Autodesk Architecture, Engineering & Construction Collection

Az Autodesk Architecture, Engineering & Construction Collection kedvező áron, egy csomagban kínálja a teljes építőipari BIM portfóliót. A magasépítésben és az infrastruktúra tervezésben használható alkalmazások összegyűjtésével az Autodesk, a piacon egyedülállóként, egy hatékony és nagyon kedvező ár/érték arányú csomagot kínál a felhasználóknak. Azoknál a cégeknél, ahol BIM rendszer bevezetésén gondolkodnak, ezzel a csomaggal kitűnő alapokat biztosíthatnak. Az azonos platformnak köszönhetően az egyes alkalmazások közötti adatvesztés nélküli adatcsere megoldott. Természetesen az Autodesk támogatja a BuildingSmart OpenBIM IFC alapú adatcserét, melynek fejlesztésében, mint a piac egyik vezető megoldás szállítója, részt vesz.

Az AEC Collectionben található alkalmazások segítenek az építőipari projektek hatékony tervezésében, kivitelezésében, elemzésében és dokumentálásában.

Az épületinformáció-modellezés (BIM) egy intelligens 3D modellalapú folyamat, amely pontos, hozzáférhető és használható átláthatóságot tesz lehetővé a megalapozottabb döntések érdekében a projekt teljes életciklusa során. Az Autodesk Architecture, Engineering & Construction Collection (röviden AEC csomag) egyetlen rugalmas, költséghatékony csomagban biztosít átfogó, iparági vezető megoldásokat a CAD és a BIM munkafolyamatokhoz egyaránt biztosítva az építőmérnökök számára a tervezési munka felgyorsításához, a bármikor és bárhonnan végzett együttműködéshez, illetve az új módokon végzett kommunikációhoz szükséges eszközöket.

Az OpenBIM IFC segítségével a külső alkalmazásokból érkező modellek is beolvashatók, így az Autodesk alapú alkalmazásokat használóknak nem kell attól tartaniuk, hogy az egyéb szoftvergyártóktól származó modelleket ne tudnák beolvasni és felhasználni, vagy éppen adatot adni más szoftvergyártó számára.

