A fokozottabb átláthatóság érdekében az Assemblin bevezeti az Autodesk Construction Cloud használatát egy összetett kórházi projektek esetében

A szépen kialakított homlokzat fontos, ám nem kevésbé meghatározó az épület belső kialakítása. Itt jön a képbe az Assemblin, egy teljes körű üzembe helyezésre és szolgáltatásnyújtásra szakosodott partner.

5900-nál is több alkalmazottjával az Assemblin szolgáltatási területe Svédországra, Norvégiára és Finnországra terjed ki, és szerte az északi régióban végez tervezési, üzembehelyezési és műszakirendszer-karbantartási feladatokat (beleértve a villamossági, fűtési, higiéniai, szellőztetési és automatizálási munkákat).

A cég nem csupán üzembe helyezéssel foglalkozik. Az Assemblin a legmagasabb színvonalú szolgáltatást kívánja nyújtani ügyfeleinek, ezért kiértékeli és implementálja az intelligens, fenntartható és hatékony megoldások biztosításához szükséges technológiákat. Az Assemblin saját ajánlatai révén olyan kulcsrakész megoldásokat tud kínálni, amelyek a kivitelezést a tervezéstől az átadásig támogatják.

“Az Assemblin és a régió többi üzembe helyezéssel foglalkozó cége közötti különbség az, hogy mi képesek vagyunk a szellőztetőrendszerek teljes kivitelezési életciklusának támogatására, a tervezéstől kezdve a gyártáson át egészen a hosszú távú karbantartásig.”

Sophie Olsson, az Assemblin Ventilation BIM-koordinátora

A cég működésihatékonyság-növelési és költségszabályozási technológiát is alkalmaz, amelynek hasznát végső soron az ügyfél látja.

Fredrik Engdahl, az Assemblin Ventilation üzletfejlesztési részlegének vezetője szerint a cég egyik hatékony csapata szoftverekkel dolgozik az egyedi megoldások kifejlesztésén. Mivel csapataik szorosan együttműködve dolgoznak, fennakadás nélkül képesek kommunikálni ügyfeleikkel, illetve adatokat továbbítani nekik.

Az Assemblin felgyorsítja a technológia és az épületinformáció-modellezés bevezetését a folyamatok automatizálása és vizualizálása érdekében. Ez lehetővé teszi, hogy a cég növelhesse a hatékonyságot a koordináció és a kommunikáció terén, valamint fenntartható megoldásokat kínálhasson az épületek funkcionalitásának és kényelmének biztosításához.

Az összetett és összekapcsolt projektek eredményeként új nyomon követési módszerek születnek

Svédország Skåne régiójában, Malmőben egy nagyobb kórházi terület korszerűsítése zajlik a jobb ellátás és munkakörülmények megvalósításának céljával. A fejlesztések egy részét az új egészségügyi épület képezi, amely projekt fővállalkozója a Skanska. Az Assemblin a Skanska és a Skåne régió megbízásából tanácsadással segíti a szellőztetőrendszer tervezését, majd a vállalat legyártja, a helyszínre szállítja és üzembe helyezi a berendezést.

A két – 10 és 11 emelet magas – toronyból álló épületet csatornák és folyosók kötik össze. Az épület révén több mint 100 000 négyzetméterrel bővül a rendelkezésre álló hely, ahol elfér 10 kórterem (244 egyágyas betegszobával), 23 műtő, recepciók, sebészeti váró és intenzív osztály (a gyermekek számára külön helyiségekkel), valamint közösségi terek gyógyszertárakkal, automatákkal, kávézókkal stb.

Ez egy finoman szólva is nagy és összetett projekt, ezért döntött az Assemblin az Autodesk Construction Cloud platformon keresztül elérhető Assemble és a BIM 360 használata mellett. A cég elvárásai szerint a platform révén javul az átláthatóság, a koordináció és az együttműködés, miközben csökkennek a projekttel kapcsolatos kockázatok a résztvevők számára.

Az Assemble és a BIM 360 egyetlen platformon belül biztosít nagyobb rálátást a projekt kritikus adataira az Assemblin számára, megszüntetve a redundanciát, valamint megkönnyítve az információ keresését és elérését.

„Minden össze van kapcsolva, így a csapatok egyszerűen elkészíthetik a projekt látványtervét. Ez segít csökkenteni az átdolgozások előfordulásának kockázatát, illetve minimalizálja a zavart. Nagyszerűnek tartjuk, hogy az információk szorosan integráltak, összekapcsoltak és célratörően megjelenítettek”

teszi hozzá Olsson.
A BIM használata látványtervezéshez, mennyiségmeghatározáshoz és eszközkódoláshoz

A malmői kórházi projekt terjedelmét és összetettségét számba véve az Assemblinnek olyan eszközre van szüksége, amellyel biztosíthatja az érintett felek összehangolását.

„Az üzembe helyezési területek nagyon szűkek, és minden mással is osztozni kell, például a villanyszerelőkkel, illetve a fűtő- és szellőztetőberendezésekkel – jegyzi meg Engdahl. – Így ez tervezési és kivitelezési szempontból is kihívást jelent. És mivel ez egy kórház, nagyon intenzív projektről van szó.”

