Mi az a parametrikus tervezés az építészetben, és hogyan formálja át az iparágat?

Zaha Hadid Architects: Galaxy SOHO

A tisztán digitális prototípus-készítés elkerülhetetlenül a tervezési folyamatok fejlődéséhez vezet, ami lehetővé tette a mérnökök és a tervezők számára, hogy számos alkalmazási területet más szemszögből is megvizsgáljanak.

Az építészeti prototípus-készítés, a 3D modellezés és a tervezés terén új, merész megközelítések jelentek meg az elmúlt évtizedek során, amelyeket napjainkban a „parametrikus tervezés” jellemez. Vizsgáljuk meg közelebbről ezt a kifejezést és folyamatot, hogy megértsük, mit jelent napjaink építészei és az építészet jövője számára.

Mi az a parametrikus tervezés?

A mondás, hogy „nincs új a Nap alatt”, bizonyos esetekben az építészetre is igaz. Napjaink innovatív tervezési megoldásai azonban szakítottak a hagyományokkal. A parametrikus tervezés pedig különösen jó példa a régóta fennálló irányelvek elleni lázadásra.

A „parametricizmus” kifejezést Patrik Schumacher használta először, aki akkoriban a Zaha Hadid Architects munkatársa volt.

Az egyenes vonalak, éles sarkok és hegyes szögek számítottak a korábbi stílusok kulcsfontosságú építészeti elemeinek. Ezzel szemben a parametricizmus középpontjában a szabadon formált építészeti koncepciók állnak. Ívelt vonalak, görbék és szabálytalan alakzatok adják az épületek karakterét. Ezek az épületek futurisztikus vagy akár földöntúli hatást is kelthetnek.

A parametrikus építészetet a következők határozzák meg:

  • Az összetettség és a változatosság együttes jelenléte, és ezáltal a homogén használatközpontúság elutasítása.
  • Olyan közös prioritások, amelyekben szerepet játszik az urbanizmus, a belsőépítészet, az építészet csodálata, de még a divat is.
  • Az az elképzelés, hogy a tervek minden eleme kölcsönösen függ egymástól, és alkalmazkodik a többi elemhez.
  • A számítógépes, algoritmusokon alapuló tervezési folyamatok előnyben részesítése.
The Museum of Pop Culture. Seattle
Ihletmerítés a természetből

A „burjánzó” külvárosról valószínűleg sokaknak ugyanaz jut eszébe: hosszú sorokban álló kis „dobozok”, amelyek mind ugyanúgy néznek ki. Kritikusai joggal mondhatják, hogy napjaink lakásépítészete túlságosan mintakövető, és akár az egyéniséget teljes mértékben nélkülöző környezeteket is kialakíthat.

A parametrikus tervezés egy lehetséges megoldást kínál minderre.

A szimmetrikus egységesség hiánya ellenére a parametrikus épületek nem szabálytalan keverékek. A parametrikus tervezők a természetből merítenek inspirációt.

A Föld ökológiai rendszerei rendkívül összetettek, és az egyes életközösségekben rendszerszintű minták jelennek meg. Az erdők változatos növényvilága és a korallzátonyok különleges struktúrái – hogy csak két példát említsünk – számtalan organizmus számára biztosítják az élethez szükséges feltételeket. Egyes növények és tengeri struktúrák kapcsolatban állnak másokkal. A természet ezen elemei nem csak magukban állnak egy légüres tér közepén.

Ugyanez igaz a városainkra is. Ezen szemlélet szerint a hatalmas városi rengetegnek is rendszerszintű megközelítéssel kell rendelkeznie, amely alkalmazkodik a környezetéhez, és nagyon fontos a forma és a funkció, amely a várostervezés jövőjének szerves részét kell, hogy képezze.

A parametrikus tervezés példái az építészetben
Frank Gehry: Peix Olímpic.

Frank Gehry alkotása, a „Hal” vagy a Peix Olímpic, Barcelonában található, és ez csak egy a híres építész számos parametrikus épülete közül. Gehry az organikus formák magasabb szintre emeléséről ismert – például tervezett egy olyan épületet is, amely összegyűrt papírzacskóra hasonlít.

Az egyik legismertebb olyan építésziroda, amely nagyszabású parametrikus tervezésű épületeket készít, a Zaha Hadid Architects. A Kínában, Pekingben található Galaxy SOHO központ egy iroda-, kereskedelmi és szórakoztatóipari komplexum, és szinte egyáltalán nincsenek benne látható sarkok vagy hegyes élek. Ez azt az érzetet kelti, hogy a látogató egyetlen folytonos térben tartózkodik.

Jean Nouvel francia építész számos épületet tervezett a parametrikus tervezés elvei szerint, ezek közül az egyik legfontosabb a Louvre Abu Dhabi (az erről korábban megjelent cikkünket ITT olvashatja el). Az épület sokkal kevésbé kirívó, mint a város felhőkarcolói, gazdagon díszített kupolájának köszönhetően mégsem jellegtelen.

