Megjelent a Civil 3D 2021 és az InfraWorks 2021

A napokban megjelent az Autodesk Civil 3D 2021 és az Autodesk InfraWorks 2021. Több új funkcióval is bővültek a lehetőségek.

A nyomott csőhálózatok továbbfejlesztése mellett az együttműködési funkciók fejlődtek a legjobban a két szoftver között. Sorra vesszük, hogy milyen funkciókkal bővültek az új verziók.


Továbbfejlesztett csőhálózati funkciók

A nyomott csőhálózatok létrehozása a helyszínrajzon egyszerűbbé vált, az új funkciónak köszönhetően. Most már rajzban meglévő objektumok felhasználásával is létrehozható nyomott csőhálózat. A rendszer automatikusan hozzáadja a megfelelő íveket illetve csatlakozási idomokat a hálózathoz. A kiindulási vonal megváltoztatásával a létrehozott csőhálózat elemei is frissülnek. A funkció részletesebben megtekinthető az alábbi videóban:

Civil 3D – Továbbfejlesztett nyomott csőhálózati funkciók
Hatékonyabb együttműködés az InfraWorks szoftverrel

A Civil 3D és az InfraWorks közötti együttműködés még tovább fejlődött. Most már arra is lehetőség van, hogy az InfraWorks-ben elkészített hidakat a Civil 3D-be importáljuk, továbbá a Civil 3D-ben készített nyomtervek felhasználhatóvá váltak az InfraWorks-ben is.
A híd importálás funkció az alábbi videóban tekinthető meg.

Civil 3D és InfraWorks kapcsolat – Hidak importálása
Dynamo integráció

A Dynamo régóta elérhető a Revit-hez. A tavalyi év során megjelent a Civil 3D 2020-hoz is. Ez az integráció tovább fejlődött, míg korábban külön kellett telepíteni a Dynamo-t, most már automatikusan települ a Civil 3D 2021-el.

Civil 3D 2021 Dynamo
Dynamo automatikusan települ a Civil 3D 2021-el együtt
Objektum tulajdonságok exportálása ArcGIS attribútumba

A közzététel ArcGIS formátumban , valamint az Exportálás FGBP-formátumba parancsok lehetővé teszik az objektumtulajdonságok ArcGIS -attribútuminromációként történő közzétételét.


Nyomterv geometria importálása Civil 3D-ből

A Civil 3D-ben elkészített nyomterveket beolvashatjuk InfraWorks-be. Módosítani csak a Civil 3D programban tudjuk, azonban ha ott módosítjuk, akkor újraimportálás után az aktuális modell fog megjelenni InfraWorks-ben. Továbbá meg tudjuk nézni a nyomtervhez tartozó keresztmetszeteket is. A videóban látható, hogy néz ki ez a funkció a gyakorlatban:

Nyomterv importálása Civil 3D-ből InfraWorks-be
Nagy felbontású monitorok támogatása

Tavaly a Civil 3D 2020 ikonjai lettek újrarajzolva, hogy támogassák a nagy felbontású monitorokat. Az új verzióban az InfraWorks is megkapta a nagy felbontású ikonokat. Ezáltal kényelmesebb lesz vele a munka 4K felbontású monitorokon is.

…folytatjuk.


Arra törekszünk, hogy a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban kialakult kivételes helyzetet a lehető leghatékonyabban kezeljük és bízunk az Önök türelmében is. Kéréseivel, kérdéseivel forduljon bizalommal kollégáinkhoz, akik Teamviewer és Skype segítségével állnak a rendelkezésére, de természetesen mobilon is elérhetőek.

Olvassa el a “Home office – de hogyan?” cikksorozatunkat illetve a Varinex-CADStudio Kft. rendkívüli tájékoztatóját!

Olvassa el az Autodesk közleményét a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos ingyenes és kiterjesztett hozzáférésről a Cloud Collaboration termékekhez!

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!