A komplexitás jól összehangolt csapatot igényel

Volt már valaha a londoni Oxford Street és Charing Cross Road sarkánál? Több millió turista, vásárló, üzletember és színházlátogató kereste fel ezelőtt.  Ez az egyik legforgalmasabb kereszteződés Londonban. Közvetlenül a londoni metró egyik megállója fölött helyezkedik el, amely hamarosan London új, sűrű járatokkal közlekedő vasútja, a Crossrail legzsúfoltabb megállója is lesz.

Az 1 Oxford Street, egy 25 500 négyzetméteres vegyes használatú épület otthona, amely még több boltnak, irodáknak és egy színháznak ad helyet. Mivel rengeteg dolgot kell figyelembe venni ezen a területen, a projekt építésze úgy döntött, hogy egy épületinformáció-modellezésen (BIM) alapuló koordinációs eljárásra fognak támaszkodni.

„A koordináció minden nagy projektnél kritikus pont – mondja Aaron Perry, a projektet vezető építészeti cég, az Allford Hall Monaghan Morris munkatársa. – Az ütközések és problémák elkerülése még kritikusabb, ha mindehhez hozzávesszük a komplex föld alatti infrastruktúrát. Ráadásul itt 2 tömegközlekedési útvonal kereszteződéséről van szó, így a koordináció a projekt folyamán végig állandó prioritást élvez. Ezt pedig a felhőalapú modellmegosztás teszi lehetővé.”

Csoportmunka a felhőben

Amikor a tervező és a mérnöki csapatok elkezdték modellezni a projektet, az információk megosztási módjának is figyelmet szenteltek. Küldjék el a modelleket a különböző szakágaknak a legfontosabb mérföldkövek elérésekor? Nem, ők a modellek felhőalapú megosztását választották, így a teljes csapat bárhol, bármikor hozzáférhet az aktuális projektinformációkhoz. A felhőalapú megtekintővel az érdekelt felek gyorsan áttekinthetik a részleteket, anélkül, hogy a teljes modellt le kellene tölteniük. Mivel a föld alatt fekvő állomások nagyon fontosak, a csapat a föld alatti állapotok modelljeit is beépítette a felhőalapú projektközpontba.

A felhőalapú BIM összehangolttá tette a csapatmunkát, ugyanakkor az ügyfél számára is lehetővé tette, hogy kapcsolatban maradjon a projekttel. Allford Hall Monaghan Morris már több, mint ezer renderelést készített a projekt egyes részeiről, hogy az ügyfélnek látványterveken mutathassa be az egyes tervváltozatokat. Ilyen sok minőségi renderelés elkészítése jelentős számítási teljesítményt kötött volna le házon belül. Ezért az építészek a felhőtechnológia mellett döntöttek, tervmodelljeiket egy felhőalapú renderelési szolgáltatásba küldik – így nincs szükség házon belüli feldolgozásra.

A csapat ezeket a látványterveket a tervezői szándék és a módosítások gyors kommunikálására használta, így időt takarítottak meg, és tökéletes rálátást biztosítottak a projektről az ügyfélnek.

A legjobb hely a házban

A koordináción túl a BIM hasznos adatokat is biztosít. A színház tökéletes példa erre. A projekt korai szakaszaiban a csapat és az ügyfél több különböző színházelrendezést is számba vett: volt szó kerek, kifutószerű színpadról, rövid- és hosszú előszínpadról is. A csapat mindhez egyidejűleg készítette el a modelleket. A BIM-alapú tervezőeszközökkel a csapat megoldotta, hogy bármelyik ülőhelyről megnézhessék elemezhessék a színpadi látványt. Ennek segítségével az ügyfél végül egy körszínpados megoldás mellett döntött.

A számításra épülő tervezés is segített abban, hogy jelentős időt takarítottak meg a projekten. A csapat ennek segítségével automatikusan ellenőrizte a modellt, és olyan táblázatokat generált, amelyeken nyomon követhették a projektadatokat, például a helyiségméreteket vagy a homlokzatokat. Könnyedén betekinthettek ezekbe az adatokba, ez pedig megkönnyítette a csapat dolgát, hogy ez a nagy projekt folyamatosan összhangban maradjon az ügyfél igényeivel.

Az új és a tapasztalt felhasználók közös sikere

Ahogy haladt előre a projekt, a terv sokat fejlődött és változott. A felhőben megosztott modellek azonban összekapcsolták egymással a csapat tagjainak munkáit, így megakadályozták azt a nagyon is gyakori problémát, hogy valaki elavult információ alapján dolgozik. A csapat a BIM-folyamatnak köszönhetően időt takarított meg a fontosabb mérföldkövek elérésekor is. Ez annak ellenére sikerült, hogy a több, mint 20 résztvevő közül sokan kevés BIM-tapasztalattal rendelkeztek, amikor csatlakoztak a projekthez. Valójában a projekt számos állomásán a csapat jóval az ütemterv előtt adta le a csomagokat.

Forrás: Autodesk

Képek az Allford Hall Monaghan Morris cég tulajdona.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartók:

Baji-Gál Ferenc
BIM értékesítési és technikai
tanácsadó
+36 30 585 7045
ferenc.baji-gal@cads.hu
Maródi László
Értékesítési és technikai
tanácsadó
+36 30 343 8113
laszlo.marodi@cads.hu
Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
+36 30 977 1824
robert.sebok@cads.hu