Bár az Assemblin már eddig is használt 3D modellezést a mennyiségszámításokhoz, olyan eszközre volt szükségük, amely testreszabható nézetekben biztosít zökkenőmentes információmegosztást. Ezért ehhez a projekthez a cég inkább az Assemble-t használta a 3D rajzokkal való egyszerű kommunikációhoz.

„Az Assemble-ben egy iPaden megtekinthető 3D modell hatalmas lépést jelent számunkra a digitalizáció terén” – jelenti ki Olsson.

A rajzok digitális megfelelői birtokában az Assemblin csapata képes volt pontosabban meghatározni az anyagmennyiségeket és a projekt költségeit.

„Mindezen információk lehetővé tették számunkra a szükségletek jobb megértését, illetve a résztvevők számára is válaszokkal tudtunk szolgálni a projekt különböző szakaszaiban. Az Assemble segítségével hosszú távon is valós képet kaphatunk a projektről, 3D modell és rendezett lista formájában is.”

Carlos Heredia Fuentes, az Assemblin Ventilation projektmérnöke

Az Assemblin az Assemble-lel az érdekeltek egyéni igényeinek megfelelő, egyedi nézeteket hozhatott létre. A csapat tovább bővíthette a modellt a modellobjektumokhoz hozzáadott, részletesen testreszabható Assemble-tulajdonságok révén.

Ez lehetővé tette, hogy a megfelelő személy a számára szükséges információt sokkal hatékonyabban érhesse el, ezzel pedig olyan részletességgel láthatták át a projektet, ahogy korábban nem.

„Akár fejtetőre is állíthatják a modellt, és megvizsgálhatják valamennyi sarkából nézve. Sokkal nagyobb részletességgel tekinthetik meg a termék különböző tulajdonságait. Szerintem nagyon fontos, hogy lehessen látni, mi milyen hosszú vagy magas, és hogy minek hol van a helye” – magyarázta Olsson.

A helyszíni csapat rendkívül könnyen használhatónak és kiemelkedően testre szabhatónak találta az Assemble mobilalkalmazást. Az Assemble használatát megelőzően az Assemblin különböző színekkel jelölte a rajzokon, hogy hol tartanak éppen a projektben.

„Nem volt egyszerű. Ezt követően még be is kellett szkennelni, így a dokumentálás nehézkes volt” – idézte fel Engdahl.

 Az Assemble-nek köszönhetően a projektállapot megtekintése egyszerűbbé vált.

„A projektvezetők most már az Assemble megnyitásakor azonnal látják, ha megkezdődött a kivitelezés vagy megtörtént az üzembe helyezés” – mondta Olsson.

„Az Assemble segítségével hatékonyabban és gyorsabban követhető nyomon az üzembe helyezés állapota – folytatta. – Az Assemble-lel percek alatt átfogó képet kapunk a projektről, míg korábban ki kellett mennünk a helyszínre, és manuálisan kellett kiemeléssel és jelölőkkel ellátni a rajzot, majd vissza kellett mennünk az irodába.”

Ráadásul az Assemble jobb átláthatóságot is biztosít a csapat és a projekttulajdonosok viszonylatában, akik mostantól a rendszerbe való bejelentkezés után megtekinthetik az üzembe helyezés állapotát és a kivitelezési ütemtervet.

„Az Assemble előtt, ha az ügyfelek meg szerették volna nézni, hogy mire állítjuk ki a számlákat, ki kellett menniük a helyszínre a munka állapotának ellenőrzéséhez – magyarázta Heredia Fuentes. – Most meghívjuk őket az Assemble-be, így láthatják a projekt és a kivitelezés aktuális állapotát anélkül, hogy ehhez utazniuk kellene. Ez a fajta átláthatóság felbecsülhetetlen.”

A kommunikáció és a koordináció fejlesztése digitális kivitelezési technológiával

„A BIM 360 lehetővé teszi, hogy egyszerűen, mappaszerkezetben rendszerezhessük és kezelhessük a projektspecifikus dokumentumokat és -adatokat – mondta Heredia Fuentes. – A csapat bármikor elérheti és áttekintheti a legújabb modellt, valamint napi frissítéseket kaphat a projekt előrehaladásával kapcsolatban.”

A BIM 360 közös adatkörnyezetének köszönhetően az érdekelt felek egyszerűbben tudnak kommunikálni egymással, és a modellek esetében kizárólagos adatforrás áll rendelkezésre. Ez a projekt következő területein hasznos:

Minőség. Azáltal, hogy jobban tudnak kommunikálni egymással, és sokkal részletesebben tudják megtekinteni a modell tulajdonságait, a projektben részt vevők hatékonyan dolgozhatnak, továbbá jobb minőségű eredményt érhetnek el.

Költségek. A továbbfejlesztett projektfolyamatok időmegtakarítást, jobb együttműködést és pontosabb adatokat eredményeznek, így az Assemblin több munkát végezhet el kisebb erőfeszítéssel.