A csomag az alábbi termékeket tartalmazza:
 • AutoCAD: általános 2D és 3D dokumentáló és részletrajzoló, tervező szoftver. A TrustedDWG technológiát használja, amellyel biztonságosan megoszthatóak tervek. Az AutoCAD a 2019-es verziótól az AutoCAD included specialized toolsets (AutoCAD Toolsets) néven szoftvercsomagként kerül forgalomba, ez a csomag tartalmazza a AutoCAD alapú szoftverek nagy részét.
 • AutoCAD Architecture: AutoCAD alapú építész 3D-s modellező és tervező platform, mely a megszokott AutoCAD eszközöket nyújtja a tervezéshez, az AutoCAD Toolsets része.
 • AutoCAD Electrical: AutoCAD alapú villamossági tervekhez készült tervező szoftver, szakági specifikus eszközkészlettel, elektromos rendszerek dokumentálásához és tervezéséhez, az AutoCAD Toolsets része.
 • AutoCAD Map 3D: 3D térképészethez és GIS-hez készült AutoCAD verzió, mellyel a térinformatikai rendszereket lehet elkészíteni és kapcsolódni GIS adatbázisokhoz, az AutoCAD Toolsets része.
 • AutoCAD Mechanical: gépészeti tervezéshez fejlesztett AutoCAD alapú rajzprogram, annak teljes funkcionalitásával, az AutoCAD Toolsets része
 • AutoCAD MEP: AutoCAD alapú épületgépész és villamos 3D modellező és tervező szoftver, a teljes AutoCAD Architecture eszközkészletet tartalmazza, az AutoCAD Toolsets része.
 • AutoCAD Plant 3D: 3D-s létesítménytervezés AutoCAD alapon, ahol síkbeli és folyamatterveket lehet készíteni, csőspecifikus elemkészlettel, az AutoCAD IST része
 • AutoCAD Raster Design: a beolvasott rajzokat a Raster Desing segítségével DWG objektumokká alakíthatja, a szoftverben található specifikus eszközkészlet segítségével, az AutoCAD Toolsets része
 • Civil 3D: olyan AutoCAD alapú tervezőszoftver, mely mélyépítő mérnökök munkáját segítő funkciókkal van felvértezve: felületmodell, mintakeresztszelvény, csővezeték, földmunka, rézsütervezés, stb.)
 • Infraworks (Roadway, Drain és Bridge Design modulokkal): koncepciótervek és különböző tervváltozatok hatékony és gyors elkészítését teszi lehetővé, ahol vizuálisan lehet bemutatni a terveket.
 • Navisworks Manage: a Navisworks a különböző tervezőrendszerek által előállított nagymennyiségű adathalmazok egyesítésének, tárolásának, ellenőrzésének és megjelenítésének hatékony eszköze.
 • Revit (Architecture, Structure, MEP): a Revit épülettervezési szoftver kifejezetten épületinformáció-modellezéshez (BIM) készült, lehetőséget adva a tervező és kivitelező szakembereknek, hogy koordinált és egységes modellalapú megközelítéssel juttassák el ötleteiket azok születésétől egészen a kivitelezésig.
 • Vehicle Tracking: az Autodesk Vehicle Tracking alkalmazás egy átfogó közlekedési elemző és tervező eszköz, jármű üldözőgörbék vizsgálatához.
 • ReCap Pro: a 3D szkennelési szoftver segítségével akár fényképekből, vagy lézerszkennelésből származó adatok segítségével haló, vagy pontfelhő alapú BIM modell készíthető.
 • 3ds Max: átfogó 3D-s modellező, animációs és renderelő megoldással, amely segíti az építészek, tervezők, mérnökök és látványtervezők munkáját, az első koncepciórajzoktól a végső, filmminőségű prezentációkig.
Igénybe vehető felhőszolgáltatások (használatukhoz internetkapcsolat és ún. cloud credit szükséges):
 • FormIt Pro: a FormIt egy intuitív 3D vázlatkészítő eszköz a koncepcionális tervezés fázisához építész területen.
 • Insight (Energy Analysis for Revit, Lightning Analysis for Revit, Green Building Studio): az Insight segítségével a tervezők energiatakarékos épületeket tervezhetnek, előnye a BIM munkafolyamat integráció a Revit és FormIt Pro szoftverekkel.
 • RENDERING: felhő alapú renderelés az Autodesk szerverek erőforrásának felhasználásával.
 • Robot Structural Analysis Professional: a BIM munkafolyamatokba integrált végeselem elemző szoftver, közvetlen kapcsolat a Revit tervező rendszerrel.
 • 25GB tárhely

Kapcsolódó szakcikkek

Revit generatív tervezés

A Revit generatív tervezési mintatanulmányok jól példázzák, hogy az építőipari szakemberek hogyan használhatják az AEC Collection eszközeit annak elősegítéséhez, hogy újra használatba vegyük és újragondoljuk azokat a tereket, ahol élünk, dolgozunk és találkozunk egymással.

ÉPÍTŐ-5.2021.5 pályázat az építőipari ágazatban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások számára

Az építőipar technológiai korszerűsítésére és hatékonyságának növelésére irányuló pályázat.

Revit: generatív tervezés

A generatív tervezés a Revit egyik olyan új funkciója, amely új szintre emeli az algoritmus alapú problémamegoldást a tervezési döntéshozatalban.

BIM Content-környezet

A BIM Content-környezet BIM adatokkal bővített IPT-fájlokat hoz létre és tesz közzé, hogy azok használhatók legyenek az AutoCAD-del és a Revittel. Ezek az alkalmazások kifejezetten az építészeti, szerkezeti, épületgépészeti és elektromos (MEP) információk dokumentálására készült épülettervezési és kivitelezési rendszerek.

Újdonságok a Civil 3D 2021.2 verzióban

Ismerje meg a Civil 3D 2021.2 újdonságait!

Még több szakcikk>>>

Elemjelölések
Parametrikus elemek készítése
Kétirányú asszociativitás
Több elem levágása

Témafelelősök:

Baji-Gál Ferenc
BIM értékesítési és technikai
tanácsadó
+36 30 585 7045
ferenc.baji-gal@cads.hu