Autodesk Revit

A Revit épülettervezési szoftver kifejezetten épületinformáció-modellezéshez (BIM) készült, lehetőséget adva a tervező és kivitelező szakembereknek, hogy koordinált és egységes modellalapú megközelítéssel juttassák el ötleteiket azok születésétől egészen a kivitelezésig. A Revit egyetlen alkalmazásban tartalmaz szolgáltatásokat építészeti tervezéshez, gépészmérnöki, villamosmérnöki és épületgépészeti (MEP) tervezéshez, szerkezettervezéshez valamint kivitelezéshez is.

A 1997-ben alapított Revit (2002-es) felvásárlását követően az Autodesk szoftvercsalád magában foglalja az Autodesk Revit tervező szoftvert (korábban Revit Architecture, Revit Structure, Revit MEP) – egy bevált, teljes BIM megoldást a komplex épület tervezéshez – az építészeti tervektől, anyag – és koncepcionális tanulmányokon a szerkezettervezésen, épületgépészeti és az elektromos kiviteli és részletrajzokig, valamint anyaglistákra. A szoftver könnyen használható eszközei, termelékenységet, pontos koordinációt és minőséget kínálnak az egész tervező- és kivitelező csapat számára. A világon több százezer felhasználó használja a Revit-et a – ez a BIM szabvány a tervezési gyakorlatban.

Revit CS + – nem csak a tervezés

Autodesk Revit (“one-box”, “all-in-one”) – a Revit építészet, szerkezettervezés, épületgépészet és épületvillamosság megoldásait egyetlen alkalmazásban egyesíti. A három szoftver (Architecture, Structure, MEP) a 2017-es verziótól olvadt össze, de korábban már néhány Design Suite csomag része volt.

Az Autodesk Revit Architecture (korábban Autodesk Revit Building) egy önálló, erőteljes, integrált alkalmazás az épület paraméteres tervezéséhez és dokumentálásához. A Revit nem csupán CAD vagy tervező szoftver – a rajzok (tervek) csak az egyik kimeneti lehetőség. A Revit egy adatbázis-orientált rendszer, amely lehetővé teszi az összes tervdokumentum teljesen egyidejű (párhuzamos) tervezését és egyszerű módosítását bizonyos építési paraméterek egyszerű megváltoztatásával. Így hozzájárul a tervezési folyamatok ésszerűsítéséhez és felgyorsításához, különösen a nagyobb és közepes méretű épületek esetében.

A tervezők átfogó módon dolgozhatnak az épület tervezésén, nem pedig alaprajzok, nézetek és metszetek formájában. A Revit programban minden rajz, 3D nézet, metszet, részlet vagy kigyűjtés az épület központi adatbázisában tárolt információk közvetlen ábrázolása. Bármit rajzol vagy szerkeszt, az azonnal tárolódik ebben az adatbázisban, és egy paraméteres változáskezelő segítségével automatikusan frissül az objektum minden más megjelenítésben. A Revit az egész tervezési és kivitelezési folyamat során információt tárol – nem veszít semmit.

A Revit egy építészeti alkalmazás, amely a változtatások Parametrikus Épületmodellező technológiával történő összehangolásán alapul. Az épületmodellhez kapcsolódó adatok felhasználhatók a kezdeti koncepciótól kezdve, a beruházáson át az épület tulajdonos vagy bérlő általi üzemeltetésig. Ez a központi adatbázis készen áll az együttműködésre más iparág-specifikus alkalmazásokkal. Ezt a koncepciót “Épületinformációs modellezésnek” BIM-nek hívják.

A Revit – mint stratégiai AEC (Architecture, Engineering & Construction) alkalmazást – az Autodesk kiegészíti MEP (épületgépész és épületvillamos), Structure (szerkezettervezés) eszközökkel és más funkciókkal. A fejlesztők és a felhasználók testre szabhatják a Revit-et úgynevezett “családok/family-k” segítségével, vagy az ODBC adatbázis-interfész vagy programozási API (.NET) használatával Revit-hez kapcsolva.

