eredő tervmódosítások ezt követően automatikusan frissítik a teljes modellt és a tervdokumentumokat. A Robot Structural Analysis olyan fejlett analitikai funkciókat is támogat, mint például a kötéllel való munkavégzés, illetve a geometriai és anyagi nemlinearitások. A Revit Structure paraméteres rácstartókhoz és más acél, beton és fa szerkezeti elemekhez kínál funkciókat. A Revit Structure ugyanazt a magot használja, mint a Revit Architecture.

BIM eszköz épületgépészeti és épületvillamos (MEP – Mechanical, Electrical, Plumbing) tervezési és koordinációs hibáinak kiküszöbölésére. A Revit magra épülő MEP (épületgépész és villamos) eszköz épület-rendszerek optimális tervezéséhez.

Hozzáférés a központi a BIM projekt felhőben lévő adataihoz egy külön felhőalapú szolgáltatással, az „A360 Collaboration for Revit” használatával. Valós időben kihasználhatja az együttműködés előnyeit és kommunikálhat másokkal is a modellekről a Communicator használatával. Ez a szolgáltatás immár a BIM 360 Design alkalmazás része. Revit, valamint a BIM 360 Docs és a C4R eszközök integrálásának köszönhetően lehetővé teszi, hogy a teljes projektcsapat minden tagja közös épületinformációs modelleken dolgozzon („Revit cloud server”). Tekintse meg a bemutatkozó videót és próbálja ki a próbaverziót.

Nagyobb termelékenység. Beépített „épületinformáció modellező” (BIM) automatizálja a dokumentáció készítést és segít összehangolni a tervezési munka nehézségeit. A dokumentáció már a tervvel párhuzamosan készíthető. Az információkat csak egyszer kell megadni – egyszerű „rajzolással” – és ezeket az információkat felhasználhatja a projekt során. Könnyen megváltoztathatja a terv bármelyik részét (akár egy metszetet vagy részletrajzot) és a változás mindenütt megjelenik a teljes projektben.

Egyszerűbb koordináció. A Revit-el időt és pénzt takaríthat meg, kiküszöbölheti a kétértelmű és koordinációs problémákat a csapat munkájában. Az így kapott dokumentáció áttekinthetőbb és következetesebb.

Jobb minőség. A projektjei még jobbak lehetnek. Az utolsó pillanatos változtatások és fejlesztések is könnyen és gyorsan megjelennek az összes tervdokumentációban. Nem kell figyelnie a közeledő és fenyegető határidőre.

 • A Revit kompatibilis a DWG fájlformátummal (2004, 2007/2008/2009, 2010/2011/2012, 2013/2014/2015/2016), és támogatja a DXF és DGN formátumokat is (V7 / V8). Támogatja az ASTM Uniformat II (4. szint) osztályozási formátumot a térképezéshez és a költségvetéshez. A Revit tartalmazza a paraméteres építőelemek (család) grafikus szerkesztőjét, és több ezer kész “családdal” rendelkezik minden típusú projekt számára. Különböző nyelvi verziós tartalmak (családelemek) állnak rendelkezésre.
 • A munkarészekkel (worksets) könnyen tud többfelhasználós terven dolgozni.
 • A Revit támogatja a projektben időfázisokat, alkalmas meglévőséghez, felújításokhoz és bontásokhoz. (lehetőség van még több fázis létrehozására).
 • A Revitből adatokat lehet közölni más alkalmazásokhoz (AutoCAD, AutoCAD Architecture, 3DS Max Design, Design Review és egyéb konkurens programokkal IFC formátumon keresztül).
 • A Revit automatikusan asszociatív jelentéseket készít a területekről, az épületelemekről és a részletekről.
 • A Revit tartalmazza az RPC modellek könyvtárát és renderelő eszközt a fotorealisztikus megjelenítések, sugárkövetés, panorámaképek és animációk számára.
 • A beépített terepmodellezési funkció lehetővé teszi az épület elhelyezését a környező terepen és a földmunka volumenének meghatározását.
 • Beépített szabványok, beleértve az Egyesült Államok, a BS1192 (Egyesült Királyság), az ISO13567 (Európa) és a CP83 (Ázsia) szabványait.
 • Nagy méretű projekt állományok támogatása (akár 250 MB-nál is)
 • Az IFC (IFC2x3, IFC2x4, Industry Foundation Classes (IFC) 2×3 Coordination View 2.0 export) és az IFC4 formátum támogatása.
 • A gbXML használatával egy épületmodell átvihető az energiaelemző programokba. A Revit egy elismert eszköz, amelyben könnyedén létrehozhat alacsony energiafelhasználású és passzív házakat.
 • Az egységes paraméteres adatbázisnak köszönhetően a Revit támogatja a kétirányú asszociativitást: az ajtó szerkesztése a nézetben természetesen automatikusan megjelenik a többi nézetben és a kigyűjtésekben, de akár egy ajtó megváltoztatása a kigyűjtésben megjelenik minden nézetben és dokumentálásban.
 • A megjelenítés és a nyomtatás mellett a rajzdokumentáció közvetlenül PDF és DWF formátumban is közzétehető, beleértve a 3D DWF formátumot is.
 • Érdekel az Autodesk Revit szoftver, ajánlatot kérek!

  Az Autodesk-termékekre való előfizetés rugalmas kezelést és egyszerűbb hozzáférést biztosít az eszközökhöz és technológiákhoz!

  Műszaki támogatás: hozzáférés a támogatási szakemberekhez, távoli segítségnyújtás és online erőforrások használatának lehetősége.

  Naprakész szoftver: maradjon versenyképes a legújabb fejlesztésekhez és a frissítések révén a teljesítmény-javításokhoz való azonnali hozzáféréssel.

  Rugalmas futamidők: használja a szoftvert, ameddig csak szüksége van rá, egy vagy három évig terjedő futamidőkkel vagy használatalapú konstrukcióval.

  Adminisztrációs eszközök: könnyedén kezelheti a szoftverlicenceket, a helyeket és a használatot az Autodesk-fiókjából.

  Tekintse meg az újdonságokról az Autodesk LIVE 2023 virtuális eseményen tartott előadásukat!

  Reméljük, hogy a Revit számos funkciója meghozzák a kedvét ahhoz, hogy Ön és vállalata kihasználva az újabb és újabb tervezési technológiák előnyeit új szintre emeljék tervezési hatékonyságukat. Keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, hogy az iparágban jártas szakértőink támogatást nyújtsanak Önnek.

  Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

  Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, csatlakozzon Youtube csatornánkhoz és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

  Kapcsolattartó:

  Tar István
  BIM tanácsadó
  AGACAD Revit kiegészítő BIM megoldások promóció