Santiago Calatrava földöntúli épülete New York Cityben, a World Trade Center Transportation Hub (más néven az Oculus), a parametrikus építészet újabb példája. Az épület belseje és külseje egyaránt az építészet határait feszegeti.

A parametrikus tervezés fogadtatása
Jean Nouvel: Louvre Abu Dhabi.

Számos építészhallgatót vonz a parametrikus tervezés, hiszen remekül használhatók hozzá a modern CAD-eszközök. Továbbá a különböző tervezési paraméterek módosítása viszonylag egyszerű, és gyors változtatásokat tesz lehetővé. A diákok emellett azt is láthatják, hogy az alapszintű változtatások hogyan befolyásolják a teljes szerkezetet. Ez a parametrikus tervezés egyik óriási előnye: a csoportos elemek (ablakok, bejáratok stb.) unalmas és fárasztó változtatásait nemcsak egyesével, hanem egy időben is el lehet végezni, amivel rengeteg idő megtakarítható.

Mivel a parametrikus eszközök algoritmusok használatával működnek, sokkal egyszerűbb az összetett tervek elkészítése. A tervezőcsapatok létrehozhatják a paraméterkészletet a kísérletezés előtt. Az alkalmazások számtalan lehetséges tervet eredményezhetnek különböző mértékű változtatásokkal.

A CAD-eszközök, például az Autodesk Fusion 360, számos előnyt biztosítanak a modern tervezők és azon felhasználók számára, akik időtakarékos és hatékony módszerekkel szeretnék elvégezni projektjeiket. A Fusion 360 parametrikus modellezési funkciója csak egy a program számos képessége közül, amelyekre támaszkodva az építészek modern terveket és egyedi, különleges projekteket hozhatnak létre.

A generatív tervezés szintén egy olyan Fusion 360-funkció, amelynek segítségével az építészek a parametrikus tervezés elveinek megfelelően optimalizálhatják és jeleníthetik meg terveiket. A tervezőnek csak meg kell adnia a szerkezet paramétereit, és a formakeresési rendszer létrehozza az összes szerkezettervezési lehetőséget. A generatív tervezés nagyszerű módszer a koncepciószintű ötletek prototípusainak létrehozására és iterálására a 3D modell manuális finomhangolása előtt.
A generatív tervezésről további cikkeket ITT olvashat.

Ismerje meg a generatív tervezési technológiát! Töltse le magyar nyelvű kiadványunkat, amelyből megtudhatja, hogy miként vezetheti be a generatív tervezési technológiát napi munkafolyamatában!

Kritikák és kilátások a jövőre
Santiago Calatrava: World Trade Center Transportation Hub/Oculus

A módszer ellenzői úgy vélekednek, hogy az építészeti tervezés folyamata ezzel „lelketlenné” válhat. A modern eszközök könnyebben hozzáférhetővé teszik a parametricizmust – így azonban a kevés tapasztalattal rendelkező tervezők is használhatják, és még inkább felosztottá válhat a folyamat, amelynek a központjában a közösségnek kellene állnia.

Tagadhatatlan azonban, hogy a parametrikus építészet szembeszáll a berögződött elképzelésekkel arról, hogy milyennek kell lennie egy épületnek. Azt, hogy a parametrikus tervezés nagymértékben meg tudja-e változtatni a jövő városait, még nem tudjuk. Az viszont biztos, hogy a parametrikus tervezéshez való könnyű hozzáférés és a digitális térben való kísérletezés képessége egyre többek számára nyitja meg a lehetőséget az építészeti tervezésre.

Készen áll, hogy parametrikus vagy generatív tervezést használjon a következő projektje során? Töltse le a Fusion 360 szoftvert még ma!

Ne feledje: már elérhető a Fusion 360 a magyar nyelvű lokalizáció előzetes verziója, amely magyar nyelvű kezelőfelületet biztosít a Fusion 360 számára. A lokalizáció tartalmazza a szoftver valamennyi moduljának fordítását. További információ >>>

Forrás: Autodesk blog


Ez is érdekelheti: Mi az a digitális iker, és mit jelent az építészet, a tervezés és a kivitelezés számára?


Használja ki Ön is és tervezői csapata is az Autodesk újabb és újabb tervezési technológiák nyújtotta előnyöket, amelyek új szintre emelik cége tervezési-gyártási hatékonyságát! Az Autodesk BIM megoldások segítik a különböző csoportok, szakágak együttműködését a kívánt projekteredmények elérésében – a tervezési, a kivitelezési és az üzemeltetési szakaszban egyaránt.

Ha többet szeretne megtudni az Autodesk tervezési munkafolyamatának fejlesztéseivel kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, használja fel az egyes iparágakban jártas szakértőink tapasztalatait!

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy LinkedIn üzleti oldalunknak, kövesse Youtube csatornánkat és iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy naprakész információt kapjon a legfrissebb Autodesk újdonságokról, promóciókról és szakmai blogjainkról.