INFRASTRUKTÚRA BIM – SZAKMAI WORKSHOP: ÖSSZEFOGLALÓ

2019. szeptember 25-én a Sugár Rendezvényközpontban egy nagysikerű esemény keretében mutattuk be az Infrastruktúra BIM megoldásokat és az alkalmazott technológia képességeit.

Előadásainkon megismerhették, a rugalmas és fenntartható, környezetbarát, a fejlődést lehetővé tevő és gazdasági értéket teremtő infrastruktúrák kialakításához szükséges szemléletmódot és azon eszközöket illetve technológiákat, amelyekkel mindezt üzemeltethetik.

Összefoglaló előadásainkról

Baranyi Péter, cégünk GIS üzletágának igazgatója köszöntötte az infrastruktúra BIM megismerésére összegyűlt, közel 150 partnerünket.

GIS + Infrastruktúra BIM együttműködése Autodesk alapon

Az eseményt megnyitó előadásában GIS üzletág vezetőnk, Baranyi Péter két technológia együttműködésének fontosságáról és hasznosságáról beszélt.

Hatalmas kihívások vannak az infrastruktúra tervezés, kivitelezés és üzemeltetés területén. Az urbanizáció a népességnövekedés az egyre komplexebb és összetettebb gyorsan és költséghatékonyan megvalósítandó infrastrukturális fejlesztések csak a teljes infrastruktúra-életciklust átfogó digitális folyamatokkal támogatva valósíthatók meg. Ezek a digitális eszközök, szoftveres megoldások, folyamatok, módszertanok együttese az Infrastruktúra BIM (Építmény Információs Modellek és Rendszerek) és amely elősegíti a hatékony együttműködést az infrastruktúra beruházási projekt különböző szereplői között.

Kiemelten fontos az épített környezet, építmények, épületek tervezésekor a helyszíni jellemzőket, térbeli elhelyezkedést is elemezni, hatástanulmányokat készíteni ezt támogatja a térinformatika (GIS) amely minden szükséges információt naprakészen tud biztosítani a kivitelezés során a természetes és az épített környezetről egyaránt.

Szintén térinformatikai alapokra épül az épített infrastruktúrák üzemeltetésének támogatása a létesítménygazdálkodás, vagyongazdálkodás is, amelyek a tervezési és a kivitelezési szakaszban keletkezett digitális adatokat felhasználva azok alapjaira építi a nyilvántartásokat intelligens döntéstámogató megoldásokat. A kezelt építmények karbantartási, felújítási, bővítési munkálatok során a ciklus újra indulhat és ezek az adatok kiindulási alapot teremtenek az „továbbtervezéshez” is.

Így tud a GIS és a BIM egymással együttműködve, egymást kiegészítve és kiszolgálva támogatni a környezeti és társadalmi fenntarthatóságot.

BIM támogatása Trimble technológiákkal, lézerszkenneléssel

Váradi Attila vendég előadónk a 3D Geosolutions Hungary Kft-től a Trimble technológiáról és annak alkalmazásáról beszélt.

„A lézerszkennelés egy relatív fiatal (kb. 30 éves) technológia, azonban robbanásszerű fejlődésen esett át az elmúlt években, évtizedben, ezáltal egyre szélesebb körben terjed el, egyre többen találkoznak az általa létrejövő pontfelhővel a napi munkájuk során, jellemzően a tervezés vagy kivitelezés közben. Az előadás során láthattuk, miként kell elképzelni egy kisebb projekt – a Varinex székház felmérése – kapcsán a mérés és feldolgozás folyamatát. Megtudhattuk, mire kell ügyelni, milyen eszközök szükségesek, mik a buktatók és hogyan lesz a sok-sok álláspontból egy nagy egész. Végül röviden bemutatásra került egy épp frissen piacra került szkenner, a Trimble X7, amely az önkalibrálásnak, az önszintezésnek, a terepi automatikus illesztésnek és végül a közvetlen nyílt adatexportnak köszönhetően egy olyan újfajta megoldást kínál megfizethető áron, amely egyértelműen elősegíti majd a technológia elterjedését, gyakoribb alkalmazását egyre több ágazatban.”