Revit eredeti moduljai (most minden funkciót egyben tartalmaz):

Autodesk Revit Structure – ez a BIM eszköz integrálja az épületszerkezet fizikai és analitikai modelljét, és lehetővé teszi a csatlakozást különböző elemző és analizáló szoftverekhez (pl. Autodesk Robot Structure Analysis, ETABS, RISA-3D, Dlubal RFEM3, Scia / IDA Nexis, RAM , Sofistik, CSI, ACE Hellas, MIDAS / Gen, Arup, AxisVM, FEM-Desing. A számításokból eredő tervmódosítások ezt követően automatikusan frissítik a teljes modellt és a tervdokumentumokat. A Robot Structural Analysis olyan fejlett analitikai funkciókat is támogat, mint például a kötéllel való munkavégzés, illetve a geometriai és anyagi nemlinearitások. A Revit Structure paraméteres rácstartókhoz és más acél, beton és fa szerkezeti elemekhez kínál funkciókat. A Revit Structure ugyanazt a magot használja, mint a Revit Architecture.

Autodesk Revit MEP (korábban Autodesk Revit Systems) – BIM eszköz épületgépészeti és épületvillamos (MEP – Mechanical, Electrical, Plumbing) tervezési és koordinációs hibáinak kiküszöbölésére. A Revit magra épülő MEP (épületgépész és villamos) eszköz épület-rendszerek optimális tervezéséhez.

AutoCAD Revit Architecture/Structure/MEP Suite (már nem érhető el; korábban: Autodesk AutoCAD Revit sorozat; most lásd az AEC gyűjteményt) – A sikeres AutoCAD és Revit Architecture/Structure/MEP alkalmazások előnyeinek egyesítése egy termékcsomagban, amely az AutoCAD, AutoCAD Architecture/MEP (korábban ADT/Building Systems) és a Revit Architecture/Structure/MEP-t tartalmazza. (A Revit nem az AutoCAD kiterjesztése). Így nem kell aggódnia a kompatibilitás miatt, a legnépszerűbb CAD alkalmazások közül a legjobbat tudja használni.

A Revit Server a Revit telepítőcsomag része – lehetővé teszi a tervezőcsapat együttműködését egy központi BIM modellen egy hálózaton belül.

Architecture, Engineering & Construction Collection (korábban Building Design Suite) – A Revit része az „Autodesk AEC Collection” kedvezményes professzionális csomagnak. A teljes tervezési folyamatot lefedő eszközöket tartalmaz – a tervezési és a megjelenítési eszközök mellet hatékony szoftvereket is kap a meggyőző vizualizációk és animációk készítéséghez, számításokhoz, valamint a nagy 3D-s modellek bemutatásához és elemzéséhez (akár 13 termék a csomagban). Lásd: Ipari gyűjtemények

 

Együttműködés a Revittel (C4R) – BIM 360 Design

Hozzáférés a központi a BIM projekt felhőben lévő adataihoz egy külön felhőalapú szolgáltatással, az „A360 Collaboration for Revit” használatával. Valós időben kihasználhatja az együttműködés előnyeit és kommunikálhat másokkal is a modellekről a Communicator használatával. Ez a szolgáltatás immár a BIM 360 Design alkalmazás része. Revit, valamint a BIM 360 Docs és a C4R eszközök integrálásának köszönhetően lehetővé teszi, hogy a teljes projektcsapat minden tagja közös épületinformációs modelleken dolgozzon („Revit cloud server”). Tekintse meg a bemutatkozó videót és próbálja ki a próbaverziót.

Revit – Az épület teljes életciklusának kezelése

A Revit fő előnyei

Nagyobb termelékenység. Beépített „épületinformáció modellező” (BIM) automatizálja a dokumentáció készítést és segít összehangolni a tervezési munka nehézségeit. A dokumentáció már a tervvel párhuzamosan készíthető. Az információkat csak egyszer kell megadni – egyszerű „rajzolással” – és ezeket az információkat felhasználhatja a projekt során. Könnyen megváltoztathatja a terv bármelyik részét (akár egy metszetet vagy részletrajzot) és a változás mindenütt megjelenik a teljes projektben.

