A BIM-hez szorosan kapcsolódok a LOD, ami egyszer a Level Of Development rövidítése.
A LOD-nak több szintje létezik: 100,200,300 stb. Minél magasabb a szám, annál több információt tartalmaz a felépített modell. Itt arra kell gondolni, hogy egy épület teljes csővezeték rendszerét egyszerű csövekkel ábrázolom, esetleg külön megjelenítem a beépítendő idomokat és még a szerelvényeket is. Érezhető, hogy a különböző részletességű tervszintekhez jól hozzá lehet rendelni az egyes LOD szinteket.

A Level Of Detail-nek szintén LOD a rövidítése. A csővezetékes példánál maradva ezt úgy kell elképzelni, hogy a beépítendő elzáró szelepet milyen részletességgel ábrázoljuk a modellben. Egy egyszerű téglatest, a megfelelő leírással is elegendő lehet tanulmányterv szintjén, de részletes gépészeti terv esetén már részletesebb kidolgozottság és több adat szükséges (átmérő, kapacitás, típus, főbb méretek, rögzítés típusa, rögzítéshez használt csavarok és alátétek típusa, száma stb.).

A fenti két témával kapcsolatos egyszerű, illusztrált leírás itt található.

Itt letöltheti a BIMForum 2016. októberi LOD specifikációját.

Itt letöltheti a Magyar Mérnöki Kamara Tervdokumentációk Tartalmai és Formai Követelményeinek Szabályzata c. kiadványát, ami szintén foglalkozik a LOD-dal