Lézerszkennelés felhasználás lehetőségei

Szabó Péter kollégánk a technológia felhasználási lehetőségeivel folytatta vendégelőadónk által felvázolt lehetőségeket. A lézerszkennelési technológia használatát beépíthetjük az építőmérnöki folyamatokba már az első lépésektől kezdve. Amennyiben belső tereket szeretnénk nagy pontossággal felmérni vagy kis méretű összetett területeket akkor nagy hasznát vehetjük ennek a technológiának. Segítségével akár színes pontfelhőt is készíthetünk, melynek segítségével részletgazdag információ fog rendelkezésünkre állni.

A ReCAP Pro szoftverek segítségével össze tudjuk illeszteni a különböző műszerállásokban elvégzett felmérést egyetlen pontfelhővé. amennyiben dokumentálás a célunk akkor ezt megtehetjük akár a szoftverben is, fűzhetünk hozzá megjegyzéseket, csatolhatunk hozzá képeket, de akár méréseket is végezhetünk a fájlon.  A ReCAP használatával olyan formátumban tudjuk elmenteni, ami lehetővé teszi a használatát az Autodesk tervezőprogramjai számára. Így akár beolvashatjuk Revit-be és megtervezhetünk egy épület belső átalakítást. De beolvasható AutoCAD és Civil 3D szoftverekbe is.  

Alapozzunk drónnal a BIM-re

Pálinkás Márk kollégánk a drónok alkalmazásáról tartott előadást.

Az építkezési projektek bonyolultak. Minden területre történő koncentráció és odafigyelés sokkal nehezebb volt a dróntechnológia elterjedése előtt. A múltban a légi adatok gyűjtése nehézkes és költséges volt. Az utóbbi években azonban a kereskedelmi drónok használata szélesebb körben elfogadottá vált. A drónok felhasználhatók akár a biztonság és a minőség javítására, akár a helyszíni alapanyagok felhasználásnak nyomon követésére, mindemellett a tulajdonosoknak részletes képet nyújtanak arról, hogy mi történik az adott időszakban az építkezésen.

Felmérhetjük a telephelyeket az építkezés előtt, hogy segítségünkre legyen a tervezésben és a logisztikában. Előre tervezett időpontokban végzett repülésekkel felülvizsgálhatjuk az építési folyamatokat és az építkezés előrehaladottságát. A drónok által gyűjtött adatok a projektünk munkafolyamatába történő integrálásával, a projekt költségbeli és időbeli határait könnyebben kézben tudjuk tartani.
A szünetben lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésekre is cégünk mérnökeivel, illetve egymással is.

Fotogrammetria építőmérnöki felhasználása

Az előadásokat Szabó Péter kollégánk folytatta. A drónok megjelenése az építőiparban segítségünkre lehet a tervezés, kivitelezés és üzemeltetés során. Használati előnyük első sorban nyomvonalas létesítmények felmérésénél, anyagmennyiségek meghatározásánál és magas épületek homlokzatának felmérésénél adhat segítséget a számunkra. Rövid idő alatt nagy mennyiségű fotót készíthetünk velük a területről. Az így létrehozott fotók számos módon megkönnyíthetik a munkánkat. Felhasználhatjuk ezeket a dokumentálás során, de többet is kihozhatunk belőle például az Autodesk Architecture & Engineering and Construction csomagban is megtalálható ReCAP Photo szoftverrel.

A megfelelő módon és átfedéssel elkészített fotókból modell, pontfelső és ortofotó is készíthető fotogrammetriai módszerekkel. Ezek felhasználhatóak például tervezéshez az alapfelület létrehozásához, kivitelezés esetén pedig akár a munkálatok rendszeres időközönkénti nyomonkövetésére vagy mennyiségszámítási feladatokra is megfelelő választás lehet. Előnye a hagyományos felméréssel szemben, hogy nagy mennyiségű adatot lehet előállítani vele, gyorsabban, mint ami a hagyományos felmérések esetén elérhető.

A roncsolásmentes közműkutató módszerek

Újabb vendég előadónk, Páll Dávid a Leica Geosystems Hungary Kft-től a roncsolásmentes közműkutató módszerekről tartott előadást.