Ütemezés. A BIM 360 megnyitja az utat a nagyobb átláthatóság felé, így az érdekelt felek gyorsan ellenőrizhetik a projekt állapotát és foganatosíthatnak intézkedéseket, ami a projekt feszes ütemezése miatt elengedhetetlen.

Az Assemblin csapatának elmondása szerint a BIM 360 lényegesen megkönnyítette mindenkinek a munkáját, és még azok is meglátták a platform hatalmas értékét, akik haboznak alkalmazni az új technológiákat.

„A többi eszköz esetében azt tapasztaltuk, hogy bár egyeseknek tetszett a technológia, mások nem annyira szívesen alkalmazták. A BIM 360-nal kapcsolatban azonban rendkívül kedvező tapasztalataink vannak. Még az elvben a digitalizációt ellenzők is jól fogadták” – mondta Engdahl.

Egyenesen előre

Az Assemble és a BIM 360 segítségével az Assemblin hatékonyabb és nyereségesebb lehet – és nem csak ebben a projektben.

Engdahl szerint az új malmői egészségügyi épülethez kapcsolódó projekt kiváló modellként szolgál, amelyet a jövőbeli projektek során is felhasználhatnak.

„Ez a projekt nagyszerű alapot jelent számunkra, mivel egyes folyamatokat más projektek és irodák esetében is hasznosítani tudunk.”

Az Assemblin által kifejlesztett szabványok és folyamatok a jövőben is hasznosak lesznek, és korszerűbb irányba terelik a cég tevékenységeit.

A csapat által használt ellenőrzőlisták például újból felhasználhatók, így a jövőbeli projektekben is alkalmazhatók. Ahogy Olsson mondja: „az érdekelt felek kiválaszthatják, hogy melyik ellenőrzőlistát szeretnék használni a projektjükben, és a lista létre is jön – olyan ez, mint egy szabvány, amelyet mindig betöltenek, valahányszor hozzáfognak egy új projekthez.”

Ráadásul a csapat által gyűjtött tapasztalatok és adatok révén az Assemblin sokkal jobb előrejelzéseket és ajánlatokat tehet. „A jövőben a prognózisunk sokkal kedvezőbb, az előrejelzések pedig sokkal pontosabbak lesznek” – mondta Engdahl.

És mivel a BIM 360 segítségével az Assemblin jobban át tudja látni a projekt eszközkészletét, a csapat megfelelőbben fogja tudni kezelni azokat, végső soron pedig hatékonyabb lehet a vállalat működése.

Végezetül pedig az Autodesk Construction Cloud jelentősen leegyszerűsíti az átadást annak a ténynek köszönhetően, hogy az összes projektadat tárolása egyetlen platformon történik.

Engdahl felidézte azokat az alkalmakat, amikor a csapatnak projektvezetőket kellett váltania, és át kellett adnia a projektet egymásnak. „A megbeszélésen sorra vettük a folyamat lépéseit, és az átadás az Assemble-lel és a BIM 360-nal órák helyett csak perceket vett igénybe. Sokkal, de sokkal könnyebb így.”

Az Autodesk Construction Cloud segítségével az Assemblin le tudta egyszerűsíteni a folyamatait a projekt teljes életciklusa során. Képes volt támogatást nyújtani az érdekelt feleknek a jobb együttműködés érdekében – mindezt a hatékonyság és a nyereségesség fokozásával, a minőség feláldozása nélkül.

És hogy mi ebben a legjobb? Az, hogy ez még csak a kezdet. Az Assemblin szabványokat és ismételhető folyamatokat fejlesztett ki az Autodeskkel együttműködésben, és ezek az előnyök az elkövetkező években is a vállalat hasznára fognak válni.

Fejlesszen Ön is BIM-mel! Töltse le magyar nyelvű ingyenes kiadványunkat és tudja meg hogyan!

Az Autodesk kiadványa felvázolja, hogy a BIM-munkafolyamatok és a legfontosabb szoftverfunkciók, például az anyagmennyiség-számítás és az ütközések észlelése hogyan segíthetnek a projekt minőségének javításában, az idő és a költségkeret teljesítésében, valamint további munkák elnyerésében.
További információ >>>


Használja ki Ön is és tervezői csapata is az Autodesk újabb és újabb tervezési technológiák nyújtotta előnyöket és az általunk nyújtott képzéseket, amelyek új szintre emelik cége tervezési-gyártási hatékonyságát! 

Az Autodesk BIM megoldások segítik a különböző csoportok, szakágak az együttműködését és a kívánt projekteredmények elérésében – a tervezési, a kivitelezési és az üzemeltetési szakaszban egyaránt.

Ha többet szeretne megtudni az Autodesk tervezési munkafolyamatának fejlesztéseivel kapcsolatban, keresse kollégáinkat egy személyes konzultációra, használja fel az egyes iparágakban jártas szakértőink tapasztalatait!

Vegyen részt az általunk nyújtott szakmai képzéseken, hogy a megszerzett tudást azonnal kamatoztatni tudja munkájában! Hamarosan induló intenzív alapozó és haladó tanfolyamainkról további információt ITT talál.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!