Egyszerűbb koordináció. A Revit-el időt és pénzt takaríthat meg, kiküszöbölheti a kétértelmű és koordinációs problémákat a csapat munkájában. Az így kapott dokumentáció áttekinthetőbb és következetesebb.

Jobb minőség. A projektjei még jobbak lehetnek. Az utolsó pillanatos változtatások és fejlesztések is könnyen és gyorsan megjelennek az összes tervdokumentációban. Nem kell figyelnie a közeledő és fenyegető határidőre.

Változtasson bárhol, bármikor – a Revit pedig elvégzi a többit.

További információ:

 • A Revit kompatibilis a DWG fájlformátummal (2004, 2007/2008/2009, 2010/2011/2012, 2013/2014/2015/2016), és támogatja a DXF és DGN formátumokat is (V7 / V8). Támogatja az ASTM Uniformat II (4. szint) osztályozási formátumot a térképezéshez és a költségvetéshez. A Revit tartalmazza a paraméteres építőelemek (család) grafikus szerkesztőjét, és több ezer kész “családdal” rendelkezik minden típusú projekt számára. Különböző nyelvi verziós tartalmak (családelemek) állnak rendelkezésre.
 • A munkarészekkel (worksets) könnyen tud többfelhasználós terven dolgozni.
 • A Revit támogatja a projektben időfázisokat, alkalmas meglévőséghez, felújításokhoz és bontásokhoz. (lehetőség van még több fázis létrehozására).
 • A Revitből adatokat lehet közölni más alkalmazásokhoz (AutoCAD, AutoCAD Architecture, 3DS Max Design, Design Review és egyéb konkurens programokkal IFC formátumon keresztül).
 • A Revit automatikusan asszociatív jelentéseket készít a területekről, az épületelemekről és a részletekről.
 • A Revit tartalmazza az RPC modellek könyvtárát és renderelő eszközt a fotorealisztikus megjelenítések, sugárkövetés, panorámaképek és animációk számára.
 • A beépített terepmodellezési funkció lehetővé teszi az épület elhelyezését a környező terepen és a földmunka volumenének meghatározását.
 • Beépített szabványok, beleértve az Egyesült Államok, a BS1192 (Egyesült Királyság), az ISO13567 (Európa) és a CP83 (Ázsia) szabványait.
 • Nagy méretű projekt állományok támogatása (akár 250 MB-nál is)
 • Az IFC (IFC2x3, IFC2x4, Industry Foundation Classes (IFC) 2×3 Coordination View 2.0 export) és az IFC4 formátum támogatása.
 • A gbXML használatával egy épületmodell átvihető az energiaelemző programokba. A Revit egy elismert eszköz, amelyben könnyedén létrehozhat alacsony energiafelhasználású és passzív házakat.
 • Az egységes paraméteres adatbázisnak köszönhetően a Revit támogatja a kétirányú asszociativitást: az ajtó szerkesztése a nézetben természetesen automatikusan megjelenik a többi nézetben és a kigyűjtésekben, de akár egy ajtó megváltoztatása a kigyűjtésben megjelenik minden nézetben és dokumentálásban.
 • A megjelenítés és a nyomtatás mellett a rajzdokumentáció közvetlenül PDF és DWF formátumban is közzétehető, beleértve a 3D DWF formátumot is.

Kapcsolódó szakcikkek

Revit BIM épületgépész 3 napos alap tanfolyam

3 napos Revit BIM épületgépész alap képzésünk alatt megismerkedhet a szoftver épületgépészeti, elemek 3D-ben való tervezésével és módosításával az eszközkészletek használatával.

