A világkiállításokra az egész világ odafigyel, mindenki képzeletét megmozgatják, mivel itt mutatják be azokat a technológiákat, amelyek gyökerestül megváltoztathatják életünket, valamint itt nyílik tér a nemzetközi szintű együttműködésre. Ez természetesen igaz lesz az Expo 2020 Dubai rendezvényre is, amely mindemellett lenyűgöző építészeti fejlesztésekkel járul majd hozzá a város arculatának alakításához. A BIM technológia használata biztosítja a költségek és a határidők betartását.

A 2020. október 20-i nyitónap és a 2021. április 10-i zárás között zajló, 6,8 milliárd dollárból megépülő projekt 180 országot hoz majd össze (mindegyikük saját pavilonnal szerepel). Az eseményre naponta 270 000 látogatót várnak. A kiállítási terület 2 millió négyzetmétert fog lefedni, míg a fennmaradó 2,4 millió négyzetméteren a szolgáltató és egyéb létesítmények osztoznak. A projekt középpontjában az Al Wasl Plaza nyitott területe áll, közepén egy bonyolult, kupolás rácsszerkezettel, amelynek fényhatásai magával ragadják majd a látogatókat. Magát az Expo 2020 Dubai kiállításnak helyet adó területet is a jövőnek tervezték, és az eseményt követően a létesítmények 80 százalékát más célokra tovább használják majd.

A kép a Dubai Expo 2020 Bureau tulajdona.
A kép a Dubai Expo 2020 Bureau tulajdona.

A BIM stratégia meghatározása

Az Expo 2020 Dubai BIM stratégiájának középpontjában az intelligens 3D modellek és az Industry Foundation Class-adatok (IFC) használata áll a projekt teljes életciklusa során – a koncepcionális tervezéstől az üzemeltetésen keresztül a kiállítás utáni alkalmazásokig. A teljes projekt számottevő mérete még jelentősebbé válik, ha hozzávesszük a rengeteg tervezési és kivitelezési szempontból kapcsolódó projektet és potenciális illeszkedési felületet. Ezek dinamikája tovább fokozódik, mivel a projekt egyes részei különböző szakaszokban tartanak, különböző beszerzési módszerekkel és követelményekkel.

A projekt több mint 200 regisztrált felhasználót tömörítő BIM-rendszere segítségével az érintett résztvevők hatékonyan ismerhetik meg, kommunikálhatják és felügyelhetik az egyes folyamatokat. A megoldás egy egyszerűsített megközelítést biztosít a felhasználók számára, amelyen keresztül bejelentkezhetnek és navigálhatnak az egyesített felsőszintű modellben vagy a külön projektek modelljeiben anélkül, hogy ehhez komolyabb szoftvertelepítésre vagy képzésre lenne szükség. A megoldást eddig már számos részleg bevezette az Expo szervezetén belül. Ezen felül, mivel a tervezőcsapatok a világ különböző tájairól dolgoznak be, a BIM biztosítja a modellek folyamatos elérhetőségét, így az adatok megosztásával végső soron csökkenti a manuális és offline folyamatok meghatározó szerepét.

A kép a Dubai Expo 2020 Bureau tulajdona
A kép a Dubai Expo 2020 Bureau tulajdona.

A tervkoordináció és az ütközésvizsgálatok révén már eddig is milliókat sikerült megtakarítani, és a késések száma is egyre csökken. Például sikerült azonosítani a szerkezeti elemek és a közművek ütközéseit, ezáltal egyszerűsödött a komplex közműtervezés koordinálása. Az épületek alagsori területeinek kialakításához a terepmodellek dinamikus változásainak tükrében erőteljes koordinációs megközelítésre volt szükség. A BIM nélkül sokkal nehezebb lett volna összehangolni a terveket az Expo helyszínén megvalósuló számos projekttel, ami a kivitelezés csúszását és további költségek felmerülését eredményezte volna.

„Az Expo 2020 Dubai az egyik legnagyobb horderejű esemény a régióban. Ez az innováció és a leleményesség ünnepe lesz, amely több mint 200 országot, vállalatot és civil szervezetet, valamint több millió látogatót vonz majd ide a világ minden tájáról. Ez egy nagyszabású, komplex projekt, számos érdekelt féllel, és óriási mennyiségű adattal, amelyeket a projekt határidőn és költségvetésen belüli biztonságos kivitelezéséhez kezelnünk kell. A BIM széles körű alkalmazása mellett köteleztük el magunkat, és már most látjuk ennek a hasznát az Expo 2020 több területén.” – Ahmed Al Khatib, alelnök – ingatlan és kivitelezés, Expo 2020 Dubai

A kép a Dubai Expo 2020 Bureau tulajdona.
A kép a Dubai Expo 2020 Bureau tulajdona.

Intelligens elemzésen és látványtervezésen alapuló tervezés

Az integrált és intelligens elemzési eszközök használata kulcsfontosságú tényező a tájékozottabb tervezési döntések meghozatalában. Az Expo különböző területei a BIM-adatait számítógépes numerikus áramlástani vizsgálatokhoz, szimulációikhoz, valamint nap- és energiamodellezéshez használják fel. A BIM-modellek és a felhőhöz csatlakozó szoftverek integrálásával a csapat képes volt elemezni a gyalogosok viselkedését és a tömegáramlást, továbbá azonosítani a szűk keresztmetszeteket, és tesztelni az egyes forgatókönyveket.

A BIM modellezési és vizualizációs eszközei révén emellett könnyebb volt megismerni többek között a tervezési és kivitelezési korlátokat, kockázatokat és lehetőségeket, a tervkoordinációs problémák és ütközések kommunikációs és megoldási lehetőségeit, valamint a kivitelezés ütemezését. A virtuális és a kiterjesztett valóság használatával egyes projektekben a legfontosabb érdekelt felek egy dinamikusabb és valósághűbb környezetben kezelhetik a terveket. Az ilyen technológiák használatával jobban megérthetik a tervezői szándékot, és így végső soron azonosíthatják a problémákat és megalapozottabb döntéseket hozhatnak.

Forrás: Autodesk

Kiss Károly
rendszermérnök, építőmérnöki alkalmazások
kiss@varinex.hu

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!