A környezettudatos épülettervezés 5 módja Autodesk Revittel

Aki eddig még nem használta a Revitet a környezettudatos épülettervezéshez, annak most ideje elkezdenie.

A fenntartható épülettervezés mára választható előnyből kötelező szemponttá vált világszerte. Az építészek és a mérnökök egyre több olyan felkérést kapnak, ahol hatékonyabb és környezettudatosabb épületeket kell tervezniük.

Valamennyi országra igaz, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának harmadáért az épületek felelősek. A kormányzatok az energiafelhasználásra vonatkozóan folyamatosan új szabályozásokat és szabványokat vezetnek be. Például az Európai Unió épületek energiahatékonyságával kapcsolatos irányelve szerint 2020-ra az összes új épületnek közel nulla energiafelhasználásúnak kellene lennie.

A környezettudatos építés tehát egyre nagyobb kormányzati támogatottságot élvez, ami a magánszférát is a fenntartható tervezési gyakorlatok felé tereli. A környezettudatos építészet pár éven belül több száz milliárd dolláros iparággá fejlődik, így az ebben szerepet játszó fenntartható tervezés üzleti szempontból is jövedelmező lehet számos építészeti vállalkozás számára.

Ehhez kapcsolódva az adatok és az együttműködés a környezettudatos teljesítmény elősegítésének egyik legfőbb motorját jelentik. Az építészeknek és mérnököknek számos adatkezelő és együttműködési eszköz áll rendelkezésükre a fenntarthatósági célok eléréséhez, ezek egyike az Autodesk Revit.

A Revit energetikai elemzési képességeinek kiaknázásához az épülethatékonyság elemzésére szolgáló beépülő modul, az Insight nyújt segítséget a felhasználók számára a fenntarthatósági célok elérése érdekében.

Mindez elég meggyőző volt? Íme öt módja annak, ahogyan a Revit elősegítheti a környezettudatos tervezés megvalósulását:

A BIM előnyei

Az épületinformáció-modellezés (BIM) fokozza a tervezés, az innováció és a kivitelezés hatékonyságát, a környezettudatos építés pedig egy újabb érv a BIM-folyamatok bevezetésének felgyorsítása mellett. A Revitben elérhető integrált energetikai elemzési munkafolyamatok megkönnyítik az épülettervezők dolgát az épület energiahatékonyságának szimulálása és fejlesztése terén a korai koncepciótervektől egészen a részletesen kidolgozott tervekig. A tervezőcsapatok együttműködése egyszerűbben megoldható a Revit több szakterületet átfogó modelljeivel, amelyekkel az összes csapattag hozzáférhet az adott projekt adataihoz. A felhőalapú platformok -mint például a BIM 360 – használatával pedig még nagyobb együttműködési hatékonyság érhető el a tágabb értelemben vett csapatok között.

Valós idejű visszajelzés

Az adatok és az együttműködés a sikeres környezettudatos épülettervezés alapjai, ezért a legjobb eszközök pontos, valós idejű megoldásokat kínálnak a tervezőknek az épülethatékonyság növeléséhez. Az Insight beépülő modul segítségével a Revit gyors, intuitív, eredményorientált útmutatót nyújt az energetikai és környezetvédelmi hatékonyság fenntartásához az épület teljes életciklusában, és lehetővé teszi a fő teljesítménymutatók, mérések és specifikációk megjelenítését és módosítását. A tervváltozatok energiahatékonyságra vonatkozó hatásairól nyújtott valós idejű visszajelzésnek köszönhetően a tervezők kellően megalapozott döntéseket hozhatnak.

Benapozási elemzés

A Revit szimulálja, kiszámítja és megjeleníti a benapozottságra vonatkozó legfontosabb mérőszámokat, így például azt, hogy az alapterület mekkora részét éri elegendő fény (DSA), illetve túlzott mértékű közvetlen napfény (ASE). Röviden összefoglalva a Revit a fenntarthatóbb megvilágítási megoldások azonosításához szükséges eszközökkel segít a tervezőknek optimalizálni az épületek ökológiai lábnyomát. A napfény felhasználása kulcsfontosságú a környezetbarát építészet terén, mivel a természetes fény hasznosításával energiát lehet megtakarítani. A Revit energetikai elemzési funkciója révén benapozási és árnyékolási tanulmány készíthető.

Fűtés és hűtés

A Revit segítségével táblázatos jelentéseket lehet készíteni, illetve a fűtési és hűtési terhelések megjeleníthetők az Insighttal, így azonnal kiderülhet, melyek a nagyobb terhelésnek kitett területek. A Revit által generált jelentések bemutatják, mennyi energia szükséges az épület fűtéséhez és hűtéséhez, illetve hol történik ennek az energiának a felhasználása.

Napsugárzás

A Revittel kiszámítható az egységnyi épületfelületet érő napsugárzás mértéke, illetve meghatározható a napelem-potenciál és a megtérülési idő. A napfény hatásainak elemzésével növelhető az épület értéke energiahatékonysági, kényelmi és pénzügyi szempontból egyaránt. A tervezők a napsugárzást figyelembe vevő, energiaeltolásos megoldások beépítésével növelhetik az épületek működésének hatékonyságát. A napsugárzásra vonatkozó modellek segítségével megbecsülhető épülethatékonyság függvényében a napelemrendszer is helyet kaphat az építési tervben.

Forrás: Autodesk


Használja ki Ön is és tervezői csapata is az Autodesk újabb és újabb tervezési technológiák nyújtotta előnyöket, amelyek új szintre emelik cége tervezési-gyártási hatékonyságát! 

Az Autodesk BIM megoldások segítik a különböző csoportok, szakágak az együttműködését és a kívánt projekteredmények elérésében – a tervezési, a kivitelezési és az üzemeltetési szakaszban egyaránt.

Ha többet szeretne megtudni az Autodesk tervezési munkafolyamatának fejlesztéseivel kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, használja fel az egyes iparágakban jártas szakértőink tapasztalatait!

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, kövesse Youtube csatornánkat és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.

Kapcsolattartó:

Szilágyi Balázs
BIM tanácsadó