A georadar (Ground Penetrating Radar – GPR) / földradar / talajradar elektromágneses (EM) sugárzáson alapuló közműkutatásra és eltemetett objektumok keresésére alkalmazható, roncsolásmentes geofizikai módszer, amely in-situ -akár terepen- jó felbontású képet alkot a felszín alatti képződmények szerkezeti felépítéséről, objektumok jelenlétéről, valamint adott esetben a talajnedvesség tartalmáról.

Az eszköz segítségével roncsolásmentesen tudjuk a földet/talajt/üledéket analizálni, így gyorsan, könnyedén juthatunk eltemetett információk birtokába. Természetesen a megszerzett objektumok paramétereit GIS-be és CAD formátumba egyaránt tudjuk exportálni, illetve ismert objektum koordinátáit is tudjuk importálni az eszközbe, így az egykori objektum helyét is tudjuk kontrollálni. Segítségével időt takaríthatunk meg, illetve csökkenthetjük a vezeték szakítások / roncsolások számát.


Közművek kezelése BIM és GIS alapokon – Szabó Péter/VARINEX Zrt.

Szabó Péter kollégánk folytatta a színvonalas előadások sorát a nagyon fontos alapokkal, hiszen a tervezés során fontos, hogy az alapadatok milyen formában, pontossággal és milyen tartalommal érhetők el.

Ezt a folyamatot segítheti elő, ha GIS alapon tároljuk az adatainkat. Az így tárolt információk könnyen beolvashatók a AutoCAD MAP 3D, Civil 3D vagy InfraWorks szoftverekbe. A megfelelő formátumú és információ tartalmú GIS alapadat megkönnyítheti a feldolgozást, könnyebben elérhetővé válnak a tervezés szempontjából releváns adatok, ami a tervezési folyamatokat támogatni tudja. A megfelelő adatok birtokában előállíthatunk akár egy csőhálózat modellt is, amely tartalmazza a megfelelő fektetési mélységeket, csőátmérőket és a vonatkozó információkat. Ezek az információk felhasználhatóak Civil 3D-ben tervezéshez vagy akár az InfraWorks-ben már a koncepció készítési fázisban is.

Vizualizáció (VR) Ütközésvizsgálatok (NavisWorks)

Baranyi Péter alap technológiák bemutatásával folytatta az előadások sorát.

A BIM a projekt minden szereplője számára előnyöket biztosít. A beruházást érintő lakosság vagy a maga szintű koncepcionális szintű döntéshozók számára cél a látványos, könnyen érthető prezentáció még a projekt előkészítő, tervezési szakaszában. Ilyenkor elvárás a több koncepció bemutatása, amelyből minden szereplő számára elfogadható változat kerülhet megvalósításra.

A BIM tervezési folyamatok által létrehozott intelligens objektumokra alapozva komplex „valósághű” látvány mellett részletes elemzéseket, ütközésvizsgálatokat, elemlistákat, statisztikákat. költségelemzést, ütemezést is készíthetünk. 

Út a vállalati térinformatikához. Létezik Közmű Információs Model? 

A feltett kérdésre Cservenák Róbert kollégánk adta a választ előadásában.

A műszaki nyilvántartások korát éljük. Egy olyan kort, amiben a modern számítógépes rendszerek lehetőséget biztosítanak az infrastruktúrát üzemeltető cég számára az általuk üzemeltett vagyon felmérésére, összegzésére, annak elemzésére, a jelenük és jövőjük tervezésére. A felgyorsult világ gyors, gazdaságos és hatékony megoldásokat követel az üzemeltetés és tervezés területén is. Márpedig korszerű nyilvántartási rendszerek, folyamatosan karbantartott, naprakész adatok, adatbázisok, nélkül ez a feladat hatékonyan, gazdaságosan nem oldható meg.

Ennek a lehetőségnek a kiaknázásra alapozva készítette el a Varinex Zrt a közműüzemeltetők számára kifejlesztett Közmű Műszaki Információs Rendszereit.

A közműhálózatok az Infrastruktúra jelentős szereplői, melyek így az Infrastruktúra BIM részeit is képzik. A közműhálózatok esetében a BIM alapú szemléletváltás, gondolkodás bármelyik fázisban megvalósítható, főleg ha abból indulunk ki, hogy a hálózatok nagy része már megvalósult. A jó minőségű pontos adat adja az alapot a korszerű üzemeltetéshez, szolgáltatáshoz és az abból kiinduló tervezéshez. Az Infrastruktúra BIM folyamatokban kiemelt szerepet töltenek be a különböző vállalatirányítási, pénzügyi és távfelügyeleti rendszerekből érkező adatok, melyek az Infrastruktúra hálózat geometriáját gazdagítja és biztosítja a BIM-ben rejlő folyamatok ciklikusságát.


