Az Autodesk-megoldások vasúttervezési képességeinek megismerése

Az Autodesk infrastruktúra-megoldásait nem csak területfejlesztésre és úttervezésre lehet használni. A képességeik az összes közlekedési módra kiterjednek, a vasúttervezést is beleértve. 

Jó tudni, hogy hogyan segíthetnek az Autodesk-eszközök a vasúti projektek tervezése során. Bár a vasúti projektek elsődleges megoldása a Civil 3D, az alábbi általános feladatok elvégzéséhez további Autodesk-megoldások is használhatók. 

Meglévő terep modellezése: az Autodesk Civil 3D számos, különféle képességgel rendelkezik a digitális terepmodellek létrehozásához és szerkesztéséhez, olyan különböző adatforrásokból, mint a geodéziai felmérések, a szabványos rajzfájlok és a pontfelhők.
A létrehozási és szerkesztési eszközök mellett a terepmodelleken számos egyéb elemzést is el lehet végezni (magasság, esés, láthatósági zóna, fenékpont/tetőpont)

Nyomvonaltervezés: az Autodesk Civil 3D a következőket teszi lehetővé:

  • a legjobban illeszkedő nyomvonal létrehozását egy pontokat és vonalakat tartalmazó készletből,
  • egy meglévő 2D vagy 3D vonallánc nyomvonallá és hossz-szelvénnyé való átalakítását,
  • a nyomvonalak importálását például LandXML, Genio és egyéb formátumokból.

Ezenkívül 2 nyomvonal összehasonlításához és a szükséges dokumentáció létrehozásához is rendelkezésre állnak eszközök.

Vasúti túlemelés számítása: a „vasút” típusba tartozó nyomvonalakhoz elérhető egy vasúti túlemelés számítását végző varázsló, amellyel ki lehet számítani a túlemelést a nyomvonal tervezési sebességei alapján.

Hossz-szelvény tervezés: tervezett hossz-szelvényeket is létre lehet hozni, ahhoz hasonlóan, ahogy az Autodesk Civil 3D lehetővé teszi a tervezők számára a nyomvonalak létrehozását.

Kitérőtervezés: a Civil 3D külön modullal rendelkezik a vasúti kitérők tervezéséhez. Ez előre definiált szabványos elemek mellett létrehozhatunk saját típusokat is. A kitérőelhelyezési eszköz által létrehozott nyomvonalak hosszabbíthatók, illetve módosíthatók a szabványos nyomvonal-szerkesztő eszközökkel.

3D modellezés: a Civil 3D tervezési képességeinek lényegi eleme, hogy a sínek 3D tervmodelljét a kavicsággyal, az alapozásokkal, a töltésekkel stb. együtt hozza létre. Ez a képesség a valódi BIM-munkafolyamat részeként lehetővé teszi a térfogat számításokat. A geometriát így további attribútumokkal lehet bővíteni (tulajdonságkészletek), amelyek szükségesek a BIM szabvány szerinti leadási követelmények teljesítéséhez.

Csatornatervezés: a Civil 3D katalógusában számos akna, cső és beömlőnyílás elem található.  Ez lehetővé teszi a csapadék- és szennyvízelvezető rendszerek tervezését. Az Alkatrészszerkesztő segítségével projekt- vagy országspecifikus tartalmakat is hozzáadhat a katalógushoz.

A fenti elemekhez automatikusan létre lehet hozni dokumentációt az alaprajzi, a hossz-szelvény- és a keresztszelvénynézetben. A dokumentáció a tervezés mellékterméke, és dinamikus kapcsolatban áll a 3D modellel.


A vasúti projektek összetettek, és több szakágra is kiterjednek. Lineáris és vízszintes elemeket (sín, híd és alagút), valamint függőleges elemeket (épületek) is tartalmaznak. Jelentős értéket képviselnek az olyan munkafolyamatok, amelyek mindkét típushoz ugyanazt az eszközkészletet használják. 

A teljes BIM munkafolyamatot lehetővé tevő eszközkészlet növeli a tervezési hatékonyságot és csökkenti a projekt kockázatait.

Mi jön ezután? 

A vasúttervezési képességeket a Civil 3D biztosítja, a híd- és alagúttervezéshez is szükséges megoldásokat és munkafolyamatokat pedig az InfraWorks és a Revit szoftverek láthatják el. 

A látványos bemutatás érdekében a tervekből látványtervet vagy VR -élményt készíthetünk. Ehhez a folyamathoz az InfraWorks és a 3ds Max lehet a segítségünkre.

Kövesse nyomon blogbejegyezéseinket, ahol megvalósult projekteken keresztül mutatjuk be a fentieket. Kérdése van? Keresse szakértő kollégáinkat!

…folytatjuk.

Kapcsolattartó:

Antal Iván
Értékesítési tanácsadó
+36 30 212 9088 | +36 1 273 3414
ivan.antal@arkance-systems.com