Revit BIM építész 3 napos alap tanfolyam

A 3 napos Revit BIM építész alapozó tanfolyam célja, hogy a tanfolyamon részt vett hallgatók a képzés végeztével önállón létre tudjanak hozni egy komplett 3D épület modellt.

Revit BIM épületvillamos 3 napos alap tanfolyam

A Revit BIM épületvillamos tanfolyam célja, hogy a hallgatók alapszinten elsajátítsák a szoftver épületvillamos tervezési és dokumentációs eszközeit.

Autodesk FormIt 2022 Újdonságok

A FormIt + Revit kapcsolat teljesen megújult ebben a kiadásban: nagy változásokkal és sokak által kért funkciókkal érkezik.

Autodesk Revit 2022 újdonságok

A Revit 2022 tele van új funkciókkal, hibajavításokkal és általános frissítésekkel, amelyek mindenki számára érdekesek lehetnek, akik a Revit-et használják.

Hatékony, adaptív, együttműködésen alapuló hídtervezés

A Civil 3D, az InfraWorks és a Revit nemrégiben kiadott 2021.1-es verziói új képességekkel támogatják a bonyolult hídtervezési projektek még teljesebb körű megvalósítását.

Revit és Vault – tervadatkezelés BIM alapokon szakmai webinar

Ismerje meg, hogy az Autodesk Vault segítségével mennyire könnyen valósítható meg a BIM épület életciklus folyamat is!

BIM az infrastruktúra projekteknél: Civil 3D és Revit kapcsolat – webinar

Szakmai webinár, ahol megtanulhatja a teljes infrastruktúra tervezési munkafolyamatot, a Revit és a Civil 3D kapcsolatot.

Revit generatív tervezés

A Revit generatív tervezési mintatanulmányok jól példázzák, hogy az építőipari szakemberek hogyan használhatják az AEC Collection eszközeit annak elősegítéséhez, hogy újra használatba vegyük és újragondoljuk azokat a tereket, ahol élünk, dolgozunk és találkozunk egymással.

ÉPÍTŐ-5.2021.5 pályázat az építőipari ágazatban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások számára

Az építőipar technológiai korszerűsítésére és hatékonyságának növelésére irányuló pályázat.

Revit: generatív tervezés

A generatív tervezés a Revit egyik olyan új funkciója, amely új szintre emeli az algoritmus alapú problémamegoldást a tervezési döntéshozatalban.

BIM Content-környezet

A BIM Content-környezet BIM adatokkal bővített IPT-fájlokat hoz létre és tesz közzé, hogy azok használhatók legyenek az AutoCAD-del és a Revittel. Ezek az alkalmazások kifejezetten az építészeti, szerkezeti, épületgépészeti és elektromos (MEP) információk dokumentálására készült épülettervezési és kivitelezési rendszerek.

Generatív tervezés Revitben webinar

Implementálja a generatív tervezési folyamatokat közvetlenül Revitbe!

Autodesk Construction Cloud újdonságok

Autodesk Construction Cloud új termékcsoportja, amely még hatékonyabban kapcsolja össze az adatokat, a munkafolyamatokat és a csapatokat a kivitelezés teljes életciklusa során, a tervezéstől egészen az üzemeltetésig.

Revit tools

A CADstudio Revit Tools (RvtTools) az Autodesk Revit BIM alkalmazást olyan eszközökkel és automatikus funkciókkal egészíti ki, amelyek növelik a Revit hatékonyságát.

A történelem digitalizálása: Notre-Dame székesegyház újraépítése

A Revit, a BIM 360, a lézeres szkennelés és egyéb eszközök segítségével digitálisan modellezik a Notre-Dame tűz előtti állapotát, így fontos adatokkal járulnak hozzá az újjáépítéshez és a megőrzéshez.

Még több Revit szakcikk>>>


Témafelelősök:

Baji-Gál Ferenc
BIM értékesítési és technikai
tanácsadó
+36 30 585 7045
ferenc.baji-gal@cads.hu