Városigazgatás központi téradatbázisból

Perger Viktor kollégánk a VARINEX Zrt. saját fejlesztésű térinformatikai rendszeréről tartott előadást.

„Évek óta beszélünk Magyarországon a digitális forradalomról, és egy új fajta adatbázisos szemléletváltásról. Ehhez képest a mai napig többségben vannak az olyan vállalatok és önkormányzatok, akik még mindig rajzi szemléletben terveznek, papíron tárolnak alapvető fontosságú adatokat és több különböző adatbázist használnak egyszerre. Ezek a koncepciók már régen megbuktak és lassan a magyar piac is rájött, hogy idő és erőforrás igényes ilyen belső rendszereket fenntartani. Nem csak a vállalati és önkormányzati szektor, de az állami szektor is felismerte ezt, így olyan állami térinformatikai rendszereke kezdtek megjelenni, mint az E-közmű, E-TÉR és ilyen lesz majd az E-Terv is.

Az E-TÉR az önkormányzatoknak azon belül is elsősorban a főépítészeknek nyújt segítséget és egyben igényli az aktív közreműködésüket is a rendszer olajozott működéséhez. Az önkormányzatoknak kell majd adatot szolgáltatnia az E-TÉR nevű rendszerbe, és ők lehetnek a elsőszámú felhasználói is, hiszen alapvetően az E-TÉR a Rendezési Tervek térképes publikálására jött létre. Ehhez egy egységes téradatbázis struktúrát alakítottak ki, ebbe kell majd integrálni az adatokat. Tény azonban, hogy az önkormányzatok többségénél egyelőre még nincs meg a tudásbázis ez ilyen rendszerbe való publikáláshoz. „

Az esemény zárásaként Baranyi Péter osztotta meg gondolatait a nagyérdeművel:

A digitális környezet előnyeit otthon a privát életében mindenki tapasztalja: okostelefon, okoseszközök, közösségi kommunikációs platformok, navigációs rendszerek stb. De sokan a munkahelyükön még múlt századi körülmények között elavult eszközökkel és folyamatokban dolgoznak.

Igaz ez például a mérnöki társadalomra is, akik hiába használnak pl. AutoCAD szoftvert, ha azt csak „digitális rajzlapként” értelmezik, majd a hagyományos tervezési folyamatot követik egymásnak emailen küldözgetett hatalmas DWG fájlokkal, sokszor összecserélve a tervezési állapotokat, verziókat, amelyek így káoszt és kapkodást okoznak a tervleadási határidő közeledtével. Vagy vegyük példának azt, amikor a kivitelezés során kell „okosba megoldani a problémát” a rossz vagy a valós környezeti körülményeket nem figyelembe vevő tervezés miatt.

Vigye be a napi munkába is a digitális környezet komfortját és mint mérnök valóban csak a szakmai, kreatív tevékenységre koncentráljon a könnyen automatizálható adminisztráció és dokumentálás helyett.

Változtasson most, szüntesse meg a rossz szokásokat, töltse le ingyenes próbaverziókat, konzultáljon szakemberinkkel és alakítsa át munkafolyamatait.

Ne feledjük digitális gazdaságban digitális megoldás kell, ez a versenyképesség alapja is.

Mára már felnőtt egy generáció, amely készség szinten használja ezeket a technológiákat, közösségi megoldásban gondolkodik. Ha lépést akar tartani a fejlődéssel, akkor most lépjen. Ha úgy érzi ezekre a folyamatokra nincs ráhatással a munkahelyén, mert nincs döntési kompetenciája, akkor legyen kezdeményező és kezdje el a változást, változtatást saját magán.

Kövesse figyelemmel eseményeinket, blogbejegyzéseinket, iratkozzon fel GIS/Műszaki térinformatikai hírlevelünkre vagy Építőmérnöki hírlevelünkre, de ha tudását szeretné mélyíteni vegyen részt továbbképzéseinken!

VARINEX team