AutoCAD Civil 3D

2005-ben megjelent Magyarországon az Autodesk Civil 3D 2006-os veziója, felváltva az Autodesk Land Desktop szakági tervező szoftvert. Változás az elődjéhez képest az egyes tervezési elemek dinamikus kapcsolata (terepmodell, nyomvonal, hossz-szelvény stv.). Az AutoCAD Civil 3D folyamatos fejlesztésével az Autodesk igyekszik kielégíteni a felhasználók mindennapi igényeit.

Az AutoCAD Civil 3D egy olyan AutoCAD alapú tervezőszoftver, mely az alábbi speciális, mélyépítő mérnökök munkáját segítő funkciókkal van felvértezve:
 • dinamikus pont-, felületmodell-, nyomvonal-, hossz-szelvény- és keresztszelvény kezelés
 • mintakeresztszelvény-, 3D-s nyomterv- és tömegszámítás készítés
 • csővezeték tervezés (szennyvíz vagy csapadék csatorna)
 • földmunka- és rézsűtervezés dokumentálást segítő funkciók

Az AutoCAD Civil 3D tervezőszoftver segítségével a megfelelő geodézia felmérésekből rövid idő alatt 3D-s felületmodell készíthető, melyre a tervezett nyomvonal felszerkesztése után, a terep- és tervezett hossz-szelvények pillanatok alatt elkészíthetők. A nyomvonal alapján a keresztmetszetek azonnal felrajzolhatók, és a mintakeresztszelvény összeállítása után, a tervezett létesítmény 3D-ben megtekinthető.

Az AutoCAD Civil 3D tervezőszoftver további előnyei:
 • különböző tervváltozatok gyors összehasonlítási lehetősége;
 • a dinamikus objektumkapcsolatoknak köszönhetően ha változik a nyomvonal, változik pl. a hossz-szelvény, és a keresztszelvények is;
 • a LANDXML formátumnak köszönhetően kényelmes adatszolgáltatás;
 • AutoCAD Civil 3D tartalmazza továbbá: AutoCAD; AutoCAD Map 3D (rajztisztítási funkciók, tematikus térképek készítése, objektumok kapcsolata adatbázissal, georeferált raszterképek kezelése stb.)

Az Autodesk infrastruktúraprojektekhez készült iparági vezető szoftvereinek átfogó szoftverkínálata egyedülálló 3D modellezési és látványtervezési technológiákat tartalmaz, amelyek az Autodesk InfraWorks szoftverben és az AutoCAD Civil 3D szoftverben találhatók meg a részletes tervezési munkához, valamint az Autodesk Navisworks, Autodesk 3ds Max Design és AutoCAD Map 3D programokban.

Az Autodesk infrastruktúra-tervezésre szolgáló BIM megoldásai a következőkben segíthetnek:
 • A hibák és mulasztások minimalizálása a terv módosításának idejétől és módjától függetlenül
 • A költséges tervütközések megkeresése és csökkentése a kivitelezés megkezdése előtt
 • A csoportmunka és a projektadatok kezelésének fejlesztése
 • A munkák elnyerése és a megbízók jóváhagyásának elérése az erőteljes látványtervek használatával

Kapcsolódó szakcikkek

Civil 3D 2 napos haladó tanfolyam

A 2 napos intenzív tanfolyamon elsajátíthatja a magyar Útügyi Műszaki Előírásoknak megfelelő tervek készítését az Autodesk Civil 3D szoftverben!

Civil 3D 3 napos alap tanfolyam

A 3 napos képzés alatt megismerheti a nyomterv létrehozásához szükséges eszközöket és funkciókat, valamint ezekből a létrehozott objektumokból mennyiségi kimutatásokat hozhat létre.

Autodesk Civil 3D 2022 és InfraWorks 2022 újdonságok

Az Autodesk építőmérnöki asztali és felhőalapú szoftvereinek új, 2022-es kiadásai jelentős előnyöket kínálnak a tervezők, az tervellenőrők és általánosságban az egész építőipar számára.

Még több szakcikk>>>


Rendszerigény
Javítócsomagok
Magyar nyelvű Youtube csatornánk


Témafelelősök:

Baji-Gál Ferenc
BIM értékesítési és technikai
tanácsadó
+36 30 585 7045
ferenc.baji-gal@cads.hu