Civil 3D 2020 Újdonságok

A Civil 3D az épületinformáció-modellezési (BIM-) munkafolyamatokat támogató építőmérnöki tervezési és dokumentációs megoldás. Jobb anyagokat adhat át a projektek végén, biztosíthatja az adatok konzisztenciáját, és gyorsabban reagálhat a tervmódosításokra.

A Civil 3D jelen kiadása tovább javítja a teljesítményt és a méretezhetőséget, ami jobb BIM-tervezést és termelékenységi hatékonyságot eredményez a nagyobb, összetettebb projektek esetén. A legújabb kiadás számos új szolgáltatást kínál, és különösen nagy örömmel mutatjuk be az ismétlődő feladatokat leegyszerűsítő Dynamo for Civil 3D bővítményt, amely segítségével többet hozhat ki a modellből.

Vegyük sorra az újdonságokat:

Megjelent a Dynamo a Civil 3D 2020-hoz

A Dynamo platform az építészeknek már korábbról ismerős lehet, hiszen a Revit-hez már évek óta elérhető az a kiegészítés. Az idei év újdonsága, hogy most az építőmérnöki tervezésben is kihasználhatjuk a Dynamo által nyújtott lehetőségeket a Civil 3D 2020 kiegészítéseként.

Segítségével az ismétlődő elemeket gyorsan hozzárendelhetjük a tervezett vonalas létesítményünkhöz, legyen szó akár blokkokról vagy egyedi feliratokról a dokumentáláshoz.

Az alapadatokat megadhatjuk akár Excel táblázatban vagy CSV fájlban is. Ezek dinamikusan kapcsolódnak a létrehozott modellhez, amennyiben módosítunk az alapfájl értékein, a modell is frissülni fog.

A Dynamo működése az alábbi videóban tekinthető meg:

Dynamo a Civil 3D 2020-hoz bemutató videó (magyar felirattal)
A videó forrása az Autodesk blog.
Gravitációs csőhálózat elemzése

A Gravitációs csőhálózat elemzése ablak teljesen át lett alakítva. Az előző verziókban így nézett ki ez az ablak:

Civil 3D 2019 – Gravitációs csőhálózat elemzése

Az új verzióban a modellben elvégezhetjük a szükséges elemzéseket. Ezek három három fő részre vannak osztva, aminek a segítségével Csövek méretére vonatkozó ellenőrzéseket, az Energia- és Nyomásvonal kiszámítását, valamint a Beömlőnyílások elemzését végezhetjük el.

Civil 3D 2020 – Gravitációs csőhálózat elemzése
Frissült felhasználói felület

A Civil 3D új logót kapott, ami az ikonokon, valamint a képernyő bal felső sarkában látható alkalmazásmenün is. A nagy felbontású monitorok elterjedésére reagálva javítottak az ikonok megjelenési minőségén és a skálázódásán. Ezzel együtt minimálisan frissült pár elem megjelenése a szalagmenüben.

Dinamikusan fejlődő csapatunkba keressük új munkatársunkat építőmérnök területre!
Dinamikusan fejlődő csapatunkba keressük új munkatársunkat építőmérnök területre!

Az új verzió sötétebb árnyalatot kapott a korábbi verzióhoz képest.
A változásokat mutatja az alábbi két kép, amik segítségével a 2019 és a 2020 verziót különbségei jól láthatóak.

Civil 3D 2019  - Alap szalagmenü
Civil 3D 2019 – Alap fül, szalagmenü
Civil 3D 2020 - Alap szalagmenü
Civil 3D 2020 – Alap fül, szalagmenü
Storm and Sanitary Analysis újdonságok

Az Elemzési Opciók (Analysis Options) Csapadékesemény választási (Storm Selection) fülén, mostantól több csapadék esemény elemzése során van lehetőség megadni a Kifolyási (Outfall) értékeket is.

A Maximális Lefolyási tényező (Peak Rate factor) mező a Vízgyűjtő (Subbasin) ablak tetején is megtalálható, a Kapcsolódás (Connectivity) csoportban.

A felszín alatti víztározó elemek az ADS és CULTEC gyártók termékeivel egészültek ki a 2020-as verzióban.
A hozzáadott típusok teljes listája megtekinthető a programban:

Storm and Sanitary Analysis 2020
Új földalatti víztározó elemekkel bővült a Storm and Sanitary Analysis 2020

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!  

Szerezze meg azt a tudást, amivel szintet léphet munkájában: tanuljon specialistáinktól! Vegyen részt a rendszeres időközönként meghirdetett tanfolyamainkon. Részletek és további információ ITT.